BC Timişoara, în premieră pe scut în Ardeal

Pentru un spectator neutru, jocurile vicecampioanei BC Timişoara sunt mană cerească, „violeţii” oferind un al treilea meci cu prelungiri în acest sezon de Liga Naţională, însă pentru fanii bănăţenilor n-a fost uşor să înghită găluşca unui al doilea eşec în over-time în deplasare, la capătul unei dispute inaugurale a etapei a 19-a pe care elevii lui Srdjan Jovanovic ar fi putut-o cîştiga după 40 de minute, în fieful campioanei din 2011, U Mobitelco Cluj.

Zlatko Jovanovic a fost principal marcator al timişorenilor şi în precedentul eşec în over-time în deplasare, la Târgu Jiu, atunci cu 22 de puncte. La Cluj a marcat 20

Pe cît de palpitant şi echilibrat a fost, duelul din sala Horia Demian a reflectat faptul că adversarele se aflau la începerea etapei între cele 6 echipe înghesuite pe locurile 2-7, la diferenţă de un punct, căutîndu-şi o cît mai bună poziţionare înaintea fazei play-off. Iar cîştig de cauză în această confruntare între finaliste ale Diviziei A în sezoanele precedente dar şi semifinaliste ale actualei ediţii a Cupei României, au avut gazdele de sub Feleac, abia după prelungiri, în care, spre deosebire de reuşita din 7 ianuarie, cînd se desprindea la scor de campioana din Ploieşti în cele 5 minute de over-time, BC Timişoara n-a mai avut forţa să se impună şi de această dată în Ardeal.

A fost 95:84 (43:41, 79:79) pentru U Mobitelco, grupare de Final Four în 2012 care nu se putea lăuda cu un palmares prea bun acasă în acest sezon de campionat, cu 5 succese dar şi 4 înfrîngeri, mai modest decît cel al timişorenilor în deplasări, 6-3, dintre care chiar 4 în Ardeal, şi anume la Târgu Mureş, Oradea, Miercurea Ciuc şi Mediaş.

În formula de start Jovanovic, Archie, Tuljkovic, Sarovic, Popescu, timişorenii au lăsat senzaţia după primul sfert de oră că vor repeta performanţa de pe Crişul Repede, însă cu toate că Zlatko Jovanovic a devenit pentru a zecea oară coşgeter al violeţilor în cele 19 etape, prelungirile le-au adus amarul încercat pe Jiu, cu Energia Rovinari.

BC Timişoara a cîştigat clar primul sfert, cu 23:16, atins după ce Gallimore şi Johnson erau introduşi la 14:12 pentru oaspeţi, pivotul contribuind rapid cu 4 puncte.

Iar cînd Tudosă, înlocuindu-l succint pe Jovanovic, a mărit avansul timişorenilor la 10 puncte, cu o aruncare de 3 puncte ochită în minutul 14, se părea cu atît mai mult că BCT va răzbuna eşecul din jocul tur, 79:89 pe Bega.

Însă clujenii au revenit în doar 3 minute de la 23:33 la 35:35, insistînd şi pe mai departe şi intrînd în avantaj la pauza mare, cu 6 puncte înscrise la rînd… 43:41.

Autoare a 4 victorii la rînd în ultimele meciuri de campionat, dintre care doar unul programat acasă, gazda din Cluj Napoca s-a desprins la reluare şi la 7 puncte diferenţă, după ce era în prealabil egalată la 45. Dar echilibrul jocului s-a simţit şi pe finele sfertului 3, cînd căpitanul Robert Sarovic a ochit de 3 puncte, micşorînd la 18:16 handicapul celor 10 minute şi dînd speranţe în perspectiva ultimelor 10. Era 61:57…

Iar clujenii, care cedau şi pe 18 decembrie pe propriul teren, 82:84 cu liderul CS Municipal Oradea, a treia lor înfrîngere acasă în două săptămîni, după cele cu CSM Bucureşti şi SCM U Craiova, şi-au demonstrat nesiguranţa, cedînd un avans de 8 puncte, anihilat de Dominique Archie, tot cu o aruncare de 3 puncte… 69:69.

N-a fost însă o seară a „triţelor”, aşa cum s-ar părea, ci chiar din contră, gazdele nimerind doar 5 din 22 de aruncări, iar BCT şapte din 24, însă specialistul coşurilor pe final şi-a intrat din nou în rol, sîrbo-germanul Robert Sarovic egalînd la 79 în ultimul minut al sfertului 4. Şi prelungiri…

Pe de-o parte, fiind mereu condusă după pauza mare, răstimp în care a egalat de 4 ori, BC Timişoara se putea declara mulţumită cu intrarea în over-time, însă pe de altă parte Sarovic ar fi şi putut smulge victoria la potou.

N-a fost însă să fie iar oportunitatea irosită s-a întors ca un bumerang în cele 5 minute suplimentare, tranşate la fel de clar de clujeni precum o făceau şi timişorenii cu CSU Asesoft de Sfîntul Ion, capac la cele 6 aruncări ratate în over-time fiind şi eliminarea lui Garry Gallimore, pentru 5 greşeli personale, moment în care Clujul şi-a permis să-i introducă şi pe cei 4 jucători neutilizaţi de pe bancă.

S-a încheiat aşadar 95:84 (16:23, 27:18, 18:16, 18:22, 16:5 în prelungiri), la capătul unui meci în care şi Jovanovic, Popescu, Sarovic şi Johnson au acumulat cîte 4 greşeli personale, cu 3 clujeni în aceeaşi situaţie.

Mai decişi însă la recuperare, cu 44 faţă de cele 33 ale Timişoarei, dintre care 10 în dreptul lui Bogdan Popescu, străinii ardelenilor au înclinat în cele din urmă favorabil balanţa, Wright Jr. marcînd 24 de goluri, în vreme ce Ross, Barnette şi Silvăşan au contribuit cu 16, 15 respectiv 14 puncte.

Din această seară cu de toate, Jovanovic rămîne aşadar cu o nouă reuşită ca şi coşgeter, majoritatea survenind în ultimele două luni. Pe lîngă bosniac, autor a 20 de puncte în cele peste 39 de minute pe parchet, pentru BCT au mai înscris Gallimore, 16 puncte, Popescu, 12, autor al unui double-double, şi cu 10 recuperări, Archie 11, în cele 40 de minute pe parchet, Tudosă 8, Sarovic 7, Johnson 6 şi noua achiziţie, Tuljkovic, doar 4.

Şi urmează Oradea, pe Bega, pînă atunci etapa 19 mai oferind alte 7 meciuri în următoarele 3 zile…

 

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ opt = 14

 


Ultimele articole din categoria Baschet: