EuroBasket Women 2015: Situație complicată în grupa E înaintea ultimei serii de meciuri. Patru echipe luptă pentru ultimele două locuri în sferturi

Cinci echipe și-au asigurat deja prezența în sferturile EuroBasket Women 2015, iar alte șase formații se bat pentru ultimele trei locuri disponibile. În grupa E situația este foarte încurcată. Turcia și Franța sunt sigure de locul în primele opt formații ale Europei, dar celelalte patru echipe din grupă mai au șanse la ultimele două locuri. În grupa F trei echipe au obținut deja locul în faza următoare: Spania, Rusia și Serbia. Două formații luptă pentru ultimul loc calificant, în timp ce Croația este singura echipă care nu mai are nici o șansă.

După două zile de meciuri jucate la Debrecen, Turcia și Franța ocupă primele două poziții cu câte 7 puncte, iar Turcia are avantajul meciului direct. Belarus și Muntenegru au câte 6 puncte, iar Cehia și Grecia au câte 5.

Ultima zi a competiției programează întâlnirile:

Turcia-Cehia

Muntenegru-Grecia

Belarus-Franța

Copyright: FIBA/Ciamillo-Castoria/Castoria

Copyright: FIBA/Ciamillo-Castoria/Castoria

Situația în grupă este mai mult decât complicată. Turcia și Franța sunt singurele sigure de locul în sferturi. Turcia nu poate încheia grupa mai jos de locul secund, iar Franța poate să și câștige grupa, iar în cel mai prost caz va termina pe 4, conform calculelor celor de la lovewomensbasketball.com. Belarus are două variante în care poate să câștige grupa, dar poate să încheie și pe ultima poziție. Muntenegru poate încheia pe 3, 4 sau 5. Cehia are o singură variantă să se califice mai departe, iar Grecia poate să prindă locul 3 sau să încheie ultima.

 1. Se impun Turcia, Muntenegru și Belarus. În această situație Turcia câștigă grupa, iar Grecia și Cehia părăsesc competiția. Trei formații ar încheia la egalitate pe locurile 2-4. Franța termină pe doi dacă pierde cu Belarus la sub 9 puncte, pe trei dacă pierde la o diferență între 10 și 19 puncte și pe 4 dacă pierde la mai mult de 20 de puncte. Belarus termină pe 2 dacă se impune la mai mult de 9 puncte și pe 3 dacă nu reușește acest lucru. Muntenegru urcă pe 3 dacă Belarus se impune cu mai mult de 20 și rămâne pe patru la o diferență mai mică.
 2. A doua variantă, cu șanse destule să se întâmple, este cea în care Turcia, Muntenegru și Franța se impun. În această situație formațiile care au venit cu victorii după prima fază a grupelor se califică mai departe astfel: 1 Turcia, 2 Franța, 3 Muntenegru, 4 Belarus și Grecia cu Cehia rămân în afara competiției.
 3. Dacă Turcia, Grecia și Belarus câștigă în ultima zi: Turcia termină prima, urmată de Belarus, Franța și Grecia, iar Muntenegru și Cehia își fac bagajele.
 4. Succese din partea Turciei, Greciei și Franței aduc primul loc Turciei, iar Franța încheie pe doi. Trei echipe ar fi la egalitate pe locurile 3-5 iar Cehia ar părăsi competiția. În cazul acestui scenariu, Belarus este calificată dar poziția depinde de diferența de la Grecia-Muntenegru. Dacă grecoaicele câștigă la mai mult de 46 de puncte încheie pe 3 și Belarus pe 4, dar este o diferență greu de obținut. Grecia s-ar califica dacă ar câștiga la 15 puncte sau mai mult, iar Muntenegru ar obține poziția a 4-a dacă ar pierde la sub 15 cu Grecia, caz în care elenele ar pleca acasă.
 5. Câștigă Cehia, Muntenegru și Franța. Primele patru echipe încheie la egalitate de puncte și părăsesc întrecerea Grecia și Cehia. Turcia ar termina pe prima poziție, Franța pe 2 și Muntenegru pe 3, iar Belarus ar fi pe 4.
 6. Singura șansă a Cehiei să se califice mai departe este să câștige meciul cu Turcia, iar Muntenegru și Franța să se impună în următoarele două partide. În aceste condiții clasamentul ar arăta astfel: 1 Franța, 2 Turcia, 3 Muntenegru, 4 Cehia, 5 Belarus, 6 Grecia.
 7. Dacă Cehia, Grecia și Belarus își câștigă meciurile vom avea trei echipe la egalitate în fruntea clasamentului și trei la egalitate pe locul patru. Belarus ar câștiga grupa, urmând Turcia și Franța. Grecia ar obține ultimul loc calificant, în fața Muntenegrului și a Cehiei.
 8. Victorii pentru Cehia, Grecia și Franța ar însemna că ultimele patru formații încheie la egalitate grupa. Franța ar câștiga grupa de la Debrecen, iar Turcia ar fi pe 2. Grecia ar încheia pe 3, iar Muntenegru pe 4, cu Cehia pe 5 și Belarus pe 6.

Clasament grupa E:

 1. Turcia 3 victorii/1 înfrângere 240/214 7 puncte
 2. Franța 3/1 271/250   7 puncte
 3. Belarus 2/2 291/259 6 puncte
 4. Muntenegru 2/2 256/264 6 puncte
 5. Cehia 1/3 271/300  5 puncte
 6. Grecia 1/3 223/265   5 puncte

Turcia câștigă grupa dacă învinge pe Cehia. Turcia a arătat cea mai solidă defensivă, dar este printre formațiile care înscriu cel mai puțin la acest turneu final. Dacă țin adversarul la un punctaj mic pot învinge pe oricine și au arătat o creștere de formă în a doua fază a grupelor. Franța are nevoie de victorie pentru a spera la prima poziție și în cel mai rău caz termină pe patru dacă pierde la peste 20 de puncte cu Belarus. „Les bleues” au pornit în turneu cu primele șanse, dar accidentarea lui Miyem a lăsat formația descoperită, iar Turcia și Grecia i-au expus slăbiciunile. Franța poate să câștige în ultimul meci cu condiția să nu mai repete greșelile din meciul cu Turcia.  Belarus poate să câștige grupa, în două scenarii, dar poate să și iasă de pe ultima poziție în alte două. Bielorusele au impresionat la Oradea când au și bătut Turcia la 15 puncte diferență dar au dezamăgit puțin prin jocul prestat la Debrecen unde au pierdut ambele meciuri. Pot să bată Franța, dar depind mult de jocul lui Leuchanka și de aruncările de afară.

Muntenegru își are soarta în mâini și se califică dacă trece de Grecia. Problema muntenegrencelor este că au arătat mari slăbiciuni împotriva apărării în zonă a Turciei și este de așteptat ca Grecia să joace la fel. Muntenegru a arătat rău cu Turcia și a revenit cu Belarus, arătând mai mult ca formația ce a jucat foarte bine la Timișoara. O altă mare problemă este accidentarea lui Dubljevic care a jucat puțin cu Turcia și deloc cu Belarus când coechipierele i-au suplinit lipsa. Dacă găsesc soluții împotriva zonei, ex-iugoslavele au șanse bune să se califice. Cehia are o singură șansă pentru un loc în sferturi: victoria cu Turcia coroborată cu victorii ale Muntenegrului și Franței. La fel ca și Muntenegru, Cehia a arătat slăbiciuni împotriva apărării în zonă, armă cu care Grecia a câștigat disputa directă în meciul precedent. E de așteptat ca Turcia să nu facă la fel de multe greșeli ca și grecoaicele când vor întâlni Cehia, astfel că cehoaicele trebuie să joace aproape de perfecțiune și să înscrie peste 70 de puncte pentru a spera la victorie. Grecia poate să se califice dar pentru asta trebuie să bată Muntenegrul. Apărarea este principala armă și cu zona va pune probleme muntenegrencele. Pentru a avea o șansă cu ex-iugoslavele, grecoaicele au nevoie de o apărare foarte solidă și să blocheze jucătoarele adverse atât la aruncările de trei, cât și la angajarea pivoților sub panou.

Meciurile decisive din grupa E se joacă astfel:

Ora 16:30 (ora României): Turcia – Cehia

18:00 Muntenegru – Grecia

21:30 Belarus – Franța

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


5 × = cinci

 


Ultimele articole din categoria Baschet: