BC Timba revine în Liga 1 cu un succes clar în duelul local cu BC Timișoara 2. „Urșii” au început partida cu 31-0

BC Timba s-a impus clar în duelul local din liga secundă cu BC Timișoara 2. Galben-negrii au câștigat cu 98-33, pe sferturi: 35-4, 26-10, 23-6 și 14-13. Gazdele de la Timba au în lot doi străini, dar și jucători autohtoni mai experimentați, în timp ce adversarii s-au prezentat cu un lot foarte tânăr. „Urșii” au început partida cu un „run” de 31 de puncte, cu foarte multe intercepții finalizate cu puncte ușoare pe contraatac.

Regulamentul ligii secunde impune sateliților să aibă șapte jucători sub 20 de ani pe foaie, în timp ce echipele de sine stătătoare pot avea cu unul mai puțin. Cel puțin un jucător sub 20 de ani trebuie să fie pe teren pe toată durata partidei. Echipele cu drept de promovare au dreptul să înscrie doi străini, în timp ce sateliții pot folosi doar unul. În cazul lui BC Timișoara 2 nu se pune problema de străini, știindu-se problemele cu care se confruntă clubul. De cealaltă parte, Timba și-a făcut lotul cu gândul la promovare și are în componență un american, James Johnson, și un sârb, Dejan Kovacevic.

IMG_7226

BC Timba Timișoara – BC Timișoara 2 în prima etapă a Ligii 1

BC Timba a început meciul din prima etapă în formula Balasz Baczo, Robert Medgyesi, Vlad Colceriu, James Johnson și Dejan Kovacevic. BC Timișoara 2 i-a avut în 5-ul de start pe Daniel Pop, Alexandru Albu, Horațiu Covlescu, Vlad Secuianu și Mihai Ursan. „Urșii” au început în forță partida, „au furat” foarte multe mingi și și-au taxat mai tinerii adversari prin contraatacuri tăioase. Kovacevic a înscris primele cinci puncte ale partidei, printr-o aruncare de la distanță și o contră finalizată. De fiecare dată când au reușit să intercepteze mingea în propriul teren, galben-negrii au avut cui să paseze în apropierea coșului advers, astfel că s-au distanțat rapid la 14-0, iar antrenorul „leilor mici”, Cristian Bota, a cerut timp de odihnă după aproape trei minute și jumătate. După acesta gazdele au recurs la un pressing avansat pe repunerea alb-violeților, au reușit să profite de diferența de talie și să își „căpăcească” oponenții. Elevii lui Bogdan Murărescu au realizat și câteva faze spectaculoase cu Johnson în prim-plan impresionând prin detentă. Oaspeții nu s-au regăsit nici în apărare și le-au oferit prea multe culoare de pătrundere celor de la Timba, care au început să-și ruleze tot lotul. După aceste coordonate, „urșii” au ajuns la 31-0 după aproximativ opt minute. BC Timișoara 2 a reușit primele puncte când mai era un minut și jumătate din primul sfert prin două libere transformate de Albu. Scorul la prima pauză a fost 35-4 pentru Timba.

Sfertul secund a continuat în aceeași manieră, cu gazdele partidei făcând spectacol și cu „leii mici” încercând să își găsească ritmul. Aceștia au avut momente când fundașii au ținut prea mult mingea și nu au putut să dea drumul la atacuri care să le aducă puncte, terminând sfertul cu zece puncte marcate. La „urși” a revenit Johnson în teren și a reușit alte slam-dunk-uri spectaculoase. Același american și-a arătat disponibilitatea la efort după ce a ratat o aruncare de la semidistanță dar s-a repliat și a oprit atacul rapid al adversarilor. Medgyesi a mai fructificat o contră și a înscris pe ultima sirenă a sfertului, iar tabela sălii Constantin Jude arăta la pauza mare scorul 61-14.

Baczo a reușit primele patru puncte la revenirea de la vestiare după ce a interceptat mingea pe repunerea „leilor mici”. Parțialul sfertului trei a fost de 23-6, astfel că la ultima pauză s-a intrat cu 84-20. Și cei de la Timba au avut ratări din apropierea panoului, după pătrunderi. Ultimul sfert a fost cel mai echilibrat, revenindu-le gazdelor cu 14-13. „Urșii” ar fi putut să dea suta dar au primit indicații de pe bancă să țină mingea la ultimul atac și să nu mai amenințe coșul. S-a terminat 98-33 la capătul unei partide care a mers într-o singură direcție.

IMG_7245

James Johnson – cel mai bun marcator al partidei

Timba și-a rulat toți cei 12 jucători de pe foaia de joc și și-a menajat piesele grele, cel mai mult dintre titulari a jucat pivotul Johnson, aproximativ 20 de minute și jumătate. Johnson a fost cel mai bun marcator al partidei cu 17 puncte, la care a adăugat 7 recuperări și 4 intercepții. Pentru galben-negrii au mai înscris: Marius Deconescu 15 puncte (9 recuperări), Dejan Kovacevic 14 puncte, Balasz Baczo 11 puncte, Robert Medgyesi 10 puncte (4 recuperări, 6 pase decisive), Valentin Păcurariu 9 puncte, Răzvan Pop 8 puncte, Norbert Kelemen 8 puncte, Raul Rada 4 puncte și Vlad Colceriu 2 puncte. Au mai jucat Adi Szabo și Robert Fejes.

BC Timișoara 2 a avut nouă jucători pe foaie, dintre care au jucat opt. Alexandru Albu a fost cel mai bun marcator al „leilor mici” cu 10 puncte, plus 5 pase decisive și 5 intercepții, dar a și pierdut 13 mingi. Pentru satelitul prim-divizionarei au mai înscris: Vlad Secuianu 7 puncte (7 recuperări), Daniel Pop 6 puncte, Mihai Ursan 4 puncte (9 recuperări), Alexandru Șerban 4 puncte și Horațiu Covlescu 2 puncte. Au mai intrat Toni Nistor și Andrei Buzincu.

Timba a înscris 40 de puncte după intercepții. Experiența superioară a „urșilor” s-a văzut, aceștia reușind 26 de „mingi furate” și au pierdut 16. De cealaltă parte, jucătorii de la BC Timișoara 2 au avut 6 intercepții și au pierdut 33 de mingi. Galben-negrii au avut 42 de recuperări (13 ofensive/29 defensive), față de 31 ale „leilor mici” (11/20).  Gazdele au marcat 70 de puncte din spațiul de trei secunde, după pătrunderi sau recuperări ofensive. Elevii lui Bogdan Murărescu au avut în total 73 de aruncări din acțiune dintre care au marcat 43 (58,9%) și 10 din 14 de la linia de fault. De partea cealaltă, oaspeții au înscris 15 din cele 53 de  aruncări din acțiune și 3 din 12 libere.

Cu doi străini în lot și cu mai mulți jucători experimentați, Timba a dominat clar partida cu BC Timișoara 2, care a avut o formulă foarte tânără, cu mare parte din jucători cunoscându-se de la CSȘ Bega unde au evoluat în sezonul trecut pentru echipa U 18 sau U 16. Satelitul prim-divizionarei are ca obiectiv creșterea jucătorilor tineri pentru viitor, iar cei care fac parte din lot vor avea ocazia să lupte și cu jucători mult mai experimentați, mai ales când vor juca împotriva echipelor cu drept de promovare. Timba a utilizat multe minute jucători tineri, unii dintre aceștia fiind coechipieri la CSȘ Bega cu adversarii din această partidă. Cu piesele grele evoluând destul de puțin în prima etapă, rămâne de văzut cum se vor comporta „urșii” în meciurile cu contracandidatele la calificarea în faza următoare, când vor avea în față adversari mai experimentați care să le pună mai multe probleme în apărare.

Cele două echipe timișorene din liga secundă sunt repartizate în grupa 3 a Ligii 1. Aceasta conține patru sateliți și trei grupări cu drept de promovare. Sateliții au cursa lor pentru calificarea la turneul semifinal propriu, unde merg primele două echipe satelit din fiecare grupă. Miza este reducerea taxelor către federație pe care grupările de care aparțin o vor primi în următorul sezon. În situația în care se află clubul BC Timișoara, cu problemele care au dus la schimbarea din mers a lotului pentru prima ligă, pare greu de crezut că satelitul său va avea o șansă să treacă în faza următoare. Pentru aceasta se mai luptă sateliții: CS U-Mobitelco Cluj Napoca, ABC Mureș Târgu Mureș și CSU CSM Oradea.

Pentru calificarea la turneul semifinal al echipelor cu drept de promovare sunt două locuri disponibile și trei combatante. BC Timba Timișoara, CS Universitatea Cluj Napoca și ABC Olimpic Baia Mare vor lupta pentru cele două bilete în faza următoare. Toate cele trei și-au anunțat intențiile de promovare. La Baia Mare există un semn de întrebare după problemele apărute în ceea ce privește finanțarea de cătrea autorități a echipelor de handbal. Momentan cei de la club au în continuare susținerea financiară de la autorități dar rămâne de văzut dacă nu vor apărea probleme și la echipa de baschet.

Etapa următoare din cadrul grupei 3 este programată pe 18 octombrie, dar echipele pot să-și programeze meciurile de vineri până luni, în funcție de meciurile pe care jucătorii le au la prima echipă sau la categoriile de juniori unde evoluează. BC Timișoara va juca în deplasare la CS U-Mobitelco Cluj Napoca, iar Timba stă. Următoarea partidă a „urșilor” este cea din etapa a 3-a, pe 25 octombrie acasă, cu ABC Olimpic Baia Mare. Va fi primul prilej pentru galben-negrii să-și testeze forțele cu una din cele două adversare directe.

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Baschet: