BC Timba i-a adus pe Balmuș, Baczo, Deconescu și Kovacevic pentru a încerca promovarea. „Urșii” își vor lansa o școală de baschet

BC Timba Timișoara va evolua în acest sezon în Liga 1, după trei sezoane petrecute în Liga Națională. „Urșii” își vor deschide o școală de baschet și își propun promovarea încă din primul an, chiar dacă au ceva probleme la nivelul jucătorilor sub 20 de ani, fiind necesari cel puțin șase pe foaia de joc și unul tot timpul în teren. Galben-negrii încearcă un proiect pe termen mediu și lung și au semnat contracte pe cel puțin doi ani, inclusiv cu străinii.

După locul 12 din stagiunea precedentă, retrogradabil, Timba a primit un wild-card pentru a rămâne în prima ligă, dar problemele de la Ploiești au făcut ca „urșii” să revină în al doilea eșalon după trei ani pe prima scenă a baschetului românesc. „E o continuare a proiectului nostru. Am ajuns în acest punct după ce am rezistat 3 ani în prima ligă, sunt mulțumit de ce am realizat până acum. Nu consider că e un pas înapoi. Ne prinde foarte bine acest an. Avem timp să începem un proiect pe termen mediu și lung”, a declarat Bogdan Murărescu, antrenorul Timbei începând din 2008.

Galben-negrii au sperat că vor rămâne în prima ligă, astfel că nu au adus jucători până când nu s-a definitivat componența Ligii Naționale și a fost oficial că „urșii” sunt retrogradați. În Liga 1 regulile diferă, echipele au voie să înscrie doar doi jucători străini pe foaia de joc, trebuie să aibă cel puțin șase jucători sub 20 de ani, dintre care cel puțin unul trebuie să evolueze pe toată durata partidei. „Pentru că am început foarte târziu avem anumite probleme cu jucătorii sub 20 de ani. Încă suntem în căutare”, a mai spus Murărescu. Răzvan Pop, jucător pe pozițiile 4 și 5 venit de la Baia Mare, și timișoreanul Vlad Butuc sunt în acest moment în lot, plus alți doi jucători de la Arad.

Ghiță Balmuș, Baczo Balasz, Marius Deconescu și Dejan Kovacevic au venit în această vară. Balmuș revine la Timba, după ce a fost în lotul pregătit de Murărescu în sezonul 2011-2012. Acesta a trecut în prima ligă pe la Steaua și Concordia Chiajna după ce a plecat de la Timba, dar în ultima vreme a fost mai mult accidentat. Din cauza unei accidentări a ratat în vara trecută transferul la cealaltă grupare din oraș. Balasz vine de la Târgu Mureș, iar Deconescu de la Târgu Jiu. Dejan Kovacevic se antrenează deja cu galben-negrii. „Are 25 de ani și a fost considerat unul din cele mai mari talente acum 6, 7 ani. A jucat la Steaua Roșie.  Evoluează pe pozițiile 2 și 3. Este un real talent, trebuie să-l punem la muncă. A făcut un pas mare înapoi și e conștient că a făcut greșeli”, a spus Murărescu despre jucătorul sârb. Conducerea s-a înțeles și cu un pivot sud-african cu pașaport american, dar încă nu a ajuns din cauza unor probleme cu drumul. Dacă acestea nu se vor rezolva, „urșii” se vor reorienta spre un alt stranier.

Au rămas Robert Medgyesi și Dominic Csender. „Vrem să găsim câțiva jucători buni sub 20 de ani. Avem mult de muncit, cu o medie de vârstă spre 20 de ani. Cel mai bătrân are 25 de ani. Sunt alții cu experiență mai mare. Cred în tinerețea noastră. Trebuie să fie un factor important, trebuie dorință de progres. Am încredere în partea cu jucătorii peste 20 de ani. Cei sub 20 de ani nu sunt foarte mulți pe piață și e greu pentru că am început târziu. 2, 3 pot să facă pasul dar mai au de muncit”, a mai spus Murărescu.

Timba este în grupa 3 a Ligii 1. „Grupa în care ne aflăm e cea mai grea din Liga 1: 4 sateliți și 3 echipe care și-au anunțat intenția de a promova. Baia Mare și-a adus doi americani. Joacă și Lăpuște la Cluj și au jucători buni sub 20 de ani”, a comentat Murărescu, cel care vede 6, 7 formații în lupta pentru promovare: Timba, Ploiești, Iași, Brăila, Cluj, Baia Mare și Știința. Primele două echipe cu drept de promovare din fiecare grupă se duc la turneul semifinal de șase, de unde primele patru merg la turneul de promovare. „Avem ca obiectiv participarea la turneul final și promovarea, dacă e posibil, dar nu va fi un capăt de țară dacă nu reușim. Să vedem dacă putem să facem față în Liga Națională, e greu cu bugetul”, a adăugat Murărescu. Pe lângă Timba, Municipal Olimpic Baia Mare și CS U Cluj-Napoca, în grupa 3 mai sunt sateliții: U BT Cluj, CSU CSM Oradea, BC Timișoara și BC Mureș.

Timba vrea să investească în marketing și în propria imagine în această perioadă pentru a aduce mai mulți sponsori. Un alt proiect în care vor investi galben-negrii este școala de baschet. „Eu mi-am dorit asta din 2008-2009. Vom oficializa startul acestei școli de baschet. Ne propunem s-o facem una din cele mai bune din țară. Vom investi. Avem contracte semnate cu 4 școli din zone diferite din oraș. Se lucrează la marketing”, a mai spus Murărescu. Secundul său Zoran Milovic se ocupă de această școală, acesta, având în Serbia propria școală privată. „În fiecare an sunt reguli noi și cer cât mai mulți tineri. E important pentru un club să-și crească jucătorii.Vrem să începem să-i învățăm baschet. Ne gândim la antrenori tineri din Serbia să le dăm mentalitatea sârbească. În primul an îi învățăm baza. O luăm pas cu pas”, a declarat Milovic. Noua școală a Timbei se va adresa atât băieților, cât și fetelor cu vârste între 8 și 16 ani. În primul an vor juca doar amicale cu echipe din Serbia și din oraș, urmând ca din următorul să intre în competițiile oficiale.

Timba a început antrenamentele pentru noul sezon pe 2 septembrie. Programul Ligii 1 nu a fost anunțat încă, meciurile urmând a începe undeva în luna octombrie.

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Baschet: