BCM Danzio rezistă pe final și obține o victorie importantă cu Universitatea Cluj, după un sfert 3 decisiv. Oaspetele au avut cu 8 posesii în plus

BCM Danzio Timișoara a debutat cu o victorie în noua ediție a Ligii Naționale. Alb-violetele au câștigat acasă cu Universitatea Cluj, scor 75-71, pe sferturi: 15-19, 18-14, 26-13 și 16-25. Timișorencele s-au impus deși au avut cu opt posesii mai puțin decât oaspetele, dar au avut procentaje mai bune la aruncări și un sfert trei de excepție prin care s-au distanțat la 13 puncte la ultima pauză. Oaspetele au oferit o lecție de apărare pe tot terenul în ultima perioadă de joc și au pus mari probleme gazdelor, apropiindu-se la trei puncte, dar elevele lui Bogdan Bulj au rezistat și la final au obținut o victorie importantă cu una din contracandidatele la play-off, o grupare cu pretenții mai mari ca în alte sezoane.

IMG_6381Meciul dintre BCM Danzio și Universitatea Cluj a deschis noua ediție a Ligii Naționale. Fără imn și prezentarea echipelor, din cauza lipsei stației și a boxelor, care au apărut la meciul de handbal masculin desfășurat la ora 17, s-a continuat încălzirea după care fetele au revenit pe parchet pentru angajament. BCM Danzio a început partida cu Stankovic, Dumitrache, Jaksic, Mitov și Wilson. De la timișorence a lipsit Harris, coșghetera din meciurile de Cupă, americanca plecând după ce a evoluat în manșa retur. De partea cealaltă, formația vizitatoare le-a avut în teren pe Prlja, Ferenczi, Grimes, Clark și Ajanovic. Primele puncte pentru ambele echipe au venit pe mâna pivoților, cu Ajanovic deschizând scorul, iar Wilson egalând la doi. Clark a înscris patru puncte, pentru 2-6, iar gruparea timișoreană a trecut la o apărare în zonă și a preluat conducerea, cu 7-6. A urmat un „run” de opt puncte al oaspetelor după ce Ajanovic a „furat” o minge în apărare și a servit-o pe Ferenczi care a înscris pe contră, bănățencele au rămas singure în mai multe rânduri în 0 grade stânga dar au ratat pe rând din acea poziție. Ajanovic a pus mari probleme sub panoul alb-violetelor, iar scorul devenea 7-14, clujencele găsindu-se foarte bine în spațiul de trei secunde, făcându-l pe Bogdan Bulj să ceară time out. Până la prima pauză gazdele au mai redus din diferență, astfel că după primele zece minute scorul era 15-19.

Sfertul secund a început cu ratări din spatele semicercului pentru alb-violete și cu atacuri rapide ale oaspetelor care se distanțau la 15-23. Au urmat mai bine de cinci minute în care gazdele nu au primit coș și s-au apropiat la 21-23, iar Briana Wilson a egalat la 25. Pivotul american al timișorencelor a ratat libera suplimentară, iar Ferenczi a înscris de la distanță pentru 25-28. Ambele echipe au încercat apărarea în zonă și Ajanovic a reușit un „3 points play” pentru 26-31. Prlja a spart bine apărarea adversă dar a ratat de lângă coș, iar Lough a înscris cinci puncte la rând prin care a readus egalitatea, 31-31. Stankovic și Brittany Wilson (de la Cluj) au făcut 33-33, iar timișorencele mai aveau aproximativ 18 secunde ca să intre în avantaj la pauza mare. Stankovic a ratat aruncarea de la distanță când mai erau cinci secunde, dar nici Prlja nu a găsit coșul în încercarea contratimp, astfel că la jumătatea partidei scorul era egal 33-33.

Fundașul Universității, Prlja, a marcat primele două puncte de la reluare. A urmat cea mai bună perioadă de joc a timișorencelor, care au avut momente în care au punctat din aproape orice poziție. Dumitrache a marcat 10 puncte în mai puțin de trei minute și își ducea echipa în avantaj, 43-39. Jaksic și Stankovic au înscris de la semidistanță, Lough a înscris două „trițe” din aceeași poziție, iar Zidaru înscria pentru 58-44 cu un minut și jumătate până la ultima pauză. Scorul după trei sferturi a fost 59-46 și părea că Danzio a scăpat în învingătoare.

Timișorencele au revenit la apărarea om la om în sfertul patru. Prlja a dat din nou primele puncte ale perioadei de joc, iar Mitov a marcat două libere. Grimes a reușit o „triță” și un „3 points play”, iar Ajanovic a strâns scorul la 63-56. Clujencele s-au apărat agresiv pe tot terenul, punându-le mari probleme timișorencelor să treacă mingea de centru. Lecția de apărare pressing pe tot terenul pe care au dat-o oaspetele în multe momente din ultimul sfert, când au forțat de două ori la rând echipa gazdă să nu găsească drumul spre coș în cele 24 de secunde, le-a permis studentelor să se apropie la 65-62 cu trei minute și jumătate până la finalul partidei. Arbitrii au întrerupt de mai multe ori partida pentru probleme cu cronometrul de 24 de secunde. Această apărare agresivă le-a consumat mult din energie oaspetelor care deși au recuperat multe mingi nu le-au fructificat în atac, iar Mitov și Stankovic au dus formația alb-violetă la un avans de șapte lungimi, 69-62. Prlja a înscris de la distanță pentru 71-67, iar Stankovic nu a găsit o soluție să dea drumul la pasă și a fost sancționată cu 5 secunde, astfel că oaspetele au avut ocazia să se apropie la o posesie. Prlja a fost sancționată cu fault ofensiv și a ieșit cu 5 greșeli personale. Flavia Ferenczi a „căpăcit-o” pe Stankovic și jucătoarele echipate în negru au plecat spre coșul advers, dar arbitrii nu au fluierat fault la tentativele timișorencelor de a bloca jucătoarele cu mingea. Până la urmă Stankovic a fost faultată și trimisă la linia de fault, transformând ambele libere pentru 73-67. A urmat timpul de odihnă al Clujului, Wilson a ratat, dar ardelencele au reușit o capcană la mijloc și Ferenczi a înscris pentru 73-69 când mai erau 13 secunde. Dumitrache a marcat două libere, iar Wilson de la Cluj a stabilit scorul final: 75-71 și BCM Danzio obține o victorie importantă cu o contracandidată la play-off. Alb-violetele își continuă seria de invincibilitate pe propriul teren în fața clujencelor, începută în 2010.

Ines Ajanovic a fos coșghetera partidei cu 24 de puncte, fiind aproape de double-double cu 9 recuperări. Pivotul sârb a acuzat dureri pe finalul partidei când șchiopăta. Carlee Lough a fost cea mai bună marcatoare a gazdelor, cu 17 puncte, primele reușite în echipamentul alb-violet după ce debuta în Cupă dar nu găsea drumul spre coș. În partida din prima etapă a LNBF, pentru Danzio au mai înscris: Briana Wilson 15 puncte, terminând în double-double cu 10 recuperări, Alexandra Dumitrache 14 puncte, Biljana Stankovic 13 puncte, fiind aproape de triple-double cu 10 recuperări și 9 pase decisive, Zorica Mitov 8 puncte (5 recuperări, 6 assist-uri), Jovana Jaksic 6 puncte (5 recuperări), Christina Zidaru 2 puncte.

BCM Danzio a câștigat partida deși a avut cu 8 posesii mai puțin decât adversarele: 84 față de 92. Timișorencele au afut 59 de aruncări din acțiune și au marcat 29 (49%) astfel: 23 din 42 de două puncte (55%) și 6 din 17 de la distanță (35%). Oapetele au avut în total 73 de aruncări din acțiune și 30 și-au nimerit ținta (41%), dintre care 27 din 60 de 2 puncte (45%) și 3 din 13 din afara semicercului (23%). Gazdele au beneficiat de 14 libere și au înscris 11 (79%), iar clujencele au marcat 8 din 13 (62%). Ambele echipe au avut 38 de recuperări, alb-violetele stând mai bine la cele defensive (9 ofensive/29 defensive), iar alb-negrele au recuperat mai mult la panoul advers (14 ofensive/24 defensive). Elevele lui Bogdan Bulj au avut 22 de pase decisive, 19 faulturi, 18 mingi pierdute și 4 intercepții. Fetele conduse de Mihai Coldea au încheiat partida cu 20 de pase decisive, 21 de faulturi, 13 mingi pierdute și 6 intercepții.

Surpriza etapei a venit de la Galați unde gazdele de la Phoenix au învins cu 77-75 pe Universitatea Goldiș ICIM Arad. ACS Sepsi SIC a învins cu 70-36 acasă pe CSU Alba Iulia, iar celelalte două partide se joacă la începutul săptămânii.

Miercuri este programată o etapă intermediară, iar BCM Danzio Timișoara se deplasează la Arad pentru o a treia întâlnire cu ICIM în acest debut de sezon după ce a pierdut ambele dueluri din primul tur al Cupei. Meciul dintre Universitatea Goldiș ICIM Arad și BCM Danzio Timișoara va fi miercuri de la ora 19.

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Baschet: