BC SCM Timișoara, în semifinalele cupei după „maratonul” cu BC CSU Sibiu. BC Timba a mers în formulă incompletă și nu a avut nicio șansă cu Steaua

Sferturile de finală ale Cupei României în care au fost implicate cele două echipe timișorene au avut o desfășurare total opusă. BC Timba Timișoara a jucat în prima zi și a avut doar 7 jucători apți, nici aceștia valizi complet. „Urșii” au cedat cu 55-103 în cel mai dezechilibrat sfert. BC SCM Timișoara a deschis a doua zi a F8-ului cu cel mai disputat meci al sezonului. Alb-violeții s-au impus cu 103-101 cu BC CSU Sibiu după 3 reprize de prelungiri.

BC Timba Timișoara nu a avut parte de un debut fericit la un turneu final al cupei, unde a ajuns prima dată, la a patra participare. Galben-negrii au mers cu mari probleme de lot la un meci în care oricum plecau cu șansa a doua. Dan Ionescu i-a trimis în 5-ul de start pe Rotariu, Reljic, Dumic (integralist), Ostojic și Lazăr (integralist). Jukka Toijala a început partida cu Taylor, Marinov, Darwiche, Baciu și Zekovic.

A fost un meci fără istoric, cu bucureștenii distanțându-se încă din start. S-a încheiat 55-103, pe sferturi: 11-32, 17-28, 15-25 și 12-18. „Militarii” au marcat 33 de puncte după mingi pierdute de timișoreni. Dragan Zekovic a fost coșgheterul partidei cu 16 puncte. Pentru Steaua au marcat 11 din cei 12 jucători care au intrat. Au mai trecut de cota zece: Taylor cu 15 puncte (plus 8 assist-uri), Marinov cu 12 puncte, Darwiche 12 și Runkauskas 11. Mario Lazăr a fost cel mai bun marcator al Timbei cu 12 puncte, fiind aproape de double-double cu 9 recuperări. Pentru „urși” au înscris toți cei 7 jucători care au intrat: Dumic 11 puncte, Ostojic 10, Reljic 8, Rotariu 7, Balmuș 4 și Medgyesy 3 puncte.

Dan Ionescu, directorul tehnic al Timbei a declarat după acest meci: „Nu cred că mai este ceva de spus. Baschetul este un sport pe care nu îl poți păcăli. Când vii cu jumătate de echipă și joci împotriva Stelei, normal că acest sport te pedepsește. Nu sunt prea multe de spus, le doresc succes în continuare tuturor participanților. Deși, aș dori să câștige concitadinii mei pentru că aș avea o contribuție măcar acolo pentru că sunt contribuabil la acea echipă și atunci normal că îmi doresc să câștige ei. Fără voia mea sunt contribuabil. Pe mine nu mă întreabă nimeni dacă banii din impozitele mele merg către ei. Glumesc. Asta a fost așa o lemă pentru că vizavi de meciul asta nu am ce să spun. De ce să zicem că a fost ghinion cu tragerea la sorți? Noi trebuie să ne vedem de lungul nasului, suntem o echipă de rang inferior. Cu excepția Galațiului care e în grupa 7-12, restul sunt echipe de top și atunci normal că rezultatele sunt scontate, măcar după prima zi”.

BC CSU Sibiu-BC SCM Timișoara 101-103 (13-27, 26-22, 20-18, 19-11, 10-10, 10-10, 3-5)

Dacă prima zi s-a încheiat cu cel mai dezechilibrat meci, a doua a început cu un thriller. Partida trebuia să fie transmisă în direct, dar partenerul tradițional al FRB, Digi, a scos-o din grilă pentru a transmite finala de tenis în care a jucat Marius Copil și meciuri nu foarte importante de fotbal din campionate străine.

BC CSU Sibiu a început partida cu Pratt, Dragoste, Laser, Popescu și Kinnard. BC SCM Timișoara i-a avut în primul 5 pe Jeremic, Komatina, Popa Calotă, Drăgușin și Mijajlovic. Fanii sibieni au asigurat fundalul sonor, dar restul spectatorilor au încurajat echipa de pe Bega. Startul partidei a fost favorabil „leilor” care s-au distanțat la 4-22. Sibienii s-au apropiat în mai multe rânduri și au reușit să treacă la conducere pe finalul timpului regulamentar. Diaz a finalizat spectaculos după o pasă de la Mijajlovic și i-a dus pe alb-violeți în avantaj, dar Pratt a egalat de la linia de fault. A fost 78-78 după 40 de minute.

Elevii lui Dan Fleșeriu au început primul overtime mai bine și conduceau la trei lungimi. A fost o partidă cu mulți jucători eliminați din cauza greșelilor personale. Sibienii au avut mari probleme la libere pe toată durata partidei. Au fost și destule turnover-uri de 24 de secunde. Mijajlovic i-a dus în avantaj pe timișoreni cu 14,3 secunde rămase din perioada de joc. Cooper a ratat iar de la linia de fault prima liberă, iar pe a doua a ratat-o intenționat, a recuperat și a înscris. Pratt i-a pus capac lui Popa Calotă și scorul a fost 88-88 la a 5-a pauză.

În debutul celui de-al doilea overtime cele două echipe au trecut pe rând la conducere. „Leii” s-au dus la patru puncte în față, dar sibienii au egalat din nou. A fost rândul timișorenilor să egaleze spre finalul sfertului, de la linia de fault, prin Komatina. Dragoste nu a găsit ținta de după semicerc și Popa Calotă a aruncat din propria jumătate, dar departe de țintă. 98-98 a fost după a doua repriză de prelungiri.

Jocul a fost destul de haotic în ultimul sfert, în care antrenorii au avut din ce în ce mai puține opțiuni din cauza faulturilor. S-a înscris puțin. Burgess, cu o liberă, și Popa Calotă au dus scorul la 98-101. Au fost proteste de ambele părți în timpul partidei, la deciziile arbitrilor. Popa Calotă a pătruns și a mărit ecartul la cinci puncte. Pratt și Cooper au marcat pentru 101-103, care avea să fie scorul final. „Leii” au avut posesia, dar au pierdut mingea cu câteva secunde până la final. Sibienii au avut ultimul atac, cu mai multe recuperări ofensive dar au ratat și alb-violeții au sărbătorit calificarea în semifinale după un meci în care au condus 45 de minute.

Sibienii au pierdut meciul atât la procentajul slab de după semicerc (31%), forțând multe aruncări de trei și pe final, dar și de la linia de fault. „Vulturii” au fost foarte slabi la aruncările de un punct, ratând 22 de libere, cu 10 în plus față de timișoreni. Alb-violeții au avut două coșuri de la semidistanță în plus, care au făcut până la urmă diferența.

Timișorenii s-au calificat pe mâna a doi foști „vulturi”. Octavian Popa Calotă a fost coșgheterul partidei cu 31 de puncte, urmat de Igor Mijajlovic cu 28. Pentru BC SCM Timișoara au mai înscris: Komatina 11 puncte (a jucat cel mai mult, aproape 52 de minute), Burgess 9 puncte, Jeremic 8, Diaz 8 și Drăgușin 8 puncte, plus 10 recuperări. Monyea Pratt a fost cel mai bun marcator al sibienilor cu 18 puncte, fiind în double-double cu 14 recuperări. Și Cooper a fost în double-double cu 17 puncte și 16 recuperări. Au mai trecut de cota zece: Paliciuc cu 16 puncte, Laser cu 14, Dragoste cu 13 și Davis cu 10 puncte.

10 jucători au ieșit cu greșeli personale. De la Sibiu au avut 5 faulturi: Davis, Dragoste, Paliciuc, Laser și Kinnard. De la formația timișoreană au acumulat 5 greșeli personale: Gheorghe, Jeremic, Drăgușin și Diaz. Mijajlovic a încheiat partida mai repede după ce a fost sancționat cu tehnic și antisportiv.

Antrenorul lui BC SCM Timișoara, Tudor Costescu, a comparat meciul cu unul de box, la conferința de presă. „O victorie complet atipică datorită modului cum a fost obținută. Am avut șansă noastră la fiecare sfârșit de perioadă regulamentară și după primul overtime. Doar o echipa puternică și atletică nu cedează. Țin să-mi felicit jucătorii, în mod deosebit pentru efortul peste măsură și peste limitele normale făcut astăzi și trebuie să vedem cum facem, pentru ca mâine să ne prezentăm cum trebuie la meci. E un meci atipic. Am fost ca doi boxeri practic. A contat care a rezistat mai mult la loviturile încasate și mă bucur că am fost noi. Băieții au făcut apel la ultimele și cele mai adânci resurse de energie pe care pare că le-au avut înmagazinate și mă bucur că am reușit să câștigăm. Deobicei, când joci la un nivel înalt în asemenea competiții, există resurse nebănuite care te fac să reziști și bănuiesc că așa se va întâmplă și mâine. Nu cred că o să fim doar o prezență, indiferent de adversarul pe care îl vom avea. În faza în care noi suntem, fizic vorbind, orice adversar e greu și cu atât mai greu după aceste 3 reprize de prelungiri. Așa cum am zis și înaintea turneului, noi avem un mare dezavantaj și datorită tragerii la sorți și datorită programului, meciuri cu echipe puternice și fără zi liberă. Eu merg pe principiul că dacă vrei să câștigi o competiție trebuie să-i bați pe cei mai buni și sper ca și mâine să fim într-o formă cel puțin la fel de bună”.

Tehnicianul sibienilor, Dan Fleșeriu, a vorbit despre o tactică a timișorenilor care i-a adormit. „Un meci pe care noi l-am început foarte prost. Să zicem că tactica Timișoarei de probleme și de ce au tot spus că au ne-a adormit bine. Am sperat să reușesc să-i mobilizez pe jucători să nu creadă lucrul ăsta. Din păcate, n-am reușit. Vina îmi aparține în totalitate mie. În partea a doua ei au încercat, n-am reușit să revenim, diferența a fost prea mare. Din păcate aici s-a terminat. Am avut un procentaj execrabil la aruncările de 3 puncte la începutul jocului. Timișoara a jucat mai bine, mai cu ambiție, mai cu dorință. Bravo lor, felicitări și baftă mai departe”.

BC SCM Timișoara va întâlni în semifinale campioana U-BT Cluj-Napoca, astăzi de la ora 20, într-un meci transmis în direct pe DigiSport 4. Ardelenii au trecut în ultimul sfert de semifinală de BCMU FC Argeș Pitești cu 74-66.

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× 6 = treizeci

 


Ultimele articole din categoria Baschet: