BC Timişoara se ţine cît de cît şi încă are şanse de calificare, fie şi infime

Ceea ce putea fi meciul de gală al baschetului timişorean, găzduind liderul neînvins al Grupei F în EuroChallenge, o ex-campioană a Germaniei, a rămas însă un joc oarecare la probabil ultima apariţie a violeţilor în „Constantin Jude” în actualul sezon de eurocupe, pe seama nefastelor rezultate precedente, a frigului de-afară şi a difuzării în direct a partidei, asistenţa fiind mai răzleţită şi decît la dispute din campionat. Şi totuşi, BC Timişoara s-a ţinut cît a putut de superioara sa adversară, căreia i-a fost egală la pauză, cedînd în cele din urmă onorabil, la debutul acasă al interimarului confirmat Srdjan Jovanovic: 66:76 (32:32).

Vicecampioana României a condus în primele 12 minute şi a egalat exact înaintea pauzei mari, după care însă campioana Germaniei în 2009 s-a distanţat şi pînă la 36:47 pe seama a 4 puncte la rînd marcate în minutul 26 de Julius Jenkins, un minireviriment bănăţean fiind însă scurtcircuitat de greşeala antisportivă comisă de Ivan Jelenic la 55:58, cînd speranţele amfitrionilor renăscuseră.

Diferenţa s-a căscat în cele din urmă pe seama cîtorva naivităţi defensive precum şi a restrînselor soluţii sub coşul oaspetei, unde Johnson a fost anihiliat în cele 27 minute jucate, dar şi pe seama lipsei prospeţimii şi nesiguranţei în aruncări a principalelor 3 piese de rezistenţă ale Timişoarei, Jovanovic, ţinut din scurt în cele 32 de minute jucate, Sarovic şi Archie, cu cîte 29 pe parchet, care au marcat laolaltă doar 10 din cele 31 de aruncări ale lor de la semidistanţă şi distanţă.

Paradoxal însă, în ciuda aşteptatului eşec conturat prin pierderea ultimelor 3 sferturi, dar nu la handicapuri mai mari de 8 puncte, într-un meci în general palpitant dar fără mari veleităţi în privinţa reuşitelor, timişorenii mai au şansa lor de calificare în faza superioară, în cazul unui triumf la cît mai multe puncte diferenţă, marţea viitoare, la Szolnok, şi care să contracareze eşecul din turul disputei directe cu Olaj KK, 80:93 pe Bega, în condiţiile în care în celălalt joc al serii în penultima etapă a Grupei F în EuroChallenge a fost Szolnoki Olaj KK – Lami-Ved Kormend 83:94 (28:21, 21:24, 22:20, 12:29).

Nu este exclusă, în cazul unei victorii alb-violete la Szolnok dar şi al unui eşec al lui Lami-Ved, acasă cu nemţii, o egalitate de puncte la opt între timişoreni şi cele două grupări maghiare, moment în care va intra în calcul coşaverajul direct, momentan la plus 8 pentru cei din Kormend, la plus 6 pentru Olaj KK respectiv -14 în dreptul violeţilor…

Va fi de fapt un duel direct al grupărilor cu antrenori înlocuiţi în ultimele zile, pînă atunci însă violeţii căzînd în clasamentul Grupei F după 5 runde: 1. EWE Baskets 10 puncte (5-0), 2. Lami-Ved Kormend 7p (2-3), 3. Szolnoki Olaj KK 7p (2-3),  4. BC Timişoara 6p (1-4).

Mai mult, după acest eşec cu 66:76 (18:13, 14:19, 15:23, 19:21), timişorenii se deplasează sîmbătă tocmai în fieful unei echipe care şi-a rezolvat deja apele în arena europeană, Gaz Metan Mediaş calificîndu-se în faza următoare a competiţiei graţie unei a patra victorii în Grupa D, pe care o domină cu 9 puncte din 10 posibile: 81-58 cu Tartu Rock University. Iar după Mediaş, Ungaria…

Cît despre jocul din această seară, alb-violeţii au avut un start de meci cum şi-ar dori de fiecare dată, conducînd cu 11:0 şi restricţionîndu-i pe „vulturii” galben-albaştri în a scutura coşul pînă în minutul 6. În 5-ul de start Jovanovic, Archie, Derasimovic, Sarovic, Popescu, echipa timişoreană a demarat în spiritul tînărului său antrenor, care i-a introdus la 13:3 şi pe Andrei şi Johnson, în locul lui Derasimovic respectiv Popescu, iar ulterior şi pe Jelenic.

Dacă primul sfert a fost încurajator adjudecat cu 18:13, în schimb oaspeţii din nordul Germaniei au abordat mult mai atent debutul sfertului secund, în care rolurile s-au inversat, Paulding preluînd pentru prima oară conducerea în contul lui EWE Baskets, din aruncări libere, 18:19 în minutul 12, şi tot el adăugînd imediat o „triţă”, pe cînd elevii lui Jovanovic au înscris primul coş abia în minutul 16, prin Bogdan Popescu, care reducea la 20:24.

Însă, mai ales cu aportul lui Robert Sarovic şi prin „triţa” lui Ivan Jelenic, formaţia bănăţeană a încheiat sfertul secund aşa cum şi începea jocul, intrînd la vestiare, pentru pauza mare, la egalitate cu mai galonata sa adversară, pentru care Paulding şi Jenkins, intrat la un moment dat, cînd lucrurile scîrţîiau pentru vizitatori, au cules cele mai multe puncte… 32:32.

Sfertul 3 a fost însă decisiv în favoarea germanilor, care au înregistrat cel mai mare avantaj, 23:15, şi chiar dacă BC Timişoara le-a periclitat victoria pe debutul ultimelor 10 minute, cînd s-a apropiat şi la 3 handicap, cosmopolita grupare din Oldenburg a reuşit însă să-şi conserve permanentul avans după minutul 12, pe seama unei mai mari experienţe competiţionale.

BC Timişoara: Popescu 14 puncte (23 minute jucate), Jovanovic 11p, Jelenic 11p, Sarovic 11p, Archie 6p, Derasimovic 5p, Andrei 5p, Căpuşan 2p, Johnson 1p.

Pe bancă: Dodoc, Milencovici, Păltinişanu.

Paulding, cu 15 puncte, Jenkins, cu 14 şi Smeulders, cu 11, au fost principalii marcatori ai germanilor, care au utilizat toţi cei 10 jucători deplasaţi, dintre care 9 au înscris.

 

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− 9 = zero

 


Alte articole legate de acest subiect: