Începe lupta pentru promovarea în Liga Națională de baschet feminin. CSU LPS Alba Iulia, primul adversar al timișorencelor la turneul pe care îl găzduiesc

Promovarea în Liga Națională de baschet feminin se joacă la sala Constantin Jude începând de vineri. CS SCM Timișoara, gazda turneului, va lupta cu CSU LPS Alba Iulia, CS Rapid București și CS Agronomia București pentru cele două locuri care oferă accesul în primul eșalon. Rapidul a reușit 4 victorii din șase partide cu contracandidatele în faza semifinală, CSU LPS Alba Iulia și timișorencele au câte 3 victorii și 3 înfrângeri, în timp ce Agronomia are 2-4.

Silvia Prejban (Ondreikovics) ar putea contribui la o nouă promovare, de această dată de pe bancă

Echipa de baschet feminin de la SCM Timișoara luptă pentru accederea în Liga Națională pe propriul teren, după ce a reușit să atragă turneul de promovare la sala Constantin Jude. Agronomia a fost cealaltă formație care a trimis cerere de organizare, dar s-a retras din cursă la jumătatea lunii mai, astfel că la ședința de atribuire a turneului a fost doar o formalitate numirea alb-violetelor ca și gazde. Acestea speră să promoveze în primul an de la înființare, la fel cum o făcea CSȘ Bega (Danzio)  în sezonul 2008-2009. Atunci echipa condusă de Dan Ionescu era compusă din localnice, cu câteva senioare ca Silvia Ondreikovics, Silvia Grădinaru, Miruna Crâsnic sau Adriana Jojică. Mai erau jucătoare la final de juniorat, alături de cele care încă mai aveau să evolueze și  în întrecerile junioarelor. Au jucat după aceea și în prima ligă Nicola Mirela, Christina Zidaru sau Bianca Blanaru. Karina Știopu făcea parte și ea din acea echipă, iar în acest moment sora sa, Cristina, este în lotul formației lui CS SCM Timișoara. Silvia Prejban (Ondreikovics) este antrenoare secundă la actuala echipă de senioare de pe Bega.

În lotul secției feminine de la SCM sunt câteva jucătoare experimentate, cu multe sezoane la activ în primul eșalon la diverse formații. Două dintre acestea, Adina Pop și Monika Brosovszky-Boriga au jucat în multe partide câte 40 de minute de când au venit în fereastra de transfer din luna februarie. Cele două au prefațat turneul de promovare. „Avem gânduri de a câștiga toate meciurile. Nu va fi ușor, într-adevăr, dar cred că suntem într-o poziție foarte bună de a câștiga și de a merge mai departe în prima ligă. Îmi place proiectul de aici, e un proiect de viitor. Promovarea e doar primul pas într-un proiect mai mare. Îmi place ideea de stabilitate, de a fi într-un club care își dorește performanță. Doar cu Alba Iulia nu am jucat dar nu o consider ceva amenințător. Este o echipă pe care nu o cunoaștem, cunoaștem anumite jucătoare dar asta nu înseamnă că poate să ne pună probleme foarte mari. Trebuie să fim foarte atente și unite, în primul rând, să câștigăm”, a declarat Adina Pop, căpitanul actual al echipei.

Monika Brosovszky-Boriga, fosta multiplă campioană, crede că din februarie până acum cele 5 nou-venite au avut timp să se integreze mult mai bine în joc. Arădeanca a revenit pe terenul de joc după o pauză de un sezon și jumătate. „Mulțumesc Timișoarei că mi-a întins o mână și sper să reușim promovarea. Într-adevăr, nu va fi ușor. Presiunea poate să fie pe umerii noștri, chiar dacă jucăm acasă. Pot să zic că suntem singura echipă care poate n-am fost închegată pentru că am venit în a doua serie. Am venit 5 jucătoare noi. La început a fost mai greu pentru că nu ne simțeam și totuși am reușit să câștigăm meciurile, pentru că doar cel cu Rapidul l-am pierdut în prelungiri. Țin să cred că acum suntem mult mai închegate și va fi mult mai bine. Să fim o echipă cu adevărat, deja ne cunoaștem de la antrenamente, după atâtea meciuri. Eu zic că reușim să promovăm. Noi pornim pentru 3 victorii. Primul meci e foarte important și, părerea mea, cel mai greu, spargem gheața și pe urmă totul vine de la sine. Trebuie să știm că mingea e rotundă și în sport e posibil orice, dar noi vom face tot posibilul”, a declarat Brosovszky-Boriga. Aceasta speră într-un aport considerabil din partea publicului, inclusiv oameni din Arad care să susțină echipa. „M-am întâlnit cu multă lume (din Arad) și foarte mulți au zis că o să fim acolo să vă susținem. Eu sper ca și cei din Timișoara să vină pentru că în baschet publicul poate să fie al 6-lea jucător, să ne ajute enorm și să facem o figură frumoasă”.

Sursa: arhiva personală

Precedenta promovare timișoreană în elita baschetului feminin s-a consemnat la sala CSS-ului, cea din Circumvalațiunii. Atunci sala a fost neîncăpătoare, fiind și o galerie care le-a susținut pe fetele care încercau să readucă orașul de pe Bega pe harta primului eșalon după mai mult de un deceniu de la dispariția Universității Avanpost. În 2009 timișorencele au jucat mai multe turnee, iar la finalul Diviziei B un baraj cu Galactica Brașov și s-au impus cu 71-45 și 58-39. Despre acea realizare ne-a vorbit Miruna Crâsnic, fostă jucătoare-manager la Danzio (reactivată când s-au pus bazele noii echipe după o pauză de câțiva ani). „Toată lumea își dorea promovarea, cu atât mai mult junioarele care aveau să termine anul acela și nu aveau unde să continue baschetul. Nu am știut la ce ne înhămăm, sincer. Și de multe ori glumeam cu profu că dacă am fi știut, ne-am fi gândit de două ori înainte să înființăm echipa. Acum situația e alta, au în spate un club cu experiență, dispus să ajute echipa și să le pună la dispoziție tot ce au nevoie, de la buget la logistică. Noi în anul de Divizie B nu am avut buget. Am pus bani din buzunare pentru a ne înscrie, eu am plătit echipamentul și am călătorit cu mașinile personale”, își amintește Miruna Crâsnic. Aceasta și-a încheiat cariera de jucătoarela echipa cu care promova, în 2013.

BCM Danzio (Tymes Politehnica) a spus pas înscrierii în campionat în vara trecută din cauza problemelor financiare. La SCM Timișoara s-a creat tot în acea vară secția de baschet feminin. Cum totul s-a întâmplat în grabă și retragerea ar fi adus o sancțiune financiară și interdicția de înscriere pentru două sezoane, echipa nu a avut un buget foarte mare (nu a fost cuprins în planul pe acel an) și s-a bazat la început pe junioarele de la CSȘ Bega și pe câteva reactivări dintre cele care începeau baschetul la același club. Campionatul a început cu trei victorii contra sateliților echipelor din primul eșalon, dar eșecul drastic de la Alba Iulia dădea de gândit dacă formula aceea putea îndeplini obiectivul promovării. Reamintim că formația din Alba Iulia nu a mai luat startul în primul eșalon deși era vicecampioana ediției precedente, nemaigăsind resurse financiare suficiente pentru a face față în Liga Națională.

Din faza de calificare timișorencele au luat mai departe 3 înfrângeri (cele două cu CSU LPS Alba Iulia și una cu Universitatea CSM Oradea) și o victorie (cu Oradea). După ce la început nu a avut buget special alocat, la împărțirile din iarnă secția feminină a primit resurse cu care a putut atrage întăriri. Au venit cinci jucătoare cu mai multă experiență (Brosovszky-Boriga, Pop, Borș, Badi și Kirberg) pentru a se încerca promovarea imediată. La început se spunea că echipa le va permite junioarelor talentate din oraș să aibă unde să își continue cariera după încheierea junioratului. Regulamentul obligă prezența a 5 jucătoare sub 20 de ani pe foaia de joc și una în permanență în teren. Dacă în prima parte a campionatului tinerele jucau destul de multe minute, cu doar câteva fete (Gheban sau Steiner) având peste această vârstă, după transferurile din iarnă situația s-a schimbat destul de mult. În meciurile complicate s-a apelat în foarte multe momente la o formulă cu patru jucătoare experimentate și doar o fată sub 20 de ani pe teren, scăzând astfel minutele celor tinere. Unii spun că nu poți face performanțe doar cu tineri, dar rămâne de văzut câte șanse vor primi în continuare, mai ales în cazul în care echipa își îndeplinește obiectivul.

4 victorii/2 înfrângeri pentru Rapid cu celelalte formații de la turneu. CS SCM Timișoara și CSU LPS Alba Iulia au 3-3

CS SCM Timișoara a pierdut ambele dueluri cu CSU LPS Alba Iulia, în faza de calificare (79-35 a fost scorul la Alba Iulia și 40-52 la Timișoara). Alb-violetele au întâlnit formațiile bucureștene în faza semifinală, după ce au realizat mutările din iarnă. Partidele cu CS Agronomia București le-au revenit bănățencelor după 65-59 acasă și 60-57 în deplasare. CS Rapid București și CS SCM Timișoara și-au împărțit victoriile. În capitală gazdele s-au impus cu 75-72 după prelungiri, iar la sala Constantin Jude, în ultimul meci al timișorencelor în faza semifinală, acestea s-au impus cu 51-40. Astfel, gazdele turneului de promovare au obținut 3 victorii și au pierdut 3 partide în duelurile cu contracandidatele la accesul în primul eșalon (bilanț total de 20 de puncte, 8 victorii/4 înfrângeri). Rapidul a încheiat pe prima poziție în faza semifinală cu 22 de puncte (10/2). În afară de insuccesul de la Timișoara, rapidistele au mai pierdut pe terenul Agronomiei, scor 69-60. Feroviarele s-au impus în ambele dispute cu CSU LPS Alba Iulia (81-66 în deplasare și 88-59 acasă), precum și în cele două dueluri de pe propriul teren cu celelalte formații de la turneul final (acel 75-72 cu timișorencele și 73-50 cu Agronomia). 4-2 este bilanțul Rapidului în disputele cu contracandidatele. CSU Alba Iulia a intrat cu maximum de puncte (8) după faza de calificare dar nu a menținut același ritm. Cu toate acestea, finalista din sezonul trecut al Ligii Naționale a încheiat pe doi în faza semifinală cu 21 de puncte (9/3, bilanț de 3-3). CS Agronomia București a terminat pe 4 în faza semifinală cu 20 de puncte, tot cu 8 victorii și 4 înfrângeri, ca timișorencele. Agronomia are 2-4. Aceste rezultate contează pentru clasamentul care a dat ordinea de pe tabela Berger și, poate, pentru moralul echipelor, dar la turneul final se pleacă de la 0. Atunci va fi important cum vor reuși antrenorii să gestioneze resursele fizice ale jucătoarelor importante. Echipele au avut parte de etape săptămânale în acest sezon, nu de 3 meciuri în 3 zile, astfel că va fi și mai importantă lungimea băncii.

Imagine de la meciul dintre CS SCM Timișoara și CS Agronomia București, din primul meci jucat de alb-violete în faza semifinală

CSU LPS Alba Iulia a avut probleme cu accidentările în ultima vreme. Față de prima parte a campionatului la Alba s-au dus surorile Geleriu, Mădălina jucând în trecut un sezon la Timișoara. Pe de altă parte, jucătoarele tinere de la Alba au avut parte de un program încărcat care s-a mai aerisit după turneul final de la U18. Este singura formație care are o stranieră în lot în acest moment, Kelly Walter. Aceasta a fost cea mai bună marcatoare de la ardelence, având cu destule ocazii double-double. Deși nu are fizic clasic de pivot, de când a venit în liga secundă românească americanca joacă sub panou, dar își folosește mobilitatea pentru a arunca de la semidistanță. Rapidul are în componență multe dintre jucătoarele cu care evolua în sezonul trecut în prima divizie, care joacă de ceva vreme împreună, astfel că are un plus la capitolul omogenitate. La ultima apariție la sala Constantin Jude nu a avut o prestație foarte reușită, cu multe ratări, chiar din poziții ușoare, dar și destule nemulțumiri legate de deciziile arbitrilor. La acea partidă principala armă ofensivă a Rapidului, Florina Stănici (Diaconu), a fost ținută destul de mult pe bancă. Tot atunci mingea a ajuns destul de mult în spațiul advers de 3 secunde dar vișiniile nu au găsit drumul spre coș. În ceea ce privește Agronomia, are în componență câteva jucătoare care au evoluat în primul eșalon, unele la formațiile din coada clasamentului. O parte dintre componente sunt produse ale Olimpiei București. Corina Stângă ar fi cea care poate face diferența pentru Agronomia. Aceasta a fost declarată în 2009 cea mai de perspectivă jucătoare la gala organizată de federație și are câteva sezoane în primul eșalon în spate, alături de Sportul Studențesc. De asemenea, pivotul Mihaela Chelariu poate pune probleme sub panou. Și aceasta are câteva sezoane bune la echipe din prima divizie. De menționat că antrenoarea principală a timișorencelor, Veronica Gavrilă, are în aceeași perioadă turneul final de la U13. Rămâne de văzut cum vor gestiona cei din club această situație, cine va conduce echipa de senioare la turneu.

Iată programul partidelor:

Vineri 2 iunie: ora 17 CS Rapid București – CS Agronomia București * ora 19:30 CSU Alba Iulia – CS SCM Timișoara

Sâmbătă 3 iunie: ora 17 CS Agronomia București – CSU Alba Iulia * ora 19:30 CS SCM Timișoara – CS Rapid București

Duminică 4 iunie: ora 13 CS Rapid București – CSU Alba Iulia * ora 15:30 CS SCM Timișoara – CS Agronomia București

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


1 × sase =

 


Ultimele articole din categoria Baschet: