CSS Bega: pivot cătînd spre SUA, U17 tinzînd la titlu

La o lecturare mai atentă a numelor jucătoarelor convocate de BCM Danzio la ultimele meciuri ale Diviziei A, se poate observa şi cel al Alinei Gheban, o tînără recent cooptată sub formă de dublă legitimare de la „rezervorul” local CSS Bega Timişoara, care ar avea la o adică şi alte talentate vîrfuri cu potenţial de a face pasul spre loturi de senioare, de unde că banda rulantă a sistemului juvenil produce. De fapt şi Adina Stoiedin, Henrietta Blejan ori Cristina Zidaru au păşit în aceeaşi direcţie în ultima vreme, şi se regăsesc în garnitura „violetelor”.

Pe lîngă pivotul Adina Stoiedin, cooptat acum mai bine de un an de zile, şi care strînge în elită deja spre 20 de minute joc de joc, Ljubomir Kolarevic le mai are pe bancă, sosite în vară de la junioare sub forma unor transferuri definitive, pe Henrietta Blejan, care a împlinit anul trecut 18 ani, Cristina Zidaru, iar de-acum şi pe Alina Gheban, o extremă de postul 4 născută în 1995 şi care „creşte” în paralel, cu meciuri la nivelurile U17, U18 şi U23, pentru CSS Bega, dar prinzînd recent şi un minut în Divizia A, la ultimul succes timişorean, în dauna lui CSM U Oradea. Şi cu cît mai multe minute vor prinde, în dezechilibrate dueluri cu codaşe ale elitei, cu atît mai bine.

Iar în condiţiile amînării jocului prim-divizionarelor, „violete” puse pe tuşă de zăpadă înaintea deplasării de sîmbăta trecută, la Braşov, să vedem ce mai e de nou sub panourile junioarelor, la „Bega”, sau mai exact la grupele superioare de vîrstă… Ca o paranteză, conform „buletinului zăpezii” oferit de handbaliştii polişti, care au rulat vineri spre Braşov iar sîmbătă seară pe întoarcere, cu ocazia deplasării la Ploieşti, şoseaua a fost curată şi accesibilă, de unde că Federaţia Română de Baschet a suflat şi-n iaurt în a amîna întreaga etapă, în condiţiile în care, nota bene, a făcut totuşi şi excepţii, dînd „verde” unui meci, la Oradea.

În fine, trecînd la junioarele din Circumvalaţiunii, ca idee principală, pregătirile se derulează constant, cu 5 antrenamente pe săptămînă, şi mai rar, doar de două ori, în cazul mai aparte al „decanelor de vîrstă” de la U23, CSS Bega Timişoara putîndu-se lăuda cu aspectul că în acest sezon are echipe la toate grupele competiţionale de vîrstă, şi anume U23, U18, U17, U16, U15, U14 şi U13, în grija a 3 profesoare de la catedra secţiei de baschet feminin, şi anume Silvia Ondreikovits, implicată la grupele mici, Mioara Chiţu şi Vera Gavrilă. „Într-adevăr, anul acesta avem pe fiecare nivel federal, inclusiv intermediar”, a confirmat profesoara Vera Gavrilă, de la CSS Bega Timişoara, şi care tinde cu măcar o garnitură la cucerirea aurului naţional.

Există aşadar o oarecare emulaţie în baschet, mai ales în raport cu celelalte sporturi de echipă cu minge, cu mai mulţi tineri atraşi sub panouri, de unde şi posibilitatea de a închega formaţii la toate categoriile de vîrstă. Iar legat de „lipiciul” generat de baschet, în acest sens se referea de exemplu şi sîmbătă un antrenor local din handbalul feminin, sesizînd noile tendinţe.

Marile aspiraţii la fetele de la CSS Bega se leagă de formaţia angrenată la nivelul U17, speranţele fiind ca timişorencele să meargă întins spre titlu. Ca jocuri, ar mai avea parte de un ultim turneu regional, în luna aprilie, la Alba Iulia, la una dintre cele 4 combatante din serie. „Pînă acum am bătut tot şi în principiu mergem la titlu. În ultimul turneu, la Târgu Mureş, am trecut de gazde şi de echipele din Sibiu şi Alba Iulia, şi mă bucur foarte mult că a revenit Bianca Blanaru. Ea se simte foarte bine pe teren, parcă nici nu ar fi făcut pauză. A jucat cam 20 de minute pe meci, noi încercînd să o readaptăm uşor la condiţiile de joc, fără a forţa nota”, a explicat profesoara Gavrilă pe seama reintroducerii pivotului în turneul din ianuarie, după grava accidentare soldată cu o intervenţie chirurgicală.

Vera Gavrilă contează pe un lot lărgit de 16 baschetbaliste, dintre care 6 provin din garnitura imediat inferioară ca vîrstă, şi anume U16, iar Diana Vidican, născută în 1997 şi care deja confirmă, chiar de la U15. „Două dintre jucătoarele de ´96 le-am cooptat din grupa colegei mele, profesoara Mioara Chiţu, iar 3 de la acelaşi nivel sunt din grupele mele”. Marea problemă a generaţiei U17 nu ţine atît de depăşirea adversarelor cît de pauzele lungi între turnee, practic fără jocuri oficiale în mînă, aspect pe care CSS Bega încearcă să-l ajusteze din mers: „E o problemă, şi trebuie să încercăm să ieşim la unguri, pentru ceva meciuri, căci două luni aproape stăm”. Iar ţinta este un turneu final naţional în care principala rivală şi contracandidată se trage din celălalt capăt de ţară, de la Galaţi…

Pînă la turneul de la U17, cele mai performante dintre componente vor avea însă ocazia să joace la nivelul sub 18 ani, în cele 3 etape programate în această lună februarie, la această categorie sistemul competiţional constînd nu în turnee de week-end, cu jocuri fiecare cu fiecare, ci etape separate. „Dora Ardelean, cealaltă componentă de vîrf a secţiei noastre, este implicată la nivelul sub 18 ani, în care stăm – la fel – foarte bine, şi pentru că încet încet şi accidentatele îşi revin. Am început sezonul destul de prost tocmai datorită diverselor probleme cu accidentările, dar în ultimele 3 etape ne-am impus la diferenţe foarte mari şi consider că suntem pe drumul cel bun. În privinţa Dorei, este la 50% din capacitatea de joc dar în creştere şi a fost recent cooptată la lotul naţional la acest nivel, pentru un stagiu cu meciuri de verificare în Serbia, după Anul Nou, pînă pe 10 ianuarie”, a mai explicat Gavrilă. Dora Ardelean, la rîndul ei cu o accidentare şi operaţie, anul trecut pe vremea aceasta, a ratat Europenele din vară, găzduite de România la nivelurile U18 şi U16, deşi fiind componentă de bază a „tricolorelor”, iar cum recuperarea a mers bine, finele actualului sezon ar putea-o regăsi în bună formă.

„Şi la U18 tindem la titlu dar pretendente ar fi 4 echipe, aşa încît mai mulţi factori, inclusiv forma de moment, vor influenţa rezultatele finale. Se poate întîmpla orice…”, spune Gavrilă, care are în lot 4 fete din generaţia 1996, altele din ´95, care constituie baza echipei, plus din ´94, „dar nu foarte multe. Aici lupta însă va fi mult mai grea”.

Turneele finale sunt programate la finele primăverii, în luna mai la nivelul U17, iar în iunie la U18.

Ceva mai sus, echipa angrenată în restrînsul campionat al categoriei U23, şi care va găzdui în 11-13 martie al treilea turneu de sală… „Este un nivel la care n-am câştigat nimic, şi pentru că Bianca Blanaru a lipsit iar Dora Ardelean cu greu ar fi făcut faţă acestei categorii mai mari în condiţiile în care încă revine după accidentare. Am avut şi o altă componentă ce a suferit o operaţie la genunchi, aşa încît nu prea aveam şanse să dominăm întrecerea. Şanse reale de calificare am avea doar dacă am cîştiga cele 3 meciuri ale turneului de la Timişoara. Am făcut înscrierea în competiţie în ideea că unele componente au optat momentan să nu facă pasul spre baschetul divizionar, dar în acelaşi timp aveau nevoie de un alt nivel, pentru a le completa pe cele în care sunt angrenate. Dora Ardelean avea doar U18, iar Bianca Blanaru două categorii de vîrstă dar prea puţin pentru valoarea ei actuală în comparaţie cu nivelul competiţiilor”, a mai spus antrenoarea Vera Gavrilă, completînd în cazul vîrfurilor de generaţie că „Bianca sigur va pleca în Statele Unite, în vreme ce Dora Ardelean totuşi mai tatonează”.

U23 şi-a creat aşadar un nucleu de 12 jucătoare dintr-un melanj de tinere componente ce au nevoie de dueluri la categorii mai mari de vîrstă, din cîteva jucătoare care ar mai putea eventual prinde trenul baschetului divizionar şi din foste junioare dornice încă să joace, deşi acum cu alte priorităţi şi strîmtorate ca timp de rigorile studenţiei. CSS Bega se confruntă la nivelul U23 cu alte 4 echipe din ţară, de fapt sateliţi ai unor prim-divizionare care le şi folosesc în loturile lor într-o însemnată proporţie, cazul Olimpiei Braşov, Olimpiei Bucureşti, Sportului Studenţesc CSM Bucureşti şi a Universităţii Cluj. Sistemul de desfăşurare e simplu, cu 3 turnee cu meciuri fiecare cu fiecare, la finele cărora un club rămîne pe dinafară, trecîndu-se direct la Final Four.

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


9 − trei =

 


Ultimele articole din categoria Baschet: