Jovanovic, de 10 ori coşgeter, candidat la All Star Game 2013

Luna viitoare, cînd va fi pus pe roate votul deopotrivă al iubitorilor de baschet, jurnaliştilor şi reprezentanţilor federali, în vederea alcătuirii selecţionatelor care urmează a face spectacol în gala All Star Game 2013, programată în 18 martie în noua sală din Craiova, este de aşteptat ca bosniacul de 29 de ani Zlatko Jovanovic să fie în vederile alegătorilor, în condiţiile în care în 10 dintre cele 19 etape ale Ligii Naţionale a atins punctaje respectabile ca şi coşgeter al vicecampioanei BC Timişoara, fericită postură în care s-a regăsit în 3 dintre cele 6 jocuri din EuroChallenge.

Zlatko Jovanovic, de la BC Timisoara, lupta pentru minge cu doi adversari de la Lami-Ved Kormend (Ungaria), in partida din etapa I a Cupei EuroChallenge la baschet masculin, marti, 6 noiembrie 2012, sala Constantin Jude, Timisoara

 

Înainte de a parcurge lista reuşitelor cinciarului Timişoarei în actuala stagiune, trebuie remarcat că elevarea sa ca principal marcator meci de meci în campionat în ultimele aproape două luni, cu o unică excepţie, în partida de la Giurgiu, a venit şi pe fondul discontinuităţii prin absenţă, cîte unul sau două jocuri, suferite datorită accidentărilor sau a căderilor de formă de către precedenţi coşgeteri ca Derasimovic, Jelenic, Archie sau Sarovic.

Zlatko Jovanovic a rămas în schimb, cum s-ar spune, pe baricade, înscriind constant şi consistent, chiar dacă în unele cazuri procentajele sale n-au fost cele mai răsărite. Totodată, şirul său de bune contribuţii a survenit cam de cînd BC Timişoara a fost eliminată din întrecerea continentală în care a rulat în paralel pe parcursul toamnei, şi care n-avea cum să nu-i solicite în plus pe principali protagonişti ca Jovanovic, mai mereu unul dintre cei mai folosiţi baschetbalişti de către Badnjarevic şi ulterior Srdjan Jovanovic.

De fapt, bosniacul care pe 15 ianuarie a împlinit 29 de ani a fost în 3 rînduri coşgeter al alb-violeţilor în FIBA EuroChallenge Cup, mai întîi în deplasarea de la Oldenburg, unde înscria 19 puncte, iar apoi în „dubla” cu Szolnoki Olaj KK, 22 acasă şi 20 în Ungaria. În celelalte 3 meciuri, coşgeterii Jelenic, Sarovic şi Popescu cel mult au egalat, într-un caz, cel mai mic număr de reuşite al colegului lor de echipă.

Dacă pe drumurile europene coşurile ochite de Jovanovic n-au adus şi victorii, în schimb în campionat cele cîte 26 de puncte înscrise la Mediaş respectiv acasă cu campioana CSU Asesoft Ploieşti au contribuit decisiv la luarea unor scalpuri de echipe de podium al Diviziei A.

Desigur, mai sunt 7 săptămîni pînă la All Star Game 2013, a cărui caravană va poposi aşadar la Craiova, după ce anul trecut sala „Constantin Jude” capta toată crema baschetului masculin autohton, ca o altă dovadă că investiţia în noi infrastructuri sportive atrage imediat recompense, în cazul Cetăţii Băniei, iar pînă atunci Jovanovic mai are de transpirat pentru a o plasa cît mai confortabil în 1-8 pe BC Timişoara.

Primul prilej, cu ocazia jocului de pe teren propriu, din etapa a 20-a, cu liderul cu un unic eşec CS Municipal Oradea, care vine pe Bega cu 3 puncte avans şi setos de revanşă după ce, în urmă cu 3 luni, pe 26 octombrie, „violeţii” se impuneau într-un spectaculos şi savuros duel de vineri seară, 88:85 în sala „Antonio Alexe”. Milos Pesic, ex-timişoreanul, era atunci coşgeter al bihorenilor, cu 20 de puncte, pe cînd Zlatko Jovanovic lipsea doar 12 secunde de pe parchet, marcînd 11 puncte.

Douăzeci de puncte a înscris Jovanovic vineri seară, la Cluj-Napoca, unde BC Timişoara a cedat abia în prelungiri în faţa campioanei din 2011, aceasta fiind pentru a zecea oară cînd bosniacul a fost principal marcator al bănăţenilor.

Prima oară în acest campionat se întîmpla tot într-un joc pierdut în prelungiri, 90:89 la Târgu Jiu, în etapa a treia, cînd Jovanovic marca 22 de puncte, după care, în următoarele 5 runde, acest rol era preluat de alţi 4 coechiperi.

Între timp, conducătorul de joc timişorean a fost al doilea marcator şi în dubla dispută cu CSU Atlassib Sibiu, din sferturile de finală ale Cupei României, cu 19 puncte faţă de cele 20 ale lui Sarovic, în jocul tur, de pe Bega, respectiv cu 18 faţă de cele 19 ale aceluiaşi căpitan sîrbo-german, în returul de pe Cibin, pe 4 ianuarie.

Dar iată lista coşgeterilor vicecampioanei la zi, dominată cu 10 reuşite de Zlatko Jovanovic: la Târgu Jiu (22 de puncte), la Miercurea Ciuc (19 puncte, pe 24 noiembrie; victorie), la Mediaş (26p; victorie), cu BC Timba (22p; victorie), cu CS BC Farul (22p; victorie), cu CSU Asesoft (26p; victorie în over-time), cu BC Mureş (26p), la CSM Bucureşti (16p), cu Energia Rovinari (24p; victorie), la Cluj (20p).

Derasimovic a fost în 3 rînduri principal marcator, la Târgu Mureş (20p; victorie), la Oradea (18p; victorie) şi CSU Atlassib Sibiu, laolaltă cu Archie, cu 16 puncte, tot într-o victorie.

Care Dominique Archie a mai fost coşgeter şi în eşecul din jocul tur cu clujenii, cînd înscria 20 de puncte, respectiv la CS Dinamo (17p; victorie), de cîte două ori ieşind la rampă Jelenic, cu 21 de puncte în victoria cu CSM Bucureşti, respectiv cu 15 puncte în eşecul de la Craiova, împreună cu căpitanul Sarovic, care mai puncta de 18 ori în succesul cu piteştenii.

Bineînţeles, numărul punctelor marcate este doar un capitol al jocului de baschet dar Jovanovic a devenit fără doar şi poate, de la sosirea sa în vara lui 2011, un pilon de rezistenţă al fruntaşei Ligii Naţionale.

Mai sunt 11 meciuri de campionat, două în Final Four al Cupei României şi de aşteptat cît mai multe în play-off-ul Ligii Naţionale, care ar putea oferi măsura completă a contribuţiei play-maker-ului din fosta Iugoslavie la ascensiunea Timişoarei. Vor veni oare şi trofeele în 2013?

 

 

 

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ 9 = unsprezece

 


Ultimele articole din categoria Baschet: