Blanaru, Bălăceanu, Ardelean și Blejan, timișorence în lotul României U20, pentru Divizia B a Campionatului European din Bulgaria

BCM Danzio Timișoara pare a rămîne campioană națională la categoria U23 fără a mișca un deget, conform strategiei F.R. Baschet de a scoate după numai un sezon întrecerea din calendarul competițional. Altfel, gheață la mal în ceea ce privește numărul maxim de jucătoare străine în loturile prim-divizionarelor din Liga Națională, și anume șase, iar cîteva baschetbaliste de pe Bega au vacanță… activă, cu participare internațională.

Iar apropo de jucătoarele străine, Biljana Pesovic, o jucătoare emblematică în ultimii 2 ani pentru gruparea de play-off de pe Bega, va rămîne pe mai departe la ”Panterele roz”, cu care nu vor mai continua în schimb Brown, ce tinde spre CS Universitatea Alba Iulia, unde ajungea de la timișorence și Vukoje, precum și Thompson, Vuksic și Haas.

Strategia de recompletare a lotului timișorencelor va fi adoptată în funcție de bugetul disponibil dar, ca un fapt în sine, BCM Danzio are în componență 9 jucătoare românce, încercînd să rămînă pe linia promovării tinerelor jucătoare, în special localnice.

Apropo de care, cîteva se află în pregătiri, la Șura Mică și București, pentru participarea la Divizia B a Campionatului European sub 20 de ani, ce va avea loc în prima jumătate a lunii viitoare la Albena, în Bulgaria, întrecere precedată de amicale cu Israel și gazda întrecerii.

Dan Fleșeriu și Monica Brosovszky-Boriga au apelat între cele 18 selecționabile la 4 tinere crescute la CSȘ Bega Timișoara, și care s-au strecurat între timp spre sistemul divizionar, în frunte cu Bianca Blanaru, de la BCM Danzio Timișoara, precum și Alexandra Bălăceanu, convocînd-o și pe Henrietta Blejan, ajunsă la CS Nova Vita Târgu Mureș, respectiv Dora Ardelean, o certă promisiune ajunsă însă relativ sub radar în trecutul sezon competițional.

Revenind la renunțarea la unele competiții, dispariția U23 este un pas înapoi, în loc ca întrecerea să fi beneficiat pe mai departe de obligativitatea prim-divizionarelor de a alinia garnituri și la acest nivel. Doar 4 cluburi, printre care BCM Danzio, campion în 2012-2013 la sub 23 de ani, au catadicsit să dea credit întrecerii în precedenta ediție. Viziunea federală ce are de-a face cu renunțarea la U23 este că jucătoarele ar trebui să se afirme pînă la vîrsta de 20 de ani pentru a deveni senioare, cum sunt considerate la nivelul U23, dar adevărul este că, în condițiile menținerii limitei de 6 jucătoare străine în lot, de care profită unele grupări de frunte ale competiției, este foarte greu pentru o junioară absolventă să-și croiască un drum spre primul cinci, eventual chiar spre ”bancă”.

Încurajarea tinerelor talente autohtone? Aș. Poate în cazul clubului Timișoarei, și al altor foarte puține grupări, dar nu la nivel general…

În fine, va dispărea din sistemul juvenil categoria intermediară sub 17 ani, în condițiile în care, și așa, de la nivelul U15 în sus se apelează la cele mai bune dintre jucătoare pe mai multe paliere de vîrstă, cu riscul apariției accidentărilor.

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− 5 = doi

 


Ultimele articole din categoria Baschet: