BC SCM Timișoara, cu un pas la Final 8-ul Cupei României după victoria clară acasă cu Baia Mare

BC SCM Timișoara s-a impus clar cu 96-69 acasă în primul meci cu BCM Olimpic Baia Mare, pe sferturi 21-13, 28-12, 22-16, 25-28. Începutul partidei a fost echilibrat, dar gazdele au preluat conducerea pe finalul primului sfert, taxând greșelile adverse, după care și-au mărit avansul până la un maxim de 36 de puncte în ultima perioadă de joc. Doi jucători băimăreni au ieșit accidentați în timpul partidei, echipa având alți trei indisponibili lăsați acasă. De partea cealaltă Milencovici și-a susținut coechipierii de pe bancă, fiind în recuperare după operația la genunchi.

În Cupa României este obligatorie folosirea a doi români pe teren. Gazdele au pierdut doi jucători autohtoni din rotație după accidentarea gravă a lui Milencovici, care a fost operat, și excluderea din lot a lui Ghiriș. De partea cealaltă BCM Olimpic Baia Mare nu i-a adus la Timișoara pe Dohi, Tohătan și Porumb, jucători care au contribuit la promovare.

Cakarevic, cel mai bun marcator al partidei cu 18 puncte

Cakarevic, cel mai bun marcator al partidei cu 18 puncte

Alin Bîcov, fost component al ELBEI în anii când echipa reușea să se claseze pe locul 3, a făcut angajamentul onorific. BC SCM Timișoara a început partida în formula: Otasevic, Popa Calotă, Jeremic, Komatina și Jeremic. Formația vizitatoare, în a cărei staff se află un alt timișorean care și-a legat numele de acei ani ai ELBEI, directorul tehnic Dan Ionescu, i-a avut în teren la start pe Macura, Țîbârnă, Dumitrescu, Smith și Movileanu. Drăgușin a înscris primul punct de la linia de fault, iar „trița” lui Macura și aruncarea din apropierea semicercului a lui Dumitrescu au dus scorul la 1-5. Jeremic, de la distanță, Popa Calotă și Komatina (pe contră) i-au readus pe „lei” în avantaj cu 8-5. Reușita lui Macura de după semicerc i-a dus pentru ultima dată pe oaspeți în avantaj la 10-12. Diaz a marcat prin slam-dunk și restabilea egalitatea la 12, iar jucătorul oaspeților, Smart a ieșit accidentat în minutul 7. Cakarevic a făcut 14-12, Macura a ratat trei libere și timișorenii au avut momente în care s-au apărat mai agresiv la omul cu mingea și i-au făcut pe maramureșeni să greșească. Time-out Baia Mare cu două minute înainte de prima pauză și după acesta albaștrii au ieșit la pressing sus. Lucian Țîbârnă, fratele campionului Bogdan de la Oradea, a acumulat trei faulturi, Diaz a înscris una din două libere și Păun a reușit slam-dunk-ul pe contră pentru 19-12. Același Păun a dus scorul la 21-13, consemnat și la prima pauză după ce gazdele au avut un coș nevalidat pentru că au aruncat după sirenă.

Timișorenii s-au distanțat la 28-13 după ce aproape două minute oaspeții nu au găsit drumul spre coș. Mandic a folosit și formula fără un „5 clasic”, cu Komatina și Păun sub panou. Băimărenii au făcut multe greșeli la pase și la prinderea mingii, iar Cakarevic a marcat din 0 grade dreapta pentru 31-16. Otasevic a înscris de trei, Popa Calotă a acumulat 3 greșeli personale și maramureșenii au încercat apărarea în zonă. Păun 2+1, Drăgușin a înscris după o combinație sub coș, iar tânărul Albu a fost sancționat cu antisportiv când și-a împiedicat adversarul să plece pe contraatac. Și în perioada amicalelor arbitrii au început să aplice această sancțiune mai des, față de sezoanele precedente. În fapt regulamentul a rămas același, doar că cei de la FIBA au cerut să se respecte mai strict această prevedere din regulament care sancționează cu antisportiv faulturile tactice făcute să întrerupă contraatacurile, chiar dacă cel care a făcut faultul nu este ultimul apărător. Cerința vine pentru a oferi mai multă cursivitate și spectaculozitate jocului, să se ofere ocazia să se înscrie mai multe puncte. Ciotlăuș a transformat cele două libere, Otasevic a punctat de la distanță iar o liberă transformată din două a lui Komatina a stabilit scorul la jumătatea partidei: 49-25.

„Leii” s-au distanțat și după revenirea de la vestiare, iar Macura a pierdut mingea din dribling și a fost și el sancționat cu antisportiv când a oprit contra. Otasevic și Diaz au dus ecartul la peste 30 de puncte (67-34). Oaspeții au punctat pe contraatac pentru 67-38, iar Diaz a reușit un capac la o altă contră. Băimărenii au încercat și apărarea în zonă, dar și timișorenii au reușit puncte simple, slam-dunk Cakarevic pe contră. Oaspeții au continuat să facă greșeli, printre acestea și repunerea de sub panoul advers direct în aut. Ultima pauză a venit la 71-41.

Sfertul patru le-a revenit oaspeților pentru trei puncte. Movileanu a coborât bine pe centru și a punctat, Cakarevic de la distanță, iar Drăgușin nu a putut să fructifice pasul pe la spate de la Otasevic. Oaspeții au ieșit la pressing sus în mai multe momente, alb-violeții au reușit un contraatac frumos, cu trei pase rapide, finalizat de Cakarevic. Au fost minute bune când s-a jucat pe contre. Macura  a ieșit cu trei faulturi. Albaștrii s-au apărat în zonă și au trimis și jucătorii tineri de pe bancă. După ce în sfertul doi l-a băgat pe Albu, Mandic i-a trimis pe finalul partidei pe Mocrițchi care a înscris de la distanță la prima fază a sa, dar și pe Ursan. A ieșit accidentat și Stoica de la băimăreni. Finalul le-a aparținut oaspeților care au făcut pressing pe repunerea timișoreană și au înscris ultimele 9 puncte ale partidei. La ultima fază Otasevic a preferat să păstreze mingea și s-a încheiat 96-69 după un meci în care oaspeții au ținut ritmul doar în primele 8 minute.

Marko Cakarevic a fost coșgheterul partidei cu 18 puncte. Alți cinci jucători ai gazdelor au trecut de cota 10. Drăgușin, Jeremic și Popa Calotă au reușit câte 12 puncte, iar Komatina și Diaz câte 11. Pentru BC SCM Timișoara au mai înscris: Păun 9 puncte, Otasevic 8 și Mocrițchi 3 puncte. Au mai jucat Albu și Ursan. Din tabăra oaspeților Milos Macura a reușit 17 puncte, urmat de Ciotlăuș cu 16. Au mai punctat: Dunca 11 puncte, Movileanu 8, Smith 7, Dumitrescu 4, Țîbârnă 2, Rosemond 2 și Stoica 2 puncte. „Leii” au fost mai buni sub panou, reușind 48 de puncte din spațiul de trei sescunde, față de 24. Aceștia i-au taxat pe adversari marcând 24 de puncte după greșelile acestora.

Cele două formații nu au meci în acest final de săptămână, urmând să se întâlnească din nou, pentru retur, miercurea viitoare de la ora 18 la Baia Mare. În celelalte două partide disputate astăzi în primul tur al Cupei BC CSU Sibiu a învins acasă pe Dinamo București cu 94-76, iar SCM U Craiova a câștigat la BCMU Pitești cu 81-77. La final 8 sunt deja calificate CSM CSU Oradea, BC Mureș Târgu Mureș, Steaua CSM Eximbank București, U BT Cluj și Phoenix Galați.

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Baschet: