În avantaj și cu 12 puncte, SCM Timișoara deține prim-planul la Cluj însă cedează pe final: 91:88

Pornită în această seară cu șansa a doua în prima deplasare din returul Grupei A în Liga Națională de baschet masculin, SCM Timișoara s-a desprins la 10 puncte în sfertul 1 și a fost egalată abia în minutul dinaintea pauzei, reclădind însă mai apoi, după ce clujenii preluau de puțin conducerea de două ori, un avantaj chiar și mai mare până la sfârșitul sfertului 3, dar ”violeții” nu l-au conservat până la final, Rasic aducând-o decisiv în față pe U-BT cu o aruncare de 3 puncte cu un minut și 29 de secunde înaintea încheierii meciului, 90:88 la care bănățenii n-au mai avut forța să revină.

Fără victorie pe teren advers în turul Grupei A valorice în elita baschetului masculin, SCM Timișoara a ratat la mustață furnizarea unei surprize în partida de la ora 18 din Sala Polivalentă din Cluj, risipind printre degete avantajul 76:86 avut cu nici 6 minute înainte încheierii disputei din etapa a IX-a: 91:88 (46:46) pentru U-BT. Vizitatorii au impus ritmul, 18:27 în sfertul 1, după care favoriții au ripostat pe măsură, 28:19 în sfertul 2, SCM Timișoara găsind resursele pentru a o lua de la capăt, 21:32 în sfertul 3, dar și gazdele izbutind a doua revenire, de astă dată până la capăt, 24:10 în sfertul 4.

Revanșa disputei adjudecate de ardeleni pe final în tur la Timișoara la 4 puncte diferență era abordată cu bilanțuri în oglindă, 6 succese și două înfrângeri pentru gazda favorită respectiv două triumfuri și 6 eșecuri în dreptul alb-violeților, însă cursul partidei a fost cu totul altul, favorabil bănățenilor, la prima lor apariție cu Cristian Bota antrenor principal după preluarea ștafetei de vineri de la Miodrag Perisic dar și dornici de reabilitare în urma usturătorului 76:99 lunea trecută în sala ”Constantin Jude” cu campioana din Oradea.

Clujenii, triumfători în schimb miercuri în Trivale, cu emoții și de puțin, grație unui final bun, 80:83 (38:40) la BCMU FC Argeș, s-au impus și de această dată tot cu 3 puncte avans și tot la potou, salvați fiind de cele câte 23 de puncte strânse de Kyndall Dykes și Jason Washburn, marcatori a peste jumătate din punctele învingătorilor, dintre care au și jucat cel mai mult, peste 30 de minute.

Alb-negrii de sub Feleac au fost fără doar și poate surprinși de replica încă din start a timișorenilor, care și-au arătat clar intențiile din primul minut prin coșurile lui Vukosavljevic și Diculescu, 0:4, iar ceea ce se așteptau a fi o reprezentație de rutină, prima acasă după mai bine de o lună de zile, s-a transformat într-o cursă de urmărire cu final incert.

Într-adevăr, elevii lui Mihai Silvășan nu s-ar fi așteptat să întâmpine asemenea dificultăți la prima reîntâlnire cu proprii suporteri din 5 noiembrie încoace, după nu mai puțin de 3 deplasări la rând, ba din contră, să se detașeze precum atunci, 95:68 cu craiovenii, însă în cele din urmă s-au putut declara mai mult decât mulțumiți să răsufle ușurați la o nouă victorie cu doar 3 puncte diferență, precum conturau recent pe terenul campioanei din Oradea precum și în fief-ul ”violeților” din Argeș.

De cealaltă parte, alb-violeții de pe Bega se pot declara descumpăniți de un nou deznodământ favorabil după un meci în care n-au fost mai prejos decât oponenții mai bine clasați, cel mai recent pierzând strâns acasă cu craiovenii, la finele turului, atunci chiar la limită. De fapt, în mai multe meciuri din actualul sezon le-au jucat festa bănățenilor ultimele faze ale partidei, în care un deficit de concentrare pe fondul acumulării oboselii i-a privat de rezultate care ar fi încurcat cu certitudine anumite calcule.

În această seară, gazdele au înțeles că gluma se îngroașă odată ce Stojadinovic a mărit la 10 puncte avantajul bănățenilor cu 20 de secunde rămase din sfertul 1, 17:27, și chit că au echilibrat disputa tocmai înaintea pauzei, când Rasic egala în premieră cu 45 de secunde rămase din prima jumătate a întâlnirii, 44:44, după care Washburn a semnat și premiera preluării conducerii de către U-BT, 48:46 la un minut și 5 secunde din partea a doua, s-au aflat în și mai mare pericol de a se declara învinse de penultima clasată odată ce SCM Timișoara s-a mai desprins odată chiar și la peste 10 puncte, când rămăsese mult mai puțin de jucat…

Washburn și Dykes i-au tras însă pe clujeni după ei în două minute și jumătate în care aproape că au anihilat handicapul, de la 76:86 la 85:86 cu 3 minute și jumătate rămase de jucat, pe muchie dar cu balanța înclinând de puțin în favoarea alb-negrilor odată ce același sârb Aleksandar Rašić a ochit din nou de la distanță, 90:88 cu 89 de secunde până la final. Chiar și atunci elevii lui Silvășan au șovăit și-au continuat să-și pericliteze doar al treilea avantaj din întreaga partidă, doar că nici timișorenii n-au mai fost la fel de dezinvolți pe posesia din ultima jumătate de minut, în care Pesakovic a nimerit inelul de la distanță iar tot el a ratat aruncările libere după ce și Dykes pățea la fel. Și totuși, mingea a ricoșat în calea lui Randolph, care a avut o ultimă șansă măcar de a egala, dacă nu mai mult, irosită și aceasta, cu două secunde înaintea ultimei sirene.

N-avea să fie și de astă dată, după ce Randolph semna tot cu o aruncare de la distanță cea mai mare diferență a meciului, 64:76 cu 50 de secunde înaintea încheierii sfertului 3, adjudecat de timișoreni cu 21:32, unsprezece puncte avans pentru ei înaintea ultimelor zece minute, 67:78.

Deși banca le-a intrat mai bine în meci decât de regulă și comparativ cu clujenii, prin nu mai puțin de 33 de puncte, iar și procentajul aruncărilor de la distanță a fost vădit îmbunătățit spre o treime, 8 din 25 pe mâna a patru marcatori dintre care Pesakovic cu 4, timișorenii au sfârșit pe scut dar le-au și dat gazdelor de gândit înaintea revanșei de sâmbătă din capitală, după ce Steaua triumfa în octombrie sub Feleac, 67:71.

Pentru bănățeni, deznădejde dar și speranțe de mai bine prin prisma jocului practicat, în perspectiva primirii lunea viitoare de la ora 18 a ”violeților” de la BCMU FC Argeș Pitești, în etapa a X-a, penultim meci acasă înaintea Crăciunului, dat fiind și vizita ulterioară a sibienilor.

Centrul sârb Vladan Vukosavljevic a înscris din nou cele mai multe puncte ale învinșilor, 21, cu procentaj maxim la aruncările libere dar cu 6 din 12 tentative de două puncte respectiv o ”triță” din 3 încercări, contribuind și cu 9 recuperări în 31 de minute și 45 de secunde pe teren. Aproape 30 de minute a jucat Randolph, marcator a 10 puncte cu 6 coșuri ratate dar și 4 recuperări respectiv 3 pase decisive, mai mult din primul 5 marcând Komatina, 11 puncte, dar surprinzător, cu mai multe ratări, trei, la aruncările libere decât din acțiune. Tot 24 de minute a jucat și Brown, înscriind 8 puncte și realizând 7 recuperări, iar tânărul ex-stelist Dragoș Diculescu, care începea și el, a marcat 5 puncte și a izbutit tot atâtea recuperări.

De pe bancă, Pesakovic a jucat cel mai mult, 24 de minute, strângând 14 puncte, 4 recuperări și 3 pase decisive, căpitanul Popa-Calotă evoluând peste 20 de minute, cu zece puncte și 4 recuperări. Stojadinovic a jucat un sfert de oră, cu 5 puncte și 4 recuperări, iar ex-clujeanul Baciu opt minute, cu 4 puncte și două recuperări.

Pe lângă Dykes și Washburn, de la clujeni a marcat mai mult și Marinov, 16 puncte, 8 recuperări și 3 pase decisive în 27 de minute, din primul cinci mai evoluând tot 27 de minute și Kuti, cu 6 puncte și zece recuperări, iar Easley 20 de minute, cu 4 puncte și câte 3 recuperări respectiv pase decisive.

De pe bancă, Rasic, căpitanul, a contribuit în 28 de minute cu 12 puncte și 5 pase decisive, Calnicenco înscriind 7 puncte iar Torok două.

S-a mai jucat în această seară și la Pitești, BCMU FC Argeș – BC CSU Sibiu 82:92 (40:45), Mladen Jeremic fiind coșgheter al meciului, din tabăra ”violeților”, cu 25 de puncte. Clasamentul actualizat, ultimele rezultate și programul etapelor a noua și a zecea, pe coloana datelor tehnice.

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ 4 = zece

 


Ultimele articole din categoria Baschet: