Avantaj consolidat până la pauză, conservat mai apoi. SCM Timișoara, ca și calificată în turneul final al Cupei României

Baschet SCM Timișoara a încheiat în trombă aparițiile din acest deceniu, cu cel mai clar succes dintre cele 8 repurtate în noul sezon, dintr-un total de 14 meciuri jucate în ultimele două luni și jumătate, 91:66 (43:20) pe teren propriu cu BCMU FC Argeș, în manșa I a sferturilor de finală din Cupa României. Elevii lui Dragan Petricevic s-au detașat încă din primele 10 minute ale partidei de duminică de la ora 17 din sala ”Constantin Jude”, câștigate cu 24:7, atingând chiar un maxim de 27 de puncte avans, suficient pentru a stabili cel mai detașat triumf al lor din campania 2019-2020, superior acelui 94:76 conturat în turul precedent, și tot în manșa I, în deplasare la Galați, la fine de noiembrie.

Formația timișoreană a căutat și de-această dată să-și asigure un avantaj cât mai consistent încă din primul duel alb-violet al dublei manșe, ceea ce a și reușit din nou, grație desprinderii din prima jumătate a partidei, 24:7 și 19:13 în sfertul doi, cu 23 de puncte avans la pauză, în oglindă comparativ cu meciul acasă cu piteștenii din campionat, pierdut în chiar prima etapă a Ligii Naționale, pe 12 octombrie, 18:27 și 6:22 pentru cei din Trivale în primele 20 de minute, 24:49 înaintea părții secunde.

Era abia runda inaugurală a ediției în curs, în care argeșenii aveau să mai înregistreze doar încă o victorie în campionat, plus o alta acasă cu cei din Focșani în turul precedent al Cupei României, ceea ce le-a asigurat calificarea în actualele sferturi, în vreme ce SCM Timișoara a strâns mai multe succese decât înfrângeri, de-acum în raport 8 la 6, dintre care trei pe linie în competiția eliminatorie.

Neplătiți cu lunile, ”violeții” bănățeni aveau în schimb o pâine de mâncat cu vedere spre turneul Final4, BCMU FC Argeș fiind prada cea mai ușoară din faza sferturilor, în calitate de ultimă clasată în Grupa A valorică a Ligii Naționale. Și au mâncat-o cu poftă, de-acum și mai mari favoriți în perspectiva returului din Trivale de săptămâna viitoare.

Până atunci, Baschet SCM Timișoara va găzdui chiar primul meci din baschetul românesc programat în noul deceniu, sâmbătă 4 ianuarie 2020 de la ora 17 cu liderul U-BT Cluj, ocupanții locului 4 căutând să dea lovitura după ce în acest retur au conturat cea mai clară victorie a lor din ediția în curs și în Grupa 1-8, la 15 puncte diferență la Craiova, cu mențiunea că ”violeții” vor apărea și în prima întâlnire din returul sferturilor Cupei României, miercurea viitoare, pe 8 ianuarie 2020, la Pitești, înaintea unei mult mai dificile deplasări la Oradea, sâmbătă 11 ianuarie, pentru confruntarea cu campionii, din penultima rundă a fazei I a campionatului.

Bănățenii sunt așadar la un pas de revenirea în turneul Final4 al Cupei României, consemnată și în urmă cu două sezoane, anul trecut, când cedau la limită semifinala cu U-BT Cluj. Care a tranșat sâmbătă partida inaugurală a sferturilor, 83:64 acasă cu deținătorii trofeului, sibienii, după care Steaua s-a impus în manșa I a bucureștenelor, 83:78 pe teren propriu cu CS Dinamo Știința, semn că scorul record al sferturilor a fost stabilit tot de timișoreni, cu mențiunea că meciurile tur se încheie astăzi, luni de la ora 19, în penultima zi a anului 2019, CSM CSU Oradea – SCMU Craiova.

Puțini spectatori au luat pe frig și pe înserat calea sălii ”Constantin Jude” pentru meciul de rămas bun al favoriților în anul 2019, dar n-au avut ce regreta, baschetbaliștii respectându-și blazonul și izbutind un joc bun, dovadă de profesionism în condițiile în care n-au încasat unele drepturi salariale, dar și încă o dovadă, precum în suficiente alte cazuri similare din deceniul care se încheie, că finanțatorul de ordin public al grupării de baschet masculin nu-și merită formația pe care nu și-o poate cu adevărat permite și întreține. Un cerc vicios, din care se poate ieși numai și numai prin trecerea odată și odată în normalitate, asociată strict preluării de către un investitor din domeniul privat, așa cum i-ar șade bine unei echipe profesioniste, în grija cuiva independent de banul public, mereu măr al discordiei în dezastruoasa România și oricum catastrofal gestionat.  

Pe teren, o foarte bună abordare a sferturilor de finală, în formula de start Franklin Jr., Brown, Coconea, Komatina, Gorgemans, cinci care avea să asigure 65 de puncte din totalul de 91 al învingătorilor, inclusiv cu un implacabil run încă din primele minute, de la 2:4 la 20:4, răstimp de 8 minute și 17 secunde fără replică în sfertul I din partea vizitatorilor argeșeni. Desprindere care avea să fie și decisivă în economia manșei I, dar cel mai probabil și în ansamblul sferturilor, în condițiile în care timișorenii se impuneau la finele lunii trecute în deplasare în Trivale în încleștarea din campionat. 

BCMU FC Argeș a deschis scorul din chiar prima aruncare a partidei, efectuată de la distanță de Cameron Rundles, scuturând plasa coșului în secunda 16, însă după ce Milos Komatina a redus la limită handicapul din aruncări libere iar Măciucă a fructificat-o doar pe cea de-a doua a sa, Sherwood Terrell Brown a preluat conducerea pentru bănățeni tot de la distanță, 5:4 după un minut și 49 de secunde, dând tonul desprinderii.

Tot el a marcat următoarele puncte, și tot de la distanță, calapod al posturii de coșgheter al întâlnirii, cu un double-double, 27 de puncte marcate și 10 recuperări, reușită individuală într-o partidă încheiată și mai eficace de timișoreni, după ce pierdeau doar sfertul 3… 24:7, 19:13, 17:23, 31:23.

Istoria meciului s-a scris însă din chiar primele zece minute, când Milos Komatina a adăugat și el o ”triță”, 11:4, tot Brown și același Komatina alternând apoi reușitele sub panoul oaspeților, completate de la distanță și de un al treilea titular, Troy Chissell Franklin Jr., după care Lazar, abia introdus în locul lui Coconea, a desăvârșit irezistibilul run de 18 puncte, în minutul 9. Avea să-l stopeze în cele din urmă balticul Tamulis, cu 34 de secunde înaintea încheierii primului sfert, de la distanță, de fapt și cel mai prolific marcator al învinșilor, cu 17 puncte, însă ultimele cuvinte erau rostite tot de amfitrioni, prin Lazar iar apoi de la linie, Franklin Jr.

Același Lazar înscria și primele puncte ale sfertului secund, semn că timișorenii erau neabătut înscriși pe calea asigurării unui avantaj cât mai confortabil în perspectiva returului, atingând un maxim al primei jumătăți a meciului de 23 de puncte, de două ori în ultimul minut, prin Brown și ”trița” lui Pesakovic, cu 17 secunde rămase de jucat… 43:20.

Tot regățenii au marcat de la distanță și primele puncte după pauză, prin Tamulis, dar la mijlocul sfertului 3 aveau să înregistreze și cel mai mare deficit al partidei, de 27 de puncte, Brown țintind din afara semicercului iar apoi de la libere, 57:30 în minutul 26. În replică, Avramov, Gajovic – care avea să se aleagă ulterior cu o greșeală tehnică, ex-timișoreanul Gheorghe și Searcy au conturat cel mai consistent run al elevilor lui Hristu Șapera, de zece puncte, asigurându-le câștigarea sfertului 3.

Insuficient însă, căci, îmbunătățindu-și procentajul reușitelor la aruncările de două puncte, peste 60%, timișorenii au izbutit în ultimele zece minute al doilea cel mai bun sfert al lor duminică după-amiază, cu cele mai multe puncte înscrise, peste 30, dintre care primele 5 la rând, din mâinile nord-americanilor Franklin Jr. și Brown, pentru a se relansa de la 60:43, scor al primelor 3 sferturi. 

Iar și ultimele secunde aveau să le aparțină, apropiindu-se de avantajul maxim, la 25 de puncte, prin același Brown, reatins cu ultima aruncare a partidei de Mirel Dragoste, cireașă pusă pe tort de la distanță… 91:66.

Dintre cei 9 jucători utilizați de Petricevic, alți șase l-au completat pe omniprezentul Brown pe lista marcatorilor, nord-americanului cu 38 de minute pe parchet alăturându-i-se Komatina, cu 18 puncte și 6 recuperări în 36 de minute jucate, Franklin Jr., cu 14 puncte și câte 6 recuperări respectiv pase decisive în 31 de minute, Pesakovic cu 12 puncte în 26 de minute, Dragoste opt în 14 minute iar pivoții Gorgemans și Lazar cu câte 6 puncte în peste 26 de minute respectiv nici patru. Iar de jucat, au mai jucat Popa, un sfert de oră, și Coconea, peste 11 minute.      

De la argeșenii care au înscris și de 12 ori de la distanță, cu trei reușite mai puțin la acest capitol decât gazdele, au mai marcat în special Devin Searcy, 13 puncte în 30 de minute în teren, Cameron Rundles, 11 în 32 de minute jucate, cel mai mult dintre elevii lui Șapera, precum și Goran Gajovic, cu zece puncte, în vreme ce Tasic a izbutit 11 recuperări, cu mențiunea că învinșii au apelat la zece componenți.

Pe sâmbătă, la sosirea clujenilor, în 2020. Până atunci, ultimele rezultate din 2019 în Grupa A și programul etapei a XII-a, din primul weekend după Anul Nou, pe coloana dreaptă, a clasamentului. 

 

 

 

 

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


noua × 9 =

 


Ultimele articole din categoria Baschet: