Pulbere! BC Timişoara capotează lamentabil, penultima clasată în Ungaria depăşind-o în ansamblul dublei manşe

Lami-Ved Kormend, penultima clasată în prima ligă maghiară, după un al şaselea eşec în 9 jocuri, înregistrat sîmbătă la Pecs, cu 91:79, a repetat marţi seară excelentul final avut acasă şi cu Szolnoki Olaj, în faţa căreia însă ceda, de-această dată spulberînd-o în ultimul „sfert” pe BC Timişoara şi depăşind-o implicit la puncte în ansamblul celor două manşe. A fost 97:86 (21:22, 16:18, 24:30, 36:16) iar ca total tur-retur 162:161 pentru maghiari, „violeţii” fiind la cel de-al treilea eşec la rînd, şi cel mai dureros.

Tamas Hencsey, antrenor al maghiarei Lami-Ved, şi nord-americanul Shaw, coşgeter marţi cu 33 de puncte, după cele 18 din tur, la Timişoara

Pe undeva, totalul dublei manşe este în conformitate cu urnele valorice ale combatantelor, Lami-Ved în 3 iar timişorenii în ultima…

O veritabilă readucere cu picioarele pe pămînt, suferită în micul vulcan din orăşelul pustei panone, sugerînd nivelul totuşi modest al Ligii Naţionale, deconspirat în faţa unei codaşe din ţara vecină, şi care nici măcar nu a apelat la mai mult de 3 străini din totalul celor 9 utilizaţi, exact invers decît costisitorul experiment al Banatului e fruncea, servit de bun în ritm de tobe, dancing de majorete şi „Ale Timişoara!” În contrast, Tamas Hencsey parcă a ştiut ce revanşă îi va aplica Timişoarei încă de la ora nu foarte concludentei victorii „violete” din tur.

Paradoxal însă, după Szolnoki Olaj KK – EWE Baskets Oldenburg 67:85 (27:45), timişorenii, autori ai celor mai puţine puncte în 4 etape ale Grupei F, mai pot totuşi emite pretenţii matematice de calificare, ceea ce nu e puţin lucru, după 3 clare eşecuri, la 17, 13 respectiv 11 puncte, ierarhia sunînd cam aşa: 1. EWE Baskets 8p (4-0), 2. Szolnoki Olaj KK 6p (2-2), 3. BC Timişoara 5p (1-3; 308:339), 4. Lami-Ved 5p (1-3). 

Să cîştigi primele 3 „sferturi” şi totuşi să pierzi, aceasta este istoria pe scurt a deplasării timişorenilor la Kormend, în cea de-a patra etapă a Grupei F din FIBA EuroChallenge Cup, gazdele maghiare, cu componenţi autohtoni ca Andras Rujak, în vîrstă de 24 de ani, respectiv Csaba Ferencz, de 27 de ani, printre principalii 4 protagonişti, reuşind o primă victorie în competiţie după ce în răstimp de exact două minute, înainte şi după ultima pauză, au întors rezultatul de la 58:70 la 71:70.

Cu Jovanovic şi Archie, piese de rezistenţă şi în sezonul trecut, din nou cei mai folosiţi, 34 respectiv 30 de minute, bosniacul nefiind însă deloc în mînă, cu o aruncare din 5 de două puncte şi 3 reuşite din 9 încercări de 3 puncte, iar cu Jelenic drept al treilea jucător folosit de Badnjarevic, aproape 27 de minute, dar restricţionat la numai 4 aruncări în întreg meciul, dintre care a ochit una (eficienţă – 26), timişorenii au fost răsturnaţi cu roţile în sus de croatul Buljan, autor al unui double-double, cu 29 de puncte şi 10 recuperări, precum şi de coşgeterul Shaw, cei 2 fiind precişi în aruncările de la semidistanţă. Doar Sarovic, precis în puţinele sale încercări, şi Derasimovic, unicul oaspete pe plus la eficienţă, s-au putut compara cît de cît cu dominanţii străini ai maghiarei.

A fost aşadar un meci pierdut pe final de BC Timişoara, care, dereglîndu-şi busola şi tirul, a ratat din toate poziţiile în ultimul sfert, dar în special în aruncările de 3 puncte. Implicit, maghiarii, învinşi pe Bega cu 75:65, au atins diferenţa maximă de scor, de 11 puncte, tocmai cu ultimul coş al jocului, reuşit dintr-o aruncare de 3 puncte de sus-amintitul Ferencz, cu 23 de secunde înainte de final, din serviciul remarcabilului californian Shaw, coşgeter şi în tur, care acum a adunat 33 de puncte din aproape 38 de minute pe parchet, cu 11 din 14 reuşite de două puncte.

Coşul final de trei puncte a echivalat cu un triumf maghiar în ansamblul celor două manşe.

Căderea timişorenilor a fost lamentabilă, după ce în minutul 29 atingeau cel mai mare avantaj, 65:52, adică 13 puncte, spre finishul a trei „sferturi” în care s-au văzut conduşi o singură dată, cu 21:20 în minutul 10, pe o primă cădere de la 12:18 care nu putea însă anticipa crahul din final, respectiv egalaţi pentru ultima oară la 33 în minutul 18.

„Violeţii” lui Badnjarevic însă s-au complăcut în a se vedea deja cîştigători, dînd cu piciorul în nici 10 minute unui avantaj crescut treptat şi cu sîrg, de la 45:39 în minutul 22 la 55:46 şi 9 avans după mijlocul sfertului trei.

Gazdele, mai mereu învinse atît în liga internă cît şi în primele runde din eurocupe, au renăscut şi au înscris coş după coş, Buljan şi Shaw fiind în zi mare şi profitînd de largheţea oaspeţilor. Scorul final al ultimei reprize, 36-16 pentru Lami-Ved Kormend, spune totul despre o tristă seară timişoreană sub panourile din ţara vecină.

Şi care ridică serioase semne de întrebare în privinţa strategiei de ansamblu a grupării timişorene, una tinzînd la titlu în Liga Naţională dar rulînd astăzi doar 3 jucători autohtoni pentru o treime din timpul jucat de maghiarii lui Lami-Ved, repetăm, ocupantă a locului 11, penultimul, în elita de peste graniţă.

Urmează americano-nemţii din Oldenburg, marţea viitoare, în „Constantin Jude”, respectiv deplasarea la Szolnok, peste două săptămîni, Olaji KK urmînd a juca între timp, tot acasă, cu Lami-Ved Kormend.

Lami-Ved (<5-ul> de start Simpson, Rujak, Buljan, Shaw, Ferencz): Shaw 33 puncte, Buljan 29p, Ferencz 19p, Rujak şi Simpson, cîte 6, Farkas şi Fodor, cîte două. Au mai jucat Kutasi şi Sonjak.

BC Timişoara (<5-ul> de start Jovanovic, Jelenic, Archie, Căpuşan, Johnson): Robert Sarovic 19p (25:47 minute jucate; bun recuperator, cu 7), Zlatko Jovanovic 15p (34:05; cele mai multe assists la violeţi: 6), Johnson 14p, toate de două puncte (22:28, 8 recuperări), Derasimovic 13p (25:11), Archie 13p (30:13), Popescu 5p (13:59), Căpuşan 4p (15:35), Jelenic 3p (26:49).

A mai jucat Andrei, 5:53 minute. Pe bancă: Dodoc, Păltinişanu, Păun.

 

 

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


noua − = 6

 


Ultimele articole din categoria Baschet: