Dragan Petricevic: „La capitolul relațiilor de joc stăm ceva mai slab decât anul trecut, dar la capitolul potențialului în vederea sezonului următor stăm foarte bine”

BC Timișoara începe partidele oficiale cu o dublă întâlnire în Cupa României. „Leii” se vor înfrunta pentru un loc în sferturi cu Energia Târgu-Jiu. Partida dintre ultimele două câștigătoare a Cupei va deschide noul sezon pentru echipele de seniori. Regula cu obligativitatea a doi jucători români pe teren pe toată durata partidei va juca, probabil, un rol important în această ediție a competiției eliminatorii.

IMG_0420

Imagine de la meciul din sezonul trecut dintre BC Timișoara și Energia Târgu Jiu

BC Timișoara începe meciurile oficiale cu formația care în sezonul trecut a fost pe trei în EuroChallenge, Energia Târgu Jiu. „Începutul noului sezon competiționaleste întoteauna foarte important. Totdeauna pentru noi ambiția este una foarte ridicată, foarte mare, așa că așteptăm cu nerăbdare noul sezon competițional. Energia este o echipă solidă, cum a fost întotdeauna. Și ei au avut mai multe schimbări. Au păstrat o idee de joc pe care o aveau și în sezonul trecut: multă agresivitate. Aici depinde foarte mult și cum această agresivitate va fi văzută din partea celor care arbitrază, asta fără să fac vreo trimitere. Energia joacă totdeauna la limita regulamentului. Asta a făcut și în sezonul trecut, asta a făcut și în presezon: la limită. Înseamnă că cineva va judeca dacă depășește limita sau nu. Dacă cineva va judeca că nu depășește limita, noi suntem pregătiți atunci să căutăm și răspunsul la asemenea joc, să nu ne lăsăm bătuți de acest argument, că joacă la limita agresivității. Nicidecum ceea ce am spus acum nu este  un alibi ci, pur și simplu, un lucru pe care-l știm cu toții. Ne pregătim de acest lucru și, în concluzie, jucăm cu o echipă în continuare puternică”, a declarat antrenorul lui BC Timișoara, Dragan Petricevic.

11091343_10206743524053291_384560526_n

BC Timișoara – câștigătoarea Cupei României în 2015, la final four-ul de la Pitești

„Leii” joacă în deplasare prima partidă. „În sport, în general, se spune că e mai bine să joci primul meci în deplasare. Se spune că la primul meci din sezon pe care-l joci acasă întotdeauna ai o apăsare mai mare decât în celălalte meciuri. S-ar putea să fie un avantaj că jucăm în deplasare primul meci, s-ar putea să nu fie. Sunt convins că soarta calificării nu se va tranșa în primul meci. Nici anul trecut nu s-a tranșat în primul meci, atunci am pierdut în deplasare. Totul depinde în acest moment de starea de spirit, de factorul motivațional și de concentrarea pe care o vom avea pe teren în ziua meciului, fie că e vorba de luni, fie că e vorba de joi”, a adăugat Petricevic, care a vorbit și despre faptul că formația sa pleacă din postura de deținătoare a Cupei. „Este o responsabilitate. Nu aș numi sportul o obligație niciodată. Este o presiune, adică un grad de responsabilitate mult mai mare, mai ales pentru că există o vorbă veche: e mai greu să aperi decât să cucerești. Provine tot de undeva din zona sportului”. La ora conferinței de presă de vineri, nu erau probleme cu accidentările pentru jucătorii alb-violeți. „La fel de bine, mai există 5 antrenamente până la ora meciului așa că se poate întâmpla orice, dar sperăm să nu”, a punctat Petricevic.

Regula cu doi români în teren

Anul acesta s-a schimbat regula în ceea ce privește folosirea obligatorie a jucătorilor autohtoni. Dacă în Cupa României 2014-2015 s-a jucat cu un român obligatoriu în teren pe toată durata partidei, în acest sezon această regulă se va reintroduce în Liga Națională. În Cupa României este obligatorie prezența a doi români pe parchet pe durata celor 40 de minute. „Asta va conta foarte mult. A juca cu doi jucători români și pe urmă treci la formula de a juca cu un român în campionat, și în cupele europene la fel să joci cu un jucător autohton pe teren, este o diferență uriașă. Cred că noțiunea de tactică va pierde enorm de mult. Sunt puține echipe care au mai multe variante pe bancă. Tu, ca să joci permanent la rezultat, trebuie să ai minimum 5 jucători autohtoni de valoare ca să poți să faci această rotație. Nu e vorba de doi, e vorba de 4 jucători care trec prin această rotație în momentul în care ai introdus sau ai scos un jucător. Practic 4 jucători trebuie rotați, vorbim și de doi străini. Voi încerca să-mi folosesc experiența și să fiu pur și simplu inspirat și norocos ca la momentul de față să am jucătorul pregătit”, a adăugat antrenorul timișorenilor.

Acesta a asemănat situația actuală cu cea de acum câțiva ani. „Este ca și în anii ăia când a existat regula cu un singur jucător român pe teren și noi aveam un singur jucător care la vremea aia juca într-adevăr. Era jucător de lot național: Dan Păltinișanu. Și în rest erau jucători harnici, copii buni. Exact așa e situația cu cei doi români pe teren. Mulți nu ai. Ai speranțe în unii dintre ei. Aici nu e vorba că l-ai pregătit, nu l-ai pregătit. Aici e vorba dacă acest jucător face față acestui meci sau nu. Și s-ar putea, de exemplu, ca acolo la structura celor cinci din teren să contribuie și faptul că trebuie să-l țin pe unul care joaca mai prost în dauna unuia care joacă mai bine. Aici e vorba de patru jucători pentru că nu schimbi poziție cu poziție. Uneori scoți fundaș și intră pivot. Trebuie să cauți, trebuie să schimbi per total componența. Cine va suferi pe moment, cine va supraviețui, vom vedea. Va fi extrem de greu, dar sunt convins că nu va fi numai pentru mine, sunt în aceeași situație ca și toți ceilalți colegi”.

IMG_3754În ceea ce privește perioada de pregătire, „a fost cum m-am așteptat. A decurs normal, cum decurg toate perioadele de pregătire la mai multe echipe. Bineînțeles, ceva mai specifică atunci când ai foarte mulți jucători noi. Totul a fost într-o linie normală. Echipa a câștigat mult în ceea ce înseamnă omogenitate, chimie de joc. Dacă comparăm primul meci și ultimul diferențele sunt foarte mari”, a mai spus Petricevic, care este optimist pentru noul sezon dacă nu vor apărea probleme extrasportive. „Singura promisiune care pot să o fac în numele echipei înainte de începerea sezonului competițional este că vom lupta, nu vom minți pe nimeni, nu vom trișa, vom munci cel mai bine ce putem să facem și sunt optimist că  putem să avem un sezon bun dacă nu vor exista motive extrasportive”.

Tehnicianul lui BC Timișoara a făcut o comparație între stadiul în care se află echipa la ora actuală și cum era anul trecut înaintea debutului în Cupă. „Dacă comparăm gradul de pregătire acum și gradul de pregătire dinaintea meciului de Cupa României de anul trecut, pot să afirm că la capitolul relațiilor de joc, chimiei de joc, stăm ceva mai slab decât anul trecut, ceea ce e și firesc. Dar la capitolul potențialului în vederea sezonului următor stăm foarte bine, mai bine decât în anii precedenți. Și la capitolul relațiilor interumane între jucători, pe teren în primul rând, stăm foarte bine. Desigur, există nesincronizări care sunt și normale. E vorba de un număr mare de jucători total noi. Dacă sezonul trecut am avut, la fel, un număr mare de jucători noi, totuși o parte dintre ei au mai jucat în campionatul intern și o parte dintre ei se știau și au jucat și la echipele din țările din care vin. Acolo este diferența principală dar potențialul este foarte mare. De acum încolo totul este să avem un start bun și să avem răbdare”, a mai spus Dragan Petricevic.

Primul tur al Cupei României mai programează duelurile dintre: CSU Atlassib Sibiu și BC Mureș (care au inversat ordinea în care vor găzdui partidele), Dinamo București și BCMU Pitești, Gaz Metan Mediaș și CSM U Oradea, SCM U Craiova și Steaua CSM București, Phoenix U Galați și U BT Cluj. Câștigătoarele celor șase duble manșe se vor califica direct în sferturi, unde li se vor alătura cele mai bune două învinse, așa numitele „lucky loosers”.

Programate inițial pe 22 și 26 septembrie, meciurile dintre BC Timișoara și Energia Târgu Jiu au fost mutate. Primul duel va avea loc luni (21 septembrie) de la ora 19 la Târgu Jiu, iar returul se va disputa joi (24 septembrie) de la ora 18 la sala Constantin Jude. Ambele vor fi transmise pe DigiSport.

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Baschet: