În grafic la debut, BC Timişoara se pregăteşte de Germania

BC Timişoara a debutat cu dreptul la cel mai înalt nivel atins pînă acum, FIBA EuroChallenge Cup, de fapt de departe cel mai bun start dintre cele 4 reprezentante ale Ligii Naţionale în eurocupe, dispunînd marţi seară în „Constantin Jude” de o mai modestă grupare maghiară Lami-Ved Kormend cu 75:65 (21:19, 19:12, 20:15,15:19), pe undeva chiar mai clar decît o arată scorul, după ce a dominat mai mult sau mai puţin odată cu finele primului sfert. Iar acum „violeţii” pot merge cu fruntea sus, marţea viitoare, în nordul Germaniei, în fieful unei favorite la calificarea din Grupa F, EWE Baskets Oldenburg, care a trecut cu 87:70 (42:34) de Szolnoki Olaj.

BC Timişoara - Lami-Ved Kormend 68:58, la debut în Grupa F a EuroChallenge. Aproape la pas, după nişte prime 8 minute ezitante

Aşadar putea fi mult mai detaşat pentru vicecampioni, însă, pe fondul unei uşoare deconcentrări în debutul ultimului sfert, cînd maghiarii s-au reapropiat pînă la 62:58 şi pentru cîteva clipe chiar au redeşteptat micuţa galerie a oaspeţilor, plasată într-un colţ dintr-o sală „Constantin Jude” aproape plină şi găzduind totodată un nucleu partizan alb-violet, arborînd bannerul ATOMIC ZLATKO pentru cinciarul Jovanovic, timişorenii s-au mulţumit finalmente cu un avantaj în jurul căruia au survolat în marea majoritate a meciului. Însă dacă în primele două treimi ale acestei reveniri de succes în eurocupe cu greu le-au intrat aruncările, mai ales cele de la distanţă, „violeţii” s-au redistanţat decisiv pe mîna lui Dominique Archie, care restabilea imediat liniştea în sufletele fanilor timişoreni, cu două aruncări de 3 puncte la rînd, pentru 68:58. Puncte în clasament adjudecate…

***

Recuperări: 43-30 (Archie şi Shaw cu double-double, 13 puncte cu 10 recuperări respectiv 18 cu 11, optarul oaspeţilor fiind integralist); de la 3 puncte: 5/24 faţă de 7/24, gazdele descurcîndu-se la acest capitol abia în ultimele 13 minute… 

 

Pînă atunci, BC Timişoara a practicat un joc variat mai ales în cel de-al doilea sfert al meciului şi şi-a pus în valoare atît jocul pe extreme cît şi pătrunderile frontale, reuşite şi smulgînd totodată greşeli personale din partea „roşiilor” maghiari, dar mai ales l-a scos la rampă pe tînărul Delvon Johnson, pivot de forţă dar şi de acurateţe, care a dominat ostilităţile în prima jumătate a partidei, cu 11 puncte şi nu mai puţin decît 7 recuperări, dintre care chiar 5 ofensive.

Pînă să-şi regleze jocul, alb-violeţii lui Predrag Badnjarevic s-au văzut nevoiţi să preia de 5 ori conducerea în primele cîteva minute ale debutului în FIBA EuroChallenge Cup, şi au avut şi o cădere, de la 10:9 la 10:16, handicap de la care au recuperat decisiv, pînă la 17:16, cu 1:23 minute înaintea primei pauze, iar mai apoi pînă la 27:19.

Avantaj pe care gruparea bănăţeană l-a conservat pînă la pauza mare, mai ales pe fondul unui joc defensiv atent şi strîns, într-o perioadă de joc continuată de Badnjarevic şi cu Căpuşan, Andrei sau Sarovic, după ce duelul de marţi era abordat în 5-ul Djerasimovic, Archie, Jelenic (Jovanovic), Popescu, Johnson.

Cert este că timişorenilor nu le-au prea intrat pe începutul jocului de marţi seară aruncările de la semidistanţă şi distanţă, marcînd doar o „triţă” din cele 13 încercări ale primei jumătăţi de meci, prin Jovanovic, însă lucrurile s-au schimbat în minutul 28, odată cu două aruncări succesive de 3 puncte izbutite de Ivan Jelenic, care restabilea astfel ecartul, de la 50:44 la 56:44.

De cealaltă parte, cu principalul marcator croat Buljan adunînd 4 greşeli personale deja la mijlocul sfertului 3, Lami-Ved Kormend a ţinut tot mai greu pasul odată cu scurgerea timpului, văzîndu-se condusă cu 14 puncte la ultima pauză, şi doar un mini-reviriment pe startul ultimului sfert n-a putut ascunde limitările triplei campioane a ţării vecine, evident mai restrînsă atît ca potenţial al primului 5 cît mai ales al jucătorilor de rezervă, fapt remarcat la final de un antrenor al oaspeţilor, Tamas Hencsey, avînd posibilitatea de a apela la un număr mai mic de jucători străini, 5-ul de start fiind Shaw, Buljan, Rujak, Ferencz, Brown: „În primul rînd felicitări gazdelor, care au fost mai bune în defensivă dar şi în ofensivă. Noi suntem o echipă mai mică în acest sezon şi ne-a fost foarte greu. Cred că echipa germană Oldenburg este însă foarte tare dar şi Szolnoki Olaj este cam la acelaşi nivel”.

De unde că greul abia începe pentru alb-violeţii plecaţi cu şansa a patra în grupă dar care, iată, s-au achitat just şi eficient, mai ales graţie jocului de apărare şi cu excepţia căderii din primele minute ale ultimului sfert, de un prim examen în care n-aveau altă soluţie decît să promoveze.

***

Delvon Johnson a avut cea mai bună eficienţă dintre "alb-violeţi", plus 14, remarcîndu-se mai ales într-o primă parte în care BCT a fost nevoită să recupereze de la 10:16

BC Timişoara: Ivan Jelenic – 18 puncte (30:06 minute jucate), Delvon Johnson 14 puncte (33:23; 9 recuperări), Archie 13 (28:03; 10 recuperări), Jovanovic 13 (21:52; 5 assists), Derasimovic 6 (26:18; 5 recuperări), Sarovic 6 (11:55; 4 recuperări), Căpuşan 3 (17:47), Popescu 2 (16:37). A mai jucat Andrei, vreme de 14:07 minute.

Pe bancă: Dodoc, Păltinişanu, Păun.

De la oaspeţi au excelat Shaw, cu 18 puncte, croatul Buljan, cu 15, Ferencz cu 14 şi Fodor cu 9, Shaw şi Buljan adunând şi 11 respectiv 8 recuperări. Kormend a utilizat 11 componenţi dar a avut doar 6 marcatori.

În celălalt joc al Grupei F: EWE Baskets Oldenburg – Szolnoki Olaj 87:70 (24:17, 18:17, 23:16, 22:20), Jenkins fiind coşgeter cu 19 puncte.

Celelalte reprezentante ale Ligii Naţionale în EuroChallenge au debutat la rîndul lor în această seară, după cum urmează: Joensuun Kataja (Finlanda) – CSU Asesoft 91:67(Grupa B, în care regăţenii mai au adversari din Rusia şi Cipru), BCM U Piteşti – Paris Levallois 75:91 (Grupa E, din care mai fac parte două formaţii belgiene), Gaz Metan Mediaş – JDA Dijon 92:89 – după prelungiri (79:79; Grupa D, în care ardelenii mai au adversari din Ucraina respectiv Finlanda).

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× sapte = 7

 


Ultimele articole din categoria Baschet: