BC Timişoara, a cincea victorie la rînd în dauna Clujului?

Baschetul la vîrf sub panourile autohtone revine diseară la 8 în sala „Constantin Jude”, unde, după ce treceau sîmbăta trecută de învinşii lor din sferturile de finală ale play-off-ului 2011-´12, vicecampionii de la BC Timişoara au acum parte de învinşii lor cu 3-0 din semifinala play-off, altfel o complet remaniată şi încă neînvinsă cvadruplă campioană U-Mobitelco, ajunsă în 4 finale în ultimii 7 ani. Prilej pentru Sarovic şi compania de a face uitat eşecul în prelungiri de miercuri…

În ianuarie, Dominique Archie se lupta cu alde Lawrence, Lagrange, Dykes, Krstanovic. Acum, clujenii au un set complet nou de străini

Este abia etapa a patra dar iată că baschetbaliştii antrenaţi de Predrag Badnjarevic şi Srdjan Jovanovic dau deja piept cu una dintre semifinalistele ediţiei trecute, campioana din 1992, ´93, 1996 şi 2011 venind pe Bega drept una dintre cele 3 grupări încă fără eşec în Liga Naţională, alături de liderul orădean, pe al cărui parchet se vor deplasa „violeţii” sîmbătă, respectiv Energia Rovinari, după ce alb-negrii de sub Feleac se impuneau sâmbăta trecută la Sibiu, în fieful lui Petricevic, cu 75:63.

Iar dacă timişorenii nu mai au doar 5-6 dintre componenţii trupei cu care treceau cu 3-0 de clujeni în amintita semifinală din aprilie-mai, în schimb ardelenii se constituie într-o noutate faţă de primăvară, Niksa Bavcevic preluînd ştafeta pe banca tehnică de la Marcel Ţenter, ajutat fiind de Dorin Pintea, iar doar Pop regăsindu-se în lot dintre baschetbaliştii de sub Feleac ce pierdeau acea primă manşă din Final Four, pe Bega, în 28 aprilie.

Semifinala din urmă cu aproape 6 luni, în care „violeţii” eliminau campioana en-titre, dovedea faptul că şi echipele timişorene pot măcar atinge finale de campionat naţional, iar din acele frumoase seri de primăvară s-a păstrat un nucleu în jurul căruia Badnjarevic a mai adăugat şi cizelat în ultimele luni. Robert Sarovic, căpitan al vicecampioanei naţionale, era magistral, ca principal marcator, în primele două partide, cu 26 respectiv 22 de puncte în victoriile din week-end-ul 28-29 aprilie, obţinute în „Constantin Jude”, cu 81:78 şi 76:72. Pe-atunci, Jovanovic, Popescu şi Archie adăugau numeroase alte puncte iar BC Timişoara avea să se califice „din prima” în finală, învingînd într-o frumoasă progresie, de la 3 şi 4 puncte la 5, în prima deplasare la Cluj-Napoca, pe 5 mai, cu 70:65, Andrei marcînd 17 puncte, Popescu 14, Sarovic 12 şi Archie 11.

Orgoliul rănit şi supremaţia reacaparată de ploieşteni i-au determinat însă pe clujeni să reconstruiască peste vară, rămînînd acum de văzut cît de mult s-a şi întărit şi închegat fosta campioană, la care Barnette şi Hallik sunt anunţaţi a fi mai bine după accidentări iar Lazăr complet refăcut. La Sibiu, în unicul test cu adevărat elocvent de pînă acum, U-Mobitelco a început cu Derek Steven Wright jr., un tînăr de culoare din Los Angeles, în vîrstă de 26 de ani, care e secondat ca Point Guard de Vedran Nakic, cu Sean Barnette, tot la 26 de ani, cu bulgarul de 27 de ani Hristo Nikolov, cu estonianul de 28 de ani Reinar Hallik şi cu centrul muntenegrean de 28 de ani şi 2,13 metri înălţime Ivan Todorovic. Cu alte cuvinte, străini şi numai străini. Iar Nikolov reuşea 25 de puncte, Baciu 11, Nakic 10, Wright jr. şi Barnette cîte 9, Todorovic 6 şi Hallik 5…

În tabăra „violeţilor”, este foarte clar că dorinţa de a mai urca o treaptă faţă de ultima ediţie a Diviziei A, în care, la finele celor 30 de runde ale sezonului regulat BC Timişoara şi U-Mobitelco erau despărţite, pe podium, de o unică victorie, în plus în contul bănăţenilor, precum şi o ştergere cît mai grabnică şi apăsată cu buretele a înfrîngerii după… 45 de minute de la Târgu Jiu, îi capacitează pe Sarovic&Co. la ambiţii sporite.

E un derby al marilor ambiţii dar şi orgolii şi va fi cu scîntei, inclusiv pe DIGI Sport 1. Cert este că BC Timişoara a dispus de fiecare dată de clujeni pe teren propriu de cînd aceştia au redevenit campioni în 2011, la limită în returul ediţiei trecute, 72:71 pe 21 ianuarie, joc în care Bogdan Popescu era coşgeter, cu 24 de puncte. Să urmeze aşadar o a cincea victorie la rînd pentru timişoreni în dauna multiplei campioane din Ardeal?

Predrag Bandjarevic a învins de 4 ori Clujul lui Ţenter, fără replică, în 2012. Va trece şi de alb-negrii lui Bavcevic?

Ca puncte marcate în acest debut de sezon, Marko Djerasimovic se dovedeşte a fi cel mai prolific „violet”, cu 44 în cont, urmat la acest capitol de un alt nou recrut, Ivan Jelenic, cu 41 şi tot minim 8 pe meci, dar şi de un om forte al ediţiei trecute, Zlatko Jovanovic, cu 40, Delvon Johnson adunînd 36 iar Bogdan Popescu 34.

De la oaspeţii Timişoarei, bulgarul Nikolov, „small forward” cu 57 şi minim 14 în fiecare dintre cele 3 victorii, şi la oarecare distanţă de Wright jr. (38), Nakic (37) şi Branette (32). Care Sean Barnette, reamintind pe site-ul oficial al clujenilor, www.u-mobitelco.ro, că a mai jucat împotriva lui Dominique Archie la un summer league, „ştiu că este un jucător atletic”, a admis într-adevăr că „am avut la început două meciuri uşoare, încă nu ne-am comparat forţele cu echipele de top”.

Totodată, Niksa Bavcevic, antrenor al clujenilor care îi ştie pe Popescu şi Căpuşan din vremea sa la Steaua, a recunoscut la rîndul său că abia pe Bega este ora primei reale examinări pentru universitari: „Este primul meci din seria de trei partide consecutive cu echipe puternice – Timişoara, Ploieşti, Mediaş, în care vom putea vedea la ce nivel suntem”. 

Dar mai presus de vorbe şi tot felul de cifre, statistici şi palmares, doar faptele din teren contează. Inspiraţia, voinţa, concentrarea, psihicul de fier şi acel dram de şansă, cînd mingea se învîrte pe inel.

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


9 + noua =

 


Ultimele articole din categoria Baschet: