BC Timişoara, inferioară… 80:93 (41:51) cu Szolnoki Olaj KK

Condiţia sine-qua-non a întreţinerii şanselor de calificare, amintită de alb-violeţi înaintea debutului timişorean în FIBA EuroChallenge, şi anume cîştigarea partidelor de-acasă, a fost spulberată marţi seară în faţa unei oaspete maghiare care, aidoma lui EWE Baskets Oldenburg marţea trecută, a jucat contra elevilor lui Badnjarevic la numai 48 de ore după un alt meci oficial şi a demonstrat vicecampioanei României că rigorile atingerii primelor două locuri în Grupa F sunt mai mari decît potenţialul actual al grupării de pe Bega.

Zlatko Jovanovic, aici aruncînd la coş în meciul cu Szolnoki Olaj KK (Ungaria), din etapa a III-a a FIBA EuroChallenge Cup, grupa F, la baschet masculin, de marţi 20 noiembrie 2012, în sala Constantin Jude, Timişoara, s-a zbătut mult, adunînd 22 de puncte ca şi co-coşgeter al jocului, dar n-a izbîndit...

 

Sosiţi la Timişoara cu aura de semifinalişti ai EuroChallenge în Final Four 2012 şi din postura de capi de serie ai Grupei F, dar şi proaspăt învinşi duminică la Zagreb, pentru a şasea oară în actualul sezon al Ligii Adriatice, a cărei ierarhie o proptesc şi în care evoluează în detrimentul întrecerii interne, „vişiniii” din Szolnok s-au dovedit însă o nucă mult prea tare pentru BC Timişoara, în ciuda aparenţelor că ar putea fi surprinşi într-un moment mai delicat, debordînd la capitolul lor forte în competiţie, de fapt cel mai bun dintre cele 32 de cluburi ale actualei faze, precizia aruncărilor libere, dar mai ales în recuperările defensive, cu 27, aproape dublu decît mai nesigurii amfitrioni.

Iar masivul centru de 2,10 Marton Bader, şi anul trecut coşgeter al lui Olaj KK, a reuşit un double-double, inclusiv cu 11 recuperări, dintre care 8 defensive, multe decisive în economia jocului, scăpat din start din mîinile Timişoarei.

N-a fost aşadar cazul ca oaspetea din Szolnok să se încline şi pe Bega, aşa cum o face în compania ex-iugoslavilor, învinsa la 17 puncte la Oldenburg obţinînd un al doilea succes la rînd în deplasările Grupei F, fără a fi cedat deloc avantajul crescut iniţial pînă la 9:0, şi luînd astfel o uriaşă opţiune pentru atingerea unui deznodămînt totuşi anticipabil, şi anume calificarea la braţ cu americanii de la EWE Baskets în faza următoare a întrecerii.

Cu două victorii din 3 deplasări, faţă de cele două eşecuri din 3 meciuri incluzînd două acasă, în „Constantin Jude”, maghiarii au acum prima şansă în faţa lui BC Timişoara, ducînd cu sine un avantaj de 93:80 în returul din 4 decembrie, din Ungaria, în chiar ultima etapă, a şasea, a Grupei F.

Ca joc, început de Jovanovic – Jelenic, Archie, Sarovic – Johnson, dintre care mai vechii Jovanovic şi Archie au dus din nou greul, cu circa 35 de minute jucate şi cele mai multe puncte, 22 respectiv 14, americanul avînd şi cele mai multe recuperări ale gazdelor (7), respectiv cu Simon, Horvath, Sehovic, Bader, Kalve, „vişiniii” reunind aşadar 5 baschetbalişti din ex-blocul estic, dintre care 3 autohtoni, s-au desprins rapid la 13:2 şi 16:4, primele puncte ale gazdelor căzînd abia după aproape 4 minute!

Odată tracul înlăturat, BC Timişoara a încheiat mai bine primul „sfert”, revenind de la 16:27 pînă la 22:27, rezultat al primelor 10 minute, şi a ripostat apoi şi unei a doua căderi, de la 27:29 la 27:35, cu 6 puncte la rînd, după care mai bine de un minut nu s-a înscris deloc, jocul stînd în cumpănă.

Cum avea însă să se întîmple şi mai apoi, coşurile cheie au aparţinut mai experimentaţilor oaspeţi, care au punctat pentru 33:37, desprinzîndu-se apoi pînă la pauza mare… 41:51.

Deşi a început partea a doua mai exact şi mai energic, reapropiindu-se la 47:53, BC Timişoara n-a găsit însă mai apoi resursele de a comprima şi mai mult handicapul, cei de la Szolnoki Olaj KK zburdînd în voie spre un 49:63 şi chiar 52:70, avantaj maxim, de 18 puncte, consemnat spre mijlocului sfertului 3 în faţa unei săli aproape pline, cu o jumătate de sector periferic acontat de fanii de peste graniţă.

Chiar dacă a regenerat nişte deşarte speranţe, cu 10 puncte la rînd, pentru 62:70 cu puţin înaintea ultimei pauze, „sfertul” trei fiind şi unicul acontat de „violeţi”, echipa lui Badnjarevic a plătit tribut fluctuaţiilor în joc şi propriilor limite, mai ales în comparaţie cu mai solidul angrenaj al cîştigătoarei cu 96:92 la Kormend, cedînd în cele din urmă la 13 puncte diferenţă… 22:27, 19:24, 23:21, 16:21.

***

Aruncări la coş: BCT 29/64 – Olaj KK 32/55; aruncări libere: 14/20 la 20/22; recuperări: 23 (9 cu 14) la 37 (10 cu 27).

***

BC Timişoara: Jovanovic 22 puncte, Archie 14p (7 recuperări), Johnson 10p, Sarovic şi Popescu, cîte 9 puncte, Derasimovic 8p, Jelenic şi Căpuşan, cîte 4. A mai jucat Andrei (9:37 minute).

Simon, cu 20 de puncte, letonul Kalve, cu 19 sub panouri, masivul coşgeter Bader, cu 14, Gay, cu 13 puncte, respectiv Fodor, cu 10, au fost principalii marcatori ai învingătoarei, care a utilizat doar 8 baschetbalişti, dintre care 5 maghiari.

***

În alte jocuri ale serii, BCM U Piteşti – Mons Hainault (Belgia) 73:78 dar şi Gaz Metan – Khimik 88:86.

 

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


3 + = patru

 


Ultimele articole din categoria Baschet: