BCM Danzio preferă Europa centrală unui wild-card în Balcani

BCM Danzio Timişoara preferă varianta participării în Liga Europei Centrale celei ivite prin lansarea în acest an a Ligii Balcanice, la al cărui start clubul timişorean s-ar putea alinia în baza invitaţiei primite de la Federaţia Română de Baschet, beneficiară a două wild-card în această nouă întrecere pentru grupări din Carpaţi, opţiunea conducătorilor bănăţeni depinzând de bugetul ce urmează a fi alocat dar fiind preferabilă în plan logistic pentru deplasări în de exemplu Austria sau Slovacia, decât Bosnia.

„Cel mai bine ne-ar prinde în Liga Europei Centrale, competiţie în ale cărei grupe, comparativ, sunt incluse mai puţine echipe, patru, cu jocuri tur-retur şi şansa de calificare în Final Four. Ar fi mai convenabil să ne deplasăm în cadrul acestei competiţii, de la Cenad, pe autostrăzi bune, pe când în zona Balcanilor mai sunt şosele ca în România”, a explicat Dan Ionescu, conducător al BCM Danzio, al cărui post de antrenor principal, din care a condus clubul pe locul 4 în Final Four 2011, este preluat din această vară de Ljubomir Kolarevic, un tehnician belgrădean în vâsrtă de 31 ani, cu activitate în baschetul juvenil masculin din ţara vecină şi ca lector la Campus Kasta, o bază de pregătire estivală.

Iar la antrenor tânăr, jucătoare pe măsură, conform noii reglementări federale, cu obligativitatea alcătuirii unui lot de 12 baschetbaliste, dintre care 10 pe foaia oficială de arbitraj a jocurilor, respectiv una născută în 1992 sau mai tânără, BCM Danzio le va convoca în pregătiri pe Henrietta Blejan, actualmente în pregătiri cu România U18 înaintea debutului în Divizia A a Campionatului European, respectiv Cristina Zidaru.

Unele timişorence se pregătesc de întreceri europene la nivelul reprezentativelor naţionale, alta a încheiat recent, Adina Stoiedin având aşadar o perioadă de pauză între turneul Diviziei A europene la nivelul U20, de la Novi Sad, unde a jucat ultimul meci în 17 iulie, şi reunirea lotului bănăţencelor, în 15 august. „Avem mari, mari aşteptări de la Adina Stoiedin în viitorul sezon. Din punct de vedere medical este recuperată complet după accidentare şi intervenţia chirurgicală, este în plenitudinea forţelor, şi a fost foarte bine pentru jucătoare şi clubul nostru să participe la turneul Diviziei A. Că rezultatele au fost nefavorabile, acesta este nivelul baschetul românesc, dar este îmbucurător pentru ea că a revenit la lotul naţional după un an dificil”, a explicat Dan Ionescu.

Mai delicat va fi însă pentru Henrietta Blejan, aflată de o bună perioadă de timp în pregătiri şi cantonament cu lotul condus de selecţionerii Mandache şi Borş, ţinând cont de faptul că încheierea întrecerii continentale de la Oradea, în 14 august, va fi precedată peste numai o zi de reunirea lotului timişorean. „Îmbucurător este faptul că Henrietta a fost convocată în lotul naţional şi a prins una dintre cele 12 poziţii pentru competiţie, la un an de la revenirea sa din Italia, dovadă că modul cum s-a pregătit pe parcursul sezonului cu noi şi la CSS Bega a fost benefic. Într-adevăr, ar trebui să mai aibă câteva zile de pauză şi nu prea mi-ar conveni să nu poată veni cu noi în pregătiri dar trebuie să privesc şi din punctul ei de vedere, ţinând cont de necesitatea de a lua câteva zile de pauză, de vacanţă”, a apreciat Dan Ionescu, remarcând totodată că „una este abordarea la lot, alta la club, cum te pregăteşti şi ce joci. Toate drumurile duc într-adevăr la Roma dar unele prin Belgrad, altele prin Budapesta”.

BCM Danzio se va reuni luni 15 august, inclusiv cu Ancuţa Stoenescu, ademenită cu contracte superioare de cluburi din ţară dar care s-a simţit în ultima vreme mereu mai aşezată în oraşul natal, reînoindu-şi angajamentul cu prim-divizionara, apoi plecarea în cantonament la Ocna Şugatag, în Maramureş, unde baschetbalistele se cantonează de doi ani, şi vara şi iarna, fiind programată miercuri 17 august.

Fapt benefic, BCM Danzio va juca o dublă amicală pe drumul de întoarcere din nordul ţării, în 29 şi 30 august, la Satu Mare, cu vicecampioana Municipal, meciuri urmate de altele în Serbia, în luna septembrie, inclusiv o dublă şi cu tradiţionala adversară Hemofarm Vrsac, datele urmând a fi stabilite.

Ancuţei i se vor alătura întăriri seminificative, conform cu necesităţile şi dorinţa internaţionalei românce de consolidare a lotului timişorean, şi anume cu Jovana Vukoje, un fundaş şi extremă de la Lupa Promotion Novi Zagreb, din Croaţia, şi Biljana Pesovic, o altă sârboaică, de la Steaua Roşie Belgrad, pe posturile 2-3, extremă, în baza unor angajamente pe un an de zile, conform perioadei în care a activat în sezonul trecut pe Bega belgrădeanca Ana Vuksic, care nu va mai continua în lotul cu un plafon regulamentar de 4 jucătoare străine, completat în schimb cu pivotul senegalez Kine Kane, înălţându-se până acum la cei 1,96 metri ai ei sub panourile Aradului şi Craiovei, de unde a fost transferată.

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


sase × = 30

 


Ultimele articole din categoria Baschet: