Pe locul 54 în ierarhia mondială FIBA la masculin, a 30-a în Europa, România începe din turul I de precalificare drumul spre Euro 2025 prin a se zbate de la egal la egal cu a 74-a în lume, pe 38 în Europa, Luxemburg, învinsă joi de a 105-a clasată, Albania. Naturalizatul Richard, cel mai mult folosit și cele mai multe puncte pentru ”Vulturii” lui Petricevic

Într-atât de mult a alunecat baschetul masculin românesc pe toboganul clasamentului mondial sub egida FIBA, încât naționala de seniori a fost nevoită în această seară să ia startul în preliminariile Campionatului European din 2025 încă din faza I de precalificări ca parte a celor două asemenea tururi de precalificări, în rând cu alte 10 reprezentative, ”Vulturii” de pe locul 54 conform FIBA World Ranking – pe 30 între selecționatele continentului, întâlnindu-i pe luxemburghezii de pe poziția a 74-a, pe 38 în Europa, luxemburghezi învinși cu nici 70 de ore înainte în Albania, a 105-a în aceeași ierarhie, imediat după Ciad, a 44-a pe plan continental. Acesta este nivelul reprezentării Ligii Naționale, expus în Marele Ducat prin 9 sportivi autohtoni, unul naturalizat – Richard, și 2 de la cluburi din Spania respectiv Olanda, în persoana ex-timișoreanului Diculescu, selecționați de Dragan Petricevic și secundul său Florin Nini.

Reprezentiva masculină de baschet a României a început o nouă campanie preliminară, la nivel continental, de pe cel mai modest palier valoric, demascând necompetitivitatea în care se complace sportul cu mingea la coș din Carpați, trădat de lipsa de viziune și de voință favorabilă unei schimbări radicale, totul pe fondul unei mentalități tributare priorității perpetuării ”sistemului”. 

În consecință, deloc de mirare că ”Vulturii” reprezentanți ai unui baschet masculin pe locul 54 mondial în ierarhia FIBA World Ranking, al 30-lea în Europa, s-au chinuit să treacă de luxemburghezii de pe poziția a 74-a în lume, pe 38 sub panourile bătrânului continent, care luxemburghezi nu erau la prima partidă în aceste zile, precum românii, ci învinși cu nici 70 de ore înainte în Albania, a 105-a în aceeași ierarhie pe plan global – imediat după Ciad, respectiv a 44-a pe plan continental.

Iar primul pas al ”tricolorilor” în Grupa B din cadrul FIBA EuroBasket 2025 Pre-Qualifiers a fost cu dreptul și grație naturalizatului Kristopher Richard, de la orădeni, principal marcator cu 16 puncte, cel mai mult folosit de Dragan Petricevic în deplasarea de la ora 18, 34 de minute.  

Într-adevăr, triunghiularul tur-retur al Grupei B a fost inaugurat joi la Durres, în Albania, unde balcanicii au dispus de Luxemburg cu 92:89 (48:46), pe sferturi 27:26, 21:20, 20:28, 24:15, tot la 3 puncte diferență încheindu-se și întâlnirea din această seară din Centre National Sportif & Culturel d’Coque din Marele Ducat, Luxemburg – România 70:73 după 40:44 la pauză, în condițiile în care doar 8 au fost ”tricolorii” născuți în Carpați și prim-divizionari la zi în Liga Națională care să joace la debutul în actuala campanie.

FIBA EuroBasket 2025 Pre-Qualifiers constă în două faze de precalificări, întâlnirea din Luxemburg derulându-se în prima săptămână a turului I al precalificărilor spre europene, reunind 10 naționale în 3 serii diferite, Austria cu Irlanda, Cipru și Elveția, austriecii și câștigând la debut cu 80:64 contra vecinilor helveți, respectiv Norvegia, Kosovo și Danemarca, precum și ”triunghiularul” Albania – Luxemburg – România.

Iar conform sistemului competițional, câștigătoarele celor trei grupe și cea mai bună echipă clasată pe locul secund vor accede în faza următoare, tur secund al precalificărilor, urmând să evolueze in cadrul FIBA Eurobasket 2025 Pre-Qualifiers Second Round. Acesta este nivelul la care se scaldă România…

Care a tremurat în Luxemburg, ”Vulturii” fiind depășiți clar în sfertul inaugural dar și în cel de-al treilea, ultimele 10 minute fiind abordate de la egalitate perfectă, egalitate survenită și cu 7 minute înainte de final, când gazdele amenințau din nou succesul tricolor.

Mihai Măciucă a înscris un coș important de la distanță la mijlocul sfertului final, la scorul de 65:69, de fapt ultima reușită din acțiune a selecționabililor lui Petricevic și Nini, așadar timp de 5 minute fără a scutura plasa la finalizarea unei construcții ofensive până la ultima sirenă. 

Greu de estimat cum s-ar fi descurcat românii în ”Ducat” fără omniprezentul naturalizat Kris Richard, cu ambele aruncări de două puncte țintite și care și-a asumat tentativele de la distanță, 4 reușite din 9 încercări, coșgheter contribuind și cu 3 recuperări și 4 pase decisive la succesul strâns al ”Vulturilor”, însă cert este că baschetul masculin românesc nu este deloc în apele sale, iar politica nesfârșitelor importuri de duzină în Liga Națională are de-a face cu lipsa de competitivitate peste hotare. 

Da, FRB se mândrește cu calificarea clujenilor în grupele competiției continentale inter-cluburi numărul 2 și cu avansarea bihorenilor în întrecerea numărul 3, însă aparențele înșeală iar cruda realitate este mai elocvent reliefată de chinurile facerii unei victorii ”tricolore” în Luxemburgul cel învins cu 3 seri în urmă în Albania.

Emanuel Cățe, de la o echipă de club iberică, a marcat 12 puncte în peste 27 de minute jucate pentru România, iar Măciucă, ”Bobe” Nicolescu și Rolland Torok câte 11 fiecare în 30, 28 respectiv 17 minute, Tudor Gheorghe contribuind cu 6 puncte în 25 de minute, în vreme ce Lucas Tohătan cu două într-un sfert de oră pe teren, tot două în dreptul lui Uță și Fometescu. Pe când Diculescu și Grasu n-au punctat în mai puțin de zece minute jucate, fără ca Luca Colceag să fi evoluat. Iar de partea cealaltă, Diederich și Toroman au apelat la numai 10 baschetbaliști.

Victorie cu forcepsul la debut, revenire la ”oile noastre” în campionatul Ligii Naționale, CS SCM OHMA Timișoara vineri 3 decembrie de la ora 17:30 acasă cu CSA Steaua în etapa a X-a, după care în deplasări cuplate pe 11-13 decembrie la Galați și în restanța la Voluntari din runda inaugurală, ulterior din nou pe teren propriu, în jur de 18 decembrie cu SCM U Craiova.

Dar iată convocatorul pentru Luxemburg, cu mențiunea că ”Vulturii” au avut la dispoziție o săptămână pentru a pregăti debutul în deplasare, în cantonament la București, unde a fost convocat și pivotul timișorean Alexandru Olah, care însă nu a fost înscris în lista de 12 jucători:

1. GHEORGHE TUDOR – FC Arges Pitesti
2. TOHATAN LUCAS – BC CSU Sibiu
3. RICHARD KRISTOPHER – CSM CSU Oradea
4. FOMETESCU TUDOR – CSM CSU Oradea
5. DICULESCU DRAGOS – Lanstede Hammers Zwolle (Tarile de Jos)
6. NICOLESCU BOGDAN – CSM CSU Oradea
7. MACIUCA MIHAI – FC Arges Pitesti
8. COLCEAG LUCA – U-Banca Transilvania Cluj-Napoca
9. TOROK ROLLAND – CSO Voluntari
10. GRASU STEFAN – U-Banca Transilvania Cluj-Napoca
11. UTA RARES – BC CSU Sibiu
12. CĂȚE EMANUEL – UCAM Murcia (Spania).

Cei mai mulți convocați așadar de la bihoreni – trei, iar câte 2 de la clujeni, piteșteni și sibieni. Cât despre membrii de conducere ai staff-ului, Marius Toma este team-manager, Constantin Ioan coordonator tehnic FRB și Cătălin Burlacu manager general FRB, absurditatea în derulare sub forma mascaradei ”pLandemiei” fiind detectabilă și prin prisma unei componente a ”fișei postului” unuia dintre delegați, Tiberiu Rist, nu altceva decât și ”responsabil COVID” conform frbaschet.ro, pe lângă rolul de ofițer de presă.

Ne-am dat naibii, avem de toate, și baschet, și performanțe, și competitivitate, și potențial, și know-how, și mai ales viitor, doar un ”responsabil CoVID” mai lipsea sportului cu mingea la coș din Carpați. Halo, treziți-vă! 

Iar cât despre învestirea lui Dragan Petricevic drept selecționer al ”Vulturilor”, anunțul a fost făcut la finalul lunii octombrie, pe site-ul Federației Române de Baschet. „E o onoare și o responsabilitate să fiu selecționer. Mi-a fost propusă o funcție în organigramă, în primă fază, mi-am arătat disponibilitatea și am considerat că trebuie să dau o mână de ajutor, indiferent că din rolul de selecționer, coordonator sau director tehnic. Am acceptat cu mare plăcere postul de antrenor”,  a spus Dragan Petricevic, anticipând debutul în deplasare prin a explica: „Nu ne considerăm nici favoriți, nici outsideri, ci doar o echipă care trebuie să joace fiecare meci la victorie. Pentru asta, trebuie să dăm maximum pe teren, fizic, mental și calitativ.”

Programul viitor al ”tricolorilor” în Grupa B:
România – Albania (24.02.2022)
România – Luxemburg (30.06.2022)
Albania – România (03.07.2022).

Ultimele rezultate din LNBM și programul viitor, în etapa a X-a, pe coloana clasamentului la zi. 

 

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× 3 = douazeci patru

 


Ultimele articole din categoria Baschet: