Ex-jucător în 6 ţări, belgrădeanul de 36 ani Jovanovic, înaintea unei triple în 8 zile cu americano-nemţi, Gaz Metan şi Szolnok

Nu mulţi îşi imaginau în august 2011, la preluarea lui BC Timişoara de către Predrag Badnjarevic, că doar într-un an şi ceva ar putea descinde în „Constantin Jude” o ex-campioană a Germaniei, dar iată că onorantul moment al sosirii pe Bega a liderului cu succese de la 17 puncte în sus în Grupa F din FIBA EuroChallenge Cup, coincide cu debutul în faţa propriilor fani, în calitate de principal interimar, a unui tînăr antrenor crescut de Steaua Roşie Belgrad, care a jucat în 6 ţări şi care deţine un paşaport grec, pe numele Sergian Karageorgiou: Srdjan Jovanovic.

Într-adevăr, baschetul mileniului III este iute sub coşuri dar şi schimbînd personalul precum garderoba, imprevizibil, rapid şi fără sentimentalisme, pe de altă parte interesant de remarcat fiind însă că, prin prisma unei sumare statistici în EuroChallenge, tot unele pietre de temelie ale sezonului trecut timişorean ţin frîiele şi acum: Jovanovic, dar Zlatko, jucătorul, precum şi Archie, au cele mai multe puncte şi minute jucate în noul sezon de eurocupe, 69 şi 54 în 127 respectiv 125 de minute pe parchet, urmaţi fiind la acest capitol de Sarovic (44p / 77´), Johnson (41p / 112´), Jelenic (32p / 99´) şi Derasimovic (31p / 90´). Cît vor mai adăuga contra americanilor… germanilor, rămîne de văzut.

Zlatko Jovanovic, cel mai prolific marcator al lui BC Timişoara în eurocupele 2012-´13, cu 69 puncte în 127 minute jucate, luptă pentru minge cu doi adversari de la Lami-Ved Kormend (Ungaria), in partida din etapa I a Cupei EuroChallenge la baschet masculin, marti, 6 noiembrie 2012, sala Constantin Jude, Timişoara

Aşadar o seară foarte specială în „Constantin Jude”, EWE Baskets Oldenburg putînd fi însă totodată şi ultima oaspete a Timişoarei în eurocupe în 2012-2013, ca urmare a unei serii de 3 eşecuri ale alb-violeţilor, dintre care ultimul s-a lăsat şi cu predarea cîrmei de către Badnjarevic.

În contrast, „vulturul” galben-albastru din nordul Germaniei a prădat totul de la mare înălţime în Grupa F, adăugînd marţea trecută la Szolnok un triumf la 18 puncte diferenţă, 85:67 cu Olaj KK, celor la 31 respectiv cîte 17 înregistrate pe teren propriu în faţa formaţiilor din Ungaria şi România. Egalitate între EWE Baskets şi BC Timişoara s-ar putea pune în privinţa eşecurilor de sîmbătă din campionat, gruparea germană cedînd cu 74:67 la TBB Trier şi trecînd pe locul 6 în ierarhie, cu 7 victorii şi 5 înfrîngeri (3-3 „afară”), iar „violeţii” cu 83:76 la Craiova.

Deplasare coincizînd cu preluarea ştafetei de către un autentic globe-trotter ca jucător şi care era adus în miez de martie ca înlocuitor al lui Milorad Perovic, în rolul de antrenor secund. Însă dintre marcatorii din acel 17 martie 2012, la debutul „asistentului” Srdjan Jovanovic, într-un 100:58 cu Dinamo, şi anume Siriscevic, Markovic, Popescu, Spralja, Toth, Păltinişanu, Sarovic, Cuic, Milencovici şi Filip, probabil cel mult 2 ar putea marca şi diseară pentru mai noua trupă a Timişoarei, rămînînd de văzut dacă „violeţii” ar putea ieşi din pumnii înfrîngerilor de la Kormend şi Craiova.

Rămîne totodată de văzut şi cît va rezista noul antrenor al vicecampioanei României pe o bancă pe care pînă acum 20 de luni Petricevic se menţinea mult mai mult decît Badnjarevic, şi prin prisma frecvenţei cu care şi-a schimbat culorile, ca jucător: de la Aris Salonic, în 1994-´97, la Stefanel respectiv Sony Milano, după care la Lineltex şi Telit Trieste, dar şi la Poliform Cantu, cu o revenire în oraşul natal, la Steaua Roşie, al cărei căpitan devenea.

Născut în 1 martie 1976, pe malul Dunării, Jovanovic pendula apoi din nou în Italia, în liga a doua, la Imola, respectiv înapoi în Belgrad, la Atlas, de unde a continuat cu destinaţii mai inedite: Kecskemeti KSE, Makedonikos, Kotowika Kolobrzeg dar şi KK Swiecie, ambele în Polonia, PVSK Pannon Pecs, din nou în ţara vecină, şi chiar şi Shahrekord, în baschetul iranian, de unde a revenit „acasă”, la Xanthi, de unde se retrăgea în 2010.

Acum mergînd pe 37 de ani, Srdjan K. Jovanovic are parte de un debut acasă pe de-o parte mult visat, contra unui lider neînvins, dar şi extrem de solicitant. Adevărul este însă că tînărul înlocuitor al causticului Badnjarevic nu prea are nimic de pierdut, ci doar de cîştigat, şi un prim lucru pe care l-a şi făcut probabil este să suscite un zîmbet cît mai larg pe feţele jucătorilor săi.

Nu de alta dar un psihic bun este primordial înaintea unei secvenţe de jocuri propunînd o ex-campioană a Germaniei, o cîştigătoare a precedentului sezon regulat, şi încă în deplasare, sîmbătă la Mediaş, precum şi o multiplă campioană a Ungariei, marţea viitoare, la Szolnok. Iar dacă tot este să „zboare” din eurocupe, ceea ce era pe undeva previzibil şi nici nu e vreun capăt de ţară, „violeţii” o pot face şi cu fruntea sus.

* BC Timişoara – EWE Baskets se joacă de la ora 20, tot marţi seară avînd loc şi jocul următoarei adversare a „violeţilor”, Gaz Metan Mediaş, acasă cu Tartu University Rock, în derby-ul primelor două clasate în Grupa D din EuroChallenge, cu 7 respectiv 6 puncte.

 

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


8 − = trei

 


Ultimele articole din categoria Baschet: