Junioare: Multipla campioană naţională CSŞ Bega tinde spre aceleaşi piscuri şi produce pînă şi pentru… Anglia

CSŞ Bega Timişoara, triplă campioană naţională juvenilă în 2012, la U16, U17 - în imagine, şi U18

Anul trecut, din 22 aprilie pînă în 5 iunie, baschetul feminin timişorean dovedea ce pepinieră trăznet are, cucerind titlurile naţionale la categoriile sub 18 ani, U17 şi U16, iar apropierea fazelor finale ale actualei ediţii conferă speranţe înăscute, după cum a radiografiat progresul profesoara Vera Gavrilă, coordonator al secţiei de baschet la CSŞ Bega Timişoara.

Pepiniera Clubului Sportiv Şcolar din zona Dacia a atins în primăvara trecută un remarcabil vîrf, distingîndu-se drept cea mai prolifică la nivel naţional, cu efecte imediate pe mai multe planuri. În primul rînd la nivelul relansatei competiţii a „sateliţilor” prim-divizionarelor de senioare, Campionatul Naţional sub 23 de ani, disputat în actuala ediţie doar în patru echipe, drept dovadă a lipsei aceleiaşi migăloase preocupări de pe Bega şi în alte centre din ţară, întrecere pe care BCM Danzio o domină şi în care are un unic adversar real, Universitatea Cluj-Napoca, ascensiunea liderei fiind asigurată şi prin sudoarea unei exponente de marcă a pepinierei juvenile de la „Bega”, pivotul Bianca Blanaru, integrată cum se cuvine şi în formula grupării de Liga Naţională

De fapt, dacă n-ar fi fost luni seară cu găzduirea de către Craiova a reprezentaţiei masculine All Star Game, cu Dominique Archie coşgeter, BCM Danzio ar fi fost poate deja campioană naţională la nivelul U23, turneul patrulater oltean amînat cel mai probabil pentru 7-9 aprilie urmînd a avea darul unei fericite concluzii în cazul în care timişorencele vor mai trece o dată de clujence.

În al doilea rînd, triumfurile din 2012 au creat o şi mai mare emulaţie în privinţa practicării baschetului de către şcolare, noua grupă de baby-baschet de la CSŞ Bega conferind speranţe în privinţa unor viitoare generaţii dominînd întrecerile juvenile interne. Mai mult, reuşitele de anul trecut au polarizat atenţia şi grija forurilor administrative locale, Municipalitatea şi Consiliul Judeţean Timiş, care, împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş, au susţinut ca atare activitatea competiţională din actuala stagiune, ca un bun start al susţinerii baschetului feminin local, aflat într-un moment prielnic.

„Tinerele noastre jucătoare au valoare şi au arătat-o în cadrul Campionatului Naţional sub 23 de ani, jucînd mai mult sau mai puţin, şi în funcţie de vîrstă. Cu toate sunt la loturile naţionale, aşa încît putem trage concluzia că deţinem o foarte bună pepinieră, aproape ca un centru de excelenţă, un lot naţional lărgit, ceea ce este bine şi pentru clubul prim-divizionar, care poate avea continuitate, are de unde să preia jucătoare, tinere care de la an la an ajung să evolueze în tot mai multe jocuri. Practic, în echipa a doua, BCM Danzio are jucătoare de la 1996 şi pînă la 1991, şi din ´95, ´93, ´92, cîte două-trei din fiecare generaţie. Iar fetele crescute la CSŞ, Bianca Blanaru şi Adina Stoiedin au avut un aport deosebit, Bianca în special în primele două turnee a dus mult greul… Fără pivoţi nu s-ar putea ajunge la acest titlu, contribuind deopotrivă şi Marta Fodor, Antoinette Thompson, Christina Zidaru…”, a început prin a ne explica Vera Gavrilă, conducător al pepinierei de la CSŞ Bega dar şi antrenor secund la formaţiile de Liga Naţională şi U23 de la BCM Danzio.

Coborînd pe toboganul vîrstei, următoarele 3 luni s-ar putea dovedi la fel de însorite ca în primăvara trecută, cînd Timişoara lua cu asalt panourile baschetului feminin juvenil autohton. E drept, alte centre din ţară au acum apetitul revanşei, mai ales după finale cedate cu 42:73, cazul lui BC MC Sport Cluj-Napoca în ultimul act la U18 din iunie 2012, iar timişorencele au şi ele indisponibilităţile lor, Ariana Indru, Bianca Cioca sau Alexandra Sasebeş abordînd această decisivă perioadă stagională cu diverse afecţiuni medicale, în plus Denisa Molnar sărind acum cu succes sub panourile insulare, component de bază într-o formaţie englezească de U18.

Chiar şi aşa, aşteptatele calificări în fazele superioare sunt ca şi bifate, în pregătirea asalturilor finale: „Suntem deja calificate în turneele semifinale de U17 şi U18, competiţii în care mai avem de disputat cîte un turneu, săptămîna aceasta la U18, la Sibiu, iar cea viitoare la U17, tot la Sibiu. În acest week-end vom avea trei jocuri şi efectuarea unor norme”, a mai spus Vera Gavrilă, referindu-se şi la activitatea colegului Ciprian Prejban, care este implicat începînd de mîine în turneul semifinal găzduit de CSŞ Bega Timişoara în sala „Profesor Mircea Albu”.

„La categoria U15 suntem în turneul semifinal, disputat acasă, şi în care tindem spre turneul final. Sunt 5 meciuri, începînd de mîine”, a explicat profesoara Gavrilă, programul junioarelor pregătite de Ciprian Prejban fiind după cum urmează: (vineri 22 martie, ora 10) cu CSŞ Sibiu, (0ra 17,30) cu ACS KSE Târgu Secuiesc; (sâmbătă, ora 10) cu CSŞ Alexandria, (ora 17,30) cu ACS Champions Bucureşti; (duminică 24 martie, ora 11,45) cu CSŞ Sfântu Gheorghe.

Ceva mai anevoios pare a fi la nivelul de vîrstă sub 16 ani, în care „echipa se califică la turneul semifinal dar, realist vorbind, nu cu şanse mari de a accede în faza finală. La U14 mergem spre turneul semifinal, mai avem un turneu de sală”.

Cireaşa pe tort, generaţiile mici, 2003-2004, de baby-baschet, care „fac primii paşi, vin deja la colegele mai mari, le urmăresc la meciuri, le strigă după nume. Le-am dus şi la partidele de Ligă Naţională, sunt încîntate… Tot aşa am umblat în toamnă la selecţie, am adunat 55 de fete, problema fiind doar că săli nu prea avem. Aş putea aduce mult mai multe fete spre baschet dar este această problemă a sălilor, pentru că şi la cele de liceu este foarte greu de intrat. Le antrenăm la <Arte Plastice>, pe Bulevardul Mihai Eminescu, şi la sala noastră de la CSŞ Bega. După o preselecţie şi meciuri de verificare am ales douăzeci de fetiţe iar acum am ajuns la 15, pentru a participa la finalele din 23-29 iunie. Vom continua cu pregătiri săptămînale şi jocuri, iar cu 12 fetiţe vom merge la finală. Se anunţă a fi o nouă generaţie de aur! Am colindat prin toate cele 32 de şcoli şi licee, prin toate am fost şi ne-am uitat la clasele a doua şi a treia”.

Iar speranţele cresc ţinînd cont că şi autorităţile au o mai mare înclinaţie spre a susţine această activitate cu rod pe termen mediu-lung: „Pe baza unui contract de colaborare, Municipalitatea şi Consiliul Judeţean finanţează o parte din activitate şi parcursul în campionat, şi cu ajutorul Inspectoratului Şcolar Judeţean. Plus din investiţiile personale ale clubului Bega, anul acesta am dispus de bani mai frumoşi la premieri, ceea ce a fost benefic”, a menţionat Gavrilă, admiţînd că totul a implicat un mai mare efort: „Mi-a fost mai greu, pentru că pe lîngă grupele de la junioare, am fost implicată şi la echipele divizionare, plus la baby-baschet. Dar satisfacţiile vin văzînd cu ochii, prin progresul fetelor. Şi anul acesta este unul bun, într-o bună colaborare a echipei de antrenori, împreună cu Ciprian Prejban şi Mioara Chiţu, şi o aşteptăm înapoi cît de curînd, din 1 aprilie, şi pe Silvia Ondreikovics”.

Semne bune sub panourile feminine, care ar putea genera în timp şi ascensiunea spre vîrf a prim-divizionarei BCM Danzio Timişoara, a patra în Divizia A în 2011 şi a şasea în 2012, şi care s-ar putea bate cît de curînd cu principalele forţe din Liga Naţională, mai ales în condiţiile în care finanţarea de către acestea a aducerii jucătoarelor străine în România pare a da semne de oboseală, a se vedea cazul Aradului. Iar cum pepinieră ca pe Bega nu prea mai există în ţară, Timişoara ar putea întîmpina turneul final al Campionatului European din 2015 într-o postură dominantă nu doar la nivel juvenil, ci şi la senioare.

 

 

Acest articol a fost publicat în Baschet, Exclusiv, Juniori și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× 3 = douazeci sapte

 


Ultimele articole din categoria Baschet: