Bolcu: „Îi educăm pe baschetbaliştii juniori ai CSŞ Bega să nu plece din Timişoara ca seniori”

„Suntem clubul cu cele mai bune rezultate din ţară, atît la băieţi cît şi la fete. Anul acesta a fost şi mai bun decît precedentul, însă dacă anul trecut Federaţia Română de Baschet a recunoscut deschis acest lucru, de această dată în schimb a premiat doar cluburile de seniori care se ocupă şi de creşterea juniorilor şi care au cele mai multe asemenea grupe”, explică Mihai Bolcu, unicul profesor titular la echipele de băieţi din totalul de 6 de la catedra de baschet a CSŞ Bega Timişoara, pe care o conduce.

Profesorul Mihai Bolcu, în preajma fotografiei cu fostul său coleg, profesorul Mircea Albu, dispărut tragic în acest an

Remarcabil, CSŞ Bega s-a calificat cu toate grupele de vîrstă la turneele finale din 2010 şi s-a întors de-acolo cu braţele pline de medalii. Băieţi de aur la generaţiile sub 20 de ani, sub 18 şi sub 15, fete de argint la sub 18 şi sub 16 şi alţi băieţi de „bronz”, la categoria sub 14 ani. Preţul succesului a fost însă umbrit de dispariţia profesorului Mircea Florin Albu, unul dintre şi-aşa puţinii şlefuitori de talente din secţie, căruia după 20 de ani de trudă la acest club i-a cedat inima la datorie, după semifinala cîştigată de CSŞ Bega cu CSŞ 4 Steaua Bucureşti, în turneul final de la Miercurea Ciuc. „Din păcate, din echipa noastră va lipsi domnul profesor Albu, care a obţinut cele mai bune rezultate din club, ajungînd la un vîrf al carierei de antrenor. Peste doi ani, urma să selecţioneze alţii copii, în vîrstă de 8 ani, cum e mai nou, faţă de 10 pînă nu demult, şi să-i ducă din nou pînă la capătul junioratului, aşa cum se procedează, în cicluri”, spune profesorul Bolcu. Dintr-o mică fotografie înrămată, singura din micuţa încăpere de sub tribuna sălii de jocuri sportive care acum îi poartă numele, profesorul Albu ne veghea din ceruri. „O fac pentru Mircea” a răspuns profesorul Bolcu solicitării de a imortaliza acest moment.

Succese marcate de dispariţia profesorului Mircea Albu

Mircea Florin Albu ghidase în 2010 spre triumf atît generaţia sub 20 de ani, cît şi cea sub 18, echipe cu care în anul precedent obţinuse argintul la turneele finale. Zdruncinată, CSŞ Bega l-a cooptat în toamnă drept suplinitor în catedră pe Andrei Talabă, fost jucător la seniorii lui ELBA, care i s-a alăturat lui Ciprian Prejban, ajuns deja într-al treilea an de activitate în secţia de baschet şi deja cu rezultate, „bronz” la juniori III. „Sunt doi tineri serioşi şi sper să avem o bună activitate”, menţionează Mihai Bolcu, care îl aminteşte şi pe Tiberiu Ondreikovics: „Ne sprijină şi acum, activează şi în continuare în club, cu rezultate deosebite în ultimii ani, antrenînd echipa de <B> şi ca voluntar la generaţia campionilor, 1995”.

În sala "Profesor Mircea Albu", profesorul Bolcu cu diplomele şi trofeele sale şi ale colegului dispărut, decernate IN MEMORIAM la "Gala Campionilor 2010" de TV Analog, emsiunea Joia Sportivă

Într-adevăr, cu puţini antrenori în secţie pentru totalul de zece grupe de vîrstă, de la sub 14 ani la U-20, inclusiv Mioara Chiţu, Veronica Gavrilă şi Silvia Ondreikovics, pregătind cele cinci generaţii de fete, CSŞ Bega a făcut adevărate minuni. „Fiecare răspunde de două echipe, cu continuitate pînă spre 20 de ani, categorie de vîrstă pe care Federaţia de Baschet a introdus-o în ultimii ani, pentru a acoperi golul competiţional după 18 ani, la încheierea junioratului, mai ales în cazul oraşelor fără echipe de <B>, unde tinerii nu mai aveau unde să joace”, explică profesorul Bolcu, care are în grijă grupele sub 20 ani şi de juniori III, cu care tocmai revenise dintr-un turneu cu 3 succese din tot atîtea jocuri, la Turnu Severin.

Olah pierdut momentan pentru un high-school nord-american

Cărui fapt i se datorează şirul succeselor recente? „Echipei extraordinare şi colaborării foarte bune! Numai aşa puteam să cîştigăm în ultimii ani finale chiar şi la 30 de puncte diferenţă, cum s-a întîmplat împotriva Clujului”, spune Bolcu, care pune victoriile şi pe seama „generaţiei cu pivoţi valoroşi, cu talie deosebită, jucători de lot naţional. George Toth, la sub 18 ani, 2,10, şi Alexandru Olah, la sub 17 ani, 2,08, care din păcate a plecat momentan la un high-school nord-american”.

Apropo însă de sportivi la lot, lista e mai lungă, incluzîndu-i pe cei patru juniori medaliaţi în weekend cu argint, la Balcaniada sub 15 ani, găzduită tocmai de Sala „Profesor Mircea Albu”, şi anume Casian Todorov, Nenad Popov, Raul Covaciu, Ovidiu Udrea, elevi ai CSŞ Bega care tocmai ieşeau de la alt antrenament sub bagheta sîrbului Vrkic, cu lotul naţional cantonat pînă în 27 decembrie seara în Timişoara.

„Am fişa programului lor de lucru, sunt în grija noastră, dacă este ceva nevoie”, spune profesorul Bolcu, împărţit între o mie de probleme la secţie. Exemplu concludent al strîmtorării numerice, Mihai Bolcu a participat cu juniorii III ai clubului la Turnu Severin, pe cînd în Timişoara se derula Balcaniada, cu România avînd patru localnici în componenţă. Iar faptul că antrenorii pasează şi tot ei aruncă la coş e sugerat şi de văduvirea patrulaterului balcanic de o femeie de servici, pentru întreţinerea sălii pe perioada turneului. La atîtea disponibilizări şi ore tăiate, truditorii sufletişti ai baschetului sfîrşesc prin a fi nevoiţi să aibă grijă de mai toate…

Mulţi localnici la loturile naţionale

Alţi timişoreni la lot, George Toth şi Zoran Milencovici la tineret, Leonard Filip şi Ovidiu Mogoşanu, iar dintre cei mici, Fabian Spînu, Vlad Szekely şi mezinul Vlad Secuianu, fetele lăudîndu-se cu deja consacratele Bianca Blănaru, 15 ani, un pivot de 1,90, Dora Ardelean, extrema de la sub 18 ani, ori cu „mezina” Alina Gheban.

„Catedra are politica de a alinia la fiecare categorie de vîrstă în competiţiile oficiale pe cei mai buni baschetbalişti de la grupa imediat mai mică, juniori care astfel se antrenează atît cu echipa lor cît şi cu o categorie mai mare. Există situaţii în care o echipă reuneşte jucători şi de la trei antrenori”, mai spune Bolcu, strategia fiind benefică în vederea oţelirii juniorilor pentru marele pas spre seniori.

CSŞ Bega, pepiniera lui BCM

Mai ales că, prin reînnodarea colaborării cu clubul „mare” al Timişoarei, „CSŞ Bega este practic pepiniera lui Baschet Club Municipal”, după cum menţionează profesorul Bolcu: „Din acest sezon, poate şi presaţi de rezultatele bune ale juniorilor, cei de la nou înfiinţatul club de seniori BCM Timişoara au venit cu oferta de a reînnoda buna tradiţie de colaborare care a existat între CSŞ Bega şi echipa de <A>, pe vremea cînd 80% dintre componenţi erau produsele Clubului Sportiv Şcolar. De fapt, dacă n-am reuşi să şlefuim juniori pentru seniorat, pentru prima ligă, nu ne-am justifica existenţa, însă pentru promovarea lor era esenţial să-şi dorească acest lucru şi cei de la seniori, ceea ce se pare că s-a întîmplat în ultima vreme”.

Echipa de <B>, benefică rodajului tinerilor

Contractul stipulează ca juniorii cei mai valoroşi să activeze şi în echipa <B>, de ligă secundă şi fără drept de promovare, finanţată de BCM Timişoara, respectiv ca tinerii ce evoluează mai puţin în prima ligă să aibă drept de joc şi în garnitura secundă. Ca un alt aspect pozitiv pentru baschetul local, „i-am educat în aşa fel încît să nu prea aleagă alte grupări, dinafara Timişoarei. Localnicii nu prea pleacă din baschetul de-aici, în ciuda faptului că mai toate prim-divizionarele au vrut să achiziţioneze de la noi. N-am răspuns însă tentaţiei banului iar jucătorii au urmat traiectoria pregătirii pentru a prinde echipa mare a oraşului”, explică profesorul Mihai Bolcu. „Îmbunătăţirea condiţiilor de pregătire şi materiale pentru a ajunge performeri la seniori îi vizează pe toţi cei care intră în programul derulat prin semnarea contractului cu BCM, care are prioritate în semnarea juniorilor noştri”, a mai spus Bolcu, menţionînd că sumele de transfer în baza grilei nu sunt mari. Aşadar juniori pentru BCM şi echipa sa de <B>, junioare pentru BC Danzio, gruparea de senioare a Timişoarei cu care CSŞ Bega colaborează de 2 ani.

Iar exemplele concludente în actualul lot de seniori sunt Dan Păltinişanu şi Petru Czmor, din generaţii precedente, cărora li s-au adăugat în acest an pentru acomodare Zoran Milencovici şi George Toth.

Cluburile private rezolvă în parte problema numărului mic de antrenori

Ciprian Prejban între copiii grupei de la Vest Activ

„Un alt aspect pozitiv, în Timişoara activează din acest an mai multe cluburi particulare, printre care C.S. Vest Activ, aflat deja într-al şaselea an şi cu rezultate la junioarele II, căruia i s-au alăturat alte două-trei, ca Sport Star ori MP de exemplu. Sunt potenţiale rezervoare pentru baschetul local iar prin apariţia acestor grupări s-a creat o emulaţie şi s-a acoperit un vid, fiind rezolvată în parte problema numărului mic de antrenori pentru creşterea tinerelor talente”, adaugă profesorul Bolcu, urmărind de la marginea parchetului sălii „Profesor Mircea Albu” unul dintre antrenamentele celor de la Vest Activ, cu Ciprian Prejban în mijlocul elevilor săi.

„O problemă este că ajung şi două grupe de vîrstă să fie nevoite să se antreneze în acelaşi timp, respectiv că nu sunt multe <poziţii> de antrenament în sală. Juniorii noştri, baschet şi volei, sunt nevoiţi să-şi împartă parchetul între orele 15 şi 21, după care CSŞ Bega se mai autofinanţează din închirierea sălii. E complicat”, remarcă profesorul Bolcu, aducînd în discuţie şi o altă asperitate, cea a selecţiei. „Noi triem şcolile în lung şi-n lat dar marele impediment este că, baza noastră de pregătire fiind în Circumvalaţiunii, doar 30% dintre copii şi juniori provin din alte cartiere ale oraşului decît cele limitrofe acestei arii. Majoritatea celor care rămîn să ne calce pragul sunt din preajmă dar la cît e oraşul de mare, e evident că pierdem printre degete potenţiale talente. Vin de la distanţă doar cei cu părinţi care-şi doresc cu ardoare acest sport pentru copiii lor ori cu bunici disponibili să-i aibă în grijă. Altfel, mai nimeni nu şi-ar lăsa un copil de 8 ani să vină pînă aici de unul singur, schimbînd mijloace de transport…”, explică Bolcu.

Şeful secţiei de baschet la CSŞ Bega a amintit şi de propunerea pe care a susţinut-o timp de 5 ani în Colegiul Central al Antrenorilor, legată de obligativitatea prim-divizionarelor de seniori de a cofinanţa activitatea cluburilor sportive şcolare: „Se ajunsese la o colaborare dar a căzut. Practic, puţine cluburi îşi permit să finanţeze întreaga activitate, de la seniori pînă la cea mai mică grupă de juniori. Grupări de seniori au spus că n-au fonduri de finanţare pentru juniori. Dar o soluţie era, în condiţiile în care nici cluburile sportive şcolare n-au suficienţi bani la ora actuală, dispunînd în schimb de o bază materială şi bune criterii de selecţie, mulţumită profesorilor calificaţi, să existe o conlucrare sub formă de cofinanţare. Ar fi benefică ambelor părţi”. Privit în profunzimea lucrurilor, probleme ar fi multe.

Odată cu Balcaniada U15, sala a fost redenumită "Profesor Mircea Albu", în memoria celui care şi-a desfăşurat activitatea aici timp de două decenii

Dar cînd să le faci pe toate? Pentru CSŞ Bega deja bate la uşă, în 7 ianuarie, un turneu de junioare II. Baschetul nu doarme şi timpul n-are răbdare. Sugestiv, pe panoul de onoare de la intrarea în sală, crema baschetului local, de la Sorin Ardelean şi pînă la generaţiile de juniori şi tineret învingătoare la finele anilor ´90. Fotografii de grup ori cu performeri ca Alin Bâcov sau Ane Marie Părău… Va fi actualizat, adus la zi. Timişoara are cu ce se mîndri iar cei de la CSŞ Bega sunt la originea acestor succese.

Tabloul de onoare al baschetului juvenil la CSŞ Bega

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Baschet, Juniori și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× 6 = treizeci sase

 


Ultimele articole din categoria Baschet: