Probleme la recuperare pentru BC SCM Timișoara la înfrângerea cu 82-97 acasă cu U BT Cluj în prima etapă a Ligii Naționale

BC SCM Timișoara a debutat cu o înfrângere în noua ediție de campionat. Alb-violeții au pierdut acasă cu U BT Cluj, noua deținătoare a Supercupei, cu 82-97, pe sferturi: 19-23, 22-24, 15-25, 26-25. Oaspeții au avut procentaje foarte bune la aruncările din acțiune, în timp ce gazdele au stat foarte prost la recuperare după ce au reușit să prindă doar 16 mingi la panou, față de 31 ale clujenilor. Au rămas doar 11 echipe în campionat după ce CSM Ploiești a anunțat chiar în ziua debutului competiției că se retrage din cauza blocajului financiar apărut la toate secțiile clubului prahovean.

Dykes (în negru) în duel cu Cakarevic. Sursa foto: timișoreni.ro

Dykes (în negru) în duel cu Cakarevic. Sursa foto: timișoreni.ro

Gazdele au început partida în formula Jeremic, Cakarevic, Komatina, Popa Calotă și Diaz. De partea cealaltă au intrat în primul 5: Dykes, Moldoveanu, Pustozvonov, Barro și Adamovic. Oaspeții au deschis scorul cu un coș de două puncte, iar Popa Calotă a înscris de la distanță pentru 3-2. Dykes a reușit cinci puncte la rând (de afară și pe contraatac) pentru 3-7, iar Popa Calotă a schimbat partea și a mai găsit o dată plasa de la distanță. Cakarevic a dus scorul la 8-7, Komatina a pătruns dar a preferat să încerce o pasă din apropierea inelului și mingea a revenit clujenilor, care au înscris de la distanță prin același Dykes pentru 10-12. După 6 minute și-a făcut apariția pe teren și Drăgușin, cel mai înalt om de pe teren, iar Silvășan l-a trimis în teren pe Torok, un pivot mult mai scund. Jeremic a egalat la 16 cu o „triță”, Mandic l-a trimis în teren și pe Otasevic, Komatina a scuturat plasa de la distanță pentru 19-18. A fost ultimul moment în care „leii” au condus. Alb-negrii au încheiat sfertul cu cinci puncte (2 de la linia de fault Rasic și 3 de după semicerc Jucan) și scorul primei pauze a fost 19-23. Clujenii au marcat 8 „second chance points”, după recuperări ofensive, față de 0, dar și 6 puncte după greșelile adversarilor.

Debutul sfertului secund a adus distanțarea oaspeților la 10 lungimi (21-31) și Mandic a cerut timp de odihnă. Ecartul a ajuns și la 12, iar „3 points play-ul” lui Jeremic îl micșora la 7 puncte. Și Silvășan a cerut timp de odihnă după ce gazdele au înscris de lângă inel pentru 31-38. Barro a coborât foarte bine după blocaj și a marcat, iar Otasevic și Dykes au găsit coșul de la distanță. Cakarevic a punctat de 3 din 0 grade, stânga, astfel că scorul la jumătatea partidei era 41-47. Dacă în primul sfert clujenii nu au avut mingi pierdute, în partea secundă au avut 5. Aceștia au continuat să fie mai buni la recuperare și în sfertul doi când alb-violeții au reușit doar 3 recuperări.

Revenirea de la vestiare a adus desprinderea clujenilor, iar scorul devenea 41-56 după ce Barro a transformat liberele primite în urma faultului antisportiv a lui Komatina. Diaz a înscris de la linia de fault primele puncte timișorene în sfertul trei după mai bine de două minute, iar la aceeași fază banca gazdelor a fost sancționată cu tehnic, iar Adamovic a transformat libera aferentă. Același fundaș a marcat de la distanță și ducea ecartul la 15 lungimi: 45-60. Jeremic a făcut o fentă frumoasă și a punctat pentru 47-60, iar Mandic a încercat formula cu doi fundași în teren: Popa Calotă și Otasevic. Slam-dunk-ul lui Diaz a strâns scorul la 49-60, dar clujenii și-au mărit din nou ecartul pe mâna lui Moldoveanu, 49-66 și time-out BC SCM. Kuti a ieșit pe finalul perioadei de joc cu 5 faulturi, iar scorul la a treia pauză era 56-72. Dacă în prima parte gazdele s-au păstrat în joc grație tirului de la distanță când au avut 7 din 11 „trițe”, în sfertul trei nu au mai găsit coșul de după semicerc din 7 încercări. De partea cealaltă clujenii au reușit trei aruncări de la distanță, dar au ajuns la 11 mingi pierdute și „leii” au profitat prin 8 puncte venite în urma greșelilor adverse.

Diaz a ieșit și el la începutul ultimului sfert cu 5 faulturi. Rasic și Dykes au marcat de după linia de 6,75 și au dus scorul la 56-78, Păun a reușit primele puncte ale timișorenilor de la libere. 24 de secunde alb-violeții și Rasic a înscris 5 puncte la rând cu care stabilea cea mai mare diferență de scor în minutul 34: 60-87. Komatina și Jeremic au dus scorul la 66-87, iar Cakarevic a punctat de afară pentru 69-91. Silvășan a dat șansa și tinerilor în ultimele 3 minute și jumătate, iar pe final a debutat în prima ligă și Albu de la BC SCM Timișoara. S-a încheiat 82-97 cu victoria favoriților în această partidă.

Clujenii au avut procentaje foarte bune la aruncările din acțiune, reușind să înscrie 65% din acestea (34 din 52). Alb-negrii au marcat 21 din 30 de șuturi de 2 puncte (70%) și 13 din 22 de la distanță (59%) față de 20 din 36 de la semidistanță cât au avut gazdele (56%) și 9 din 22 de afară (41%). Timișorenii au avut un procent puțin mai bun la linia de fault având 15 libere transformate din 17 (88%) față de 16 din 19 (84%). Ardelenii au dominat la recuperare deși la bănățeni a jucat și cel mai înalt jucător de pe teren. Scorul la recuperări a fost net favorabil oaspeților: 31 (11 ofensive/20 defensive) la 16 (7/9). Practic, timișorenii au reușit să recupereze doar jumătate din șuturile ratate de adversari, în timp ce procentajul recuperări defensive/ratările adversarului din acțiune al clujenilor a fost de 69%. 77-80 a fost scorul posesiilor. BC SCM Timișoara a încheiat partida cu 23 de pase decisive, 22 de faulturi, 11 mingi pierdute și 7 intercepții. U BT Cluj a avut 26 de pase decisive, 24 de faulturi, 19 mingi pierdute și 4 intercepții.

Vlad Moldoveanu și Kyndall Dykes au fost coșgheterii partidei cu câte 22 de puncte, liderul naționalei române având și 8 recuperări și 6 assist-uri. Dacă Moldoveanu a avut și 6 reușite de la linia de fault, americanul a înscris toate punctele din acțiune (5 din 6 de două puncte și 4 din 4 de la distanță). Pentru oaspeți au mai punctat: Rasic 15 puncte, Barro 11, Adamovic 9, iar Pustozvonov, Jucan și Torok, câte 6. Octavian Popa Calotă și Marko Cakarevic au fost cei mai buni marcatori ai timișorenilor cu câte 17 puncte, ambii având câte 5 recuperări. Fundașul a marcat de 7 ori de la linia de fault. Komatina și Jeremic i-au urmat cu 15 puncte, iar Diaz a reușit 11. Pentru gazde au mai înscris Păun 4 puncte și Otasevic 3. Au mai intrat Drăgușin și Albu. De partea cealaltă Silvășan i-a trimis în teren pe toți cei 12 jucători de pe foaie, dozându-le minutele jucătorilor de bază. Dykes a jucat cel mai mult de la oaspeți, aproape 28 de minute. Alți patru jucători au petrecut pe parchet peste 20 de minute, iar cel mai puțin au jucat tinerii Mureșan și Brosser, 3:25. Din tabăra gazdelor Jeremic a jucat cel mai mult: 38 de minute, iar Komatina și Popa Calotă au avut și ei peste o jumătate de oră în teren, iar Cakarevic și Otasevic s-au apropiat de această cifră. În schimb pivoții clasici ai „leilor”, Diaz și Drăgușin au jucat împreună doar 25 de minute.

Liga Națională de baschet masculin a rămas în 11 echipe după ce CSM Ploiești a trimis o adresă la federație prin care s-a retras din campionat chiar în ziua când trebuia să debuteze contra lui Dinamo. Cum prahovenii au așteptat foarte mult pentru a face acest anunț, sperând că problemele financiare apărute încă din fară se vor rezolva, campionatul va continua în 11 echipe cu aceeași programare. Formația care ar fi avut meci cu ploieștenii va sta în fiecare etapă. După ce Toth s-a transferat deja la U BT Cluj, iar Ciotlăuș, Dumitrescu și Movileanu s-au dus la Baia Mare, rămâne liber Baris Aktas, care ar putea fi o soluție chiar și pentru BC SCM Timișoara pentru a-l suplini pe accidentatul Milencovici. Din jucătorii acontați inițial de ploieșteni rămâne și Burlacu.

CSM CSU Oradea a câștigat capul de afiș al primei etape în deplasare cu BC Mureș cu 76-70, reeditarea finalei de sezonul trecut. În următoarea etapă BC SCM Timișoara joacă în deplasare la CS Dinamo București, formație care nu a disputat încă primul meci oficial, fiind adversarul din prima etapă al ploieștenilor. Rezultatele primei runde, clasamentul și etapa următoare, pe coloana din dreapta.

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Baschet: