Buturuga mică nu răstoarnă carul mare în bătătura favoritei

Întrecerile Cupei României sunt adesea percepute generic ca fiind competiții ale surprizelor, ceea ce n-a fost cazul în duminica semifinalelor turneului Final4 din ediția 2019-2020 în baschetul masculin românesc, principalele două forțe la zi din campionatul intern croindu-și drum spre ultimul act cu trofeul pe masă de mâine seară. Laureata Ligii Naționale, CSM CSU Oradea, s-a redresat după pauză în primul meci al zilei, 76:72 (34:39) cu Dinamo Știința București, după care gazda turneului final, U-BT Cluj, nu și-a pus deloc pe jar numeroșii simpatizanți din sala ”Horia Demian”, din contră, detașându-se până la pauză, 47:31, suficient pentru a lăsa ceva și pe luni, 88:71 cu Baschet SCM Timișoara, care n-a răsturnat calculele hârtiei.

O reeditare a finalei din urmă cu 2 ani a Cupei României la baschet masculin, câștigată atunci la Sfântu Gheorghe de U-BT Cluj, 64:61 cu orădenii, o componență a ultimului act conform așteptărilor și previziunilor.  

N-a fost însă chiar floare la ureche pentru CSM CSU Oradea, depășită în primele două sferturi ale semifinalei inaugurale de CS Dinamo Știința, cu 20:19 și 19:15, ultimele zece minute, adjudecate de favoriți cu 24:20, fiind abordate de la egalitate de puncte după ce bihorenii se redresau în sfertul trei, cu 18:13. De-ajuns pentru a se califica, după ce miercuri pierdeau în prelungiri în Belarus la ieșirea din cupele europene, seară în care roșu-albii din capitală conturau o surpriză la mustață în faza Top6 din campionat, 79:78 în București cu sibienii.

Semifinala cu priză la public era fără doar și poate cea cu gazdele de la U-BT Cluj pe parchetul din ”Horia Demian”, în fața unor simpatizanți partizani cauzei alb-negrilor, strânși în număr mare pentru a celebra și de o altă manieră calificarea izbutită miercuri seară sub aceleași panouri în sferturile din play-off-ul FIBA Europe Cup, o izbândă în premieră pentru cei de sub Feleac.

Pe val grație reușitei din urmă cu patru seri din cupele europene, uriaș ascendent moral la adăpostul căruia gazdele turneului final aveau toate pârghiile pentru a-și croi o revenire în ultimul act al Cupei României, după o primăvară a anului trecut cu rateuri interne spre vârf pe ambele culmi. O ocazie mult, mult prea mare pentru a fi irosită astăzi de favoriții de pe Someș, și cu atât mai mult cu cât alb-violeții Timișoarei se aliniau în Ardeal după o suită de înfrângeri fără excepție în noul an 2020, inclusiv în Cupa României, eșecuri coborându-i pe ultima treaptă a fazei Top6.

Surprize s-au mai produs, dar ar fi fost necesar ca vizitatorii să etaleze o prestație cu totul și cu totul deosebită pentru a încurca ițele calificării clujenilor, doar în principiu apăsați de foarte mari așteptări. Ceea ce poate s-a resimțit în primele peste 5 minute, când Baschet SCM a preluat în mai multe rânduri conducerea, mai întâi prin căpitanul Pesakovic de două ori, apoi prin Brown, și tot de două ori, cu a doua și a treia sa ”triță” consecutivă, iar în minutul 6 prin Komatina, și tot de la distanță… 14:16. 

Mai trecea o jumătate de minut și bănățenii ocheau și pentru a cincea oară din afara semicercului, 14:19 mulțumită lui Troy Franklin Jr., însă avantajul avea să li se evapore în același sfert inaugural. Și rapid… Johnson din libere, Peak și Kuti au răsturnat scorul în nici un minut, 20:19 pentru clujeni, care au completat un run de 12 puncte, fără a mai ceda ulterior conducerea. Tarolis, coș cu fault, același Kuti și Zganek, cu prima liberă, au conturat cea mai mare diferență de până atunci, 26:19 în minutul 8, aproape dublată până la încheierea primului sfert… 32:21.  

Richard II deschidea drumul alb-negrilor spre o desprindere și mai clară în sfertul secund, dusă până la 18 puncte avans, semn că primele 5 minute fuseseră mai degrabă un foc de paie. Aceste zece minute n-au mai fost la fel de avântate, clujenii cu frâiele în mână impunând un ritm convenabil lor, un joc intrat pe făgașul dorit de Dujosevic, Silvășan și Cuic, cu etalarea plusului valoric pe partitura combinativă dar și cu mai mare dârzenie în apărare, atenți la recuperare, forțând mâna timișorenilor de la distanță, nici pe departe la fel de sigură, după ce inițial Franklin Jr. și Coconea îi apropiau la câte zece puncte din afara semicercului.  

A fost sfertul în care s-a conturat înrâurirea semifinalei, ”violeții” izbutind un singur coș de două puncte, prin Komatina, prea puțin pentru acest nivel… 15:10 în favoarea gazdelor, 47:31 la pauză. 

Era nevoie de o replică de totul sau nimic, zis și făcut din partea timișorenilor până la un anumit punct în sfertul trei, inclusiv printr-o reintrare în mână de la distanță, Komatina, Brown, Dragoste, Pesakovic și din nou Brown, 55:50 cu trei minute și jumătate rămase de jucat din penultimul sfert. Însă, precum în cel inaugural, riposta favoriților nu s-a mai lăsat așteptată, run de 7 puncte în nici două minute, cu Planinic în prim-plan… 66:54.

Avantaj clujean de 12 puncte înaintea ultimelor zece minute, și acesta comprimat de timișoreni în primele câteva atacuri, până la 70:62, însă nu mai mult. Deja cu gândul și la finala de luni, U-BT s-a desprins întins în câștigătoare, aproape de avansul maxim stabilit deja în sfertul doi: 88:71.

Un deznodământ normal, cu rezerve din partea favoriților implicați și a doua zi, și care au rulat întreg efectivul, doisprezece componenți, cu limitări din partea ”buturugii mici”, greu de ridicat la nivelul unei finaliste din postura învinsei pe linie în ultima lună și ceva. Ar fi fost un salt prea mare…

A spus ceva diferența la recuperări, 38-27, clujenii dominând de fapt în general la mai toate capitolele jocului, consistenți în combinații și cu un procentaj sugestiv al aruncărilor reușite de două puncte, 65%, în contrast cu tentativa fără sorți de izbândă a timișorenilor de a reduce din handicap prin aruncări de la distanță, nu mai puțin de 33 efectuate, dintre care 13 la țintă, mai mult decât dublul reușitelor de acest tip din contul alb-negrilor. Chiar și așa, diferența finală de scor a fost suficient de mare pentru o semifinală, cum nu s-a mai consemnat de 4 ani, și-atunci cu un identic 88:71 pentru orădeni cu Dinamo, cele de anul trecut limitându-se la numai patru puncte.

N-a fost clujean să joace mai mult de 28 de minute, Nandor Kuti, răstimp în care a marcat 15 puncte, cu 5 pase decisive, Richard jucând tot atât, cu 11 puncte și tot 5 pase decisive. Din primul cinci, circa 21, 22, 23 de minute, cele mai multe căpitanul Planinic, cu 12 puncte și 5 recuperări, urmat ca prezență pe teren de Peak, cu șase puncte, Tarolis cu zece și cu câte 5 recuperări respectiv pase decisive, respectiv Johnson – 9 puncte. De pe bancă, mai implicat a fost Zganek, cu 13 puncte și 6 recuperări în peste 18 minute, Calnicenco înscriind 4 puncte în 18 minute, iar Uță opt în 12 minute. Iar la învingători au mai intrat și Grasu, Vida și Rotaru.

Doar zece jucători rotiți de outsider, Brown fiind coșgheter al semifinalei, cu 19 puncte și cele mai multe recuperări ale oaspeților, cinci, în peste 38 de minute pe parchet – cel mai mult folosit, Komatina al doilea, 16 puncte în 36 de minute. Franklin Jr. a înscris zece puncte în peste 26 de minute, iar tot din cinciul de start, Pesakovic – 7 puncte în 29 de minute, ratând cinci aruncări de la distanță. Popa, în primul cinci și jucat zece minute, n-a marcat deloc, de pe bancă intrând cel mai mult Mirkovic, 18 minute, cu două puncte în cont, și înscriind cel mai adesea pivotul veteran Lazar, opt puncte în opt minute. În rest, Dragoste cinci puncte, Coconea trei, Gorgemans unul. 

Timișorenilor le-au rămas cele 8 meciuri din faza Top6 a campionatului, începând cu cel de peste 3 săptămâni cu cealaltă semifinalistă învinsă, CS Dinamo Știința, și speranțe pentru răsturnarea unor calcule în ideea penetrării în semifinalele Ligii Naționale, dacă se vor ridica la înălțimea momentului în sferturile ce n-ar fi exclus să le susțină contra sibienilor.

 

 

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− unu = 2

 


Ultimele articole din categoria Baschet: