BC SCM Timișoara a întrerupt seria neagră din deplasare cu victoria de la Craiova. Alb-violeții l-au transferat pe Jonte Flowers și s-au despărțit de Cakarevic

Formația timișoreană a oprit seria de 5 înfrângeri consecutive în deplasare cu succesul de la Craiova în fața gazdelor de la SCMU, echipă ce a făcut multe schimbări în lotul de jucători. Alb-violeții s-au impus cu 83-77, pe sferturi: 23-11, 16-28, 25-20, 19-18. Dominique Rambo, revenit în lot după ce a fost lăsat în afara jocului cu Dinamo, a fost cel mai eficient jucător de pe teren. BC SCM Timișoara a anunțat după meci despărțirea de Marko Cakarevic, jucător ce a evoluat puțin din cauza accidentărilor, și înregimentarea lui Jonte Flowers. Americanul vine după o ruptură a tendonului lui Ahile, a doua în trei ani.

Cele două formații au închis acest an calendaristic cu partida din etapa a 14-a din Liga Națională. Oltenii erau pe 9 înaintea acestui meci cu un bilanț de 4 victorii și 8 înfrângeri (16 puncte). Formația pregătită de Vladimir Vuksanovic a făcut 3 transferuri în luna decembrie, două dintre noutăți au jucat primul meci în alb-albastru în acest sezon. Cătălin Burlacu a fost la primul meci de la încheierea campionatului trecut. Veteranul român s-a întors la Ploiești pentru a conduce proiectul CSM-ului pe prima scenă dar după ce formația s-a retras din cauza problemelor financiare nu a evoluat pentru o altă echipă. Tayloe Pashon Taylor a debutat în baschetul românesc la meciul cu BC SCM Timișoara. Oltenii s-au despărțit de Marinovic și de Dino în ultima vreme. SCMU Craiova a efectuat deja cinci din cele șase transferuri permise de regulament. De partea cealaltă, timișorenii au achiziționat doi jucători în octombrie (Andrieș și Rambo) și aceștia au avut timp să se integreze în echipă.

Sursa foto: gds.ro

Sursa foto: gds.ro

Craiovenii au avut trei jucători din primul cinci veniți în această lună: Hargrove, Taylor și Burlacu, alături de aceștia au mai intrat ca titulari W. Paul și Corneanu. De cealaltă parte, în lotul lui Nenad Mandic a revenit Rambo, lăsat în afara foii de joc la meciul cu Dinamo pentru că era nemulțumit de minutele primite. Alături de fundașul american au mai intrat în formula de start Jeremic, Komatina, Popa Calotă și Diaz. Cakarevic a fost străinul rămas în afara lotului pentru acest meci. Timișorenii au deschis partida cu mai multe reușite de la distanță și s-au distanțat la capătul primului sfert la 12 lungimi: 23-11. Alb-violeții au reușit 5 „trițe” în primele zece minute față de una a craiovenilor. Bănățenii au continuat să conducă și în actul secund, dar gazdele au reușit să se apropie și Hargrove a egalat la 39 cu un coș de la distanță, astfel că la pauza mare scorul era egal. SCMU Craiova a marcat toate cele 6 aruncări de două puncte din acest sfert și a adăugat cinci reușite de la distanță cu ajutorul cărora a revenit. Timișorenii au pierdut patru mingi în sfertul secund față de una în primul.

În minutul 23 s-a consemnat cel mai mare avans al gazdelor care conduceau cu 48-42 după „trița” lui Hargrove. Jeremic i-a readus pe oaspeți în avantaj cu o reușită de la distanță, iar Burlacu și Andrieș au scuturat plasa de după semicerc și și-au dus pe rând echipele la conducere. Diaz și Komatina i-au desprins pe alb-violeți la cinci lungimi, iar scorul ultimei pauze a fost 59-64. A fost rândul timișorenilor să profite de mai multe greșeli ale oltenilor. Fraseniuc a punctat de la distanță în debutul ultimei perioade de joc și și-a apropiat formația la o lungime, 65-66, oaspeții au pierdut un atac pentru 24 de secunde iar Drăgușin a fost sancționat cu tehnic. Hargrove a marcat libera pentru 66-68 și Diaz a dus scorul la 66-71 cu un „3 points-play”. Corneanu și-a menținut echipa în joc cu o reușite de după semicerc. Rambo a punctat de la distanță și Popa Calotă a mărit ecartul la 7 lungimi: 69-76. Rambo a dus diferența la zece de la linia de fault, 71-81 cu mai puțin de un minut până la final. S-a încheiat 77-83 și timișorenii au obținut a 7-a victorie în campionat (locul 6 cu 20 de puncte, la egalitate cu locurile 4 și 5 și la 3 puncte în urma liderului).

Darius Hargrove a fost cel mai bun marcator al partidei cu 30 de puncte (+7 recuperări). De la gazde au mai punctat: Corneanu 12 puncte, Fraseniuc 10, Taylor 8, Burlacu 8, Damian 5 și Paul 4 puncte. Au mai intrat Florin Popa și Bariș Aktaș, foști componenți ai grupării de pe Bega. Dominique Rambo a fost cel mai eficient jucător de pe teren cu 26 de puncte, 9 recuperări și 7 pase decisive (35 la eficiență). Pentru BC SCM Timișoara au mai înscris: Jeremic 16 puncte, Diaz 13, Otasevic 8, Popa Calotă 8, Komatina 5, Drăgușin 4 și Andrieș 3 puncte. A mai intrat Păun. Timișorenii au înscris 30 de puncte din spațiul de trei secunde față de 22 ale gazdelor. Alb-violeții au marcat 19 din 30 de aruncări de două puncte (63%), 12 din 22 de la distanță (55%) și 9 din 14 libere (64%). De cealaltă parte, SCMU Craiova a încheiat partida cu 17 din 29 la aruncările de două puncte (59%), 13 din 27 de trei (48%) și 4 din 5 libere (80%). Oaspeții au reușit cu șase recuperări în plus: 27 la 21.

Cakarevic – out, Flowers – in

După a doua victorie în deplasare din acest campionat formația timișoreană a anunțat despărțirea de Marko Cakarevic. Acesta a venit în vară la Timișoara după un sezon ratat în Bosnia unde o accidentare la umăr l-a ținut departe de teren în cea mai mare parte, acesta jucând doar 5 partide. Fostul campion mondial și european la tineret nu a fost ferit de accidentări nici la gruparea alb-violetă. Sârbul ce evoluează pe pozițiile 2 și 3 a jucat doar 149:18 de minute în 6 meciuri din Liga Națională. În comparație, Mladen Jeremic este jucătorul de la BC SCM Timișoara cu cele mai multe minute în acest campionat: 446:55 minute în 13 partide.

Jonte Flowers  la un meci din decembrie 2014

Jonte Flowers la un meci din decembrie 2014

Clubul l-a adus în locul lui Cakarevic (28 de ani) pe Jonte Flowers (31 de ani). Americanul ce joacă pe pozițiile 2 și 3 are în palmares două titluri cu CSU Asesoft Ploiești în 2014 și 2015. La prima vedere pare un transfer foarte bun reușit de gruparea timișoreană, Flowers este un jucător care poate face diferența în atac și este util și în apărare. Americanul a început foarte bine cu prahovenii în ediția 2013-2014 a EuroCup dar a stat departe de teren în cea mai mare parte a sezonului din cauza accidentării din a doua partidă disputată în competiția europeană: ruptura tendonului lui Ahile. În primul sezon din România a evoluat doar în 15 partide (2 în EuroCup, 11 în campionat și 2 în cupă). Campioana i-a prelungit contractul și în sezonul următor (2014-2015) și-a ajutat formația în 52 de partide (16 EuroCup, 32 în campionat și 4 în cupă). În ambele ediții ale Ligii Naționale la care a luat parte Flowers a avut medii în jur de 14 puncte/meci. După ce a plecat de la Ploiești jucătorul a mers în Italia la Fortitudo Bologna în liga secundă unde a avut o medie de 14,2 puncte în 27 de partide. Flowers a suferit o nouă ruptură la tendonul lui Ahile în luna mai când a și fost operat, ceea ce l-a ținut din nou câteva luni în afara terenului, iar BC SCM Timișoara este prima echipă pentru care va juca în acest sezon. Rămâne de văzut cum s-a recuperat după această nouă accidentare americanul de 31 de ani, dacă va reuși să revină la nivelul care l-a consacrat, dacă va putea să se ferească de alte accidentări și va contribui la îndeplinirea obiectivelor „leilor”.

Jonte Flowers ar putea să debuteze la noua sa formație pe 8 ianuarie la meciul pe care BC SCM Timișoara îl va juca acasă cu liderul Steaua CSM Eximbank București. Primul meci din 2017 al alb-violeților este programat de la ora 20.

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Baschet: