Drumul spre EuroBasket 2015. Rezultatele înregistrate de gazdele turneului final

Site-ul nostru continuă incursiunea în timp în istoria EuroBasket-ului feminin. De această dată vă propunem să aruncăm o privire asupra rezultatelor țărilor care au găzduit Campionatul European de baschet feminin. Doar patru națiuni care au organizat turneul final au reușit să câștige titlul în cele 34 de ediții anterioare: Italia, URSS, Polonia și Franța. Italia deține recordul de 7 întreceri continentale feminine găzduite.

De patru ori în decursul celor 34 de Campionate Europene de baschet feminin s-au impus gazdele competiției. Italia a reușit să-și treacă în cont tilul la prima ediție, din 1938, care s-a desfășurat la Roma. În 1952 întrecerile continentale s-au disputat la Moscova și Uniunea Sovietică a câștigat medaliile de aur, apărându-și titlul cucerit cu doi ani înainte în Ungaria. După lunga perioadă de dominare sovietică, Polonia a fost prima țară organizatoare care a reușit să câștige titlul la  competiția europeană în 1999, pentru ca Franța să reușească aceeași performanță după alți doi ani. Ediția din 2001 este ultima la care gazdele și-au trecut în cont prima poziție.

Italia a organizat cele mai multe întreceri ale Campionatelor Europene rezervate senioarelor. În cele 7 apariții, pe lângă titlul din 1938, peninsularele au mai urcat o dată pe podium la turneul final ce l-au găzduit în 1974, pe a treia treaptă.  În 1993 au ratat medalia de bronz după ce au pierdut finala mică la un singur punct. La celelalte ediții pe care le-a găzduit, Italia a încheiat o dată pe locul 6, de două ori pe 7 și o dată pe 9, la EuroBasket 2007, ultima ediție din „cizmă”.

Franța - ultima gazdă a EuroBasket-ului feminin, a ocupat locul 2. Foto: www.fibaeurope.com

Franța – ultima gazdă a EuroBasket-ului feminin, a ocupat locul 2. Foto: www.fibaeurope.com

Franța a fost gazda competiției de patru ori. Și-a trecut în palmares primul titlu european în 2001, pe teren propriu. Ediția din 2013, ultima disputată, a avut loc în Franța, iar gazdele au fost învinse în finală de campioana Spania. Franțuzoaicele au încheiat pe a 8-a poziție ediția din 1962, prima disputată în hexagon, iar la cea din 1976 au fost pe 4.

Polonia a organizat 4 turnee finale și a câștigat titlul pe propriul teren la ediția din 1999. În celelalte trei apariții pe propriul teren, polonezele au încheiat de două ori pe poziția a 5-a, în 1958 și 1978, iar la ultima ediție pe care au găzduit-o, cea din 2011, au fost departe de medalii, terminând pe a 11-a poziție.

Și Ungaria a organizat patru ediții a europenelor feminine și a fost prima țară care a organizat de două ori această competiție, de ambele dăți la Budapesta. În 1950, Campionatul European feminin s-a reluat la Budapesta după o pauză de 12 ani de la prima ediție. Maghiarele au încheiat competiția pe 2, după URSS. După 14 ani, în 1964, Ungaria a organizat pentru a doua oară întrecerile continentale și a încheiat pe locul 8. Maghiarele au câștigat bronzul la ediția pe care au găzduit-o în 1983, iar la cea din 1997 au încheiat pe 4. Fiind una din cele două gazde a EuroBasket 2015, Ungaria va urca pe locul doi la numărul de ediții organizate, ajungând la un total de 5.

Bulgaria a fost singura țară care a oprit dominația Uniunii Sovietice în competiția europeană, prin titlul câștigat în 1958. Următoarea ediție a fost prima găzduită în Bulgaria, la Sofia. Atunci URSS-ul și-a luat revanșa și s-a impus, iar bulgăroaicele au încheiat competiția pe a 2-a poziție. În 1972 Bulgaria a încheiat din nou pe 2 o ediție a europenelor pe care a găzduit-o, după aceeași URSS. În 1989 a fost ultima dată când întrecerea continentală s-a disputat la sud de Dunăre și atunci gazdele au obținut bronzul. Bulgaria a încheiat în medalii toate cele trei turnee finale pe care le-a găzduit, iar celelalte ocupante a podiumului au fost în toate cele trei cazuri aceleași: URSS și Cehoslovacia, cu sovieticele câștigând de fiecare dată titlul pe tărâm bulgăresc.

Iugoslavia a găzduit de două ori Campionatul European de baschet feminin. La ediția din 1954 s-a clasat pe a 5-a poziție, iar la cea din 1980 a câștigat medalia de bronz. Alte zece națiuni au organizat o dată competiția continentală rezervată senioarelor. Ediția din 1952 s-a disputat la Moscova, iar gazda, Uniunea Sovietică, a câștigat titlul. România va organiza în acest an Campionatul European pentru a doua oară, prima fiind în 1966 când tricolorele s-au clasat pe a 4-a poziție. Cehoslovacia a fost gazda ediției din 1956, la Praga, și s-a clasat pe a treia treaptă a podiumului. Cehia a organizat în 1995 și a încheiat pe 7. Tot pe 7 a încheiat și Olanda ediția pe care a găzduit-o în 1970. Spania a găzduit europeanul în 1987 și a terminat pe locul 6. În 1991 turneul final s-a ținut în Israel, iar gazdele au încheiat pe 8, ultima poziție. Grecia a organizat europeanul din 2003 și a terminat pe 9 din 12 participante. Ediția din 2005, prima sub titulatura EuroBasket s-a ținut în Turcia, iar gazdele au încheiat pe 8, iar în 2009 Letonia a organizat competiția și s-a clasat pe locul 7, din 16 participante.

În cele 34 de turnee finale care s-au desfășurat până acum, țara organizatoare a câștigat titlul de 4 ori. Tot de 4 ori s-a clasat pe locul secund, iar de 5 ori și-a adjudecat medaliile de bronz. Gazdele competiției au încheiat de 4 ori pe locul 4, de trei ori pe locul 5, de două ori pe pziția a 6-a, de 5 ori pe 7, de patru ori pe 8, de două ori pe 9 și o dată pe poziția a 11-a. EuroBasket 2015 este prima ediție găzduită de două țări, Ungaria și România. Rămâne de văzut ce rezultate vor obține cele două naționale calificate din oficiu la această competiție.

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


9 + sase =

 


Ultimele articole din categoria Baschet: