Final de sezon pentru BC SCM Timișoara după un nou meci echilibrat cu CSM CSU Oradea. Alb-violeții încheie pe 5 după 0-3 la general cu campioana en-titre în primul tur de play-off

BC SCM Timișoara a încheiat sezonul după 0-3 cu CSM CSU Oradea. Alb-violeții au pus din nou probleme serioase campioanei, dar au fost învinși și în meciul trei pe care l-au găzduit, scor final 84-86, pe sferturi: 19-15, 20-28, 25-18 și 20-25. Au fost 9 schimbări de lider și de 7 ori egalitate în partida de la sala Constantin Jude, cea mai mare diferență de scor fiind de 11 puncte în favoarea oaspeților. Aceștia au  venit însoțiți de o galerie destul de numeroasă care s-a auzit în multe rânduri. Campioana en-titre a făcut diferența pe final cu acțiuni individuale finalizate cu coșuri din apropiere, în timp ce gazdele nu au reușit să marcheze în momentele decisive. După meci roș-albaștri au sărbătorit minute în șir cu galeria.

IMG_7250Orădenii veneau la Timișoara la adăpostul celor două partide câștigate pe propriul teren unde au revenit de la -12 și -14 și s-au impus la final. Bănățenii aveau nevoie de victorie pentru a prelungi seria din primul tur de play-off. Alb-violeții obținuseră acasă singura victorie stagională cu campioana en-titre după acea partidă care a avut nevoie de două reprize de prelungiri. Tudor Costescu a început partida cu Otasevic, Jeremic, Flowers, Komatina și Drăgușin, iar Cristian Achim i-a trimis în 5-ul de start pe Franklin, Mandache, Barnette, Nicoară și Denison. Drăgușin a deschis scorul, iar celălalt pivot de pe teren, Denison, îi ducea pe oaspeți în avantaj (2-4). Komatina marca prima „triță” a meciului după aproape două minute și oaspeții se distanțau la 5-10 pe contraatac. Popa Calotă și Diaz au intrat la alb-violeți și fundașul român a scuturat plasa de la distanță și a egalat la 10. Barnette a înscris și el de după linia de 6,75, Nicoară a ratat din apropierea inelului după o combinație frumoasă și Diaz a irosit două aruncări libere. Popa Calotă a pătruns și a reușit să-și ducă echipa în avantaj, iar Flowers și Diaz i-au distanțat pe timișoreni la 19-13. Achim a cerut timp de odihnă și Barnette a stabilit scorul la prima pauză: 19-15. Ambele echipe aveau 6 coșuri de două puncte, cu gazdele reușind o „triță” în plus și o liberă.

6 din 6 „trițe” pentru orădeni în sfertul secund

IMG_7260

Pasalic a înscris toate punctele sale de după semicerc

Țîbîrnă a marcat primele puncte din sfertul doi dar a ratat libera suplimentară, iar Pasalic a început recitalul de la distanță, readucând formația vizitatoare în avantaj: 19-20. Barnette și Zeno au dus scorul la 21-27, iar timișorenii au comis 24 de secunde când orădenii au trecut în zonă cu capcană la centru. Diaz a redus ecartul în două rânduri, dar Zeno și Pasalic (de afară) au făcut 25-34 și Costescu cerea timp de odihnă. Jeremic a transformat liberele și alb-violeții au încercat apărarea în zonă. Pasalic a mai lovit o dată de după semicerc, Diaz puncta cu slam-dunk și același Pasalic a scuturat plasa de la distanță, de această dată din 0 grade dreapta. Costescu l-a retrimis în teren pe Flowers care l-a blocat mai bine pe Pasalic. Komatina a reușit două coșuri la rând (după recuperare ofensivă și pe contră) și a redus distanța la șapte lungimi, 33-40, profitând de două erori în ofensiva adversă. Nicoară a oprit pătrunderea lui Jeremic prin fault și oaspeții au protestat că s-a fluierat antisportiv. Jeremic a transformat liberele și a început să se audă și „Timișoara, Timișoara” din tribună unde până atunci galeria oaspete domina fondul sonor, deși în inferioritate numerică evidentă. Nicoară a făcut pași pe contraatac și Jeremic marca din nou de la linia de fault pentru 37-40. Franklin și Nicoară au marcat libere, iar Popa Calotă a profitat de cele 6 secunde rămase pentru atac și a fost suficient de rapid pentru un ultim coș al sfertului, iar la pauza mare scorul a fost 39-43. Orădenii au preluat conducerea grație celor 6 aruncări de la distanță marcate în sfertul secund, din 6 încercate. Timișorenii au marcat 7 coșuri de două puncte din 10 încercări în această perioadă de joc.

IMG_7276La revenirea de la vestiare oaspeții au comis un turnover de 24 de secunde, dar s-au distanțat la 39-46 după „trița” lui Franklin. Komatina a fost găsit liber sub coș și a înscris, iar Jeremic a marcat de la distanță și a egalat la 50. Barnette i-a readus pe orădeni în avantaj și Costescu l-a scos pe Komatina și a încercat cu Diaz și 4 oameni mici. Mandache i-a furat mingea lui Jeremic după repunerea de la centru și a punctat simpu pe contratac. Secunde bune s-a auzit doar „Oradea, Oradea” în tribună. Popa Calotă și Jeremic au egalat la 54 (de la linia de fault), iar Denison a reușit „3 points-play-ul” și ducea scorul la 54-57. Flowers a fost găsit liber în spațiul de trei secunde și a pnctat, iar Popa Calotă a readus gazdele în avantaj după ce a traversat tot terenul cu mingea și a pătruns. Otasevic a pus probleme cu pressing-ul pe repunerea adversă. Orădenii au trecut la apărarea în zonă care le-a adus multe satisfacții mai ales în primul meci al seriei, dar timișorenii au avut soluții, cu Diaz reușind să ia fața adversarilor în 3 secunde. 60-57 după ce pivotul american a transformat o liberă din două, iar Nicoară și Otasevic ajungeau la 4 faulturi. Time-out Achim cu un minut și zece secunde până la ultima pauză. Țîbîrnă l-a imitat pe Diaz și a transformat una din două libere. Diaz puncta cu slam-dunk după ce Popa Calotă a pătruns, Mandache înscria de afară și o nouă pătrundere marca Popa Calotă a stabilit scorul la ultima pauză: 64-61. Timișorenii aveau 72% la reușitele de două puncte după trei sferturi (21 din 29) și un procentaj identic la linia de fault (13 din 18).

Diaz a înscris mult din spațiul de 3 secunde, dar pe final nu a reușit să marcheze când era cel mai important

Diaz a înscris mult din spațiul de 3 secunde, dar pe final nu a reușit să marcheze când era cel mai important

Campioana en-titre a început sfertul patru din nou în zonă, dar Diaz a fost găsit la fel de ușor în spațiul de trei secunde și cu un nou slam-dunk a dus scorul la 66-61. Mai erau ceva mai mult de 8 minute și pivotul american i-a făcut semn de schimbare lui Costescu, iar acesta l-a trimis imediat în teren pe Drăgușin. Popa Calotă a transformat două libere pentru cea mai mare diferență în favoarea bănățenilor: 68-61. Zeno a reușit 6 puncte în mai puțin de un minut, Popa Calotă a avut două ratări și oaspeții se apropiau la o lungime. Orădenii au început să fie mult mai exacți în defensivă, s-au ajutat mai mult la recuperare și Barnette i-a readus în avantaj după o tranziție ofensivă rapidă: 68-69. Time-out BC SCM Timișoara cu 6 minute până la final. A revenit Diaz pe teren și Jeremic a scuturat plasa de la distanță, ducând scorul la 71-69. Komatina a făcut pași, Barnette egala la 71 de la linia de fault și Diaz ajungea la 4 faulturi. Denison a ratat „3 points-play-ul”, dar la faza următoare a reușit un tip-in cu care și-a dus formația la 71-75. Oaspeții au început să lungească atacurile, iar Zeno a reușit o nouă pătrundere și a dus scorul la 71-77.

Din nou timp de odihnă Costescu. Flowers a fost găsit în spațiul de 3 secunde, dar a ratat. Komatina a marcat de la linia de fault și Barnette de lângă coș și scorul era 73-79. Diaz a reușit o recuperare ofensivă și Denison, care a sărit mai târziu, l-a agățat când a încercat să arunce și pivotul orădean a fost sancționat cu antisportiv (a 4-a greșeală personală). Diaz s-a concentrat și a marcat ambele libere după care și-a mai trecut trei puncte în cont (coș cu fault) și scorul era 78-79 cu 68 de secunde până la final. Și Zeno a ajuns la 4 faulturi și Costescu încerca din nou cu patru oameni mici. Time-out Oradea și Franklin a găsit o soluție foarte bună pe final de atac, băgând mingea sub coș la Denison care era în mismatch. Acesta a marcat pentru 78-81. Gazdele au răspuns cu coșul lui Diaz, iar Zeno transforma ambele libere cu 21 de secunde până la final când scorul era 80-83. Time-out alb-violet și Costescu i-a trimis pe Drăgușin și Diaz în teren la aceeași fază. Popa Calotă a transformat ambele libere și Zeno a făcut din nou același lucru (82-85). Achim l-a protejat pe Zeno la faza de apărare pentru a nu ieși cu cinci faulturi. Diaz a fost găsit din nou în apropierea inelului, dar de această dată a ratat slam-dunk-ul cu 12 secunde înainte de final și speranțele gazdelor de a trimite seria în meciul patru se micșorau. Pivotul l-a faultat pe Franklin și a ieșit cu 5 faulturi. Fundașul orădenilor a transformat una din două libere și și-a dus echipa la două posesii. Popa Calotă a punctat în ultima secundă și a stabilit scorul final: 84-86. Orădenii s-au bucurat minute în șir cu galeria.

Octavian Popa Calotă a fost cel mai bun marcator al partidei cu 22 de puncte. Adrian Diaz l-a urmat cu 20 de puncte (plus 6 recuperări). Pentru BC SCM Timișoara au mai înscris: Jeremic 18 puncte, Komatina 15 puncte (6 recuperări), Flowers 5 puncte, Drăgușin 2 și Păun 2 puncte. Au mai intrat Otasevic, Andrieș și Tohătan. Martin Zeno și Sean Barnette au fost cei mai buni marcatori ai oaspeților, cu câte 20 de puncte. Barnette a avut și 7 recuperări, iar Zeno 5 assist-uri. Pentru CSM CSU Oradea au mai înscris: Denison 17 puncte, Pasalic 12 (4×3), Franklin 6, Mandache 5, Nicoară 3 și Țîbîrnă 3 puncte. Au mai intrat Petrișor și Nicolescu.

Timișorenii au reușit 48 de puncte din spațiul de trei secunde față de 36 ale oaspeților. Alb-violeții au marcat 25 de aruncări de două puncte din 38 încercate (66%), în timp ce orădenii au înscris 22 de coșuri de două puncte din 37 (59%). Oaspeții au fost mai buni de la distanță, reușind 9 „trițe” din 17 (53%), iar bănățenii au marcat de 4 ori de după semicerc din 16 încercări (25%). Gazdele au avut 27 de vizite la linia de fault și au transformat 22 (81%) față de 15 din 21 libere ale orădenilor (71%). Alb-violeții au avut 27 de recuperări (5 ofensive/22 defensive), iar bihorenii au prins 26 de mingi la panou (3/23). BC SCM Timișoara a încheiat partida cu 22 de pase decisive, 24 de faulturi, 15 mingi pierdute și 8 intercepții. CSM CSU Oradea a avut 19 assist-uri, 25 de faulturi, 14 turnovers și 9 intercepții. 20-17 a fost scorul la puncte înscrise după greșeli adverse; 7-2 la puncte după recuperări ofensive și 44-35 la punctele înscrise de rezerve. Gazdele au condus aproape 13 minute, în timp ce campioana en-titre aproape 27. Oaspeții au reușit să marcheze cu acțiuni individuale pe final când gazdele nu au mai avut aceeași luciditate. A fost a 7-a victorie orădeană din cele 8 întâlniri în acest sezon.

Campioana en-titre se impune cu 3-0 în primul tur al play-off-ului cu BC SCM Timișoara după trei partide strânse, în care alb-violeții au arătat mult mai bine ca în grupa 1-6, dar le-a lipsit ceva pe final pentru a obține măcar o victorie în compania deținătoarei trofeului. Cum la masculin nu se joacă pentru locurile 5-8 BC SCM Timișoara a încheiat astăzi sezonul 2016-2017 pe poziția a 5-a, o îmbunătățire după sezonul trecut când a luptat pentru evitarea retrogradării din cauza problemelor financiare. Pentru CSM CSU Oradea urmează semifinala cu marea favorită la titlu, U BT Cluj-Napoca, formația care a câștigat Cupa și a fost lider detașat după cele două faze ale sezonului regulat. Clujenii au trecut cu 3-0 de SCMU Craiova dar desfășurarea a fost total diferită față de seria dintre bihoreni și bănățeni. Clujenii au trecut de sută în toate cele trei partide și au avut o misiune facilă. A treia semifinalistă este Steaua CSM Eximbank București care s-a impus astăzi cu 89-72 pe terenul lui BCMU Pitești și trece cu 3-0 la general. Singura necunoscută din careul de ași vine din duelul BC CSU Sibiu-BC Mureș Târgu Mureș. Acel sfert a început ultimul și este singurul în care s-a înregistrat egalitate, 1-1, după primele două meciuri jucate pe terenul formației mai bine clasate, la Sibiu. Sala Sporturilor din Târgu Mureș găzduiește următoarele două partide, pe 20 și 22 aprilie. Semifinalele încep peste două săptămâni.

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Baschet: