La un pas de baschetul american, acum cu şurub în picior

CSS Bega este pusă la grea încercare în acest 2011, după grava accidentare suferită în iarnă într-un meci la Oradea de Dora Ardelean, între timp înapoi sub panouri dar momentan la „30% din capacitate” conform antrenoarei sale, Vera Gavrilă, lunea trecută venind rândul unei alte internaţionale de juniori din lot, Bianca Blanaru, să sfârşească pe masa de operaţie, şi tocmai în debutul unui sezon în care se cocheta chiar cu transferul ei în baschetul de colegiu din SUA.

Bianca Blanaru, 16 ani, a doua din dreapta în rândul de sus, mezina lotului României U18, în Divizia A a C.E. din vară, la Oradea

„Practic cele mai bune trei jucătoare ale noastre revin după intervenţii chirurgicale sau tocmai au fost operate”, a spus profesoara Vera Gavrilă după succesul repurtat în week-end de CSS Bega, 70:66 la Timişoara, cu CSS Gimnaziul Alexandru Ceuşianu Reghin, în etapa a doua a Campionatului Naţional sub 18 ani.

Partea bună, Dora Ardelean, 17 ani, joacă din nou! „Desigur, este încă în urmă cu pregătirea şi îi vor trebui alte 4 luni pentru a recupera complet respectiv pentru a elimina surplusul de kilograme, venind după o operaţie dificilă. A fost utilă dar nu este încă ea, ci la 30% din capacitate. Sper însă ca spre semifinale să le am pe toate!”, a spus antrenoarea Vera Gavrilă, care aşteaptă şi revenirea pe parchet a Alinei Gheban, din generaţia 1995, tot după o operaţie: „A suferit o accidentare în finala de U16, a fost una mai uşoară, pe care a dus-o pe picioare pe finele sezonului trecut, a terminat finalele, dar la RMN s-a observat o fisură care trebuia rezolvată. Într-o săptămână revine”.

Marea încercare pentru CSS Bega este însă dată acum de suferinţa şi indisponibilitatea unicei baschetbaliste junioare din România care a evoluat în vară în ambele turnee de Campionat European, atât cu selecţionata sub 18 ani, în Divizia A continentală, la Oradea, cât şi cu U16, la Arad, în Divizia B. Bianca Blanaru s-a accidentat „lunea trecută la finalul antrenamentului, am călcat pe piciorul unei colege”, după cum explică liceana în clasa a X-a la Colegiul C.D. Loga, fiind supusă de urgenţă unei intervenţii chirurgicale, vineri, în Timişoara. „Ne bucurăm totuşi că nu sunt rupte ligamentele, ci doar foarte tare întinse”, a explicat profesoara Vera Gavrilă, revenindu-şi astfel cât de cât din şocul pierderii Biancăi pe debut de sezon.

Blanaru şi-a ajutat clubul pe trei fronturi în fazele finale din sezonul trecut, la U16, U17 şi U18, aici pozând cu colegele sale de la CSS Bega după un turneu câştigat acasă

Aşa i-a fost dat, să se accidenteze în pregătiri în România, pe când s-ar fi putut afla deja în Statele Unite, conform planurilor conturate în vară. „Trebuia să plece în SUA, să joace acolo în baschetul de colegiu, însă nu s-a găsit repede o gazdă, a şi început acolo şcoala şi sezonul competiţional, şi astfel totul a fost amânat pentru la anul, când sigur va pleca”, a spus Vera Gavrilă, explicând postura Biancăi Blanaru în raportul echipă de club – loturi naţionale: „Bianca a început pregătirile pentru noul sezon odată cu toată echipa, în 15 august, după ce a avut cam două săptămâni liber, în urma turneelor cu România la U18 şi U16. Într-adevăr, a avut o vară încărcată la nivel internaţional şi la loturile naţionale s-a împărţit pe două fronturi. Însă la echipa noastră de club n-a fost forţată, ceea ce i-ar fi creat o problemă şi cu toate jocurile cu naţionalele. Ne-am dat seama şi până în fazele semifinale n-o foloseam decât la momentul potrivit, când era chiar nevoie, în jocuri mai importante, astfel încât a dus un campionat plin numai pe un singur nivel de vârstă, mai mare, pentru a avea competiţie şi a progresa”.

De fapt, şi ideea transferului său în SUA are de-a face cu planul federal de pasare a ştafetei la naţionala de senioare pentru postul de pivot, cu preluarea prerogativelor de la Păşcălău, după cum explică Gavrilă: „Nu sunt atâţia pivoţi, aşa încât Bianca şi Crăciun, din generaţia 1993, de la Olimpia Bucureşti, au fost cooptate deja în acţiuni de pregătire cu lotul de senioare. Se dorea ca până la 18 ani Bianca să capete experienţă, şi de aceea a fost utilizată pe două fronturi cu România, la categoria sa de vârstă dar şi mai mare, şi tot pentru a progresa se viza şi trimiterea sa în SUA. Ar bate pasul pe loc dacă nu ar pleca dar totul s-a amânat şi acum a intervenit accidentarea”.

Decarul Blanaru, pivot tot la un nivel superior pentru "negre", U18

După cum ne-a spus Bianca, până în 25 noiembrie, când va suferi o nouă intervenţie chirurgicală, de scoatere a şurubului de susţinere din zona călcâiului, nu va avea voie să calce pe picior, nici măcar să atingă duşumeaua. „Va urma recuperarea, revenirea în februarie-martie la pregătiri, şi să sperăm că din aprilie ca jocuri”, nădăjduieşte profesoara Gavrilă.

Până atunci fără Blanaru, CSS Bega s-a impus în week-end după ce a avut şi 15 puncte avans în faţa celor din Reghin, având acum parte la nivelul sub 18 ani de o pauză competiţională de două săptămâni. „Sunt doar 12 cluburi înscrise la acest nivel în întreaga ţară, faţă de acum 2 ani mult mai puţine echipe, pe de-o parte din cauza banilor, dar şi pentru că unele fete se lasă, fie considerându-se că nu au suficient talent, fie părinţii axându-le pe şcoală”, a explicat Gavrilă, care are mai multe grupe în subordine dar doar la U18 deja cu jocuri. „Primul l-am avut cu MC Cluj, acolo, unde practic am scos prima echipă din teren, când eram conduse cu 11 puncte. Arbitrajul a continuat să fie la fel de tendenţios şi în sfertul 4 şi am decis să le scot, am introdus echipa a doua. Oricum scorurile nu sunt esenţiale pe început de campionat, mai ales că din grupă ne calificăm cu toate, în lipsa multor echipe înscrise în campionat. Am pierdut la 32 puncte diferenţă…”

În week-end în schimb, în victoria cu cele din Reghin, pe lângă Dora Ardelean, revenită aşadar, au început meciul şi Roxana Lipovan, Alexandra Steiner, Denisa Molnar, şi Alexandra Sasebeş, din generaţia 1996, mai intrând pe parcurs toate celelalte componente, şi anume Simona Stoicu, AlexandraCondea, Adela Fara, Ancuţa Sdeorna, Denisa Haţegan şi Patricia Mateciuc, liceence din clasele a IX-a şi a X-a.

Şi Bianca Blanaru a fost părtaşă la neplăcuta experienţă din debutul la Cluj, primul şi ultimul ei joc pentru CSS Bega în acest debut, după cele peste 10 meciuri în vară cu naţionalele României. „Am pierdut astfel startul în sezonul la U18 şi o convocare la lotul naţional, de Crăciun. Dar peste 3 săptămâni, la următorul meci acasă, probabil voi fi în sală să le văd pe fete”, a spus Bianca Blanaru. Fără să atingă parchetul!

Bianca, 1,92 metri (dreapta), într-un time-out cu CSS Bega

Ca obiective, fetele la U18 tind la podium, nu neapărat la aur, la U23 încercarea este de a le menţine în priză în eventualitatea unei ieşiri totuşi la rampă în baschetul divizionar, Divizia B, iar la U17, unde sezonul va debuta în ianuarie, este vizat titlul, după cum punctează Gavrilă, care le mai are colege în secţia de baschet feminin juvenil de la CSS Bega pe Silvia Ondreikovits, la U13, respectiv Mioara Chiţu, la U16, învingătoare în week-end tot cu Reghinul, şi la U15.

Acest articol a fost publicat în Baschet, Juniori și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− patru = 3

 


Ultimele articole din categoria Baschet: