Andra Haas, vicecampioană europeană la 3×3: „Una din cele mai frumoase experiențe trăite în baschet. Mulți nu au crezut în noi dar totuși am reușit să facem imposibilul singure”

Andra Haas a câștigat medalia de argint la a doua ediție a Campionatului European de baschet 3 la 3, găzduit de București. Timișoreanca a avut o contribuție decisivă în semifinală când a reușit două coșuri la rând din spatele semicercului, pe finalul partidei, cu care și-a dus echipa la trei puncte în față, avans suficient în ultimele două minute. Naționala României le-a mai avut în componență pe Sonia Ursu, Gabriela Mărginean și Anca Șipoș.

Sursa foto: facebook.com/FIBA3x3

Naționala României medaliată cu argint la a doua ediție a Campionatului European 3×3: Sonia Ursu (nr. 6), Andra Haas (4), Anca Șipoș (12), Gabriela Mărginean (44). Sursa foto: facebook.com/FIBA3x3

În acest final de săptămână s-a disputat la București a doua ediție a Campionatului European de baschet 3 la 3. Capitala a găzduit și ediția inaugurală din urmă cu doi ani. Dacă la prima întrecere continentală a strălucit echipa masculină a României care a câștigat titlul, în acest an a venit rândul fetelor să urce pe podium, mai exact pe treapta a doua, fiind învinse în finală de principala favorită, Ungaria. Pentru Andra Haas cele întâmplate la București reprezintă „una din cele mai frumoase experiențe trăite în baschet. Multă muncă, singure, fără sprijin, mulți nu au crezut în noi. Nu ne-au dat nici o șansă dar totuși am reușit să facem imposibilul singure”, ne-a spus baschetbalista timișoreană, cunoscută în lumea sportului cu mingea la coș și ca „Foxy”.

Gabriela Mărginean (cea mai bună marcatoare a turneului) în prima întâlnire, cu Belgia. Sursa foto: http://www.fiba.com/europe/3x3/2016

Gabriela Mărginean (cea mai bună marcatoare a turneului) în prima întâlnire, cu Belgia. Sursa foto: http://www.fiba.com/europe/3×3/2016

12 echipe au obținut dreptul de calificare la turneul final după ce au trecut prin turneele de calificare din Andorra, Olanda și Franța. „Cele mai bune 12 echipe ale Europei, nivel mult ridicat față de ceea ce jucam noi la alte turnee”, după cum remarca jucătoarea care a început baschetul la CSȘ Bega Timișoara și este legitimată în acest moment la Olimpia CSU Brașov. Cotată cap de serie numărul 8 (după coeficientul de țară care se calculează și în funcție de numărul turneelor organizate și importanța acestora), echipa formată din Andra Haas, Sonia Ursu, Gabriela Mărginean și Anca Șipoș a fost repartizată în grupa A, împreună cu Belgia și Ungaria. Tricolorele au debutat vineri cu o victorie, 18-16 cu Belgia (cap de serie 9). A urmat meciul secund în care Ungaria s-a impus cu 17-13.

Sâmbătă s-au disputat partidele de pe cealaltă jumătate de tablou, iar duminică a fost faza eliminatorie. România a întâlnit Cehia (favorită 4) și desfășurarea partidei a fost spectaculoasă. Cehia a venit la București cu trei jucătoare situate în primele 11 în topul mondial feminin de 3×3: Kristyna Minarovicova (locul 2 cu 122.700 de puncte), Tereza Vorlova (locul 3 cu 122.520 de puncte) și Romana Stehlikova (locul 11 cu 103.740 de puncte). Româncele clasate cel mai sus sunt Anca Şipoş şi Andra Haas pe locurile 104, respectiv 108, având în jur de 64.000 de puncte. De menționat că Italia, al doilea cap de serie, care a avut în componență trei jucătoare din top ten nu a trecut de faza grupelor pierzând la două puncte atât cu Serbia cât și cu Ucraina.

Începutul sfertului de finală le-a aparţinut cehoaicelor care s-au distanțat la 8-2. Tricolorele au luptat în continuare și au reușit să se apropie la o lungime, 7-8, după câteva pătrunderi reușite și o aruncare de la distanță a lui Șipoș. Au urmat alte patru puncte la rând pentru favorite care au intrat în penalizare în a doua jumătate a partidei. Haas a oprit seria adversă după ce a transformat două libere, dar tot Cehia avea avans în ultimul minut, 15-12. Andra Haas a reușit să marcheze de la distanță cu 40 de secunde până la final, dar după o jumătate de minut diferența era de două lungimi și româncele aveau nevoie de o reușită din spatele semicercului pentru a duce meciul în prelungiri.

Bucuria de la finalul sfertului cu Cehia. Sursa foto: http://www.fiba.com/europe/3x3/2016

Bucuria de la finalul sfertului cu Cehia. Sursa foto: http://www.fiba.com/europe/3×3/2016

Atac Cehia, ratare, recuperarea jucătoarelor în echipament albastru, iar Ursu și-a asumat răspunderea ultimei aruncări, după ce pe durata partidei nu a fost foarte precisă la aruncările de 2 puncte (cât valorează cele de la distanță în streetball). Sonia Ursu a ieșit în afara semicercului pentru a începe regulamentar acțiunea, a aruncat din 90 de grade, de la mare distanță și a reușit să înscrie cele două puncte de care avea nevoie naționala pentru a duce meciul în prelungiri (VIDEO). Mai erau cinci secunde, iar apărarea a funcționat, împiedicându-le pe cehoaice să înscrie. S-a ajuns în over-time unde Mărginean a înscris două puncte (de lângă coș după ce a fost lăsată singură și de la linia de libere), închizând meciul cu calificarea României în careul de ași.

Victoria cu Cehia a însemnat deja o îmbunătățire a clasării româncelor față de prima ediție a europeanului. Din echipa de atunci au făcut parte Șipoș, Haas și Mărginean,  alături de ele a fost pivotul Alina Crăciun, înlocuit cu o extremă pentru a doua participare. În 2014 tricolorele s-au oprit în sferturi după ce au pierdut cu 15-21 în fața viitoarei campioane, Rusia, care câștiga primul titlu după 16-13 în finala cu Slovenia. Ce au avut în plus româncele față de ediția precedentă? „Experiență, curaj, încredere și multă dăruire”.

România vs. Elveția, în semifinale. Sursa foto: http://www.fiba.com/europe/3×3/2016

România vs. Elveția, în semifinale. Sursa foto: http://www.fiba.com/europe/3×3/2016

Revenind la turneul din week-end, pentru România urma duelul din semifinale cu Elveția, care a trecut cu 14-11 de Ucraina. Semifinalistele s-au întâlnit și în luna iunie, când româncele au câștigat cu 20-18 și s-au dus în finală. Penultimul act de la București a început sub semnul echilibrului, jucătoarele celor două echipe fiind destul de apropiate și în clasamentul individual. Elvețiencele au condus la două lungimi (3-1, 7-1 și 8-6), iar româncele au trecut la conducere (4-3, 5-3, 11-8). A urmat un „run” de 4 puncte într-un minut și jumătate pentru Elveția după reușite de sub coș, după pătrunderi și recuperări la urmărire. Andra Haas a fost decisivă pe final, atingând ținta de două ori de după semicerc. A dus România la conducere (15-12 cu 1:51 minute rămase din joc). Tricolorele au dus ecartul la patru lungimi, iar eforturile elvețiencelor nu au fost suficiente, reușind să se apropie doar la 16-14, astfel că gazdele erau în finală.

„Am reușit să mă concentrez iar după prima reușită reacția publicului m-a ajutat foarte mult, mi-a dat încredere în mine și atunci am știut că vom câștiga. Am simțit multă bucurie, multă fericire, extaz. Am ajuns acolo unde ne-am dorit!”, își amintește „Foxy” despre penultimul act.

Andra Haas în meciul din grupă cu Ungaria. Sursa foto: http://www.fiba.com/europe/3x3/2016

Andra Haas în primul meci cu Ungaria de la turneul final. Sursa foto: http://www.fiba.com/europe/3×3/2016

În finală România întâlnea din nou Ungaria, principala favorită, cu toate cele patru jucătoare de la acest turneu în top 20. Dora Medgyessy și Petra Szabo sunt pe 7 și 8, având peste 110.000 de puncte, în timp ce Alexandra Theodorean și Nora Rujak sunt pe 15 și 19, trecând de cota 90.000. Cele două formații s-au înfruntat de două ori și la turneul de calificare din Andorra unde româncele au mers, chiar dacă erau calificate, fiind singura dată în acest an când au participat în această formulă. Atunci în faza grupelor a fost un meci decis la un singur punct, 18-17 în favoarea Ungariei care avea să câștige și finala cu  17-10. Maghiarele s-au impus cu 17-13 și în meciul din faza grupelor de la turneul final.

„Foxy” - stop-șut în finala cu Ungaria

„Foxy” – stop-șut în finala cu Ungaria. Sursa foto: http://www.fiba.com/europe/3×3/2016

Finala a început cu trei puncte la rând ale maghiarelor (care au trecut cu 19-16 în sferturi de Spania și cu 14-12 în semifinale de Rusia), dar tricolorele au egalat la 3. S-a trecut pe rând în avantaj, cu România având un ecart maxim de două lungimi în mai multe rânduri (8-6, 9-7, 10-8). Unguroaicele au egalat la 10, gazdele au mai preluat conducerea în oduă rânduri (11-10 și 12-11) dar nu au plătit pentru ratările in a doua parte a meciului când jucătoarele din țara vecină au dat dovadă de multă precizie și părea că le iese tot, au preluat conducerea cu 13-12 când mai erau 3:26 minute, s-au distanțat la cinci  lungimi, în timp ce România a mai înscris un singur coș, de după semicerc. Medgyessy, autoare a 8 puncte în ultimul act, a înscris de după semicerc și a închis meciul cu 35 de secunde înainte de limită, scor 21-14.

Sursa foto: http://www.fiba.com/europe/3×3/2016

Sursa foto: http://www.fiba.com/europe/3×3/2016

„N-aș putea spune că ne-a lipsit ceva. Unguroaicele sunt mai pregătite, au mai multe turnee jucate de-a lungul verii. Se cunosc între ele. Noi am fost toate 4 împreună doar la calificări și asta se întâmpla în iunie. Mulțumim celor care au fost alături de noi în București și în afara Bucureștiului, mulțumim SportArena Streetball pentru organizare”, a mai spus Andra Haas, care păstrează ca cea mai frumoasă amintire de la acest turneu „meciul cu Cehia câștigat în prelungiri pentru că știam că vom ajunge în finală”.

formatia turneului fete-baieti

Foto sus: Medgyessy (în alb), Mărginean (albastru) și Alexia Rol (roșu). Foto jos – Ovnik (în verde), Bulut (alb) și Jobse (portocaliu)

 

MVP-urile, de la formațiile câștigătoare: Dora Medgyessy din Ungaria și Gasper Ovnik din Slovenia

Ungaria, România și Rusia au urcat pe podium la feminin. Dora Medgyessy a primit titlul de MVP, iar în echipa turneului au mai intrat Gabriela Mărginean (cea mai bună marcatoare) și elvețianca Alexia Rol. Marea surpriză s-a produs în finala băieților unde Slovenia a învins în finală cu 19-17 Serbia care venise la București cu primii 4 jucători din clasamentul mondial. Olandezii au completat podiumul. Campioana en-titre, România, a fost eliminată în sferturi de sârbi cu 22-11. Slovenul Gasper Ovnik a fost desemnat MVP (a reușit 8 puncte în finală), alături de acesta au fost incluși în echipa turneului sârbul Dusan Domovic Bulut și olandezul Jesper Jobse. Angel Santana, românul naturalizat, a încheiat pe doi concursul de aruncări de la distanță.

Andra Haas și coechipierele sale se întorc la echipele de club care se pregătesc pentru noul sezon în sală. „Urmează antrenamente și muncă” pentru „Foxy” care speră la o medalie în Liga Națională alături de formația sa de club, Olimpia CSU Brașov. Aceasta este cu gândul și la mondialele de 3 la 3 care sunt programate la Guangzhou, în China, în perioada 11-15 octombrie, unde speră să meargă cu aceleași coechipiere alături de care a cucerit argintul european. „În viitorul apropiat avem mondialele de 3 la 3 și  sperăm să ne întoarcem cu o medalie și de acolo”, a concluzionat Andra Haas care alături de Anca Șipoș, Florina Diaconu și Cristina Bigică a încheiat pe locul 7 la a doua ediție a mondialelor, disputată la Moscova acum doi ani.

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Baschet: