La conducere în fiecare sfert și apropiată la un punct în ultimele 24 de secunde, SCM Timișoara pierde strâns decisivul la Craiova

Cel mai echilibrat sfert de finală conform calculelor hârtiei pe baza vecinătății ierarhice a oltenilor și bănățenilor după fazele pe serii ale Ligii Naționale a fost într-adevăr și cel mai îndelungat al ediției din acest an, necesitând un al cincilea meci decisiv, jucat luni seară de la ora 18 în ”Polivalenta” din Bănie, teren al formației mai bine clasată după ”Grupa Roșie”, locul 4, SCMU Craiova, care s-a impus tot pe final, precum în partida a treia, de pe Bega, acum însă mult mai strâns, într-o încleștare sintetizându-le pe toate la un loc, cu 6 scoruri de egalitate și 7 răsturnări de situație, de numai 7 puncte fiind în schimb avantajul maxim, deținut de ”albaștrii” de pe Jiu. SCM Timișoara a condus în fiecare sfert, ultima oară și în minutul 37, iar cu 24 de secunde înainte de final s-a reapropiat la un punct, dar cu Vukosavljevic autor de astă dată a numai 4 puncte nu a obținut în cele din urmă calificarea în semifinale, urmând a juca în 5-8 cu CS Dinamo Știința, sâmbătă iar la nevoie și pe 18 mai tot în ”Constantin Jude”, respectiv miercurea viitoare în capitală.

SCM Timișoara a întins-o cât de mult a putut pe SCMU Craiova atât în ansamblul celui mai disputat sfert de finală al ediției 2018-2019 în Liga Națională de baschet masculin, cât și în cel de-al cincilea meci cu caracter decisiv, însă vizitatorii de pe locul 5 după ”Grupa Roșie” n-au reușit până la urmă să-i împiedice pe alb-albaștrii lui Aleksandar Todorov din calea spre semifinala cu BC CSU Sibiu, care va găzdui în 11 și 13 mai primele două întâlniri, următoarele două fiind programate în Oltenia pe 17 și 19 mai iar la nevoie a cincea pe 22 mai, pe Cibin.

Alb-violeții vor fi nevoiți în schimb să revină pe terenul dinamoviștilor, pe care au pierdut calificarea în turneul Final4 al Cupei României, adjudecat în cele din urmă de sibieni, și aceștia însă surprinzător învinși joi la București, cu 64:56, în cel de-al treilea meci al sferturilor respectiv primul din capitală, unde s-au revanșat ulterior la scor sâmbătă, 65:84, pătrunzând implicit conform așteptărilor în semifinale, cu 3-1 la scorul general.

U-BT Cluj intra prima în semifinalele Ligii Naționale, cu 3-0 la meciuri contra steliștilor, urmată de campioana CSM CSU Oradea, joi seară, când s-a impus cu 87:93 la Pitești, rezultând tot un 3-0 ca scor general, iar odată ce și sibienii și-au confirmat sâmbătă statutul de favoriți, în suspensie a rămas deznodământul duelului SCMU Craiova – SCM Timișoara.

Desfășurat în această seară, de fapt la numai 3 seri după ce timișorenii egalau acasă situația la doi, conferindu-și o ultimă șansă de a da lovitura, în Bănie. Unde se impuneau inițial, în meciul inaugural al seriei, cu 69:71, acum nici două săptămâni, într-o miercuri, semn al tuturor posibilităților. Până la urmă însă, așa cum și în sezonul regular a învins de două ori pe teren propriu și o dată la Timișoara, SCMU Craiova a repetat secvența și în disputele directe din play-off, completarea decisivă venind în urma confruntării cu cel mai mic număr total de puncte, 67:62 (34:32), pe fondul unui joc foarte echilibrat, în care ”albaștrii” din Bănie au câștigat sfertul inaugural și aveau un coș avantaj la pauză, dar și bănățenii un punct avans înaintea ultimului sfert, grație câștigării a două la rând, numai că spre finalul partidei, în decurs de două minute și jumătate, până cu 84 de secunde înaintea ultimei sirene, amfitrionii au întors scorul de la 56:58 la 63:58, prin toate procedeele, grație lui Boone, liberelor lui Goran Gajovic – coșgheter al întâlnirii cu 18 puncte, și aruncării de la distanță a căpitanului Troupe… 16:13, 18:19, 14:17, 19:13

Sfertul inaugural, cu cele mai puține puncte, indiciu al poverii mizei calificării, dar și cu o primă fluctuație de la 0:5 la 12:5 și apoi 14:7, de fapt cele mai mari diferențe de scor ale partidei, a dat și tonul întregii încleștări, una în balanță, cu răsturnări de situație și sub constanta presiune a calificării, care l-a tras sub linia graficului său de regularitate pe pivotul timișorenilor, Vukosavljevic, al optulea component al oaspeților ca minute pe parchet, 16, și cu un aport redus.

În contrast, trioul care a conturat și triumful ”albaștrilor” pe Bega, Gajovic, Troupe, Curry, a adunat de la câte 15 puncte în sus și 48 în total, în 103 minute acumulate în teren, mai mult de jumătate din timpul jucat de întregul efectiv al craiovenilor, aport ce și-a pus decisiv amprenta asupra deznodământului.

S-a pendulat practic de vineri pe luni de la cea mai detașată victorie a acestor meciuri directe, 96:78 pentru ”violeți” în partida cu cele mai multe puncte, la încleștarea cea mai închistată, cu numeroase ratări, cu atât mai multe la capitolul celor de la distanță în cazul craiovenilor în condițiile în care au și fructificat mai puține decât bănățenii, dar au și aruncat mai adesea, numai 6 din 32, gazdele compensând în schimb în majoritatea celorlalte cazuri, cu un plus îngroșat pe contraatacuri, în general în jocul la intercepție și mulțumită unei eficiențe sporite a cinciului de start, în alcătuirea Curry, Troupe, Gajovic, Casale, Koreniuk.

Cristian Bota a început în schimb cu Randolph, Diculescu, Stojadinovic, Brown și Vukosavljevic, axându-se așadar la start pe efectivul cu care aborda mai multe meciuri la rând în prinderea de viteză din fazele grupelor, iar Brown a înscris primele coșuri ale partidei, al doilea și de-afară, 0:5. Troupe și Gajovic nu se arătau afectați, slamdunk, al doilea pe contraatac, iar Casale prelua în premieră conducerea pentru gazde, 6:5 în minutul 5, alte 3 coșuri la rând fiind operele centrului Koreniuk, completat de același Gajovic… 12:5.

Vukosavljevic marca următorul coș al formației timișorene după nu mai puțin de 5 minute, iar Gajovic recupera defensiv și finaliza, 14:7 în minutul 8, craiovenii fiind în graficul dorit, nu însă pentru prea mult timp. Căci Brown puncta din nou de la distanță, și ultimul coș al sfertului inaugural fiind tot al vizitatorilor și tot de-afară, prin Pesakovic… 16:13.

Cu Coconea de la startul sfertului 2, SCM Timișoara a preluat conducerea în puțin peste un minut prin ”trița” lui Randolph, coșul lui Komatina și aruncarea de la distanță a lui Pesakovic, 16:21, ceea ce avea să fie și cel mai mare avans al bănățenilor, cu 11 puncte înscrise la rând, Todorov solicitând însă imediat timeout și apelând din nou la centrul Koreniuk, la primul atac blocat de Baciu, după care cei de pe Jiu au mai ratat și ei o aruncare, nu însă și Morris Curry. A ochit de la distanță și apoi și din semicerc, 21:21 la mijlocul sfertului secund.

În care, peste nici două minute, gazdele se desprindeau și la 5 puncte, iar apoi din nou, timișorenii revenind însă în minutele dinaintea pauzei, până la un punct prin ”trița” lui Randolph, care le-a câștigat și sfertul, cu cele mai multe puncte al partidei, 18:19, scor 34:32 la pauză.   

Dacă primele două sferturi au fost abordate de timișoreni cu avantaje de 0:5, cel de-al treilea a fost început în oglindă de olteni, strict pe mâna lui Gajovic, din nou șapte avans, o pătrundere de măiestrie a lui Curry refăcând același avantaj, 46:39. La care era reintrodus Randolph iar Brown semna două coșuri la rând, Diculescu completând de la distanță seria bănățeană, 46:46 în minutul 27. Mai ochea însă și Randolph de la distanță în minutul următor, 46:49, Todorov sesizându-se prompt și apelând la Mijajlovic, însă deloc în mână, cu două aruncări ratate de la distanță. Impreciși au fost și oaspeții iar numai Fraseniuc a mai pus puncte pe tabelă, cu 3 secunde rămase de jucat, 48:49 după 14:17 în sfertul 3.

Mai bine continuau timișorenii și la debutul sfertului final, Troupe ratând de la distanță iar Curry faultându-l pe Randolph, exact de la linie, tot el înscriind și de la distanță, 50:54 în minutul 32. A reintrat Gajovic, a ieșit Brown, iar tocmai Goran Gajovic a punctat și de la libere, și din semicerc, Curry semnând o nouă egalare. 

Tensiune tot mai mare și ratări pe măsură, în următoarele aproape 3 minute marcându-se doar de la libere, Troupe respectiv Baciu, care înscria apoi din nou, 56:58 în minutul 37. Era însă și pentru ultima oară când timișorenii aveau să fie în față. Gazdele au strâns apoi 7 puncte la rând, și chit că oaspeții au avut reacție, prin Stojadinovic și Pesakovic – acesta, din libere, 63:62 înaintea ultimelor 24 de secunde, Koreniuk a smuls un fault la Komatina și a fructificat și el liberele, Brown ratând în schimb egalarea de la distanță. Iar lui Gajovic nu i-a mai rămas decât să smulgă un alt fault, pecetluind calificarea craiovenilor în Final4… 19:13 în sfertul final, rezultat 67:62.

Așadar, după 69:71 pentru timișoreni în Bănie în jocul inaugural, dar și 78:62 pentru craioveni în cel de-al doilea meci la rând acasă, respectiv 78:90 tot pentru ”albaștri” miercurea trecută și în ”Constantin Jude”, unde ”violeții” forțau vineri decisivul cu un detașat 96:78, SCMU Craiova a fructificat și pentru a doua oară avantajul terenului propriu ca formație intrată cu prima șansă în aceste confruntări. Fără a convinge pe deplin dar suficient pentru a se strecura în semifinala cu sibienii.

Pe când ”violeții” dețin în 5-8 prima șansă de a reintra în alte viitoare încleștări cu alb-violeții din Trivale pentru locul 5 în clasamentul final, SCM Timișoara contra roș-albilor lui Tudor Costescu iar argeșenii împotriva steliștilor.

Până atunci, de notat și că Brandon Randolph a marcat cele mai multe puncte ale timișorenilor în Bănie, 14, dar și prin a rata 7 aruncări de două puncte, fructificând în schimb 4 din cele 7 de la distanță, în 25 de minute pe teren. Cel mai mult a jucat Brown pentru oaspeți, 32 de minute, cu 6 recuperări dar și procentaje de maxim 50%, totalizând 12 puncte, iar Diculescu 11 tot în 32 de minute, Pesakovic înscriind zece puncte. Zece recuperări în contul centrului Baciu, cu 7 puncte în 23 de minute, cu câte două puncte mai contribuind Komatina și Stojadinovic.

Alți 4 jucători au mai strâns un total de 19 puncte pentru învingători, Koreniuk 6, Boone 5 iar Casale și Fraseniuc câte 4, de la gazde mai jucând Mijajlovic și Ionescu.

 

 

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ 3 = unsprezece

 


Ultimele articole din categoria Baschet: