BC Timba Timișoara câștigă turneul de promovare din Arena de Baschet cu 3 victorii, precum în urmă cu 5 ani. „Urșii” se impun după un joc nebun cu gazdele de la CN Aurel Vlaicu și trimit Politehnica Iași în primul eșalon

BC Timba Timișoara a revenit de la -14 și s-a impus după prelungiri în duelul cu CN Aurel Vlaicu din ultima partidă de la turneul de promovare. A fost un meci nebun, care a durat aproximativ 2 ore și 20 de minute, și scorul a fost 108-106: 20-20, 23-26, 21-31, 28-15 și 16-14. „Urșii” erau deja siguri de locul în Liga Națională după victoriile din primele două zile și luptau pentru câștigarea turneului. Succesul bănățenilor le-a permis celor de la CS Politehnica Iași să încheie pe doi, grație unui punct în plus la departajarea în trei între formațiile cu câte o victorie. Timba a repetat istoria din urmă cu cinci ani și s-a impus în toate cele 3 partide jucate la turneul de la Arena de Baschet, câștigând astfel Liga I.

Dacă la turneul de promovare al fetelor situația era simplă, cu calificarea pe masă în ultima zi, fără ca învingătoarele să depindă de celălalt rezultat, la turneul băieților situația era mai complicată. Teoretic și Timba, care se impusese în primele două zile, mai putea pierde promovarea, în cazul puțin probabil în care Poli Iași câștiga și timișorenii pierdeau la mai mult de 38 de puncte. Acest scenariu a fost anulat de victoria celor de la CS Cuza Sport Brăila în prima partidă de duminică. Brăilenii s-au impus cu 82-79, pe sferturi: 20-27, 9-18, 28-23 și 25-11. Aceștia au recuperat un deficit de 18 puncte înregistrat în minutul 18 și s-au impus la final, dar diferența nu a fost suficient de mare pentru a mai spera la primele două poziții. În schimb, ecartul a fost suficient de mic pentru ca Poli Iași să spere la promovare, dar pentru asta avea nevoie de o victorie a Timbei în ultimul meci.

Sursa foto: facebook.com/AlinaCojocaruPhotography

Iar această victorie părea destul de îndepărtată în a doua parte a sfertului trei, când gazdele turneului aveau un avans de 14 puncte, iar la ultima pauză scorul era 77-64 pentru CN Aurel Vlaicu. Dar finalul  avea să fie nebun…

Jucătorii echipați în galben au reușit un „run” de 9 puncte și s-au apropiat la 83-84 la jumătatea ultimului sfert. Similache a dus ecartul la patru lungimi, dar „trița” lui Engi a readus egalitatea la 88-88.

Finalul, de fapt tot meciul, a fost fragmentat, cu multe vizite la linia de fault și time-out-uri. Similache și Craft au ratat șansa să închidă meciul după ce au marcat doar una din cele două libere, iar Kovacevic a egalat la 92, tot de la linia de fault, cu șase secunde până la finalul timpului regulamentar. Ștefan a mai încercat o aruncare, în criză de timp, dar nu a găsit ținta și astfel s-a ajuns la prelungiri. În cele 40 de minute Timba a avut la fel de multe aruncări din acțiune și de la linia de fault: 57.

Sursa foto: facebook.com/AlinaCojocaruPhotography

Kovacevic și Kovac i-au dus pe „urși” la patru puncte în față în debutul prelungirilor, iar Engi marca de la distanță pentru 101-96. Ștefan a scuturat plasa de după semicerc, iar slam-dunk-ul lui Craft a readus egalitatea pe tabelă, 101-101. Cele două echipe au făcut foarte multe faulturi, jucând în prelungiri fără câțiva oameni de bază, eliminați cu 5 greșeli personale.  Medgyesy a reușit un „3 points-play” și ducea scorul la 104-101 cu un minut și jumătate până la final. Joliffe a egalat la 106 cu 14 secunde rămase din joc, iar Murărescu cerea timp de odihnă. Medgyesy a găsit drumul spre coș și a reușit să înscrie pentru 108-106. Acesta avea să fie și scorul final după ce Joliffe a ratat la ultima fază. Timișorenii au câștigat, astfel, și a 3-a partidă de la turneul pe care l-au abordat fără Casale (cu mâna în ghips) și Lazăr (probleme de ordin administrativ). CN Aurel Vlaicu a condus aproape 32 de minute, în timp ce bănățenii s-au aflat la conducere 12:49 minute. Au fost 11 schimbări de lider și 10 egalități.

Dejan Kovacevic a fost coșgheterul partidei cu 26 de puncte. Pentru Timba au mai înscris: Kovac 23 de puncte, Cuic 21, Medgyesy 13, Engi 9, Deconescu 8, Boloni 6 și Păcurariu 2 puncte. Străinii celor de la CN Aurel Vlaicu, Joliffe și Craft, au reușit câte 24 de puncte, iar Craft a fost în double-double cu 24 de recuperări (45 la eficiență). Pentru CN Aurel Vlaicu au mai trecut de cota zece Ș. Mainea cu 15 puncte și Ștefan cu 13. În total au ieșit 7 jucători din cauza greșelilor personale: Cuic, Deaconescu și Kovacevic la Timba, respectiv Ș. Mainea, Avramescu, Similache și C. Mainea, de la CN AV.

Bucureștenii au înscris mai mult din acțiune, dar Timba a făcut diferența de la linia de fault, marcând 42 de libere din 58 de aruncări (72%). Și gazdele au beneficiat de destule aruncări de un punct, transformând 23 din 39 (59%). Bănățenii au marcat 21 de aruncări de două puncte din 41 încercate (51%) și 8 din 27 de „trițe” (30%), în timp ce echipa din capitală a avut 25 de reușite din interiorul semicercului din 42 de încercări (60%) și 11 șuturi de afară care  și-au găsit ținta din 38 (29%). 34-37 a fost scorul la faulturi, incluzând și cele două tehnice la bancă încasate de timișoreni la jumătatea sfertului trei. Un alt aspect care a făcut diferența a fost cel al mingilor pierdute, 12 în dreptul Timbei și 29 la CNAV. „Urșii” și-au pedepsit adversarii pentru aceste greșei, reușind 41 de puncte, față de 13. Bănățenii au reușit 21 de  puncte pe contraatac, cu 12 mai mult ca jucătorii echipați în albastru. Gazdele au stat mai bine la recuperare, cu 59 de mingi prinse la panou (25 ofensive/34 defensive), față de 37 (11/26). Bucureștenii au marcat 21 de puncte după acestea, în timp ce timișorenii au reușit doar 9 „second chance points”.

Cu victoria dramatică din ultimul meci bănățenii au reușit să promoveze câștigând toate partidele de la turneul final, performanță pe care o reușeau și în 2012, tot la Arena de Baschet din capitală. Atunci obțineau prima dată promovarea în Liga Națională. În acest an a fost nevoie de o departajare în trei pentru a se stabili formația de pe locul doi. După câștigătoare, toate celelalte trei participante la turneu aveau un bilanț de o victorie și 2 înfrângeri. Poli Iași a avut doar un punct în plus față de CN Aurel Vlaicu la coșaverajul din meciurile care au contat la departajare (+7 față de +6). Cuza Sport Brăila a avut -13, astfel că ieșenii sunt cei care vor însoți Timba în primul eșalon.

Finalul acestei săptămâni a adus promovări pentru Timișoara atât la masculin, cât și la feminin, astfel că în orașul de pe Bega vor fi trei formații de seniori  în primul eșalon (două la băieți și una la fete). Rămâne  de văzut cum se vor descurca cele trei, alături de concitadinele prim-divizionare din celelalte sporturi de sală, împărțind bătrâna „Olimpia”, în lipsa terminării altei incinte care să permită găzduirea meciurilor de primă ligă.

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


9 − unu =

 


Ultimele articole din categoria Baschet: