Nici în sport nu dispar reflexele normei cincinale: vine Sepsi!

Şi vine marţea după un… 100:31 (!!) încasat lunea. Ştiţi cine este cea mai ocupată echipă din ţară la ora aceasta? Nu, nu, nu BC Timişoara. Ci BBALL 6 Sepsi BC Sfântu Gheorghe, căreia cu o originalitate tipic carpatină i s-a înlesnit prin pîrghii federal-politice să continue în prima ligă feminină sub panouri, după ce părea a fi aruncat prosopul, după un ultim joc disputat în 17 decembrie. Ceea ce implică şi o descindere pe Bega, marţi.

Attila Veres revine pe Bega cu echipa din Sfântu Gheorghe

De-atunci, BCM Danzio Timişoara de exemplu şi-a văzut conştiincios de respectarea calendarului competiţional, cu încă o etapă în decembrie, alte 3 în ianuarie şi două în februarie, pînă săptămîna trecută, cînd ocupanta locului 3 în trecuta ediţie de campionat a intrat în scenă cam pe uşa din dos dar de fapt de parcă nu s-ar fi întîmplat nimic. Iar pentru a recupera terenul pierdut, etape în care echipa covăsneană a căzut probabil pradă pe plan local unor disensiuni cu tentă „iancistă”, BBALL 6 Sepsi este actualmente într-un veritabil tur al României, joc, deplasare, joc, deplasare, ca un automat. Iar la cele 15 eşecuri din tur a mai adăugat deja alte trei: 18  0  18! Zero victorii.

Nu suntem pentru desfiinţarea echipelor şi sportul are de cîştigat prin menţinerea competitoarelor în viaţă, dar oare ce notă de seriozitate este conferită unei întreceri prim-divizionare în care un club nu se mai aliniază cîteva bune etape iar apoi este parcă împins de la spate, „treci şi joacă, recuperează-ţi restanţele”. Întrecerea cade în derizoriu, devenind o Daciada în care participarea contează. Baschet la normă.

BBALL 6 Sepsi a revenit aşadar miercuri 15 februarie, cu 36 puncte marcate într-un zdrobitor eşec pe teren propriu, cu CSM Sportul Studenţesc, după care a luat-o spre vest: în 17 februarie, 35 de puncte înscrise la Cluj-Napoca, în altă înfrîngere, iar apoi pe 20, luni după-amiază, la Arad, cu campioana trecutei ediţii: 100:31. Iar de pe Mureş, la jocul de marţi de la ora 13, la Timişoara, cu BCM Danzio… Care se anunţă a fi un galop de sănătate, un antrenament probabil fără public al „violetelor”.

Iar apoi cu Municipal Satu Mare, chiar pe 22 februarie, dacă ar fi să dăm crezare portalului oficial federal. BBALL 6 Sepsi revine astfel pe Bega, ceea ce ne reaminteşte de frumosul succes al violetelor, 57:44 la fine de ianuarie 2011, unic triumf al Timişoarei în dauna calificatelor în Final Four din stagiunea precedentă. Un triumf al abnegaţiei, coeziunii şi dăruirii, cu concentrare maximă în apărare, respectivele puncte ale victoriei cîntărind serios în întîia calificare a baschetului feminin local în semifinalele primei ligi.

Annemarie Parau nu mai figurează în actuala garnitură a covăsnencelor

Pe-atunci LMK Sepsi BC, trupa din Sfântu Gheorghe avea să revină şi mai apoi în Timişoara, în returul finalei mici din Final Four, pentru desemnarea medaliatei cu bronz în 2010-2011. Iar după un succes la 14 puncte diferenţă la Sfântu Gheorghe, absolut normal la vremea respectivă, Sepsi se impunea şi în manşa a doua, la 22 de puncte, în „Constantin Jude”, pe 14 aprilie. Covăsnencele pe 3, după sezoane precedente în care erau de două ori vicecampioane în trei ani, iar Timişoara pe 4.

LMK Sepsi BC a încheiat de fapt pe locul 2 întrecerea din 1-8 pe 2011, abia apoi, în Final Four, sfîrşind pe 3, cu Attila Veres la timonă şi componente ca Vescan, Ardeleanu, Vass, Huţanu, dar şi Gardin, Walker, Nwafor, ori timişoreanca Annemarie Părău…

Dintre fostele componente a mai rămas sub comanda lui Attila Veres doar Izabella Kerekes, titularele aliniate la Cluj fiind 4. Orsolya Fazakas Enyed, 7. Melania Kokovay, 8. Kata Dezsi, 11. Izabella Kerekes şi 15. Kincso Kelemen, pe banca de rezerve fiind Szekely, Sonka, Szilagyi, Gergely, Bacso şi Szabo, adică 11 jucătoare.

Dacă în 14 aprilie a fost mare păcat că un joc la finele căruia se împărţeau medalii naţionale a fost programat joia la ora 14,30, în schimb de data aceasta n-ar mai fi prea mare lucru de pierdut. Un joc ca de matineu, fixat marţea la ora 13, în ton cu necesităţile de drum ale ardelencelor.

Laura Budean, plecată între timp de pe Bega, era cu cele 11 puncte şi 11 recuperări vitală în victoria surprinzătoare dar meritată a timişorencelortă a timişorencelor

Se pune doar problema scorului, ura şi la gară!, iar la cîte jocuri din prima ligă se desfăşoară cu tribunele ca şi goale, fie şi derbyuri regionale gen BCM Danzio – ICIM U Vasile Goldiş Arad, fix cîte o partidă în plus pe etapă mai era necesară. Dar federalii nu s-au debarasat probabil de metehnele normei cincinale, şi-atunci merge şi prin disputarea a 4 jocuri de campionat de miercuri pînă marţi, dintre care 3 prin ţară. Ce mai contează calitatea baschetului prestat, cînd cantitatea contează!?

Faza cu BBALL 6 Sepsi BC ar crea în orice ţară cu nişte şabloane cît de cît bine definite un deserviciu de imagine competiţiei şi baschetului în sine, dar în România, unde Divizia A şi aşa nu atrage spectatori, zbătîndu-se în anonimat, nici n-ar mai fi vreun prestigiu de apărat. Merge şi aşa… Păi nu?

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


opt + 4 =

 


Ultimele articole din categoria Baschet: