Bogdan Popescu, trecut şi pe la… Oldenburg: „Este scena pe care poţi să vezi unde ţi-e nivelul!”

Bogdan Popescu, aflat în preajma debutului într-o a doua competiţie internaţională cu BC Timişoara la nici 16 luni de la sosirea pe malul Begăi, şi care a mai jucat în EuroChallenge şi cu Steaua dar a trecut şi pe la adversara de marţi 13 noiembrie a alb-violeţilor, care se vor deplasa în runda a doua a grupei la EWE Baskets Oldenburg, a întărit importanţa unui prim pas cu dreptul, mîine seară: „Repet, trebuie neapărat cîştigat acasă!”

„Sunt foarte fericit că fac parte din lotul unei echipe care ajunge să joace în cupele europene, pentru că vă mărturisesc, este o plăcere să joci în aceste competiţii! Eşti văzut altcumva la acest nivel şi ai ocazia să fii remarcat, să dai tot ce ai mai bun în tine… Ne confruntăm cu formaţii puternice, de exemplu fostul meu club, Oldenburg, care are un buget foarte mare, şi nu ştiu dacă suntem la nivelul lor dar cred că putem cîştiga, ne vom bate cu ei şi cu Szolnok, care după părerea mea s-a întărit, şi acestea sunt în opinia mea principalele favorite ale grupei însă şi Kormend este o nucă foarte, foarte tare”, a spus Popescu, adăugînd…

„Le-am vizionat evoluţia şi este bine să începi cu dreptul, pentru că nu dorim să fim doar pasageri în EuroChallenge, ci să trecem de faza grupelor şi să ajungem să ne batem cu echipe cu bugete mari. Este poate perimat acel clişeu cu a da 100% dar suntem chiar pregătiţi pentru acest pas însă este absolut esenţial să ne impunem în primul rînd pe teren propriu. Trebuie neapărat să începem cu bine şi să cîştigăm acasă, primul meci este cel mai important, pentru că am experienţa acestei competiţii şi ştiu că este foarte, foarte greu să aduci victorii de afară. Fiecare echipă joacă mult mai bine acasă şi de aceea trebuie să ne fructificăm acest avantaj. De exemplu şi Szolnok a pierdut în vară la Piteşti, în pregătiri, dar pe teren propriu ştie mult mai bine să se pună în valoare, să exploateze oportunitatea…”

Apropo de Szolnoki Olaj, grupare maghiară ce are dispensă de a se alinia în întrecerea autohtonă, tocmai pentru a juca în EuroChallenge dar şi în Liga Adriatică, aceasta a cedat la circa 20 de puncte în ultima confruntare avută în Liga Adriatică, pierzînd sîmbătă la Beograd, cu Crvena Zvezda. „Am jucat cu Steaua în EuroChallenge şi am avut parte de două grupări din Rusia şi una din Belgia, şi am văzut ce tare este nivelul. De fapt, la bugetele pe care le au şi loturile pe care le pot forma, ruşii ar trebui să dea piept în liga lor proprie, iar una dintre respectivele echipe chiar a ajuns în finala competiţiei. Am cîştigat 3 meciuri şi am pierdut 3 meciuri”, a mai reamintit Popescu, adăugînd că s-a documentat pe internet dacă fosta sa grupare, EWE Baskets Oldenburg, la care a evoluat între 2004 şi 2006, mai are vreun component din respectiva perioadă: „Nu mai au din timpul meu… Trebuie precizat că în Germania se poartă politica deschisă de transferări cu condiţia ca doar 3 componenţi să aibă paşapoarte extracomunitare. Aveau mai mulţi străini dar cu dublă cetăţenie”. 

Ceea ce este cazul şi în EuroChallenge, în care poate fi aliniat un număr nelimitat de jucători străini dar nu mai mult decît 3 extracomunitari.

„Aceasta este scena pe care poţi să vezi unde îţi este nivelul”, a mai precizat Bogdan Popescu, experienţă în EuroChallenge, şi chiar de dată mai recentă, avînd şi Marko Djerasimovic, noul component al BC Timişoara, care a jucat în toamna trecută două partide din grupele de calificare ale competiţiei, tocmai pentru maghiarii de la Szolnoki Olaj, pe care alb-violeţii îi vor aduce peste două săptămîni pe Bega, „dar s-a accidentat în cel de-al doilea joc şi a fost cedat altui club”, după cum a amintit Leontin De Maio.

Szolnoki Olaj s-a calificat în Final Four al EuroChallenge 2012, turneu final adjudecat de turcii de la Fenerbahce, care astfel au făcut pasul spre EuroCup, crema cremei continentale, ajungînd în această toamnă să strîngă două victorii din 4 jocuri la acel nivel, unde dau piept cu Barcelona şi TSKA Moscova.

„Va fi în mod cert o experienţă plăcută şi nu vrem să fim doar pasageri în această competiţie care este o poartă pentru baschetul autohton spre Europa. Această participare poate aduce o bună imagine Timişoarei iar în cazul unor evoluţii bune şi pe mai departe, vom ajunge să întîlnim şi alte echipe. Vedem Szolnok şi Oldenburg ca principale favorite dar Timişoara îndrăzneşte să spere că va ieşi din grupă”, a mai spus Leontin De Maio, preşedintele grupării de pe Bega, punctînd faptul că nemţii de la Oldenburg, gazde ale bănăţenilor marţea viitoare, au în lot 7 jucători americani, un polonez şi un olandez.

Cît despre primii adversari, roş-negrii pregătiţi de Balasz Sabali, şi care descind luni la ora 16 la Timişoara, reprezentînd un club aflat la aniversarea a jumătate de secol de existenţă, De Maio a mai amintit că „şi-a pierdut sprijinul financiar în această vară dar s-a restabilit în această privinţă”.

Partida de mîine seară va avea parte de o brigadă de arbitraj reunind componenţi reprezentînd federaţii diferite.

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ 1 = zece

 


Ultimele articole din categoria Baschet: