Ancuța Stoenescu și Annemarie Godri Părău, din nou campioane cu Sepsi. Universitatea Cluj și Olimpia CSU Brașov au completat podiumul LNBF

ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe a câștigat a doua oară la rând Liga Națională de baschet feminin. Verzile s-au impus cu 3 la 1 în finala cu Universitatea Cluj Napoca. Clujencele au câștigat primul meci de la Sfântu Gheorghe, iar campioana, cu timișorencele Stoenescu și Godri Părău pe teren, și-a apărat trofeul după trei victorii consecutive. Ultimul meci de la Cluj le-a revenit oaspetelor cu 85-76 după momentele de întrerupere când antrenorul Zoran Mikes și-a trimis jucătoarele de pe bancă spre vestiare, nemulțumit de arbitraj. Fetele din teren nu au plecat, tehnicianul a fost sancționat cu al doilea tehnic, iar Sepsi a reușit un „run” de 14 puncte cu care a trecut în față la opt lungimi. Olimpia CSU Brașov a completat podiumul după ce a trecut cu 2-0 de CSM Târgoviște.

ACS Sepsi SIC a câștigat al doilea titlu consecutiv. Foto: Szigyarto Szabolcs, sursa: facebook.com/sic.sepsi/

Ediția 2016-2017 a Ligii Naționale de baschet feminin s-a încheiat cu un nou titlu de campioană pentru ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe și un nou trofeu pentru timișorencele Ancuța Stoenescu (la al 4-lea titlu în ultimii 4 ani) și Annemarie Godri Părău. Ambele au fost în lotul verzilor și la titlul din sezonul trecut. Sepsi ajungea pentru a 3-a oară la rând în finala campionatului după ce în 2015 pierdea finala în decisiv cu CSM Târgoviște, iar în 2016 o câștiga în minimum de partide cu CS Universitatea Alba Iulia. Formația din Covasna era cotată cu prima șansă la apărarea titlului și a câștigat detașat sezonul regulat (după cele două faze) cu un bilanț de 26 de victorii și 2 înfrângeri (53 de puncte). Sepsi a etrecut în play-off pe CSBT Alexandria (81-64 și 85-75) și pe Olimpia CSU Brașov (89-44 și 80-77). Universitatea Cluj Napoca revenea în finală după mai mult de un deceniu de la perioada când domina baschetul feminin românesc. Elevele lui Dragan Petricevic au urcat pe doi după faza a doua a sezonului regulat și au avut un bilanț de 20 de victorii și 8 înfrângeri. În primul tur de play-off au trecut de Univ. Goldiș ICIM Arad cu 68-56 și 73-59, iar în semifinale au învins cu 69-65 și 90-62 pe CSM Târgoviște.

Sepsi a mers pe continuitate și stabilitate în ceea ce privește lotul de jucătoare, apelând la doar două transferuri pe parcursul întregului sezon (Thompson și Shegog), despărțindu-se de o jucătoare cu care a început campionatul (Mitcell). De partea cealaltă, Universitatea a schimbat foarte multe străine până a ajuns la formula cu care a mers în finală. Doar o străină din cele care au început sezonul la Cluj a jucat în ultimul act (Harrison). Celelalte trei de pe foaie (Butulija, Denson și Dixon) au venit începând din decembrie. Formația clujeană a fost acuzată de adversare pentru legitimarea lui Swanier, că a jucat la o altă echipă după ce a expirat perioada de transfer din România și după aceea a venit la Cluj, iar târgoviștenii au contestat rezultatul cu ea în teren. Contestația a fost respinsă, iar Swanier și-a ajutat echipa în 9 jocuri, dar nu a mai fost în finală. „U” a avut doar 4 straniere pe foaie în ultimul act, față de cele 5 permise de regulament pe care le-a folosit campioana en-titre.

Cele două formații au oferit o finală echilibrată, cu meciuri strânse și multe schimbări de lider. Universitatea a câștigat primul meci de la Sfântu Gheorghe cu 66-64, pe sferturi 12-12, 15-18, 19-12, 20-22. Au fost 8 schimbări de lider și 4 egalități, iar cea mai mare diferență a fost de 6 puncte. Marshall, de la gazde, a fost coșghetera partidei cu 19 puncte, iar de la oaspete Harrison a marcat cel mai mult, 17 puncte. După 24 de ore cele două echipe au oferit un meci secund cu 18 schimbări de lider și 5 egalități, cu cea mai mare diferență de 7 lungimi. La final ACS Sepsi a egalat situația la general după ce s-a impus cu 72-66 (19-20, 20-18, 16-17, 17-11). Aceleași Marshall și Harrison au fost cele mai bune marcatoare ale echipelor cu 27, respectiv 18 puncte. După 5 zile disputa s-a mutat la sala Horia Demian din Cluj. Meciul 3 al finalei (cu arbitrul din Timișoara, Alin Faur în brigadă) a revenit campioanei en-titre cu 72-68 (17-16, 23-19, 16-11, 16-22). Avansul maxim a fost de 14 puncte și au fost doar 4 schimbări de lider, la început. Gazdele s-au apropiat spre final, dar insuficient. Marshall a fost din nou coșghetera partidei cu 26 de puncte, iar de la U s-au remarcat Denson cu 24 de puncte și campioana europeană, Butulija, cu 20 de puncte.

Ancuța Stoenescu a reușit al 4-lea titlu la rând (după cele două cu CSM Târgoviște și cel de anul trecut cu Sepsi). Foto: Szigyarto Szabolcs, sursa: facebook.com/sic.sepsi/

Cu banca mai lungă, Sepsi spera să își adjudece și meciul 4, în timp ce „U” miza pe aportul fanilor pentru a le purta pe cele 6 jucătoare din rotația de bază spre decisiv. A fost din nou un început echilibrat, cu cele două formații trecând pe rând la conducere, iar un „run” de 10 puncte al clujencelor a dus scorul la 33-20 în minutul 14. Oaspetele au replicat cu un parțial de 22-4, astfel că se aflau la conducere la pauza mare: 42-37. În sfertul trei gazdele au revenit la conducere și la ultima pauză scorul era 59-51. În debutul sfertului patru alb-verzile s-au apropiat la două lungimi, dar două „trițe” la rând a clujencelor au dus distanța la 8 puncte (70-62). Time-out Sepsi și după ce Shegog marca pentru 70-64 a urmat momentul când Zoran Mikes și-a ridicat jucătoarele de pe bancă și le trimitea spre vestiare. Acesta a fost nemulțumit că s-a dat fault la Shegog în fața lui Dixon, spunând că expirase timpul de atac. (Partida poate fi urmărită AICI, iar faza s-a petrecut la 2:02:23) Fetele din teren nu au ieșit, iar Ancuța Stoenescu și Tunde Kilin s-au oprit în fruntea jucătoarelor de pe bancă și îi făceau semne antrenorului să vină înapoi. Jocul a fost întrerupt în jur de 3 minute și jumătate, s-au auzit și scandări mai puțin fericite din sală și după ce au revenit pe bancă cei de la Sepsi, Mikes a fost sancționat cu tehnic. A fost al doilea încasat de tehnician după cel din prima repriză pentru proteste legate de deciziile arbitrilor, astfel că a fost eliminat și a văzut finalul partidei de pe tunelul ce duce la vestiare. După acel moment s-a schimbat complet fața jocului, cu oaspetele reușind 14 puncte la rând și revenind la conducere, în timp ce clujencele și-au pierdut ritmul. Spre final Sepsi a avut un avans maxim de 13 lungimi, iar meciul s-a încheiat cu scorul 76-85, pe sferturi 23-20, 14-22, 22-9 și 17-34. Probabil că banca mai lungă a celor din Stântu Gheorghe și-ar fi spus cuvântul pe final și s-ar fi impus oricum, dar rămâne un semn de întrebare ce s-ar fi întâmplat fără acea întrerupere, dacă Universitatea putea să continue momentul bun în care se afla.

Căpitanul lui ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe: Annemarie Godri Părău Foto: Szigyarto Szabolcs, sursa: facebook.com/sic.sepsi/

Annemarie Godri Părău a făcut cel mai bun meci al său în acest campionat, reușind 22 de puncte, la fel ca și Shegog care a fost în double-double cu 16 recuperări, iar Marshall a avut 21 de puncte. De la Cluj Harrison a încheiat partida cu 21 de puncte și Butulija cu 20. Ambele formații au avut 6 jucătoare care au jucat peste 20 de minute. La final, căpitanul oaspetelor, Annemarie Godri Părău s-a ocupat de tăiatul plasei și ridicat trofeul, iar jucătoarele de la U au primit medaliile cu lacrimi în ochi, dar au sărbătorit cu suporterii revenirea în finală după 14 ani. Au fost în jur de 2500 de spectatori la ultimul meci al campionatului feminin, conform statisticii. Și alb-verzile au fost însoțite de o galerie cu care au sărbătorit al doilea titlu al clubului.

Godri Părău a avut cele mai multe assist-uri în această ediție de campionat (167 în 35 de jocuri). Fundașul de 33 de ani a avut medii de 29:44 minute în 35 de meciuri, cu 8,6 puncte, 4,8 pase decisive și 2,2 recuperări. Ancuța Stoenescu a jucat în toate cele 36 de partide din campionat și a avut medii de 18:33 minute, 5,8 puncte, 1,8 recuperări și 0,8 pase decisive. Veterana de 37 de ani a contribuit cu cele mai multe puncte, 16, în victoria cu 80-77 din meciul al doilea din semifinala cu Olimpia CSU Brașov.

Revanșă pentru Olimpia CSU Brașov după înfrângerea din cupă

Căpitanul Pesovic a primit trofeul pentru locul 3 câștigat de Olimpia CSU Brașov. Sursa foto: facebook.com/SportsPhotoGallery

Finala mică a fost o reeditare a finalei Cupei României. Acea finală de la Sfântu Gheorghe s-a terminat dramatic, cu CSM Târgoviște fiind desemnată câștigătoare după ce arbitrii au consultat reluarea în carul televiziunii și au anulat coșul lui Higgins pentru că a fost marcat la câteva fracțiuni de secundă după expirarea timpului regulamentar. S-a scris mult despre acel meci, iar brașovenii au reclamat câteva zecimi de secundă scurse la fazele anterioare cu care alb-albastrele ar fi avut cupa în vitrină. După episodul din februarie cele două s-au mai întâlnit și brașovencele s-au impus de fiecare dată.

Același deznodământ a fost și în finala pentru bronz. Olimpia CSU Brașov și-a luat din nou revanșa cu deținătoarea cupei și s-a impus cu 59-55 în deplasare la Târgoviște și cu 82-59 acasă. Cele două au jucat pentru bronz și în sezonul precedent, dar atunci fosta campioană a avut câștig de cauză. Olimpia CSU Brașov completează podiumul ediției 2016-2017 a Ligii Naționale, iar timișorencele Andra Haas și Dora Ardelean  își trec în cont o medalie și la nivel de seniori. A fost prima medalie în campionatul românesc și pentru Biljana Pesovic, jucătoare care a evoluat 4 ani la Timișoara. Din staff-ul brașovean a făcut parte și timișoreanca Miruna Crâsnic.

Grupa 5-8

Univ. Goldiș ICIM Arad a urcat pe 5, iar CS Phoenix Galați a coborât un loc după meciurile de clasament. Sursa foto: facebook.com/Sportul-Ilustrat

În lupta primelor 4 s-a produs o singură rocadă între Olimpia CSU Brașov și CSM Târgoviște. La fete s-a jucat și pentru locurile 5-8. Beneficiara acestor jocuri de clasament a fost Univ. Goldiș ICIM Arad care a urcat două poziții. Ambele dispute din turul doi de play-off, cel care decidea cine luptă pentru locurile 5-6 și cine pentru 7-8, au avut nevoie de meci decisiv. CSM Satu Mare și Univ. Goldiș ICIM Arad au oferit meciuri strânse de fiecare dată în acest sezon. La fel a fost cazul în primele două partide din turul doi. Sătmărencele au câștigat acasă cu 77-75, iar arădencele au forțat decisivul după ce s-au impus la limită, 63-62. Meciul trei, de la Satu Mare, a revenit formației de pe Mureș cu 82-68. CS Phoenix Galați și CSBT Alexandria au rămas cu loturile incomplete după calificarea în play-off. Phoenix a rămas cu doar două straniere în lot pentru primele două tururi de play-off, iar formația din Teleorman și-a trimis americancele acasă după primul tur. Phoenix a avut avantajul terenului propriu în turul doi de play-off cu Alexandria. Cele două formații și-au câștigat meciurile de acasă. În prima partidă Phoenix s-a impus cu 65-58, la Alexandria a fost 93-83 pentru gazde, iar decisivul s-a încheiat cu 84-52.

Între cele două tururi Alexandria a renunțat și la ultima stranieră, Grbic. În duelul pentru locul 7 CSM Satu Mare s-a impus cu 86-60 și 74-55. Univ. Goldiș ICIM Arad și-a adjudecat locul 5 după ce s-a impus cu 71-64, respectiv 67-48 în fața unei formații fără străine, la care au debutat câteva tinere, iar la meciul din deplasare a venit cu doar 7 jucătoare, iar Dumitrache a privit finalul de pe bancă după ce s-a accidentat. Bogdan Bulj a oferit și el minute tuturor jucătoarelor la ultimele două partide.

Primele care au încheiat campionatul au fost formațiile de pe locurile 9 și 10. Cum înainte de startul sezonului s-au retras BCM Danzio Timișoara (cunoscută și ca Tymes Politehnica) și vicecampioana CSU Alba Iulia, se știa de atunci că nu va retrograda nimeni. Astfel ultimele clasate nu au avut emoții. ACS BC Sirius Târgu Mureș și CS Politehnica Iași au încheiat sezonul la finalul lunii martie, aproape cu o lună mai devreme decât restul echipelor. Sirius s-a impus cu 69-67 și 78-67 și a încheiat pe locul 9. La Iași s-a pus problema terminării acestui campionat după ce s-a început cu ambiții, promisiuni și salarii mari, dar la un moment dat mai erau doar 5 jucătoare la echipă.

Concluzii

Se încheie astfel o nouă ediție din competiția fetelor care a început cu incertitudini legate de numărul de echipe și cu o amânare cu două săptămâni a startului sezonului. S-a trecut din mers la două faze ale sezonului regulat, lucru care a nemulțumit unele formații. Au fost multe partide strânse, cu prelungiri, dar, din păcate, foarte puține televizate. ACS Sepsi și-a confirmat statutul de favorită cucerind al doilea titlu la rând, dar a pierdut acasă cupa pe care o câștigase la ultimele două ediții. Universitatea Cluj a revenit într-o finală după mai mult de un deceniu, urcând față de locul 7 de anul trecut. Olimpia CSU Brașov a făcut un pas înainte și a urcat pe treapta a 3-a a podiumului. CSM Târgoviște a câștigat cupa și a încheiat pe 4 într-un nou sezon compromis din start din cauza sancțiunilor la transferuri, în care a început să plătească din datoria cu care a rămas după ce a jucat în Euroligă din cauza rezilierilor defectuoase a contractelor foarte mari.

Univ. Goldiș ICIM Arad a urcat 3 locuri după sezonul trecut pe care l-a încheiat cu junioare din cauza lipsei banilor pentru salarii. A fost singura formație din play-off care a schimbat antrenorul în timpul sezonului. CS Phoenix Galați a căzut un loc după un an în care jucătoarele au făcut și grevă pentru că nu au primit salarii cu lunile. CSM Satu Mare a încheiat pe plus sezonul după cel catastrofal de anul trecut când echipa a fost ținută la subzistență și a pierdut toate cele 22 de partide din campionat, dar a rămas în prima ligă grație retragerii formației timișorene. Fosta vicecampioană a reconstruit în acest sezon și a reușit să intre în grupa 1-6, iar la final a terminat pe 7. CSBT Alexandria nu a mai prins contextul favorabil din sezonul trecut când a profitat de problemele arădenilor și a încheiat pe 6, pierzând două locuri.

Kristina Higgins (de la Brașov) este cea mai bună recuperatoare cu 383 de mingi prinse la panou în 33 de meciuri (11,61 medie). Bartee are 11,04 recuperări/meci (265 în 24 de meciuri), iar Thompson 10,44 (282 recuperări în 27 de partide). Coker este a doua la recuperări totale cu 339 în 33 de meciuri. Annemarie Godri Părău are cele mai multe assist-uri, 167 în 35 de jocuri, urmată de Arnold de la Alexandria cu 139 în 26 de meciuri și Green de la Târgoviște cu 136 în 33 de meciuri. La medii de pase decisive Godri Părău este a patra cu 4,77, fiind devansată de Arnold cu o medie de 5,35 assist-uri, Robinson cu 5,10 (102 în 20 de meciuri) și Houser (de la Brașov) cu 4,92 (123 de pase decisive în 25 de partide). Această statistică a paselor decisive este influențată și de cei de la calculator, în unele săli se pun mai greu pasele decisive pe statistică.

Primele 9 jucătoare în totalul punctelor marcate sunt de peste ocean. Marshall și Jeffery de la Sepsi conduc cu 647, respectiv 550 de puncte în 35 de meciuri, urmate de Coker (de la Târgoviște) cu 532 de puncte în 33 de meciuri, Stroman (de la Arad) cu 513 în 31 de meciuri, iar Reed (de la Satu Mare) a totalizat 500 de puncte în 29 de meciuri, tot 500 având și Harrison de la Cluj, dar în 34 de partide. Biljana Pesovic este prima jucătoare de pe continentul nostru în acest clasament cu 448 de puncte în 32 de partide, urmată de prima româncă, Andra Mandache (de la Cluj) cu 431 de puncte în 34 de meciuri. Angel Robinson (de la Târgu Mureș) are cea mai bună medie: 19,85 puncte/meci cu 397 de puncte în 20 de meciuri.

Va fi interesant de văzut cum va afecta regula cu maxim 3 jucătoare non-europene în loturi în sezonul viitor, ținând cont de această statistică a primelor 9 marcatoare. De asemenea, în sezonul următor, pe lângă românca obligatorie tot meciul în campionat se introduce pentru primul sfert regula jucătoarei românce sub 22 (născută în 1996 sau mai tânără). Dacă se vor strânge 12 echipe se va reveni la sistemul clasic cu sezon regulat urmat de play-off, iar dacă vor fi doar 10 se va juca din nou cu grupe valorice. Rămâne de văzut cum vor trece peste perioadele financiare dificile formațiile din prima ligă, dacă vor fi din nou abandonuri sau nu. De asemenea, va conta și cine vine din eșalonul secund de unde încearcă și nou înființata CS SCM Timișoara să promoveze.

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Alte articole legate de acest subiect: