Ardelean revine, încă nu cu România U18 dar la CSS Bega

Duminica viitoare, în 7 august, tripla vicecampioană naţională cu CSS Bega Timişoara va împlini 17 ani, iar o altă dată mult aşteptată şi anticipată este 15 august, când Dora Ardelean, o extremă de forţă clasată pe locul 7 cu selecţionata României U16 în 2009, se va realătura colegelor sale de club odată cu reluarea pregătirilor, după 5 luni de anevoioasă recuperare în urma unei accidentări la ligamentele genunchiului ce i-a frânt un sezon cu convocări inclusiv la lotul naţional.

„Recuperarea merge bine, chiar mai bine decât m-aş fi aşteptat şi sunt optimistă că voi reveni din plin anul viitor”, şi-a exprimat Dora năzuinţele încă din start, referitor la cele 90 de minute de revenire încetul cu încetul, în sala de forţă. „Încă nu am voie sub panou dar odată cu reluarea antrenamentelor cu colegele de club voi vedea ce sunt capabilă să fac la ora actuală. Aş avea voie, conform recomandărilor medicului, să intru la joc de la 15 septembrie, estimându-se ca prin decembrie să reajung la forţa optimă. Apoi îmi doresc tare mult să ajut să câştigăm şi titlul naţional, pentru care aveam şanse mari şi în acest sezon. Dar s-a întâmplat ce s-a întâmplat… Îmi doresc mult să izbândim”.

Ardelean, fiica unui fost rugbyst, a fost supusă în 14 martie unei intervenţii chirurgicale reuşite pentru reconstrucţia ţesuturilor în urma unei accidentări la ligamentele încrucişate ale genunchiului drept, suferită în 12 februarie la Oradea, în cursul părţii a doua a jocului disputat cu generaţia 1994 a CSS Bega împotriva rivalelor la supremaţie în baschetul juvenil românesc, BC MC Sport Cluj Napoca, învingătoare atunci cu 70:51 şi care aveau să şi câştige ulterior trofeul la categoria U17, unde timişorencele au obţinut medaliile de bronz.

„M-a impresionat că au reuşit să se ţină în continuare atât de bine şi fără mine, mai mult colegele de 1993 decât cele de ´94, care n-au luat atât de în serios faza finală. Mi-a fost mai dificil la început, după accidentare şi operaţie, dar acum, văzând că merge bine şi recuperarea, am încredere în revenirea mea. Recuperarea am început-o exact după operaţie, printr-un tratament de kinetoterapie, urmat în vederea refacerii muşchilor de repetiţii la sala de forţă, pe aparate. La început genunchiul s-a dovedit a fi mult mai sensibil dar acum pot şi alerga, fără un timp anume ci cât să nu forţez. Dacă simt genunchiul mai greu, dureros, mă opresc imediat”, ne-a explicat junioara Dora Ardelean atât despre evoluţia ulterioară a colegelor sale la diversele categorii de vârstă în care era implicată pentru CSS Bega cât şi zilele nu tocmai uşoare, fără antrenamente şi jocuri, dar recuperând treptat la sală.

Iar până să revină pe parchet alături de celelalte junioare de la clubul timişorean, Ardelean va avea ocazia să fie cu ochii pe fostele colege de la lotul reprezentativ al României, la Oradea, cu ocazia apropiatei competiţii a Diviziei A a Campionatului European sub 18 ani. Fără îndoială, în plenitudinea forţelor fiind, Dora s-ar fi regăsit între selecţionabile, dar aşa, momentan, „voi merge la câteva jocuri dar nu prea multe, pentru că este totuşi ceva mai departe şi am de urmat acest program de recuperare. Pe fetele de ´93 le consider foarte motivate şi sunt convinsă că nu se vor face de râs”.

De fapt, Dora Ardelean făcea mereu schimb pe post la lotul naţional cu Diana Moraru, ultima convocare înaintea accidentării fiind cu ocazia depolasării la turneul internaţional de 3 meciuri din Germania, în luna ianuarie. „Am jucat şi titular, în primul cinci, eram între primele jucătoare”, aminteşte junioara, care va privi competiţia Diviziei A europene de la Oradea doar din tribună.

O extremă de forţă măsurând 1,83 metri, de 70 kilograme, timişoreanca Dora Ardelean se clasa pe locul 7 la Campionatul European din Estonia, la categoria U16, în anul 2009, respectiv pe lotul 8 la competiţia similară din Macedonia, a generaţiei 1994, având totodată în palmares cu echipa de club 3 titluri de vicecampioană a României şi un loc 3. „Practic baschetul de 5 ani, după ce în prealabil înotasem, ca sport de performanţă, împreună cu fratele meu Marius, care este mai mare cu 2 ani şi care a jucat şi el baschet. Însă nu mi-a plăcut deloc înotul, iar cum tata, un fost sportiv, ca rugbyst, iar mama convinsă că sportul ajută foarte mult în viaţă, mi-au dat termen limită o săptămână să mă reorientez spre o altă ramură, n-am mai stat pe gânduri când doamna profesoară Bogdana ne-a înmânat nişte pliante despre baschet cu ocazia unei selecţii prin şcoli”, şi-a rememorat începuturile Ardelean, care după ce a urmat cursurile Şcolii cu clasele I-VIII Nr. 24, din zona Circumvalaţiunii, a optat pentru Liceul „Grigore Moisil”, unde studiază şi în continuare, pregătindu-se de începerea clasei a XI-a C. „În primele două săptămâni după accidentare am avut ceva mai mari probleme cu şcoala dar ulterior am obţinut chiar note mai mari, pentru că n-am mai lipsit atât cu baschetul. Doresc să absolv cu bine Liceul <Grigore Moisil>, urmând admiterea peste doi ani la Facultatea de Arhitectură”.

Pentru Ardelean aventura la loturile naţionale a început tot în urmă cu 5 ani, în 2006, când era convocată în premieră de antrenorul Dumitrache, şi de la Olimpia Bucureşti, graţie staturii sale şi perspectivelor sub panouri. Iar cum turneul orădean este imediat urmat de cel arădean, din 11 august, rezervat Diviziei B a Campionatului European la sub 16 ani, în ambele urmând a evolua colega sa de club Bianca Blanaru, un remarcabil pivot, Ardelean nu va rata prezenţa şi în sala din Arad: „Pe fetele de 1995 nu le cunosc aşa de bine, dar este mai aproape şi voi asista la câteva jocuri. Cred că au şanse destul de mari, măcar să prindă podiumul”.

Bianca Blanaru, 16 ani, şi Henrietta Blejan, trecută în această vară de la CSS Bega la prim-divizionara BCM Danzio, se regăsesc în garnitura generaţiei ´93 pentru turneul Diviziei A europene U18 de la Oradea, lot din care Alexandra Bălăceanu, şi ea de la CSS Bega, a fost eliberată de sarcini, urmând pare-se ca Blanaru să fie redirecţionată imediat şi la categoria sa de vârstă, cu junioarele născute în ´95, la turneul arădean de <B>, de la care Alexandra Sasebeş, o altă speranţă a pepinierei CSS Bega, cooptată în ultimul an competiţional de la Reghin, a fost la rândul ei eliberată de sarcini în urma pregătirilor cu lotul lărgit al României.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Baschet, Juniori și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ patru = 6

 


Alte articole legate de acest subiect: