BC Timișoara pierde la zece puncte cu U BT Cluj după ce oaspeții s-au desprins în partea a doua

BC Timișoara a fost învinsă acasă de U Banca Transilvania Cluj în etapa a 7-a a Ligii Naționale. Scorul a fost 67-77, pe sferturi: 10-13, 22-22, 18-22, 17-20. Meciul trebuia să se dispute inițial la Cluj, dar sala a fost indisponibilă și s-a decis inversarea meciurilor, cu Timișoara ca gazdă. Scenariul din meciul precedent s-a repetat pentru alb-violeți care au ținut aproape până la pauză dar au cedat în partea secundă. Timișorenii au început cu 6-0 dar clujenii au presat pe tot terenul și și-au eliminat greșelile din atac, astfel că au preluat conducerea. Aceștia s-au desprins decisiv în sfertul trei și au ajuns la un avans maxim de 15 puncte dar, deși în multe momente au avut o viteză superioară gazdelor, nu au forțat și și-au folosit toți jucătorii de pe foaie.

BC Timișoara-U BT ClujȘi disputarea acestui meci a stat sub semnul întrebării, antrenorul clujenilor, Marcel Țenter, spunând la final că până la ora 15 s-a schimbat de vreo trei ori decizia de a se juca sau nu. Până la urmă s-a jucat în condițiile speciale anunțate de federație, în fața unei audiențe destul de reduse. Petrișor, Reljic, Jelenic, Smith și Djapa au intrat în primul 5 al alb-violeților, în timp ce U BT Cluj i-a avut în teren pe Adamovic, Pasalic, Hargrove, Jucan și Zigeranovic. Oaspeții nu l-au trecut pe foaie pe Kyndall Dykes care a fost prezent la sală dar nu s-a echipat. După momentul de reculegere, „leii” au avut un debut mai bun de partidă, conducând cu 6-0 după trei minute, prin coșurile înscrise de Jelenic (după pătrundere), Smith (slam-dunk) și Petrișor. Oaspeții s-au întrecut în ratări și greșeli și nu au găsit drumul spre coș în prima jumătate a sfertului, spre supărarea celui care a condus naționala de seniori la precedenta campanie de calificare, Marcel Țenter, care a cerut time-out. Zigeranovic a fost cel care a spart gheața pentru clujeni după mai bine de cinci minute și jumătate. Pasalic și Petrișor au punctat de la libere, iar ardelenii au presat pe tot terenul, cu capcane la mijloc și Jucan a înscris patru puncte prin care a egalat la 8. Hargrove i-a dus pe oaspeți pentru prima dată în avantaj (8-10), Pasalic a punctat pentru 8-12, după care a cerut schimbare, acuzând o accidentare după ce a alunecat la faza precedentă. Reljic a mai înscris două libere pentru 10-12, iar după schimbările de pe finalul sfertului au fost 7 jucători autohtoni în teren (Milencovici, Toth și Petrișor pentru BC Timișoara, respectiv Baciu, Jucan, Kuti și Gheorghe pentru U BT), situație mai rar întâlnită în Liga Națională de baschet masculin unde este obligatorie prezența unui român pe teren, iar unele echipe au apelat la jucători naturalizați pentru a satisface această regulă. Baciu a transformat una din cele două libere de care a beneficiat și a stabilit scorul primei pauze: 10-13.

Zekavicic și Baciu au marcat în debutul sfertului secund, iar Jawara a înscris pentru 12-17 după un atac rapid în care a primit o pasă foarte bună de la Gheorghe, care s-a uitat în altă parte când a dat drumul la minge. Smith a încercat să scoată mingea din coș dar acesta s-a validat. Același Jawara a înscris un slam dunk pe contră și ducea scorul la 12-19. Smith a înscris de la distanță, iar Reljic a marcat un stop-șut după o piruetă și scorul se strângea la o posesie, 17-19. Antrenorul clujean a început să-și mai bage din străini în teren și Kalnicenko a punctat de la distanță, asistat de Adamovic. Torok a recuperat ofensiv și a înscris pentru 19-24. George Toth a ratat două libere la faza anterioară, dar a oferit un recital sub panou, înscriind 8 puncte într-un minut și jumătate și și-a apropiat echipa la un punct, 25-26. Kalnichenko și Zigeranovic au mărit din nou distanța (27-35). Smith a reușit un „3 points play”, iar Djapa și-a mai trecut în cont două puncte prin care a stabilit scorul la pauza mare: 32-35.

La reluare Djapa i-a apropiat pe timișoreni la un punct (34-35), dar oaspeții s-au distanțat din nou la șapte puncte (34-41). Aceștia au avut în multe momente un ritm superior gazdelor, căutând să plece foarte rapid pe tranziția ofensivă, în timp ce alb-violeții nu au reușit să păstreze ritmul în atac și apărare. După „trița” lui Jelenic, clujenii au înscris de două ori de la distanță prin Pasalic și s-au distanțat la 37-49. Deși au comis geșeli în anumite momente, jucătorii echipați în negru au reușit să-și gestioneze avansul și nu le-au permis adversarilor să se apropie la mai puțin de 7 puncte, diferență cu care s-a intrat la ultima pauză: 50-57.

Djapa a marcat de la distanță după jumătatea ultimului sfert, dar oaspeții au înscris șase puncte la rând și au ajuns la ecartul maxim de 15 puncte (60-75 când mai erau două minute și jumătate până la final). Jawara a înscris ultimele puncte ale oaspeților cu ceva mai mult de două minute până la final. În ultimele două minute a înscris doar Kentwan Smith (5 puncte) care  a redus diferența la zece lungimi la finalul partidei: 67-77. Clujenii obțin o victorie scontată, deși au avut un început slab de partidă, cu probleme în atac. Elevii lui Marcel Țenter s-au distanțat încet, încet în partea secundă chiar dacă nu au părut că forțează prea mult, selecționerul naționalei masculine rulând întreg lotul. Jucătorii pregătiți de trio-ul Markovic, Bota, Toroman au încercat să lupte, dar s-a văzut diferența între o echipă care  trece prin momente dificile și una considerată printre marile favorite la titlu. Diferența de zece puncte le poate da speranțe „leilor” pentru meciurile viitoare, dar nu trebuie uitat faptul că s-au apropiat în ultimele minute, iar adversarii și-au scos destul de rapid piesele grele, cel mai mult jucând Adamovic și Zigeranovic (câte 26:37 minute).

Dalibor Djapa a fost coșgheterul partidei cu 21 de puncte. Pentru BC Timișoara au mai înscris: Kentwan Smith 15 puncte (8 recuperări), George Toth 10 puncte, Cătălin Petrișor 7 puncte, Ivan Jelenic 7 puncte, Pavle Reljic 5 puncte și Filip Zekavicic 2 puncte. A mai jucat Milencovici. Pentru U BT Cluj Ivan Zigeranovic a fost cel mai bun marcator cu 17 puncte. Dacă gazdele au jucat în 8, oaspeții au folosit toți cei 11 jucători, iar 10 dintre aceștia și-au trecut în cont cel puțin 2 puncte.

Clujenii au avut cu 13 recuperări în plus: 34 (10 ofensive/24 defensive) față de 25 ale gazdelor (5/20) și au marcat mai mult de la semidistanță: 25 din 47 de aruncări de două puncte (53%) față de 17 din 31 ale timișorenilor (55%). Alb-violeții au înscris 6 „trițe” din 22 de încercări (27%), în timp ce oaspeții au marcat 4 din 12 (33%).  Ambele formații au înscris câte 15 libere.

Cu această victorie U Banca Transilvania Cluj urcă pe prima poziție cu un bilanț de 4 victorii și o înfrângere, în timp ce timișorenii sunt ultimii cu 6 înfrângeri din tot atâtea partide. Mai sunt două partide de disputat în această etapă iar clasamentul este influențat și de meciurile în care au fost implicate echipele participante în cupele europene care au fost amânate până acum. În etapa următoare clujenii joacă în deplasare la Târgu Jiu, cu Energia. BC Timișoara va juca al treilea meci la rând acasă sâmbăta viitoare când primește vizita lui CS Gaz Metan Mediaș, formație în compania căreia speră să obțină prima victorie stagională.

********************

S-a pus problema amânării celor patru partide din Liga 1 programate duminică și luni la sala Constantin Jude, dar acestea se vor  disputa conform programării.

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Alte articole legate de acest subiect: