ELBA, doar succese în semifinalele Final Four

Statistica o spune, tradiţia şi palmaresul sunt de partea lui BC Timişoara cînd vine vorba de semifinalele Final Four. Odată ajunşi în careul de aşi al Cupei României, bănăţenii n-au ratat prilejul să şi păşească hotărît în finală, în 2007, ´08 şi 2010. Iar „Lumina de la Timişoara”, pecetea vechii ELBA, chiar a strălucit şi în ultimul act, acum nici 2 ani. Mai jos punctăm un succint remember.

În anul 2007, formaţia antrenată de Dragan Petricevic trecea cu 89:81 de Atlassib Sibiu, dînd apoi piept în finală cu campioana Asesoft, care dispunea în celălalt penultim act de „U” Mobitelco Cluj, cu 87:85, într-o reeditare a finalelor din precedenţii doi ani, ambele cîştigate la 4 puncte diferenţă de prahoveni. E drept, timişorenii n-au făcut faţă în jocul cu trofeul pe masă, păstrat astfel de gazdele turneului, cu 89:66.

Istoria s-a repetat un an mai târziu, şi tot la Ploieşti, unde ELBA a dispus concludent de BC Argeş Piteşti, cu 100:82, dar a pierdut finala în faţa gazdei campioane şi deţinătoare a trofeului, Asesoft, cu 90:73.

Iar după ce Asesoft şi-a păstrat Cupa României şi în 2009, la Târgu Jiu, tocmai ELBA Timişoara a fost cea care i-a curmat supremaţia, venindu-i rîndul în 2010, în sala „Transilvania” din Sibiu. Unde şi-a păstrat bunul obicei de a se impune în semifinală, 64:62 cu CS Otopeni, „explodînd” în finala de a doua zi, 92:83 (44:43) cu Gaz Metan Mediaş, cea care o eliminase în cealaltă semifinală pe CSU Asesoft, după un joc epuizant, cu 65:59.

Trupa lui Petricevic, serios măcinată la vremea respectivă de neajunsuri financiare, a surprins pe toată lumea, cucerind trofeul într-o companie relativ selectă, pe 10 aprilie 2010. Milos Pesic a fost coşgeter al bănăţenilor, cu 24 de puncte marcate, fiind urmat pe lista marcatorilor de Velickovic, cu 23, Dzambic (15), Grubisic (11), Markovic (10), Talabă (5) şi Păltinişanu (4).

Iar după ce în 2011 Gaz Metan s-a revanşat preluînd trofeul cu un 100:88 în faţa gazdei Final Four, BC Mureş Târgu Mureş, careul de aşi din 2012 nu mai include nici o grupare dintre cele patru de anul trecut: BCM U Piteşti – CSM Bucureşti şi BC Timişoara – CSM Oradea, de la ora 16, sunt disputele pentru cele două locuri din finala de sîmbătă 18 februarie. Iar semifinalele adjudecate în 2007, 2008 şi 2010 îi dau Timişoarei dreptul să spere şi îi conferă un ascendent moral.

Aşadar BC Timişoara dă de principalul marcator de la ora triumfului la Sibiu, Milos Pesic, în Arena de Baschet din Bucureşti. Despre a cărei alegere este o cu totul altă poveste, ţinînd de orgolii şi intrigi. De pe urma cărora suferă spectatorii. Cîţi pot încăpea în „cutia cu chibrituri”, cînd mai spaţioase săli rămîn goale prin ţară la ora lui Final Four?

Iar de la Bucureşti, BC Timişoara spre o următoare haltă, Israel, în cealaltă competiţie eliminatorie, Liga Balcanică, pentru returul din 22 (miercuri) cu BC Galil Gilboa. Rundă a noua în Grupa A din BIBL în care se mai joacă, pe 21, KK Mornar Bar – OKK Beograd şi BC Rilski Sportist – KK Torus BT Skopje. Timişorenii sunt pe locul 4 în grupă, cu 3 succese şi 4 eşecuri, după israelieni (6-1), KK Mornar (5-3) şi Rilski Sportist (4-4).

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


7 − unu =

 


Alte articole legate de acest subiect: