GALERIE FOTO. Premierea micilor baschetbaliști care au jucat în Campionatul Județean

Tinerii baschetbaliști din Campionatul Județean de juniori au primit la mijlocul săptămânii medalii și diplome pentru participarea în ediția din acest an. Majoritatea echipelor participante sunt din Timișoara, dar s-au aliniat și formații din Lugoj sau Moșnița. Ca o noutate, în acest an s-au jucat meciuri și la sala Constantin Jude, iar MP Sport a avut cele mai multe echipe înscrise la cele trei categorii, 6. La premiere, participanții au ieșit în fața părinților care pozau din tribune și au primit medaliile și diplomele. La final s-a organizat o ștafetă.

În jurul orei 18, în fața sălii era deja destulă agitație. Copii cu părinți așteptau să poată intra în cea mai mare sală de sport funcțională din oraș. Sală în care, deși a fost „luptă” de poziții pentru antrenament și meciuri între echipele de seniori, s-a găsit loc și pentru a desfășura partide din cadrul campionatului județean. Și în acest an au fost trei categorii: babybaschet, minibaschet și U14. Cele mai multe echipe au fost la nivelul de vârstă cel mai mic, 8 la babybaschet (U10). Au fost 6 la mini și 4 la U14. Scopul acestui campionat, organizat de Asociația Județeană de Baschet Timiș, este să le ofere copiilor un cadru organizat pentru meciuri. Aceștia simt astfel ce înseamnă să joci regulat partide, învață mai ușor și regulamentul, într-un mediu mai relaxat, iar arbitrii au timp să le explice celor mici atunci când greșesc. De aceea nu se ține un clasament, importantă fiind participarea. Sunt și câteva echipe care folosesc acest campionat pentru a pune la punct relațiile de joc în vederea participării la Campionatele Naționale de Baby și Minibaschet care încep în acest final de săptămână la Mangalia.

În sală se antrena echipa națională de tineret. Jucătorii sub 20 de ani, conduși de Tudor Costescu, s-au pregătit pentru câteva zile, la Timișoara, pentru Campionatul European, divizia B, care se dispută luna viitoare la Oradea. O parte din cei mici erau deja îmbrăcați în echipamentele de joc și colorau zona din jurul sălii, așteptând să li se permită accesul în tribune. Alții au mers la vestiar pentru a se schimba. După aceea, curiozitatea i-a făcut să intre în sală să „spioneze” lotul. S-a încheiat antrenamentul și copiii au putut să intre în sală, împreună cu însoțitorii. În tribună a fost un pic mai multă lume față de turneul de promovare al fetelor, desfășurat în primul week-end al lunii.

În timp ce în tribune părinții își căutau loc să poată să-și pozeze copiii, unii baschetbaliști profitau pentru a arunca la coș. Cei de la Asociația Județeană aranjau pe masa oficială diplomele și medaliile. Erau aranjate pe categorii de vârstă și pe echipe, cu listă de la fiecare lot, pentru a fi citiți toți componenții. Și medaliile erau în funcție de categoria la care au participat. Unii din cei mici nu au renunțat la minge nici când au ieșit în față pentru a-și primi medalia și diploma. Primii care au ieșit să se alinieze în fața tribunei au fost cei de la babybaschet. Au participat Academia BC Timișoara, CSS Bega (cu o echipă de fete și una de băieți), o formație din Moșnița, două de la MP Sport, New Generation și Pro Baschet Lugoj. La campionat pot participa atât echipe de fete, cât și echipe de băieți, care se înfruntă între ele. Unele formații sunt mixte. Părinții din tribune căutau poziții cât mai bune ca să imortalizeze momentele. Mioara Chițu, antrenoarea echipei feminine de la CSS Bega, a primit și un mare buchet de flori de la micuțele eleve.

Nu au putut ajunge la premiere toți participanții. Antrenorii primeau diplomele să le distribuie propriilor jucători, precum și medaliile pentru cei absenți. Aref Gyori, de la MP Sport, a fost cel mai ocupat, din acest punct de vedere, el fiind nevoit să „ridice” și diplomele de la grupele colegului Sergiu Pașca, cel care a plecat la Mangalia cu formațiile clubului. Peste 100 de copii au participat și la meciurile de minibaschet din timpul acestui sezon. Trei dintre echipe au fost de la negru-portocalii  MP Sport-ului, alături de New Generation, Vest Activ Timișoara  și ProBaschet Lugoj. Unele echipe se retrăgeau înapoi la locul lor, dar majoritatea făceau salutul caracteristic după ce primeau medaliile. Două cluburi locale au participat la toate cele trei categorii: MP Sport și New Generation. La U 14 au mai jucat Sport Star Timișoara, iar Vest Activ Timișoara a venit cu cel mai mare lot la premiere. Organizatorii au împărțit medalii „la mai multe mâini” pentru a acoperi tot rândul celor echipați în albastru deschis. A venit și rândul antrenorilor să iasă în față pentru a primi medalii, diplome și aplauze din partea celor prezenți. Au fost la premiere: Petru Czmor și Cristina Știopu (de la Academia BC Timișoara), Mioara Chițu (CSS Bega), Ciprian Prejban  (CSS Bega și Vest Activ), Silvia Prejban și Tiberiu Ondreikovics (Moșnița), Aref Gyori (MP Sport), Elena Ignat (Pro Baschet Lugoj), Gheorghe și Roberta Lipovan (New Generation), Ștefan Butuc (Vest Activ) și Silvia Grădinaru, devenită Popescu (de la Sport Star).

Premierea de anul trec ut s-a ținut la sal Mircea Albu și atunci au fost concursuri individuale de aruncări. Copiii au fost primii care s-au întrecut atunci, dar a fost interesant și concursul antrenorilor, care a necesitat atunci o rundă de departajare. Anul acesta organizatorii au optat pentru o ștafetă de trei. Echipele au desemnat câte trei participanți, jaloanele au fost postate pe parchet, iar de la stație s-a comunicat ce trebuie să facă. George Lipovan a exemplificat, iar Petru Czmor l-a urmat, pentru a le arăta copiilor și cum trebuie să dea mingea următorului. La această ștafetă copiii trebuia să ocolească jaloanele în dribling, să finalizeze, să recupereze și să se întoarcă în dribling la mijloc unde să „predea” mingea coechipierului. Numărul de coșuri înscrise a contat în primă fază. La babybaschet s-a impus CSS Bega, singura formație care a înscris prin toți cei trei componenți.

Când a venit rândul celor de la mini să iasă la joc, nici o echipă nu s-a înghesuit să spargă gheața. Și-au făcut curaj, până la urmă, iar concursul celor sub 12 ani a început. Pe marginea terenului erau grupate echipele care au participat la această premiere. A fost nevoie de baraj la minibaschet după ce MP Sport 2 și New Generation au înscris 3 coșuri la prima trecere pe traseu. La baraj s-a mărit distanța dintre jaloane. A fost din nou 3-3 la coșuri marcate, dar New Generation s-a impus pentru că a încheiat mai repede proba. Pentru întrecerea celor de la U14 s-a apelat  la mingile mari, de 7. Pe margine antrenorii le explicau elevilor cum să se concentreze. Trei din cele patru formații au marcat de trei ori, iar din prima serie Sport Star s-a dus în „finală” grație timpului mai bun. A fost baraj între Sport Star și New Generation și câștig de cauză au avut din nou cei de la New Generation, care s-au concentrat mai bine și a fost 3-1 la coșuri marcate. Cei trei componenți ai ștafetelor învingătoare au fost recompensați cu trofee și mingi. La final a urmat sesiunea foto a unora dintre echipe.

Acest articol a fost publicat în Baschet, Juniori și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


noua + = 12

 


Ultimele articole din categoria Baschet: