Marko Cakarevic vine la BC SCM Timișoara după un sezon cu puține meciuri din cauza unei accidentări la umăr. Sârbul are în palmares titluri cu naționalele de juniori, dar și la nivel de club

Marko Cakarevic a încheiat lista de achiziții la BC SCM Timișoara. Sârbul evoluează pe pozițiile 2 și 3 și a fost campion mondial U19 și european U20. Cakarevic  vine de la campioana Bosniei, Igokea Aleksandrovac, dar în ultimul sezon a jucat foarte puțin din cauza unei accidentări la umăr. Jucătorul de 28 de ani are în palmares Liga Adriatică, titluri și cupe în Serbia și Bosnia, precum și Cupa Franței. „Leii” își prezintă duminică lotul.

marko-cakarevic-partizan

Marko Cakarevic a jucat 17 meciuri cu Partizan în Euroligă în două sezoane. Sursa foto: http://www.euroleague.net/

Marko Cakarevic este născut pe  13 mai 1988 la Belgrad și a crescut la echipele de juniori de la Zitko Basket. În 2006 și-a început  cariera la seniori pentru Asvel Lyon-Villeurbanne, a debutat în EuroCup jucând 9 minute într-o partidă  cu Amsterdam Astronauts. A petrecut două sezoane la formația din hexagon și în 2008 și-a trecut în palmares Cupa Franței. În această perioadă a reușit să câștige două trofee importante cu naționala U19, respectiv U20 a Serbiei. În 2007 a făcut parte din echipa sub 19 ani a Serbiei care a câștigat titlul mondial acasă la Novi Sad. În acea formație a fost și Mladen Jeremic, jucător sosit la Timișoara în a doua parte a campionatului trecut și care continuă în alb-violet, dar și un fost  „leu”, Aleksandar Radulovic. Milan Macvan a fost atunci MVP-ul turneului, iar din echipă mai făceau parte jucători ca Boban Marjanovic (cel mai înalt jucător din Euroligă până în 2015 când a plecat în NBA) sau Miroslav Raduljica (vicecampion mondial cu naționala de seniori a Serbiei în 2014). Noul jucător a  lui BC SCM Timișoara, Marko Cakarevic, a evoluat în total 124 de minute în 9 partide, cu o medie de  2,6 puncte pe meci și 2,4 recuperări. Cel mai mult a stat în teren (26 de minute) la finala cu Statele Unite pe care sârbii au câștigat-o cu 74-69, Cakarevic  înscriind cele mai multe puncte într-un meci: 6. Noul său coleg de la echipa de club, Mladen Jeremic, a fost integralist în acea finală reușind 24 de puncte (având în total 233 de minute, cele mai multe din formația sârbă, în cele  9 meciuri și o medie de 14,7 puncte/meci).

În 2008 sârbii au cucerit și titlul european la U20 cu un nucleu important din lotul care cucerea titlul mondial cu un an mai devreme. Dacă la turneul din 2007 Cakarevic a avut o medie de peste 13 minute/meci, acesta nu a mai avut  parte de la fel de multe minute la turneul din Letonia. În trei din cele opt partide nu a intrat deloc în teren (inclusiv  în finala câștigată cu 96-89 în fața Lituaniei). Jucătorul de pozițiile 2 și 3 a strâns doar 23 de minute în cinci meciuri și a înscris doar două  puncte (a avut cele mai puține minute din lotul campioanei continentale).

În ianuarie 2009 s-a alăturat formației macedonene Pelister, iar în martie a revenit în țara natală la Swisslion Takovo, din Vârșeț. În acel an echipa a câștigat un loc în Liga Adriatică și ar fi trebuit să se mute la Gornji Milanovac, dar pentru că acolo nu erau îndeplinite condițiile de participare în Liga Adriatică, echipa a ajuns până la urmă la Kragujevac. Între 2009 și 2011 Cakarevic a continuat colaborarea cu formația care devenea Radnicki Kragujevac unde și-a crescut mediile de la 13,5 minute și 2,9 puncte/meci în24 de partide în Liga Adriatică și 21,6 minute și 7,4 ppg în 16 meciuri de campionat în  primul sezon la 26,2 minute și 8,2 puncte/meci în 26 de meciuri din Liga Adriatică și 29,6 minute  și 12,4 puncte/meci în întrecerea internă (conform statisticilor oferite  de eurobasket.com). Această creștere i-a adus transferul la Partizan în 2011, dar nu a avut șansa să lupte pentru un loc la EuroBasket în acel an din cauza accidentărilor.

Marko Cakarevic a jucat peste 960 de minute în primul sezon la Partizan Belgrad, având medii de 4,11 puncte/meci, 3,61 recuperări și 1,74 pase decisive în 57 de partide: 27 în Liga Adriatică, 20 în campionatul sârbesc și 10 în Euroligă, cu cea mai bună comportare a jucătorului de doi metri în competiția regională. În sezonul următor a jucat sub 200 de minute, medie de 5,7 minute pe meci și 1,47 puncte conform statisticilor de pe basketball.realgm.com (30 de meciuri: 18 în Liga Adriatică, 7 în Euroligă și 5 în campionat). În perioada de la Partizan Cakarevic și-a trecut patru trofee în CV: Liga Adriatică în 2013, Campionatul Serbiei în 2012 și 2013 și Cupa Serbiei în 2012. În 2013 și-a încheiat contractul cu alb-negrii și s-a dus la Metalac Valjevo. Aici s-a bucurat din nou de multe minute (809 în 29 de partide din campionat, aproape 28/meci cu 11,55 puncte, 6,24 recuperări și 2,69 pase decisive).

În 2014 sârbul a schimbat campionatul și s-a dus în Bosnia-Herțegovina la BC Igokea Aleksandrovac cu care a reușit două duble în 2015 și 2016. Primul sezon în Bosnia a fost bun pentru Cakarevic care a evoluat 783 de minute în 32 de partide din Liga Adriatică și campionat (24,5 minute/meci, 8,72 ppg, 5,66 recuperări și 2,5 pase decisive sunt mediile din sezonul 2014-2015). În vara trecută Cakarevic s-a accidentat la umăr în presezon și a stat pe tușă în cea mai mare parte a stagiunii. Nu a jucat deloc în Liga Adriatică, iar în campionat a prins doar cinci partide în care a evoluat aproape 79 de minute (medii de 15,7 minute, 5,6 puncte și 3,4 recuperări).

Rămâne de văzut cum va juca Marko Cakarevic pentru BC SCM Timișoara după un sezon ratat din cauza accidentării de la umăr, dacă va putea să se ferească de alte accidentări și va putea să își mențină o prestație constantă cu care să ajute formația de pe Bega să prindă play-off-ul. Acesta a mai jucat de-a lungul carierei atât la naționalele de juniori cât și la club cu Mladen Jeremic, iar în sezonul trecut l-a avut coechipier pe Milos Komatina în Bosnia.

BC SCM Timișoara își prezintă lotul duminică 31 iulie de la ora 19 la clubul No Name, urmând ca în primele zile din august să efectueze vizita medicală după care începe pregătirea pe plan local.

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Baschet: