Bogdan Popa îi urmează lui Mirel Dragoste la SCM Timișoara

După ce a anunțat cooptarea lui Mirel Dragoste și a unui pivot belgian, SCM Timișoara a mai realizat transferul unui baschetbalist din categoria de vârstă sub 23 de ani, Bogdan Popa, care, precum Mirel Dragoste, achiziționat în cursul săptămânii trecute, se află în cantonamentul naționalei de seniori a României. Iar ultima întărire de pe plan extern din acest intersezon este cea a belgianului Amaury Gorgemans, măsurând 2 metri și 13 centimetri și cântărind 107 kilograme.

Este vorba despre o premieră, primul baschetbalist belgian din istoria prim-divizionarei timișorene, Amaury Gorgemans semnând cu SCM după ce a jucat în ultimele opt sezoane în EuroMillions Basketball, prima divizie a țării sale natale. 

“Gorgermans este un pivot mobil, un strech 5, care pentru înălțimea lui se mișcă destul de repede. Nu reprezintă un clasic post-up 5, ci calitatea lui principală este mobilitatea. A contat foarte mult și dorința lui de afirmare într-un campionat diferit de cel belgian și din primele discuții am simțit că acest jucător va aduce un plus de energie, chiar dacă nu este fundaș sau extremă” a spus Dragan Petricevic, antrenorul SCM Timișoara.

Gorgemans vine de la una dintre semifinalistele campionatului, Basic-Fit Brussels. Formația din capitala Belgiei a terminat sezonul regular pe locul al patrulea, apoi a învins în sferturi Belfius Mons (2-0 la partide), dar a cedat în penultimul act cu Antwerp Giants, câștigătoarea sezonului regular (0-2). 

Amaury, în vârstă de 27 de ani, născut la 9 martie 1992, a avut în precedentul sezon medii de 4.5 puncte, 2.8 recuperări și 0.2 pase decisive/meci, în 26 de partide. El nu a făcut parte din cinciul de start în nici una dintre ele, având o medie de 11.8 minute/partide. Cea mai bună prestație a sezonului 2018/2019 a reușit-o în victoria cu Kangoeroes Basket Mechelen (68–61), din sezonul regular, când a adunat 16 puncte, 4 recuperări, în 25 minute pe parchet. Mechelen este formația unde campionatul trecut a evoluat Alexandru Olah, jucătorul format la CSS Bega Timișoara. 

Noul pivot al timișorenilor se află la prima experiență în afara țării sale natale. Ca senior, a jucat doar în liga de elită a Belgiei: șase sezoane la Belfius Mons-Hainaut  (2011–2017), câte unul pentru Spirou Charleroi (2017/2018) și pentru Basic-Fit Brussels (2018/2019). Cu echipele din Mons și Charleroi, Gorgemans a evoluat și în cupele europene, în Eurochallenge și în Europe Cup.

Iar după anunțarea achiziționării lui Mirel Dragoste, SCM Timișoara a bisat prin aducerea în Banat a lui Bogdan Popa – foto pagina Icontactat de bc-tm.ro în cantonamentul echipei naționale de seniori pentru prima declarație în calitate de jucător al ”violeților”. Noul pivot al celor de pe Bega se află cu începere din această săptămână în tabăra de pregătire de la Ploiești, unde tricolorii se antrenează pentru FIBA EuroBasket 2021 Pre-Qualifiers. 

„Mă bucur că în acest sezon voi avea șansa să joc într-un asemenea colectiv puternic, la Timișoara. Sunt convins că prin determinare, muncă asiduă si, bineînțeles, prin susținerea fanilor vom atinge împreună toate obiectivele propuse pentru acest sezon competițional” a spus Bogdan Popa, de loc din Ploiești. În vârstă de 22 de ani, născut la 4 iunie 1997, Popa a fost crescut la CSS Ploiești, apoi a evoluat la CSU Ploiești, înainte de a trece la Steaua București, în 2015. Cu clubul din capitală a luat bronzul Ligii Naționale în 2016 și a fost vicecampion în 2017 și 2018. 

Sezonul trecut, pivotul de 212 cm a jucat pentru SCM U Craiova, echipa care s-a calificat în cupele europene, în premieră pentru istoria clubului. Oltenii au depășit în sferturile de finală chiar pe SCM Timișoara, după o dispută extrem de echilibrată, încheiată cu 3-2 la partide. 

Bogdan Popa a avut 2.4 puncte și 1.7 recuperări, în 15 partide jucate în sezonul 2018/2019 al Ligii Naționale. Cea mai bună evoluție a reuit-o într-un joc cu Dinamo București, când a adunat 8 puncte, 7 recuperări, în 12 minute și 54 secunde de prezență pe teren. 

Bogdan Popa a fost părtaș la cea mai mare performanță a baschetului românesc din ultimii ani, promovarea naționalei U20 în divizia de elită a Campionatului European, obținută în 2017. Popa a făcut un joc foarte bun chiar în partida decisivă pentru accesul în divizia A, semifinala cu Rusia. El a contribuit cu 15 puncte și 7 recuperări, la victoria tricolorilor noștri, 87-79.

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


3 + noua =

 


Ultimele articole din categoria Baschet: