Generaţia lui Mircea Albu, iar în Final4 la un an de la tragedie

„Este veşnic prin aceşti copii, dintre care patru sunt la lotul naţional”, spune profesorul Mihai Bolcu, uitându-se spre tinerii exersând la penultimul antrenament înaintea alinierii luni seară în Final Four al Campionatului Naţional sub 20 de ani, ce va avea loc în sala „Constantin Jude” din Timişoara. „Dispariţia lui Mircea Albu a fost la vremea acelui turneu de la Miercurea Ciuc un mare şoc pentru băieţi şi o mare lovitură pentru baschetul juvenil timişorean”, rememorează Bolcu tragedia din 8 mai 2010, de la care s-a scurs deja un an. Regretatul Mircea Albu era desemnat în 2008 antrenorul cu cea mai bună selecţie la copii şi juniori, distincţie oferită de FR Baschet…

„A dus generaţia cu care a pornit la drum la câştigarea medaliilor şi titlurilor la toate  categoriile de vârstă, pe rând. La juniori III, la juniori II, la juniori I şi la U20”, reaminteşte profesorul Bolcu remarcabila activitate a celui care a fost Mircea Albu, elevii săi preferând atunci să lupte, în prima zi după tragedie, câştigând finala Campionatului Naţional sub 20 de ani la o zdrobitoare diferenţă de aproape 40 de puncte, 82-45 cu CSS Viitorul „U”-Mobitelco Cluj-Napoca.

Regretatul Mircea Albu, cu actuali finalişti la U20, pe-atunci vicecampioni ai ţării la U18, în 2009

Regretatul Mircea Albu, cu actuali finalişti la U20, pe-atunci vicecampioni ai ţării la U18, în 2009

„A fost un turneu final trist, foarte trist. A fost despărţirea de un antrenor şi un om de excepţie, l-am numit pe profesorul Mircea Albu, trecut la cele veşnice după  semifinala câştigată de CSS Bega Timişoara în faţa celor de la CSS 4 Steaua, în semifinalele turneului final”, scria la vremea respectivă Făclia de Cluj, ziar independent din oraşul învinşilor lui CSS Bega. Regretele şi tristeţea se revărsau aşadar şi înafara sferei baschetului timişorean.

A trecut un an şi Timişoara sub panouri este la ora tentativei de a păstra pe teren propriu titlul de campioană adjudecat cu tărie de caracter şi în cele mai sfâşietoare circumstanţe în 9 mai 2010. Iar între echipierii lui CSS Bega pentru semifinala de luni de la ora 17 cu Colegiul Naţional „Aurel Vlaicu” Bucureşti se numără şi tinerii din acea generaţie plămădită de regretatul Albu, şi anume – în ordine descrescătoare a înălţimii – George Toth, Leonard Filip, Gyori Aref, Zoran Milencovici şi Ovidiu Mogoşanu, unora dintre ei fostul lor profesor găsindu-le nume de alint, îndrăgindu-i ca pe copiii săi… „A fost un suflet mare, îi iubea pe-aceşti copii”, mai adaugă Bolcu.

Mihai Bolcu, şef al catedrei de baschet la CSS Bega şi care n-a fost prezent la turneul final de la Miercurea Ciuc, rememorează acum, şi din spusele celor deplasaţi la competiţie, acele zile tragice: „Şi-a dorit foarte mult să câştige competiţia, după ce avusese parte în prealabil de finale în care fusese nedreptăţit, la Piteşti, la Focşani, şi în care tensiunea şi stresul activităţii de antrenor s-au acumulat. Iar anul trecut a avut o sarcină extrem de grea, pentru că juca tocmai cu Steaua, care avea o echipă bună, şi pe care a reuşit s-o învingă. A ieşit din sală pentru a da telefoane, înăuntru fiind gălăgie, şi-a sunat cu emoţie familia, apoi m-a sunat să-mi aducă vestea bună, a mai sunat încă un prieten şi i s-a făcut rău…”

A doua zi, întrebării din partea forului federal dacă mai au puterea să continue, tinerii de la CSS Bega şi antrenorul Tiberiu Ondreikovics, care îl însoţise pe Mircea Albu în corpul tehnic al clubului la turneul final, au răspuns păşind hotărâţi pe parchet şi ducând până la capăt dorinţa regretatului antrenor. Îi împlineau visul.

„I-am fost tânăr antrenor la începuturi, când Mircea era încă junior şi venise la Voinţa Timişoara, în Divizia B. Era un elev al Clubului Sportiv Şcolar şi juca extremă. Iar ca antrenor a venit la club după revoluţie şi a fost secundul meu la ELBA. Când i-a venit însă generaţia, lucrurile s-au inversat iar eu i-am devenit secund”, a schiţat profesorul Bolcu numeroşii ani de colegialitate şi prietenie cu tatăl care a plămădit cândva un alt potenţial baschetbalist, pe Adrian Albu, „jucătorul nostru”, cum îl pomeneşte Bolcu, un inginer actualmente în mediul de afaceri.

Sala de jocuri sportive din zona Dacia îi poartă acum numele, „Profesor Mircea Albu” dar la un an de la tragedie, sub acoperişul boltit unde CSS Bega câştiga şi alte trofee naţionale la panou nu se aruncă la coş în aceste zile, pregătirile finale pentru competiţia celor sub 20 de ani şi patrulaterul în sine derulându-se în sala „Constantin Jude”. Vineri de la ora 18, la început sub orchestraţia lui Paul Miron, un fost component al prim-divizionarei ELBA din generaţia ´80, crescut la rândul său de regretatul Albu, iar apoi sâmbătă şi duminică după-amiază, cei 14 convocaţi pentru duelurile menţinerii coroniţei la Timişoara au pus la punct atacarea Final Four.

„Încă n-am pierdut în acest sezon”, a punctat Bolcu, nici în Seria 1 a primei faze a competiţiei, nici în Seria 1 a turneului semifinal, dispunând de aceeaşi CSS Viitorul „U”-Mobitelco, LPS CSS Viitorul Oradea şi CSS Miercurea Ciuc, postură de lideră din care, prin încrucişare, dă acum de un Colegiu naţional clasat al doilea în Seria 2, cu acelaşi număr de puncte şi între lidera CS Steaua Turabo, care luni de la ora 15 va juca în prima semifinală, cu clujenii, respectiv CSU LPS Piteşti, ce a pierdut trenul ultimelor patru.

„Suntem puţini faţă de alte oraşe”, revine profesorul Bolcu la pierderea unui antrenor de neînlocuit, handicap al Clubului Sportiv Şcolar Bega în faţa căruia acum se strâng rândurile, adunând ca într-un rezervor tot potenţialul juvenil. „Anul acesta băieţii noştri au fost angrenaţi la diferite niveluri. Practic reunim în acest lot componenţi a patru echipe pe parcursul sezonului. Unii, ca Milencovici şi Petrişor, plus Toth, care a fost nominalizat în lot, au făcut parte din gruparea divizionară A. Majoritatea au activat la echipa secundă, Baschet Club 2 Timişoara. Doi au fost la Timba, cealaltă secund divizionară. Iar câţiva au jucat la echipa sub 16 ani a clubului. A, şi bineînţeles ar mai fi cei care n-au pierdut nici un meci la această categorie, U20. Deci de fapt ar fi cinci…”, numerotează profesorul Bolcu.

Echipat într-un frumos trening albastru LEGEA cu însemnele lui CSS Bega şi la fel de activ, agil şi implicat ca în zilele când se zbătea pe linia de margine la jocurile prim-divizionarei ELBA, profesorul Bolcu îmi înmânează dintr-o mapă cu alte scheme de joc şi notiţe o fotografie imprimată de la deznodământul finalei Campionatului Naţional cu aceiaşi actuali componenţi ai U20, dar din 2009, la U18. CSS Bega, vicecampioană naţională, la Otopeni, cu Bolcu şi regretatul Albu flancându-şi elevii, din rândul de sus. „Cum am mai pierdut acolo în faţa clujenilor, în ultimele două minute…”, rememorează profesorul şi mi-i arată pe Toth, al doilea dintre juniori pe rândul de sus, de la stânga, pe Filip, al patrulea, iar jos de la stânga pe Gyori, al doilea, pe Milencovici, al cincilea, pe Mogoşanu, al şaselea. Băieţi de primii cinci…

Îl întreb dacă tensiunea şi consumul nervos au de-a face cu tragedia profesorului Albu la Miercurea Ciuc şi Mihai Bolcu e fără echivoc. E stres în această activitate? „Desigur că e stres, e mare stres şi îl simt la rândul meu”. Bolcu îşi aminteşte „cum mi-a fost foarte greu la Timişoara, la două săptămâni după dispariţia lui Mircea, cu ocazia turneului final sub 18 ani. Atunci am câştigat distanţat toate meciurile. Acum va fi greu contra Stelei, care şi-a adus jucători buni pentru Divizia A dar care se încadrează categoriei sub 20 de ani. E o echipă adunată”.

Da, adunată, însă în alt mod decât cum s-a reunit acum garnitura U20 sub stindardul CSS Bega, după un sezon slujind diversele grupări locale. Aceea e adunată de prin ţară, aceasta e plămădită cu sudoare, peste ani, de truditori ca Mircea Albu. Iar vorbind de Steaua, de care bănăţenii dispuneau în semifinala dinaintea fatidicelor clipe ale antrenorului lor şi de care CSS Bega a scăpat la ora actualei semifinale, profesorul Mihai Bolcu implică şi nădăjduieşte că duelul direct va avea loc în finala mare, de marţi de la ora 17. Finala mică, de la ora 15, este prea vremelnică pentru ca amatorii de baschet să ajungă la sală…

Pentru turneu, în funcţie de fişa medicală a prim-divizionarului Cătălin Petrişor, care a şezut la antrenamentul de vineri, se va renunţa la unul dintre cei 14 convocaţi, care, de la cel mai înalt citire, ar fi George Toth, Raul Covaciu, Nenad Popov, Leonard Filip, Cristian Bondor, Ovidiu Udrea, Christian Ardeu, Aref Gyori, Zoran Milencovici, Ovidiu Mogoşanu, Cătălin Horga, Gheorghe Balmuş, Cătălin Petrişor şi Casian Todorov.

Dar iată reperele carierei în preajma arenelor de baschet, care i-au fost atât de dragi… În perioada 2006 – 2008, profesorul Mircea Albu studia pentru Master în Educaţie Fizică şi Sport, specializarea baschet, la Universitatea de Vest Timişoara, România, unde în 1975 – 1979 absolvise Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, Specializarea Educaţie Fizică. În adolescenţă, în 1970 – 1974, a absolvit cursurile Liceului „Vincenţiu Babeş” din Timişoara, iar în 1962 – 1970, Şcoala Primară şi Secundară la Liceul nr. 5 „Vincenţiu Babeş” din Timişoara, România.

Din 1990, vreme de două decenii, Mircea Albu a activat ca profesor-antrenor cu specializarea baschet la CSS „Bega” Timişoara, între responsabilităţi regăsindu-se selecţionarea tinerilor sportivi şi iniţierea lor în jocul de baschet, formarea grupelor de începători, iar mai apoi selectarea sportivilor de performanţă, efectuarea de antrenamente specifice cu grupele de mare performanţă, conducerea şi coordonarea echipelor la jocurile oficiale şi amicale. În prealabil, în anii 1979 – 1990 activase ca profesor de educaţie fizică şi diriginte la Preventoriul Deleni, judeţul Iaşi.

Pe teren, între 1968 şi 1974 a fost junior la CSS Timişoara, apoi în 1973 – 1974, cu dublă legitimare la Voinţa Timişoara, în divizia A masculin. În 1974 – 1975 a fost legitimat la Universitatea Timişoara, tot în divizia A masculin, iar în 1975 – 1979, legitimat la Voinţa Timişoara, în divizia B masculin.

Din 1990, a adunat o serie de triumfuri şi rezultate notabile pentru CSS „Bega” Timişoara, şi anume în 1993 titlul de Campion naţional juniori II, împreună cu profesorul Bolcu Mihai, în turneul final de la Timişoara, în 1994 – Campion naţional juniori I, împreună cu Bolcu Mihai (turneu final la Timişoara) şi totodată câştigător al primei ediţii a Cupei României împreună cu Bolcu Mihai (turneu final la Deva). În 1995 a obţinut locul VIII la juniori I (turneu final la Cluj Napoca), în 1996 – locul VIII juniori I (turneu final la Cluj Napoca) şi locul VII la juniori III (turneu final la Dej), iar în 2001 – locul VI la juniori I (turneu final la Tulcea).

În anul 2002, profesorul Albu obţinea locul III la minibaschet I (turneu final la Cerbu), în 2003 – locul VII minibaschet II (turneu final la Cerbu), în 2004 – locul IX minibaschet I (turneu final la Cerbu), în 2006 – locul III la juniori II împreună cu Prof. Bolcu Mihai (turneu final la Craiova), în 2008 – locul VII la U18, masculin, împreună cu Prof. Mihai Bolcu (turneu final la Focşani) şi tot în 2008 – locul IV la U16, masculin (turneu final la Piteşti). În fine, la nivel de seniori, fostul plămăditor de talente a activat în perioada 1993 – 1996 ca antrenor secund la Universitatea Elba Timişoara, în divizia A masculin.

Dintre jucătorii promovaţi în reprezentativa de seniori, Mircea Albu a lucrat în perioada de juniorat cu Ciosici Ştefan – generaţia 1976, Păltinişanu Dan – generaţia 1979, Alecu Drăgan – generaţia 1980, iar dintre cei convocaţi la tineret şi juniori, Guiu Cristian – generaţia 1977, Czmor Petru – generaţia 1979, Mogoşanu Ovidiu – generaţia 1992, Toth George – generaţia 1992, Olah Alexandru – generaţia 1993, Filip Leonard – generaţia 1993. Ar mai fi divizionarii A Argintaru Sorin – generaţia 1976, Novac Aurelian – generaţia 1979, Rouă Dan – generaţia 1979, Miron Paul – generaţia 1980, Albu Adrian – generaţia 1982, Radu Marian – generaţia 1982, Murărescu Bogdan – generaţia 1983, Giuchici Bogdan – generaţia 1984. Mircea Albu a deţinut şi responsabilitatea de Preşedinte al Colegiului de antrenori din cadrul Asociaţiei judeţene de baschet Timiş.

Dumnezeu să-l odihnească în pace.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Baschet, Juniori și etichetat cu , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× cinci = 20

 


Ultimele articole din categoria Baschet: