Lucas Tohătan, acontat de BC SCM Timișoara după ce Olimpic Baia Mare s-a retras din campionat. Alb-violeții debutează în grupa 1-6 la Sibiu

Lucas Tohătan, unul dintre cei mai doriți tineri jucători din campionatul românesc, va îmbrăca echipamentul alb-violet pentru un sezon și jumătate. Acesta a debutat în Liga Națională în acest sezon la echipa din orașul natal, BCM Olimpic Baia Mare, formație pe care a ajutat-o să promoveze în primul eșalon cu prestații solide în liga secundă. Fundașul ce împlinește luna viitoare 18 ani a fost prezent la antrenamentul deschis al timișorenilor, când „leii” au fost vizitați de elevi în cadrul săptămânii „Școala altfel”. Tohătan ar putea debuta la noua sa echipă în primul meci din faza a 2-a a sezonului regulat, vineri la Sibiu.

Lucas Tohătan, la antrenamentul deschis a lui BC SCM Timișoara

BC SCM Timișoara a deschis antrenamentul de luni pentru elevii de la trei școli. Vom reveni cu un material de la această întâlnire. La pregătirea „leilor” a fost și Lucas Tohătan care se alătură formației de pe Bega până în 2018. În timp ce noii săi colegi se jucau cu oaspeții, Tohătan primea indicații de la antrenorul Tudor Costescu. Noua achiziție alb-violetă este printre cei mai doriți tineri jucători, mai ales în condițiile în care pentru sezonul următor ar trebui să intre în vigoare regula care prevede prezența pe parchet într-un sfert a unui jucător născut în 1995 sau mai târziu. Tohătan este născut în 15 martie 1999, astfel că se încadrează pentru această regulă. Băimăreanul este un fundaș combo, poate juca pe pozițiile 1 și 2. A fost convocat vara trecută la pregătirea lotului național de seniori după care a evoluat pentru naționala U18 la Campionatul European, divizia B.

Tohătan, la turneul de promovare din vara lui 2016, în meciul decisiv pentru băimăreni cu Timba Timișoara

În competițiile interne de juniori Tohătan s-a numărat de mai multe ori printre remarcații turneelor finale, fiind ales în cel mai bun 5. Tânărul jucător are capacitatea să înscrie multe puncte, impresionând în mai multe rânduri în campionatele naționale. În 2014 a fost inclus în echipa turneului final atât la U15, cât și la U16, iar la U15 a fost  coșgheterul turneului final cu 118 puncte în 5 meciuri. În urmă cu mai puțin de doi ani reușea să înscrie 46 de puncte într-o partidă pe care formația sa o pierdea la Timișoara cu CSS Bega U 18, după o repriză de prelungiri. În acel meci au evoluat la formația gazdă Mihai Ursan sau Alexandru Albu, noii săi colegi la BC SCM Timișoara. Tohătan a contribuit din plin la promovarea lui BCM Olimpic Baia Mare în Liga Națională, fiind jucătorul sub 20 de ani utilizat cel mai mult de către staff-ul tehnic.

Și-a făcut debutul în Liga Națională în actualul sezon, la 17 ani. A lipsit în debutul stagiunii la câteva meciuri din cauza unei accidentări. A jucat în 12 meciuri în prima ligă și a avut medii de 20:35 minute, 5,1 puncte, 0,9 recuperări și 2,4 pase decisive. Tohătan este al patrulea jucător legitimat de formația timișoreană după începutul sezonului (după Andrieș, Rambo și Flowers). Regulamentul permite cluburilor din Liga Națională să aducă 6 jucători după ce se încheie perioada de legitimare înainte de startul campionatului. Perioada de transferuri se încheie pe 28 februarie.

BCM Olimpic Baia Mare și-a anunțat retragerea din Liga Națională cu o etapă înainte de finalul primei faze a sezonului regulat, iar Federația a anunțat că toate rezultatele maramureșenilor vor fi anulate. Singura formație avantajată de această prevedere din regulament este Dinamo București, echipă în fața căreia băimărenii au obținut unicul succes stagional. Această retragere face ca lupta pentru evitarea retrogradării să se fi încheiat deja, după ce CSM Ploiești a renunțat la participarea în primul eșalon înainte de startul sezonului. Astfel, nu mai retrogradează nici una din cele 10 formații care continuă lupta.

După anularea rezultatelor cu BCM Olimpic Baia Mare, echipele rămân cu 18 partide în prima fază a Ligii Naționale. BC SCM Timișoara s-a clasat pe 4 cu 28 de puncte și un bilanț de 10 victorii și 8 înfrângeri. U BT Cluj a câștigat prima fază cu 34 de puncte (16/2), iar podiumul a fost completat de Steaua CSM Eximbank și BC CSU Sibiu cu câte 30 de puncte (12/6). La finalul acestei săptămâni începe faza a doua a sezonului regulat în care cele 10 echipe rămase în competiție sunt împărțite în două grupe valorice. În grupa 1-6 se dă lupta pentru ocuparea unei poziții cât mai bine la startul play-off-ului care să ofere avantajul terenului propriu în ultima fază a campionatului. În grupa 7-10 BC Mureș Târgu Mureș, CS Dinamo București, CS Phoenix Galați și SCMU Craiova se bat pentru ultimele două locuri care duc în faza eliminatorie.

În faza a 2-a se joacă multe etape intermediare, cu meciuri la 3-4 zile. BC SCM Timișoara începe cu o deplasare la BC CSU Sibiu, pe terenul unde s-a disputat acum două săptămâni turneul final al Cupei României. Atunci alb-violeții au avut o prestație slabă în fața campioanei României, CSM CSU Oradea. Meciul dintre BC CSU Sibiu și BC SCM Timișoara este programat pentru 3 martie de la ora 18 și va fi televizat. Pentru timișoreni urmează două partide pe propriul teren: pe 7 martie de la ora 19 cu CSM CSU Oradea (televizat) și pe 11 martie cu liderul U BT Cluj. Pe 15 martie „leii” merg în capitală pentru duelul cu Steaua CSM Eximbank. Pe 18 și 22  martie sunt alte două partide la sala Constantin Jude când bănățenii primesc vizita lui BCMU Pitești, respectiv primul meci din retur cu BC CSU Sibiu. Pe 25 și 29 martie alb-violeții se deplasează la Oradea și la Cluj. Pe 1 aprilie au ultimul meci acasă cu Steaua CSM Eximbank, iar pe 5 aprilie vor juca la Pitești ultima partidă înainte de play-off.

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Baschet: