Muntenegru este singura formație care are doar straniere în lot. Perovanovic și Dubljevic, în topul marcatoarelor la ultimele două ediții ale EuroBasket

Muntenegru a debutat la turneul final al EuroBasket Women în 2011 când a fost surpriza turneului și a încheiat pe 6. Iva Perovanovic, pivotul muntenegran, a fost cea mai bună marcatoare a acelui turneu final. La ediția din 2013 Jelena Dubljevic a avut a doua medie de puncte/meci a turneului, 17,7. Muntenegru a deplasat la Timișoara un lot experimentat, cu a treia cea mai ridicată medie de vârstă dintre cele 20 de participante. Este singura formație care nu are în lista finală de 12 nici o jucătoare de la echipe din competiția internă.

Jelena Dubljevic - Muntenegru

Jelena Dubljevic la EuroBasket Women 2013, sursa foto: fibaeurope.com

Ca și țară de sine stătătoare Muntenegru a participat pentru prima dată la ediția din 2011 a EuroBasket-ului feminin și s-a clasat pe locul 6, fiind aproape să obțină biletele pentru turneul de calificare la Jocurile Olimpice de la Londra. La turneul din Polonia, Iva Perovanovic a fost pe primul loc în topul marcatoarelor atât ca număr total de puncte, 131 în 8 partide, cât și ca medie de puncte/meci: 16,4. Cele care au urmat-o au avut o medie de 14,7, respectiv 14,4 ppg. În 2013 o altă muntenegreancă a urcat în topul jucătoareloc cu cea mai bună medie de puncte pe meci. Jelena Dubljevic a înscris 106 puncte în 6 meciuri și a avut o medie de 17,7 ppg. Jucătoarea din fața ei, MVP-ul turneului Sancho Lyttle a reușit 166 de puncte în 9 partide, 18,4 ppg.

Muntenegru s-a calificat la actuala ediție a Campionatului European după ce a încheiat pe prima poziție în grupa D în a doua rundă de calificări, luând fața Ucrainei, formație pe care o va întâlni și la Timișoara. Ambele formații au avut un bilanț de 5 victorii și o înfrângere. Cele două și-au împărțit victoriile, în condițiile în care ucrainiencele și-au disputat partidele în care au fost considerate gazde pe terenul adversarelor. Muntenegru a câștigat lupta directă pentru două puncte și s-a calificat de pe primul loc în grupa din care au mai făcut parte Finlanda și Germania. Muntenegrencele vor întâlni Ucraina pentru a treia vară consecutivă, înainte de calificările de anul trecut cele două au fost repartizate în aceeași grupă și în 2013 la turneul final. Atunci victoria a revenit Muntenegrului cu 72-60.

9 partide de verificare au disputat elevele lui Momir Milatovic în perioada de pregătire premergătoare EuroBasket Women 2015. Bilanțul total a fost de 5 victorii și 4 înfrângeri, 4/4 cu formațiile calificate la ediția din acest an.

Formația din Muntenegru face parte din grupa A de la Timișoara și va juca în primul meci al turneului găzduit de sala Constantin Jude, când va întâlni Cehia. Partida se va disputa joi 11 iunie de la ora 18. În a doua zi a turneului, vineri de la ora 20:30, va fi rândul României să întâlnească revelația din 2011. Pentru muntenegrence urmează o zi de pauză după care pe 14 și 15 iunie întâlnesc Ucraina și Franța, ambele partide disputându-se la ora 18.

Cum campionatul muntenegrean are puține echipe, nici o jucătoare din roster-ul final de 12 nu a evoluat în sezonul încheiat pentru formații locale. Cele mai multe selecționate vin din campionatul Turciei, 6, alte trei jucătoare au jucat în Serbia, iar două vin de la echipe din Spania, în timp ce una a evoluat în Bosnia. Muntenegru este a treia cea mai în vârstă formație de la acest turneu final cu o medie de aproximativ 28,5 ani. Media de înălțime a formației lui Milatovic este de 1,85 metri, a două după a Rusiei, dar în aceeași zonă cu alte câteva formații.

Cinci jucătoare au trecut de bariera celor 30 de ani. Șapte dintre jucătoarele din actualul lot au participat cu naționala Muntenegrului la întrecerea continentală în 2011 și 2013: Skerovic, Perovanovic, Aleksic, Dubljevic, Jovanovic, Popovic și Bjelica. Milka Bjelica a evoluat în 2013 pentru campioana României CSM Târgoviște în Euroligă. Aceasta a debutat la un turneu final al Campionatului European în 1999, pentru Iugoslavia, cu care a mai participat la competițiile continentale din 2001 și 2003, dar și la Campionatul Mondial din 2002. Și Jelena Skerovic a purtat echipamentul Iugoslaviei la Mondialul din 2002. Aceasta a jucat și în 2005 la EuroBasket, pentru Serbia-Muntenegru. Iva Perovanovic a fost și ea selectată în acea reprezentativă. Vujovic a fost și ea la competiția din 2005 și va reveni în acest an la un turneu final. Patru debutante are în lot Muntenegru. Vucetic, Pasic și Rakovic sunt la prima competiție la nivelul naționalelor de senioare, în timp ce Robinson, americanca naturalizată își va face apariția în premieră la europene. Centrul Ana Pocek va fi o absență importantă pentru formația muntenegreană, după ce s-a accidentat. Aceasta a participat la ultimele două ediții a EuroBasket-ului. Naționala Muntenegrului are câteva jucătoare foarte bune, dar și la ultima ediție a turneului final a suferit când jucătoarele din primul 5 au obosit și nu au putut să vină cu un ajutor consistent de pe bancă.

Lot Muntenegru EuroBasket Women 2015

Lot Muntenegru EuroBasket Women 2015

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


sase × 7 =

 


Ultimele articole din categoria Baschet: