CSM Târgoviște și ACS Sepsi SIC s-au calificat în semifinalele Cupei României după două meciuri opuse ca desfășurare. Suporterii au umplut sala pentru al doilea sfert, fiind la înălțimea prestației favoritelor

CS Municipal Târgoviște și ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe sunt primele două semifinaliste ale Cupei României la baschet feminin. La Sfântu Gheorghe a început miercuri turneul final, fiind prima dată când cupa se acordă la un Final 8. Primele două sferturi de finală au avut desfășurări opuse. CSM Târgoviște și CSM Satu Mare au oferit o primă repriză echilibrată, iar fosta campioană s-a desprins spre final și s-a impus cu 72-60. Gazdele competiției au început foarte tare partida și au rezolvat soarta meciului încă din prima repriză când au primit doar 15 puncte, iar la final scorul a fost 67-49 pentru deținătoarea trofeului.

Sala Kati Szabo din Sfântu Gheorghe găzduiește Final 8-ul Cupei României. Este prima ediție care se încheie cu un turneu de 8 echipe, până anul trecut sferturile se disputau tot în dublă manșă. Doar două echipe din Liga Națională nu participă la acest eveniment. Formația gazdă a fost norocoasă la tragerea la sorți și a acces direct la turneul final. Tot fără joc a ajuns și CSM Târgoviște după ce a beneficiat de retragerea lui CSU Alba Iulia. ACS BC Sirius Târgu Mureș, Olimpia CSU Brașov, CS Phoenix Galați și Universitatea Cluj-Napoca s-au calificat după victoriile din dubla manșă a optimilor. CSM Satu Mare și CSBT Alexandria au fost „norocoasele învinse” care au obținut ultimele două bilete la Final 8. În competiția eliminatorie se joacă cu regula celor două românce pe teren, nu una ca în campionat.

CSM Târgoviște – CSM Satu Mare 72-60 (17-15, 17-19, 19-11, 19-15)

IMG_5526Înainte să intre, fanii cu abonamente au primit brățări de la căsuțele amplasate în fața sălii. Pe parchet era amplasată o masă cu obiecte promoționale: tricouri, șepci, eșarfe, căni cu însemnele clubului, dar și unele speciale cu sigla eveninemtului.

Prima partidă nu a avut o audiență foarte mare, aproximativ jumătate de sală fiind ocupată. Fanii din Sfântu Gheorghe prezenți la această partidă au susținut alb-roșiile de la CSM Satu Mare. CSM Târgoviște și CSM Satu Mare au deschis turneul cu un duel care în alte perioade dădea campioana.

Ardelencele au venit la această partidă cu doar 9 jucătoare pe foaia de joc, iar Uiuiu nu a intrat deloc, venind după o accidentare gravă. CSM Târgoviște a avut o noutate la această partidă, Alina Chivu, care a fost legitimată după ce clubul a îndeplinit cerințele impuse de Biroul Federal și astfel a primit din nou dreptul la transferuri de românce din campionatul intern. Alături de nou-venită, Tănase le-a mai trimis în 5-ul de start pe Green, Toma, Coker și Poole. Araujo a început meciul cu Reed, Olah (Orosz), Laza (Tarța), Baltic și Tavic.

IMG_5541Debutul partidei a fost destul de sărac în puncte, cu târgoviștencele reușind pătrunderi cu finalizare din apropierea inelului, în timp ce sătmărencele au avut probleme la finalizare. Satu Mare a preluat conducerea spre finalul sfertului, dar CSM Târgoviște a intrat în avantaj la prima pauză cu 17-15. Elevele lui Araujo s-au desprins la 23-28 după un contraatac și Tănase a cerut timp de odihnă. Larisa Toma domina lupta sub panou pentru Târgoviște, iar Reed a ratat pe contraatac și după a fost sancționată cu tehnic, spre nemulțumirea fanilor din tribune. La pauză scorul a fost egal, 34-34, după ce ambele formații au avut momente bune de joc în care au trecut pe rând la conducere.

CSM Satu Mare a pierdut-o pe Flavia Ferenczi, care la pauză a primit îngrijiri medicale dar nu a mai revenit  pe teren. Astfel Araujo a rămas cu 7 jucătoare. CSM Târgoviște a jucat și cu trei românce în teren, au fost și câteva momente de întrerupere pentru că s-a oprit tabela. Pressing-ul portocaliilor le-a făcut pe sătmărence să aibă probleme la trecerea mingii în terenul advers în anumite momente. 53-45 a fost scorul la ultima pauză. În sfertul patru alb-roșiile au încercat o apărare mai agresivă și Batey a fost mai inspirată ca Baltic, punctând pe contraatac și din apropierea inelului, iar scorul s-a strâns la 62-56.

Portocaliile au gestionat mai bine finalul, profitând și de rotația mai lungă și s-au impus cu 72-60. Meciul a fost transmis în direct pe youtube.

IMG_5558Porche Poole a fost coșghetera partidei cu 19 puncte, multe venite după ce și-a întrecut adversara directă în duel 1 la 1. Pentru CSM Târgoviște au mai punctat: Coker 16 puncte (double-double cu 10 recuperări), Green 12 puncte, Toma 10 puncte (9 recuperări), Dincă 9 puncte, Fodor 4 și Chivu 2 puncte. Au mai intrat Cosby și Vîrjoghie. Morgan Batey a fost cea mai bună marcatoare de la Satu Mare cu 13 puncte (în mai puțin de 12 minute). Au urmat-o Reed cu 11 puncte (10 recuperări), Olah (Orosz) 11 puncte, Tavic 10, Baltic 9 puncte (12 recuperări), Laza (Tarța) 4 puncte și Ferenczi 2. A mai intrat Szmutku. Târgoviștencele au înscris 17 puncte după greșelile adverse și 46 de puncte din spațiul de trei secunde (Satu Mare a avut 8 puncte după greșelile adverse și 36 din spațiul de trei secunde). Ambele formații au stat prost la linia de fault, cu portocaliile transformând 4 din 8 libere, în timp ce alb-roșiile 6 din 13.

„Rezultatul a vorbit pentru noi. Suntem foarte dezamăgiți. Am sperat într-o victorie, am crezut că avantajul este la noi, am avut o mică presimțite că totul va fi bine. Din păcate am avut și o accidentare pe parcursul meciului, Flavia Ferenczi n-a mai putut să continue. Eu zic că și asta a contat. Noi am obosit, am avut o bancă scurtă. Nu am decât să felicit echipa adversă și să le urez mult succes în continuare”, a spus după meci Andreea Olah (Orosz), căpitanul lui CSM Satu Mare.

„Cred că apărarea a făcut diferența mai ales în sferturile 3 și 4, acolo s-a văzut și acolo ne-am și detașat. Eu cred că a fost un meci foarte frumos din ambele părți. Aici este eliminatoriu, dacă nu dai totul astăzi, mâine pleci acasă. Am dat fiecare echipă totul, noi am avut, să spunem, și mai mult noroc, poate și apărarea, și sunt foarte fericită că am câștigat”, a declarat veterana de la CSM Târgoviște, Larisa Toma.

Universitatea Cluj Napoca – ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe 49-67 (7-20, 8-19, 11-18, 23-10)

După pozițiile din clasamentul final al fazei 1 din campionat, sfertul doi era capul de afiș. Se întâlneau liderul ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe și ocupanta locului trei, Universitatea Cluj Napoca. Ultimele două dueluri directe le-au revenit verzilor cu diferențe sub 10 puncte.

Pentru al doilea sfert sala a fost aproape plină, cu niște locuri goale doar în spatele coșului din dreptul băncii clujene. Spectatorii au început să cânte încă de la încălzire. Aceștia le-au aplaudat pe jucătoarele clujene la prezentare, dar când crainicul a spus numele antrenorului Dragan Petricevic, publicul l-a huiduit, nemulțumit că tehnicianul de la U își trimite echipa să termine încălzirea după imnul național, când fanii locali au propria rutină și cântă imnul lor. După ce s-a încheiat acest moment specific sălii din Sfântu, suporterii și-au exprimat nemulțumirea printr-o nouă rundă de huiduieli, după care au revenit la susținerea favoritelor. Startul partidei a fost amânat cu câteva minute după ce din tribună s-a aruncat cu confetti și organizatorii au eliberat parchetul. Au ajutat și juniorii care se aflau în tribuna de pe parchet.

IMG_5583Petricevic a început partida cu Irimia, Mandache, Denson, Ross și Butulija, iar Mikes le-a trimis în teren pe Jeffery, Thompson, Marshall, Godri Părău și Huțanu. Denson a deschis scorul de la linia de fault, fiind singurul moment când jucătoarele echipate în negru au condus. Jeffery a punctat de la distanță și și-a dus formația în avantaj. Timișoreanca Godri Părău a pus probleme prin pătrunderi și și-a pus bine în valoare coechipierele, alb-verzile având un joc foarte cursiv, cu mingea circulând foarte rapid. Cealaltă jucătoare din Timișoara de la Sepsi, Ancuța Stoenescu, a intrat pe parcurs.

S-a văzut stabilitatea la nivelul lotului a campioanei en-titre care a făcut doar două transferuri după începutul sezonului (a revenit Thompson care a jucat și anul trecut la Sepsi, iar pivotul Shegog a debutat în sfertul de cupă). De partea cealaltă, clujencele nu s-au regăsit deloc în atac, având multe pase greșite și desincronizări. S-a văzut faptul că formația lui Petricevic este într-o continuă schimbare de la începutul sezonului. Doar Ross a jucat la această partidă dintre străinele care au început sezonul la Cluj, celelalte venind începând cu luna decembrie. Apărarea celor de la Sepsi a fost foarte energică, strângând de fiecare dată la omul cu mingea. În defensiva clujeană au fost momente de slăbiciune după blocaj, când omul mic cu mingea rămânea în mismatch cu om mare pe care îl depășea destul de ușor. Studentele au avut și ratări din poziții ușoare, iar după primul sfert scorul era 20-7 pentru Sepsi.

La prima pauză nu a fost nevoie de muzică de la stație pentru că suporterii din sală cântau suficient de tare. De fapt a fost un dialog între diverse sectoare ale sălii, cu cel în care era galeria strigând Hajra în direcțita altui sector, iar din acela li se răspundea. Petricevic a trecut-o pe Butulija fundaș, iar campioana europeană a reușit să puncteze după pătrunderi. Apărarea lui Mikes a pus constant presiune pe adversar, a câștigat mingi multe care s-au concretizat pe contraatac, cu o circulație foarte rapidă. Gazda turneului a punctat și din spatele semicercului,  iar la pauza mare scorul era 39-15, cu U având doar patru coșuri din acțiune față de 15 ale alb-verzilor. Sfertul trei a fost  primul în care clujencele au trecut de 10 puncte, dar tot gazdele s-au distanțat. A fost și o  intrare mai tare la Godri Părău, sancționată cu antisportiv. Sepsi a continuat să puncteze pe contre și la ultima pauză scorul era 57-26 când în tribună se făceau deja valuri. La pauză de la stație s-a pus o melodie, acompaniată de spectatori, care au continuat să o cânte și după începerea sfertului patru. În ultima perioadă de joc au început să le intre și la oaspete „trițele”, iar Mikes rotea deja jucătoarele. La un momentdat a rămas mingea blocată la coș, iar arbitrul timișorean Alin Faur a fost cel care a deblocat-o, primind și el aplauze. U Cluj a redus ecartul pe final când a punctat și pe contre, dar era mult prea târziu pentru a conta, iar ACS Sepsi s-a calificat în semifinală după 67-49. Înregistrarea partidei poate fi urmărită AICI.

IMG_5589Dajana Butulija a fost coșghetera partidei cu 19 puncte, la care a adăugat 8 recuperări, dar și 9 mingi pierdute. Pentru U Cluj au mai înscris: Mandache 10 puncte, Agunbiade 7, Denson 5, Ross 3, Irimia 3 și Dixon 2 puncte. Janeesha Jeffery a fost cea mai bună
marcatoare a gazdelor cu 15 puncte. Pentru Sepsi au mai marcat: Marshall 14 puncte, Huțanu 9 puncte, Thompson 7, Harris 6, Kilin 5, Shegog 4, Godri Părău 4 puncte (6 pase decisive) și Stoenescu 3 puncte. 22 de puncte a marcat gazda întrecerii după cele 25 de mingi pierdute de U Cluj, dar și 38 de puncte din spațiul de trei secunde (față de 13, respectiv 18).

„Nu sunt prea multe de spus după o înfrângere atât de categorică. Chiar dacă la final am diminuat proporțiile scorului, înfrângerea este la o diferență foarte mare. Felicitări echipei gazdă. Noi efectiv nu am reușit să facem față evenimentului. Cred că dorința a fost mult prea mare. Am văzut la jucătoare zilele astea că s-au autoîncărcat mai mult decât era cazul. Nu suntem încă o echipă mai ales că suntem într-o fază permanentă de tranziție și de schimbări de jucătoare care pot să facă față așa ușor. Degeaba am repetat că noi astăzi trebuie să venim dintr-o postură să punem presiune pe echipa adversă, în sensul că ei sunt favoriți. Mă bucur că fetele au avut dorința să joace baschet. Nu înseamnă că nu cred în echipa mea în continuare și cred că o să mai jucăm noi baschet bun împreună cu echipa de la Sfântu Gheorghe. Cu siguranță asta nu e fața echipei noastre dar asta nu diminuează cu nimic efortul și jocul excepțional al echipei gazdă pe care o felicit”, a declarat Dragan Petricevic după meci.

Tehnicianul lui Sepsi, Zoran Mikes: „am deschis jocul exact cum m-am așteptat. Înainte de meci am spus că ne simțim confortabil în acest moment, în ultimul timp am jucat un baschet foarte bun, cu intensitate enormă și energie. Aveam senzația că putem să deschidem meciul așa. Am folosit această energie la început, în acel moment nu au putut să răspundă. Atmosfera în sală este foarte bună. Cred că am respectat planul de joc din primul moment, defensiv am făcut o treabă foarte bună, le-am ținut la 15 puncte în prima repriză. Sunt mulțumit cum am jucat. Poate e natural că am încetinit puțin în repriza a doua, probabil jucătoarele au început să se gândească la meciul următor. Este doar un prim pas, trebuie să uităm meciul și să ne gândim deja la Târgoviște”.

Joi sunt programate celelalte două sferturi de finală. De la ora 17 Olimpia CSU Brașov și CS Phoenix Galați se duelează pentru un loc în careul de ași. Cele două formații s-au întâlnit și anul trecut în prima lor partidă la turneul final, atunci în semifinală, cu olimpicele câștigând acasă. Cele două sunt vecine de clasament în campionat, pe 4, respectiv 5. Meciul poate fi urmărit pe internet AICI.

De la ora 20 este programat singurul sfert de finală în care se înfruntă echipe care vor juca în grupa 7-10 în campionat. ACS BC Sirius Târgu Mureș este penultima în clasament, în timp ce CSBT Alexandria este pe 7. Și acest meci este transmis pe youtube.

Vineri se dispută semifinalele, de la ora 17 cea dintre gazde și CSM Târgoviște, urmată de la 20 de a doua semifinală. Finala competiției se va juca sâmbătă de la 16:15, iar duminică de la 17 e programat AllStar Game-ul.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Baschet: