Amendată de FIBA și cu ultimatum de la FRB, SCM Timișoara câștigă acasă primul duel violet pentru locul 5, disputat de la ora 12 conform deciziei federale

Problemele grupării prim-divizionare de baschet SCM Timișoara se complică și acutizează cu fiecare nouă zi în care nu li se găsește rezolvare, dar echipa continuă să țină steagul sus în ciuda tuturor dificultăților, salvând implicit aparențele. O săptămână începută crunt pentru clubul bănățean, cu aplicarea de către forul internațional FIBA a anunțatei amenzi de 25.000 de franci elvețieni, ce va fi imputată federației interne dacă nu va fi achitată în termen scurt, dar și cu un ultimatum venit miercuri dinspre Consiliul Director al F.R. Baschet, în sensul în care SCM nu va putea începe ediția 2019-2020 dacă nu va plăti până pe 15 iunie datoriile către antrenori și jucători, a continuat astăzi cu bine pe plan sportiv, în teren, formația antrenată de Cristian Bota câștigând fiecare sfert al primului duel alb-violet pentru locul 5 după sistemul ”două victorii din 3 meciuri”, dispută derulată în anonimat, de la 12, oră fixată de federație după ce gazda organizatoare în sala ”Constantin Jude” a încurcat borcanele.  

Apăsată de neachitarea datoriilor către foști jucători și arsă implicit marți cu o amendă din partea forului internațional FIBA, ceea ce i-a complicat cu atât mai mult existența, termenul plății fiind scurt, SCM Timișoara a intrat miercuri sub lupa Consiliului Director al Federației Române de Baschet, lansator al unui ultimatum în sensul neacceptării clubului bănățean la startul viitoarei ediții în cazul în care nu-și vor stinge în următoarele 3 săptămâni datoriile către antrenori și jucători.

Clubul, cu problemele sale administrative, echipa, cu încă un răspuns pozitiv sub panouri, alb-violeții eliminați de puțin de craioveni cu 3-2 la meciuri în pragul semifinalei Ligii Naționale triumfând în schimb în ceea ce ar putea să fi fost și ultimul joc pe teren propriu din acest sezon, asta în cazul în care elevii lui Bota vor tranșa și cea de-a doua partidă, programată luni de la ora 19 în Trivale.

O oră firească de start, caz ieșit însă din calcule la mijlocul acestei săptămâni la Timișoara, încleștarea inaugurală pentru obținerea locului 5 fiind fixată de FRB pentru astăzi la ora 12, total anormală, ținând cont că se întâlneau ocupantele treptelor 5 și 6 în elita masculină a seniorilor, în deschiderea partidelor pentru clasamentul final în play-off, așadar nu o întâlnire a amatorilor, școlară ori juvenilă, ci spre vârful structurii baschetului intern.

A trebuit să intervină însă FRB deoarece clubul organizator, gazda timișoreană, a căutat să programeze meciul înaintea datei inițiale de start stipulată de regulament pentru începerea ultimei faze a competiției, și anume 23 mai, SCM anunțându-l pentru miercuri 22 mai de la ora 18, iar mai mult decât atât, fără a urma pașii regulamentari în asemenea cazuri dar și fără a înștiința gruparea vizitatoare în timp util, la fel, stipulat în înscrisuri. Întâlnirea ar fi putut avea loc conform vrerii bănățenilor în cazul în care ar fi inițiat demersul din timp, cu cel puțin 15 zile în avans dar și cu acordul scris al oaspeților ca parte a înscrisurilor adiționale, aspecte lipsă.

Cu alte cuvinte, marile probleme ale clubului alb-violet influențează indirect și desfășurarea activității curente, strângându-se momentele stânjenitoare în jurul grupării de pe Bega. Care a invocat halta în această seară de la ora 19 în sala ”Constantin Jude” a celebrilor Harlem Globetrotters, cu reprezentații în pelerinaj prin România, mâine și poimâine incinta găzduind competiții de karate, aspecte reale, dar a motivat și prin refuzul argeșenilor de a juca în preziua datei de start a fazei finale, piteștenii nefăcând însă altceva decât să respecte regulamentele în vigoare.    

În lipsa unui acord între cluburi, s-a jucat de la 12 în anonimat, un bluf pentru sportul competițional la vârf din România și încă o palmă pentru arena ”profesionistă” de sub panouri, dar de fapt asistată social din dările contribuabililor, prestațiile din teren fiind în tonul ambianței din sală, și nici n-ar fi putut fi altfel.

Cu alte cuvinte, cam puțin sport, scop în sine care ar trebui să acapareze mai toată atenția și să însuflețească simpatizanții fenomenului, dar în schimb destule dandanale și complicații. Acestea sunt însă consecințele și cauzele unor viziuni și strategii care n-au acoperire în realitatea factuală, gen promisiuni pe ochi frumoși și o lăfăială mai mult decât îți permite plapuma, în marea dorință a cooptării cât mai multor sportivi străini, reflexele exersate nefiind însă surprinzătoare în condițiile în care sunt exercitate de persoane ce nu cunosc fenomenul ca pe propriul buzunar dar și sunt conectate psihologic ideii de scoatere a iepurelui din joben prin intermediul banului public.

Însă, fie și în aceste circumstanțe, jucătorii Timișoarei n-au fost chiar departe de a fi implicați în disputele pentru medalii, ce vor demara zilele viitoare. Începând de luni de la ora 18 în cazul finalei mari la titlu, o reeditare a finalei de la Cluj a Cupei României, cel de-al doilea meci după sistemul ”3 din 5” fiind programat miercurea viitoare de la ora 19. În ultimul act au pătruns BC CSU Sibiu, câștigătoare a Grupei Roșii dar și a Cupei României, 88:78 în finala cu bihorenii, și tocmai campionii de la CSM CSU Oradea, care vor găzdui apoi partidele 3 și la nevoie patru, pe 2 și 4 iunie, cea decisivă din 7 iunie având drept localitate de desfășurare municipiul de pe Cibin.

Orădenii au tranșat cea mai atractivă semifinală, duel al nord-vestului cu U-BT Cluj adjudecat cu 3-1 la meciuri după ce CSM CSU Oradea a câștigat acasă sâmbătă cu 82:74 iar luni cu 91:86, celor de sub Feleac rămânându-le cursa pentru ”bronz” după sistemul ”două din trei”, pe care o vor demara pe teren propriu duminică de la ora 18.

S-a jucat așadar deja o treaptă mai jos, pentru locul 5, astăzi de la 12 în sala ”Constantin Jude”, 75:61 (35:32) pentru timișorenii care au ajuns și la 19 puncte avans spre final, odată ce Brown a înscris de la distanță pentru 71:52.

SCM a câștigat fiecare sfert, cel mai adesea echilibrat, 18:16, 17:16, 25:15, 15:14, timișorenii desprinzându-se de BCMU FC Argeș deși Bota s-a axat pe 7 jucători, fără Vukosavljevic dar și Popa-Calotă, o mai veche absență.

Într-adevăr, Diculescu și Randolph au jucat câte 32 de minute fiecare, Stojadinovic 30, Pesakovic și Brown câte 28, Komatina 25 iar Baciu 24, toți în general ceva mai mult decât într-un meci în care responsabilitățile ar fi fost preluate de o manieră mai echilibrată.

Chiar și așa, gazdele au dominat suficient de clar duelul cu ”violeții” lui Florin Nini, care au fost complet scoși din mână în aruncările de la distanță, fructificând una singură din 18 tentative, de fapt la unica încercare a lui Bailey, și principal marcator al învinșilor din Trivale, cu 18 puncte. Însă șapte colegi de-ai săi au ratat fără excepție din afara semicercului, iar căpitanul Jeremic chiar patru asemenea aruncări. Procentaj ce i-a lăsat pe piteșteni de căruță, chiar dacă de exemplu la capitolul recuperări au fost în prim-plan.

Pe val au fost vizitatorii doar în debutul întâlnirii, când au răsturnat scorul de la 5:0 la 5:12, însă un foc de paie, timișorenii încheind primele zece minute în avantaj, cu 18:16. Nu era mare nici la pauză, 35:32, pe fondul numeroaselor ratări, cel mai bun procentaj din acțiune aparținând la final bănățenilor în cazul încercărilor de două puncte, 48%. Ceea ce spune multe despre calitatea întâlnirii de la capăt de linie…

Cei 7 ”mari și lați” au și marcat punctele învingătorilor, Stojadinovic 18, Komatina 17, Baciu 11, Diculescu, Randolph și Brown fiecare câte 9 iar căpitanul Pesakovic două, pe când de la învinși au mai înscris mai ales și Sturanovic, 12 puncte, Bishop 11 iar Carson opt.

Multă gălăgie și forfotă în scris, în schimburi de replici pe seama unei biete ore de start, dar și puțin baschet, când ar trebui să fie de fapt invers. Nu s-a rupt gura târgului dar nici nu putea fi vreun târg, joia la ora 12. Zi și oră de baschet pentru locul 5 în țară în România anului 2019. Totul este o mare păcăleală, cu fățărnicie pusă în scenă într-o societate a minciunii și deșertăciunii colosale. Greu de dedus cum mai rezistă cei din fenomen să pretindă că ar suporta tot acest circ realmente ieftin.

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Amendată de FIBA și cu ultimatum de la FRB, SCM Timișoara câștigă acasă primul duel violet pentru locul 5, disputat de la ora 12 conform deciziei federale

  1. ttb spune:

    Curand, daca o mai fi ceva in curand, numarul spectatorilor va fi mai mic decat al jucatorilor, oficialilor si rudelor….
    Mare realizare a domnului Toanca si a partidului pe care il slujeste!
    Probabil va infiinta BC Giroc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


8 + = zece

 


Alte articole legate de acest subiect: