Duel violet sub panouri în Cupa României între Crăciun și Anul Nou

Baschetul prim-divizionar este în plin campionat, rămas în priză și în perioada dintre Crăciun și Anul Nou cu meciuri în program în Liga Națională feminină și Cupa României sub panourile băieților, competiție ce propune un joc și la Timișoara, duminică după-amiază, în antepenultima zi din 2019. Manșa I din sferturile de finală ale întrecerii eliminatorii debutează încă de astăzi, sâmbătă, cu partidele U-BT Cluj – BC CSU Sibiu de la ora 17, și Steaua – Dinamo Știința de la 19, continuând pe 29 decembrie de la ora 17 în sala ”Constantin Jude” și încheindu-se luni (30.12.) de la 19 la Oradea.

Judecând și prin prisma duelului direct de podium de la Cluj, între liderul la zi al Grupei A în Liga Națională și deținătoarea Cupei României, a treia în ierarhia momentului în campionat, Baschet SCM Timișoara nu s-ar putea plânge de tragerea la sorți ce i-a scos-o în cale în sferturile competiției K.O. pe ultima clasată, BCMU FC Argeș, ”violeții” piteșteni adunând doar două victorii în primele 11 etape din principala serie valorică a elitei, codași la acest capitol.

Pe de altă parte, alb-violeții din Banat nu pot fi deloc încântați de modul cum sunt nevoiți să petreacă ultimele săptămâni ale anului, cu restanțe la salarii, dat fiind imposibilitatea de plată la zi, o situație cel mai adesea valabilă la clubul Municipalității, aproape într-o continuă criză. Și nici pe departe un salvator al sportului timișorean pe echipe, ci un încurcă lume, incapabil de atât amar de vreme să taie cordonul ombilical al unei bolnăvicioase dependențe a acestor grupări de banul public prin indiciile oferite identificării unor potențiali investitori din mediul privat care să le preia sub aripile lor, normalitate precum peste hotare.

Cât despre normalitatea programării primei manșe a sferturilor de finală ale Cupei României într-un an, 2019, iar a celei de-a doua, retur, anul viitor, în 2020, Federația Română de Baschet știe mai bine ce face, dar raportat de exemplu la situația prim-divizionarilor de pe Bega, trebuie că nu este încântător să nici nu ai banii încasați, dar în schimb să ai de jucat între Crăciun și pragul Anului Nou. Iar prin prisma pauzei competiționale destul de lungi de la încheierea campionatului, primăvara, când doar lupta pentru titlu mai continuă în prima jumătate din iunie, și până la începerea unui nou sezon, cam în primele zile din octombrie, înghesuirea unor partide între Crăciun și Anul Nou este cu atât mai discutabilă…

Cam în acest context vor căuta ”violeții” lui Petricevic să depășească ultima fază de calificare înaintea turneului Final4, fază de care Baschet SCM Timișoara nu trecea în ediția trecută, după ce câștiga manșa I, pe teren propriu. Bănățenii dispuneau atunci cu 86:75 de mai slab clasata CS Dinamo București, care se revanșa în returul din 20 martie 2019, cu 96:83, obținând o mai puțin sperată calificare în turneul final.

În care era învinsă la scor în semifinale de viitoarea câștigătoare a competiției, BC CSU Sibiu, triumfătoare în finală cu 88:78 în dauna celor din Oradea, care treceau la 4 puncte de clujeni în celălalt penultim act. Ca o paranteză, și BCMU FC Argeș se oprea tot în sferturi, eliminată la scor de ardelenii de sub Feleac.

Ce-a fost, a fost, de astă dată timișorenii căutând să repete victoria de la finele lunii trecute în fața omologilor violeți, atunci în Trivale, la startul returului în campionat, pe 30 noiembrie, când oaspeții de pe Bega se impuneau cu 99:96, mulțumită și celor 33 de puncte marcate de Troy Chissell Franklin Jr. Revanșă la eșecul din etapa de debut a Ligii Naționale, argeșenii detașându-se atunci în sala ”Constantin Jude” grație unui excelent start, 84:71 (49:24) pe 12 octombrie. Piteștenii aveau să piardă însă apoi în serie, chiar și meciul tur al fazei precedente a Cupei României, în deplasare la Focșani, trupă din Grupa B valorică, eliminată totuși în revanșa din Regat. Timișorenii în schimb s-au detașat categoric încă din manșa I de la Dunăre de cei de la CSM Galați, tot în turul anterior al competiției eliminatorii. Cel mai recent, Baschet SCM a pierdut la ultima apariție în campionat, la București, cu CS Dinamo Știința, după ce își adjudeca ultima reprezentație acasă, 84:79 cu Steaua. 

„Este un joc la fel ca oricare altul de până acum. Un meci echilibrat, în care nu poate fi ştiută învingătoarea înaintea startului. Cele patru perechi din această fază a Cupei României sunt făcute în aşa fel încât toate meciurile să fie foarte echilibrate şi deschise oricărui rezultat. Noi în continuare trecem prin probleme, şi mă refer aici la absenţa lui Adam Mirkovic, un jucător important în economia jocului nostru, dar asta nu înseamnă că nu plecăm cu gândul de a practica un baschet cât se poate de bun şi de a obţine calificarea la turneul Final Four din această dublă manşă”, a declarat antrenorul Dragan Petricevic.

Jocul programat duminică de la ora 17 în sala „Constantin Jude”, ultimul din 2019 pentru ”violeți”, este televizat de DigiSport2. Returul cu formaţia argeşeană va avea loc în data de 8 ianuarie 2020, la Piteşti, tot de la ora 17, și tot televizat, de Digi Sport). Învingătoarea din această dublă manşă se va califica la turneul Final Four al Cupei României.

Ultimele rezultate din Grupa A și programul primei runde din 2020, în care Baschet SCM primește vizita liderului U-BT Cluj sâmbătă 4 ianuarie de la ora 17, pe coloana dreaptă, a clasamentului.

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


8 − doi =

 


Ultimele articole din categoria Baschet: