Campioana CSM CSU Oradea conturează scorul record în deplasare al sezonului în Grupa A, 76:99 la Timișoara

Câștigătoare la finele turului în Grupa valorică A din Liga Națională de baschet masculin cu 81:101 în primul meci din acest sezon al cremei elitei în care învingătorii au trecut pragul celor o sută de puncte înscrise, campioana CSM CSU Oradea și-a depășit propriul record din Trivale ca diferență de scor pe teren advers tocmai în partida de debut a returului întrecerii primelor 8 cluburi din țară, adjudecată de la ora 18 în sala ”Constantin Jude” cu 76:99 (39:55) prin a se distanța treptat tot mai clar în fața gazdei SCM Timișoara, pe care a întrecut-o în fiecare sfert… 18:31, 21:24, 17:20, 20:24.

 

Pornind în această seară cu șansa a doua în ridicarea de cortină din etapa a VIII-a, alb-violeții de pe Bega n-au putut răsturna calculele hârtiei în fața campionilor roșu-albaștri, care, cu excepția primelor 3 minute, și-au impus destul de rapid autoritatea prin valorificarea plusului valoric etalat și prin varietatea și precizia aruncărilor, atât din semicerc cât și de la distanță, capitol la care au făcut diferența decisivă prin cele 12 reușite din 21 de încercări, ceea ce i-a și apropiat la limită de pragul sutei, comparativ cu ratările în serie ale bănățenilor pentru 3 puncte, nu mai puțin de 18, cu cele două excepții care au confirmat regula.

Inițial, abordând partida în cinciul Diculescu, Brown, Randolph, Stojadinovic, Vukosavljevic, timișorenii au preluat de 4 ori conducerea prin aruncări de două puncte în primele trei minute, mai întâi prin sârbi iar ulterior grație tânărului Diculescu și lui Radolph, 10:8, însă Watson, Fometescu și Ginyard au punctat apoi fără replică tot din semicerc în decurs de un minut și jumătate, fără ca vizitatorii să mai cedeze apoi vreodată conducerea.

Însă dacă în urmă cu două săptămâni, în ultima etapă a turului, la Pitești, CSM CSU Oradea contura printr-un neverosimil 23:43 în sfertul după pauză scorul record în deplasare al primelor 7 runde, 81:101 (45:47) cu BCMU FC Argeș, luni seară bihorenii s-au desprins la peste 10 puncte avans încă din primul sfert, ajungând să strângă un total al primei jumătăți superior celui din Trivale: 39:55 împotriva gazdelor timișorene.

Deja cu 3 înfrângeri suferite în tur, clacaje și pe fondul participării pe fronturi paralele inclusiv în cupele europene, elevii lui Cristian Achim nu-și mai permiteau nici un pas greșit, și nicidecum pe terenul bănățenilor bântuiți de probleme în jumătatea secundă a ierarhiei, așa încât, după ce au abordat partida în formula Fometescu, Watson, Pasalic, Denison, Ginyard, s-au desprins decisiv în ultimele două minute și jumătate din sfertul I, de la 16:20 la 18:31, inclusiv prin alte aruncări de 3 puncte, lansate de Fometescu și Richard.

Diferența finală din tur, 76:65 la Oradea, era deja depășită în cursul primelor zece minute.

Iar diferența avea să mai și crească în favoarea oaspeților, la 17 puncte după mijlocul sfertului secund, și chiar la 20 cu două minute după pauză, moment în care timișorenii au inițiat un reviriment fără a-l putea însă duce până la capăt, reducând din handicap până la 12 puncte la mijlocul sfertului 3, ceea ce i-a pus în gardă pe campioni, reveniți autoritar la peste 20 de puncte avans în minutul 33 și atingând chiar maximul 89:62 în minutul 35.

CSM CSU Oradea n-a depășit în cele din urmă scorurile record ale Grupei A, în frunte cu U-BT Cluj – SCMU Craiova 95:68 spre finele turului, urmat îndeaproape de Sibiu – Pitești 95:69 la mijloc de octombrie respectiv Pitești – CS Dinamo Știința 98:73 la început de noiembrie, dar a conturat totuși o nouă cea mai mare diferență în deplasare.

Nikola Pesakovic înscria primele puncte ale timișorenilor din sfertul secund printr-o rară reușită de 3 puncte la 25 de secunde de la reluarea jocului, 21:33, însă orădenii s-au menținut la frâiele jocului prin a apela și la o rotație mai amplă, depășind cota de 50 de puncte marcate în primele nici 18 minute, din aruncările libere ale lui Edward Petrescu… 33:51.

Stojadinovic stabilea scorul pauzei cu două secunde rămase de jucat, 39:55, însă primii la cuvânt în jumătatea a doua a meciului, abordată de timișoreni și cu Komatina iar de vizitatori și cu Zekovic, aveau să fie orădenii, din aruncări de la distanță, 41:61 prin Richard și Denison.

Urmau în minutul 24 cinci puncte consecutive ale lui Komatina în numai 18 secunde, Randolph și Brown completându-l în minutul 25, cea mai mică diferență după aproape jumătate de meci, 50:62, dar Zekovic a țintit de la distanță, stingând focul de paie.

Deși a curs în general ceva mai echilibrat după pauză, meciul s-a rupt și mai mult într-un minut și jumătate spre mijlocul sfertului final, prin 7 puncte inițiate de aruncarea de la distanță a lui Denison, tot el stabilind cea mai mare diferență a partidei… 62:89.

Care nu mai avea nici un istoric, timișorenii gândindu-se deja la deplasarea de lunea viitoare la ora 18 la Cluj dar și la meciul acasă cu sibienii dinaintea Crăciunului, însă cel mai probabil în special la problemele care-i apasă fără a fi slăbită strânsoarea în cursul acestui sezon.

Altă viață pentru campionii lui Achim, talonați însă de unica grupare și în continuare cu o singură înfrângere dar și cu un meci mai puțin jucat, SCMU Craiova, care, până să dispute restanța din runda inaugurală cu steliștii, i-a depășit tot luni seară pe bucureșteni la startul returului, în capitală, cu 65:72, la pauză 31:48, așadar tot grație unei prime jumătăți în care a pus piciorul în prag, Curry contribuind cu 17 puncte pentru cei din Bănie.

Etapa continuă marți și miercuri iar duminică steliștii vor fi așteptați tocmai în sala ”Antonio Alexe”, în cadrul etapei a IX-a. Până atunci, orădenii își pot savura premiera cuplării a două victorii în acest campionat, ultima semnătură fiind pusă pentru 76:99 cu primele puncte ale lui Pavle Reljic în maieul roșu-albastru.

Jucând cel mai mult de la oaspeți, 30 de minute, Kris Richard a înscris 20 de puncte cu 8 recuperări pentru învingătorii din Bihor, cel mai prolific marcator completat de Ginyard și Denison cu câte 17 respectiv 16 puncte. Iar Achim le-a dat minute tuturor celor 12 componenți, dintre care 11 au și înscris, de exemplu Fometescu 11 puncte și Zekovic 9.

Listă mai scurtă la timișoreni, pentru care Brown și Randolph au jucat cel puțin 30 de minute, acesta din urmă marcând 13 puncte, Pesakovic și Baciu câte 11, Brown 10, Vukosavljevic, Stojadinovic și Popa Calotă câte opt fiecare, iar Komatina 5 și Diculescu două.

Clasamentul actualizat și programul etapelor 8-9, pe coloana datelor tehnice.  

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


noua − 2 =

 


Ultimele articole din categoria Baschet: