Downey preia ştafeta, răsturnînd după pauză Gaz Metanul, egalat la puncte de BC Timişoara

Mai mereu de dată recentă implicată în curse de urmărire, vicecampioana BC Timişoara a răsturnat în această seară în sala Constantin Jude soarta preambulului la semifinala de Final Four din 6 aprilie, tot de aici, Devan Deangelo Downey lansînd o salvă de avertizare Gaz Metanului cu două „triţe” în 33 de secunde, prin care alb-violeţii au repreluat conducerea în minutul 32, impunîndu-se cu cel mai mare avans pe care l-au avut în acest derby al rundei a 27-a, 86:80 (36:49).

Victorie aşadar cu mari emoţii în ultimul test dificil din returul care le mai aduce 3 jocuri, cu nou-promovate în ultimele două sezoane, ultimele etape fiind pregătitoare pentru turneul final al Cupei României.

Cu handicapul absenţei coşgeterului Zlatko Jovanovic şi apelînd la doar 8 jucători, comparativ cu rotaţia de 10 avută la dispoziţie pentru medieşeni de noul selecţioner naţional Marcel Ţenter, BC Timişoara a avut de revenit de această dată de la deficite de 14 puncte înregistrate foarte puţin înainte respectiv după pauza mare, ceea ce a reuşit cu brio în sfertul 4, cînd noul coşgeter Downey mai întîi a egalat cu o aruncare de 3 puncte, 64:64 în minutul 31, iar după o jumătate de minut a ridicat tribuna în picioare cu o copie la indigo, 67:64, readucîndu-i pentru prima oară în avantaj pe „violeţi” după tentativele din nişte foarte echilibrate prime 7-8 minute.

Debordanţa noii achiziţii Downey, care a marcat 22 de puncte, între care 3 de 3 puncte, şi a reuşit 8 assists în cele 36 de minute jucate, a fost vitală în succesul conturat abia în ultimul sfert, după ce speranţele la un moment dat stinse erau reaprinse după minutul 22, de la 14 handicap: pe sferturi, 18:23, 18:26, 24:15, 26:16.

Succes prin care timişorenii i-au egalat în Liga Naţională pe învinşii lor de la Gaz Metan Mediaş, fiecare avînd un număr dublu de victorii faţă de cel al înfrîngerilor, 18 la 9. Iar victoria din această seară cosntituie şi un solid ascendent moral pentru semifinala Cupei României, de peste 3 săptămîni şi jumătate, tot din sala „Constantin Jude”, meci cu sibienii din Mediaş pentru care biletele au fost deja puse în vînzare, începînd de marţi.

Însă nu doar Downey a dus greul în spate dintr-un cinci de start şi cu Archie, Gallimore, Sarovic şi Johnson, alţi 2 componenţi remarcîndu-se plăcut prin travaliul lor, Garry Gallimore şi cu 14 puncte marcate, iar Dominique Archie, ca o reconfirmare, cu un double-double, 12 puncte şi 10 recuperări, ambii evoluînd aproape întreaga dispută.

S-ar putea spune că urmărirea a avut un deznodămînt fericit şi graţie acurateţii timişorene în aruncările de la distanţă, 6 dintre componenţi reuşind măcar una, capitol la care Gaz Metan a pîlpîit cu un procentaj de doar 27%.

Iar într-un meci de asemenea factură a contat mult şi spiritul de luptă al pivotului veteran Bogdan Popescu, care s-a zbătut sub panouri cu 16 puncte şi 7 recuperări, suplinind prezenţa mai ştearsă a tînărului Delvon Johnson, cu 3 greşeli acumulate în nici 12 minute jucate.

A fost aşadar triumful puterii de a crede în şansele proprii, insuflate de pe margine de tînărul Srdjan Jovanovic, şi al capacităţii de regenerare în joc după un start ezitant şi fără corelare, dominat de Gaz Metan.

Care, odată desprinsă în ultimele două minute din primul sfert, de la 15:16 la 18:23, avea să înceapă cu o aruncare de 3 puncte un sfert secund în care a ajuns pînă la 48:34 în minutul 19, parcă fără speranţe şi scăpare pentru BC Timişoara.

Gazdele, ieşite însă mult mai decise de la vestiare, s-au reapropiat încet în sfertul 3, chiar pînă la 58:60 în minutul 29, echivalent cu cel mai mic handicap avut în precedentele peste 20 de minute, şi anume un 24:26 spre mijlocul sfertului secund.

Aşadar se putea, ceea ce BCT a conformat în ultimele 10 minute, cînd Gaz Metan, uluită, s-a mai reapropiat doar la 73:72, însă s-ar putea totuşi spune că nimic nu s-ar fi conturat fără respectivele două aruncări la rînd de 3 puncte ale omului serii, Downey.

O victorie de care BC Timişoara avea mare nevoie, şi la care au mai contribuit cu puncte Tuljkovic (10), Sarovic (9) şi Tudosă (3), cu specificaţia că între cei de pe bancă nu s-au regăsit şi tinerii din lot, aflaţi la Piteşti, la turneul semifinal al Campionatului Naţional sub 23 de ani, unde, pînă duminică, vor juca pentru un loc în turneul final cu ploieştenii, farul şi gazdele.

Iar ca o ultimă remarcă, dacă Archie şi Jovanovic vor fi în echipa nordului din All Star Game, de la învinşii de astăzi Marcel Ţenter va avea 3 recruţi autohtoni, dintre care doar unul a fost în cinciul de start, şi anume Andrei Mandache, concluzia fiind că pentru Gaz Metan au punctat pe Bega mai ales Shiloh (16 puncte), Mladenovic (14), Dundjerski şi Lilov, cîte 13, respectiv Ivanovic, douăsprezece.

*

BC Timişoara va juca pe 23 martie derby-ul local cu BC Timba, iar apoi acasă cu CSŞ Giurgiu, pe 27, respectiv la Constanţa, în 2 aprilie. Ulterior, la finele aceleiaşi săptămîni, va găzdui Final Four în Cupa României. După care, play-off-ul…

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


3 × unu =

 


Ultimele articole din categoria Baschet: